Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   447 / 570
(#) Gombszem hozzászólása Márc 24, 2020 /
 
Volt kint a kéményseprő felülvizsgálni a zárt kombi cirkót. Műszerrel megállapította, hogy egy füstgáz adat nem stimmel a sokból: az oxigén valamivel kisebb értékű. Mivel lent mindent rendben talált, kimászott a tetőre, és megállapította, hogy a dupla csőből a belső lerövidült (elporlott), mert elette az idő, az UV sugárzás (pedig van kalap a kéményen). Azt mondta, hogy az utolsó csődarabot ki kell cserélni. Én nem merek kimászni, az biztos. Marad a szerelő. Kit kell ilyenkor keresni? Gázost, kéményest? tudok valami elérhetőséget?
(#) Gafly válasza Gombszem hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Kéményest.
(#) bitmixer válasza Gombszem hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Elporlott??? Milyen anyagból volt, és mennyit bírt ki? Ez nem valami megnyugtató...
Nekem egy kéményes azt mondta, hogy a cső tetejét lehetőleg sötét anyagból kell csináltatni, hogy a napsütés jobban melegítse, ezáltal ne tudjon vastag jégréteg, esetleg dugó képződni a kiáramló gázban levő párából.
(#) balazsgy válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Sajnos másak a személyes tapasztalataim:
Az én kazánom füstcsöve fekete színű, a tető fölé függőlegesen kivezetve, mégis megjelennek nagyobb hidegben rajta a jégcsapok. (turbós kazán)
A tesvéremnél a koncentrikus füstcső-levegőcső vízszintes kivezetésű és majdnem fehér színű műanyag, mégis porladnak a végei, lassan cserélni kell a végelemet. (kondenzációs kazán)
Mindkettő 2007-es évjárat.
(#) Dice hozzászólása Márc 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Ariston Genus Premium Evo készülékem ami 1P4 (feltöltés szükséges) hibát ír ki. Eddig ilyenkor a kék csappal feltöltöttem a megfelelő nyomásig és sokáig jó volt. Ősszel át lett nézetve a készülék és azóta hiába tekerem nem történik semmi. Szerintem valahol máshol el lett zárva. Tudnátok segíteni, hogy hol? Köszönöm.

IMG_3456.JPG
    
(#) balazsgy válasza Dice hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Azt a képen látható kék színű feltöltőcsapot tekerd ki teljesen !!! oda-vissza, többször. Ha nincs változás, akkor a mellette lévő hidegvíz-bemenet csatlakozást csavard le (előtte zárd le az odamenő vezetéket, majd vissza) és ellenőrizd, hogy ott van-e áramlás. Lehet a feltöltőcsap piszkolódott el, de ezt úgyis látni fogod.
(#) Gombszem válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Nem tudom milyen műanyag (de nem fém). Én nem látom lentről, csak a fekete kalapot (annak semmi baja). A kéményseprő mondta, amit leírtam.
(#) balazsgy válasza Gombszem hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Milyen a kazán, sima turbós, avagy kondenzációs? Utóbbinál általában műanyag.
(#) Gombszem válasza balazsgy hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
BAXI Prime HT 240 kondenzációs kazán.

Még egy érdekesség: a kéményseprő kifogásolta, hogy a kazán feletti két kémény könyökből csak az egyiken (ami a kazán kimeneténél áll) van egy kis ajtó, a másikon nincs (ami a fal felé fordul). Az egész rendszert a hivatalos Baxi szerviz telepítette kéményestül, a gázművek meg átvette. Azóta eletelt 12 év, minden évben volt kéményseprő, és készülék felülvizsgálat is. Senki sem szólt a könyökök miatt. Most akkor mi ez?
Azt mondta azért kell a kis ajtó a másikon is, hogy be lehessen nézni a kémény nyílásba. De a cső nincs beragasztva, egy laza mozdulattal kivehető az egész cső (kb 1 m hosszú), és mindent lát. Sőt még jobban.
(#) Diamant21 hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
baxi ntc hiba

