Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   159 / 191
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Ilyenkor kell venni olmos cint.
(#) Egri Frédi válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 27, 2020 / 1
 
Az SN60Pb40 összetételű ötvözetnek eutektikus pontja van ezen az összetételen.
Ez azt jelenti - földi halandó számára - hogy itt a legalacsonyabb az olvadáspontja: ~180°C ( Pontos összetételtől, szennyezőktől függően. )

Az ólmozott benzin körül kialakult felhajtás miatt - ami egyébként teljesen jogos és indokolt is - egy kicsit azért " ellihegték" a jogalkotók a dolgot. Betiltottak mindent, aminek köze van az ólomhoz. Éveket dolgoztam olyan helyen, ahol ólmos forrasztó anyagokat gyártottunk, lőszer alapanyagot, stb ... Minden évben kötelező orvosi ( vérvételen alapuló ) ólomszűrésen kellett részt vennünk. Csak egyetlen munkatársamnál volt magas a szervezete ólomtartalma. Ő viszont a mocskos munkáskesztyűjével fogdosta a csikket, úgy rakta a szájába és szívta. ( Elég gusztustalan volt nézni is, de én nem vagyok se az anyja, se a gyámja ...) Fel is lett függesztve a munkavégzés alól, röviddel később távozott is köreinkből.

Ha beszélgetsz "gyűröttebb" fejű műszerészekkel, akik évtizedek óta forrasztanak ólmos forrasztóónnal, semmi bajuk, szellemileg is épek -> az ólom idegrendszeri károsodást okoz.
( Legfeljebb az időközben elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkohol hatása látszódik )

Kellett valami új forrasztó ötvözet, ami nem drágább - lehetőleg - és forrasztani is lehet vele.

Így került a képbe az Sn99Cu1 és az Sn97Cu3. Ez utóbbi az elterjedtebb, de olvadáspontja ~30°C - al magasabb, mint az ólmosé. Azon kívül van egy olyan tulajdonsága, hogy idővel "rideggé" válik ami az ólmosra egyeltalán nem jellemző.

A problémádat folyasztószerrel nem fogod tudni megoldani, keress olyan pákát ami magasabb hőmérsékletű vagy cserélj hegyet. Pl. Wellernél az ólmoshoz a 7 -es hegy kiváló, de ólommentesnél inkább a 8 -as javallott.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2020
(#) Dr.PCB válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia Egri Frédi!
Csak egy kis megjegyzés; szerintem a Sn99Cu1 és Sn97Cu3 olvadáspontja ~230°C körül van ami ~50°C-al magasabb a