Sziasztok. Baxi duotec compact 24 kombikazán
A videón látható hibajelenséget produkálta a hétvégén
Melegvíz előállításkor és fűtéskor is. Hivtam szerelőt, elsöre hőcserélőt pucolt de a hiba nem szünt meg , aztán kicserélte az ntc szenzort ami végül megoldotta a dolgot.
(#) Sanyapu hozzászólása Márc 31, 2020 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Saunier Duval CombiTek 28kW-os turbós készülékem (6 éves) a következő hibakódot írja: F05 (presszosztát hiba). Presszosztát csere után ugyanaz. Ki-be menő levegő cső, ventilátor tisztítása után ugyanaz. Csak használati meleg víznél írja ki ezt a hibakódot kb. 5-10 perc után, és leáll. Kis idő után a hiba eltűnik, a fűtés bekapcsol, és az gond nélkül üzemel a következő meleg víz használatig. Lehet a hőcsérélő vízkövesedése az oka? A hiba 1-2 hónap alatt fokozatosan alakult ki, egyre nagyobb gyakorisággal.
(#) JZoli válasza Sanyapu hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Meg kellene nézni a füstelvezető rendszert, az az a kéményt! Melegvíz készítésnél a kazán teljes teljesítményen működik, és ebből gondolom, hogy ott valami ilyen jellegű hiba lehet, mivel fűtésnél, meg egy csökkentett teljesítmény miatt nem jön elő. De ez csak egy tipp!
(#) bitmixer hozzászólása Ápr 4, 2020 /
 
Sziasztok!
Saunier Duval Isotwin C24E kazánom pár hete nem fűti fel a HMV tartályt eléggé. 65 fokra van beállítva, régebben érzésre meg is volt, most viszont kevesebb, max. 55 fok lehet. Egyéb problémát nem észlelek, ezért arra gyanakszom, hogy a termisztor öregedett el, és emiatt hamisan mér. Specifikációt nem találok róla, ezért azt szeretném kérni, hogy akinek ugyanilyen kazánja van, rámérhetne adott hőfoknál (például közvetlenül 65 fokra való felfűtés leállásakor). Megköszönném, ha valaki tudna segíteni ilyen adattal.
kösz, üdv, bitmixer
(#) mugab válasza bitmixer hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Háromjáratú szelep nem kapcsol át rendesen?
Nézd meg hogy csak melegvíznél melegszenek e a radiátorok.
(#) fdavid89 hozzászólása Ápr 4, 2020 /
 
Sziasztok,

Az alábbiakban kérnék egy állásfoglalást tőletek:
Adott egy 2019 decemberben beüzemelt Ariston Clas One kazán.
A kazán egy új építésű társasházi lakásban van, teljesen új az egész rendszer, a márciusi beköltözésünkig 15 fokra állított termosztát mellet keringette a fűtőkört.
Március közepén beköltöztünk, problémamentesen működött a kazán 04/02-ig, amikor alacsony víznyomás miatt kiállt hibára (0,7 bar). Töltöttem a rendszerre a leírást szernt 1,2 bar-ig, viszont innnentől kezdve a HMV nem működik megfelelően: folyamatos vízáram mellett a csapból kijövő folyóvíz hörmérséklete szélsőségesen ingadozik (a teljesen hidegtől a kellemetlenül forróig). A HMV kör amőgy 45 fokra van állítva.
Egyeztettem ma telefonon a bekötést végző szervízes uriemberrel, telefonon egyeztetésünka alapján a bejövő víz keménysége maitt elvízkövesedett a HMG hőcserélő, így ki kell savazni a megfelelő működéshez, viszont ez nem garanciális probléma és 30-40.000 közötti költséggel kalkulálhatok.

Kérdésem: reális lehet, hogy egy életszerűen 3 hetet használt, vadontúj kazán esetén már tényleg savazni kell a hőcserélőt? Nekem ez így nagyon meredeken hangzik. A szaki szerint elő szokott fordulni új rendszereknél és általában a savazás után hosszú ideig problémamentes a rendszer mert idővel "kilágyul a víz".
A fűtőkörrel semmi gond nincs, de így sem mosogatni, sem zuhanyozni nem lehet érdemben.

Köszönöm ha véleményezitek a szaki állítását.

Dávid
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020
(#) balazsgy válasza fdavid89 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Nem ismerem e kazánt, de van véleményem:
1. Decembertől idáig az 4 hónap, ennyi idő alatt a vízkövesedés szinte kizárt. Ahhoz sok év kell.
2. A 4 hónap alatt a TÁT nyomása az eredeti 1,2 bar értékről lement 0,7 bar értékre. Ez nagyon-nagyon gyors szivárgási veszteség. Valóban 1,2 bar-ra volt decemberben feltöltve?
Inkább más lehet a hiba.
Mindenképpen ragaszkodj a garanciális javításhoz!
(#) fdavid89 válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
A nyomásvesztés relatíve gyorsan zajlott le (új rendszer révén 1-2 naponta ránézek a nyomásra és nem volt ingadozás a fenti "esés" előtt), viszont március elején egyszer már előállt ugyanez a hirtelen nyomásvesztés, akkor feltöltés után szépen beállt (csütörtökig) és minden rendben működött a HMV körön is.
A csütörtökön beállított 1,2 bar-t azóta tartja ismét, csak a melegvíz ingadozik (a láng is változik és ki-be kapcsol a kijelző szerint, folyamatos vízáram mellett).

Lehet placebo, de mintha légtelenítés után csökkent volna az ingadozás mértéke. Ezek között lehet összefüggés?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020
(#) Épületgépész válasza fdavid89 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Szia
Kicsi az esély arra hogy a szinte új hőcserélő ilyen rövid idő alatt elszennyeződjön,pláne meg egy új szerelésnél! Zárt fűtési rendszerben le eshet a nyomás ha levegő kerül bele,és az távozik onnan,úgy hogy nincs utánna feltöltve vízzel! Szerintem a hmv ntc hibásodott meg! Ezt ki lehet mérni! De mivel garanciás ezért ne nyúlj bele,mert ugrik a garija!
(#) VIM válasza fdavid89 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Szia! Én nem ismerem ezeket az új kazánokat de szerintem ennek a készüléknek semmi "baja" nincs. A beüzemelő "szakember" nem tájékoztatott megfelelően a működésével kapcsolatban ha a használati leírásban ez az automatikus fertőtlenítő rendszer aktív éppen az általad leírtakat produkálja. A leírásban a 9. oldalon a kék sávot elolvasva keverő szelepet ajánlanak beépíteni a HMV körbe az esetleges égési sérülések elkerülése érekében.
(#) Sanyapu válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Köszi a tippet, de a cső tiszta, tömítések rendben. Gázszerelő I: "presszosztátot kell beszerezni". Nos, három hete nem jött meg, a 24 kW-os pedig nem jó bele. Gázszerelő II: "szerintem valami egyéb baja lehet". Eddig 12+8 ezer, de egy kád víz, vagy mosogatás most is csak remény, és egyre fürgébben zuhanyozunk. Sajnos ugyanott vagyok a hibával, mint az elején. Ja, a hőcserélő nem volt vízköves.
(#) VIM válasza Sanyapu hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Szia! A ventilátor csapágya, annak "kenetlensége" az nem befolyásolhatja annak fordulatát és ez a későbbiekben a fordulat vesztésből a nyomáskapcsolót nem tudja bekapcsolva tartani? Talán a ventilátor csapágya kezd kiszáradni vagy az ettől drasztikusabban jön elő? A ventilátor az ilyen? A nyomáskapcsolóról https://kotel.kr.ua/rdd?sort=p.viewed&order=DESC&rdrf[fil[2][]=10]itt[/url] olvashatsz ha a google translat-tal lefordítod az oldalt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) Profisixx hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Jó délutánt mindenkinek!
Szeretnék megkérni valakit az alábbi hiba kiderítésére. Radiant kombi cirkó , meleg víz nyitás után a vízhőmérséklet jelző LED felkúszik az 50 -re, majd elkezd villogni és a gázláng kialszik , fotón a visszajelző LED. Nem rendszeres a hiba,de sajnos gyakran ismétlődik . Az újraindítás után, a gáz begyújt,majd egy idő után újra jelentkezik. Kérek tanácsot hol keressem a hibát? Központi panel, esetleg valami érzékelő hiba? Köszönet a válaszért.

KW.jpg
    
(#) VIM válasza Profisixx hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Szia! Sokféle kombicirkó létezik ebből a "márkából". Kicsit pontosíthatnál, hogy melyikről van szó ne kelljen az előlapról megmondani, hogy piros vagy fehér gombos. Ha bitermikus volna a hőcserélője, mert a Radiant szereti ezt a műszaki megoldást alkalmazni akkor lehet, hogy el van vízkövesedve.
(#) Profisixx válasza VIM hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Szia! Bocs, ez valóban lemaradt. Radiant 20 Idea a tipusa
(#) szerviz válasza fdavid89 hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /
 
Pedig úgy lesz az, Dávid, ahogy a szervizes mondta!
Legfeljebb a tisztítás árát tartom kicsit soknak, de az attól is függ, hogy hol laksz! Ha a nagyfaluban, akkor sok jóra ne számíts!
De nagyon egyszerű meggyőződni a hibáról! Ki kell szerelni a HMV hőcserélőt, ez két csavar.
A hőcserélőn van négy "luk", kettő a csapvíznek, kettő a fűtési víznek. No, ez szokott eldugulni fekete, pikkelyes törmelékkel. Fontos, hogy ezt tisztítani, savazni csak a kazánból kiszerelt állapotban lehet! Ha valaki a kazán szétszedése nélkül, "falon" akarja savazni a készüléket, attól menekülj, az pancser!
És igen, pár hónapos kazánban is lehet ilyen mértékű lerakódás! Ez a kosz nem a kazán gyártása során marad a kazánban, hanem az üzemelés közben válik ki a fűtési vízből! Ezért ez nem is vízkő, nem is a használati körben van, hanem a fűtési körben. Mivel a garancia nem terjed ki a víz- gáz- levegőszennyeződések eltávolítására, ezért értelemszerűen a szervíz ezt fizetősben csinálja.
Úgy vettük észre, hogy a szénacélcsővel szerelt új rendszerek sokkal hajlamosabbak a lerakódásra.
Tehát mégegyszer leírom, ki kell venni a hmv hőcserélőt, a fűtési víz bemenő furata tele lesz fekete törmelékkel. Innentől kezdve nincs vita.
Ez a fekete törmelék a "nagy" hőcserélőben válik ki a vízből, rossz esetben azt is savazni kell.
Ez az egész problémakör persze visszavezethető az őrült árversenyre, hogy minél "ócsóbban" állítsanak elő készülékeket, meg az EU dilettáns bürokratáinak energiatakarékossági agymenésére, ahol néhány százalékos megtakarításért a tulajdonosokat több százezres pluszkiadásokba kergetik.
De ennek megtárgyalása, azt hiszem, meghaladja e fórum kereteit...
(#) szerviz válasza VIM hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /
 
Kedves Imi!
Nagyon jól írtad, nem ismered ezeket a kazánokat!
Az Aristonnál a System megnevezés azt jelenti, hogy "csak fűtő".
Persze, ezekkel is lehet HMV-t készíteni, csak ahhoz külön, mellételepített indirekt fűtésű tároló kell!
Ezeknél beszélhetünk legionella elleni védelemről.
Értelemszerűen átfolyós kombinál nincs értelme legionelláról beszélni!
(#) fdavid89 válasza szerviz hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /
 
Köszönöm szépen a részletes leírást.
A radiátorokhoz futó csövek műanyagok, a kazán oldalon pedig réz szerelvények vannak, viszont amikor ellenőriztem a radiátorok légtelenítését, akkor némi gáz/levegő tavozása utan fekete színű víz jelent meg.
Az eltömődésre vezethető vissza, hogy zuhanyzás közben folyamatosan ki-be kapcsolgat a láng? Tegnap a légtelenítése után úgy tűnt, hogy megoldodódott ez a problema, de ma reggel már újra ugyanez a jelenség volt jelen.
Ez valós lehet, hogy amennyiben most tisztításra kerül a hőcserélő, úgy belátható időn belül ezzel nem lesz gond? Tehát további szennyeződések nem válnak ki a fűtési körből?

Köszönöm szépen a segítséget!

Dávid
(#) Zsolt391 hozzászólása Ápr 6, 2020 /
 
Sziasztok!
Óriási gondban vagyok, van egy Westend Pulsar 240 Fi turbós gázkazánom, ami már 10 éves.
Másfél éve volt éves karbantartáson.
Probléma a következő, az elmúlt 2 hétben azt vettem észre, hogy a kazán alatti részen áll a víz, igazából nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki.
Mikor már másodjára is hasonló jelenséget tapasztaltam, akkor megnéztem a víznyomást és 2,8 bar-ra felment. Ekkor arra gyanakodtam, hogy a légtartályból elment a nyomás.
Ezután a rendszert víztelenítettem, majd a légtartályt feltöltöttem 1,0-1,2 barra a vízoldali nyomást pedig kb. 1,5 barra. Leellenőriztem a légtartálynál nincs-e szivárgás, nem volt.
Majd eltelt 2-3 nap és azt vettem észre, hogy a vízoldali nyomás lassan lassan emelkedik, majd 2,8 barra ismételten felment a kazán víznyomása és újra megjelent a víz a kazán alatt. Ami érdekes számomra nem a biztonsági szelepen ment folyt ki a víz, hanem az iszapoló tartály leürítő szelepén keresztül. Ekkor rámértem a légtartály nyomására és ugyanazt a nyomásértéket mértem, mint a vízoldali ágon 2,8 bar.
Most leengedtem a légtartály nyomását 1,0 barra a 2,8-ról, a vízoldali is lement 1,3 barra.
Szerintetek mi lehet a probléma?

Köszönettel, Zsolt
(#) balazsgy válasza Zsolt391 hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
A TÁT nyomását az 1,2 bar-ról kár volt leengedned! Az úgy volt jó.
Viszont lehetséges hogy a feltöltőszelep átenged, elég ha egy kis piszok odakerül. Ezt kellene ellenőrizned.
(#) Zsolt391 válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 7, 2020 / 1
 
Köszönöm, de sajnos úgy néz ki, hogy a hőcserélő lyukadt ki
Következő: »»   447 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem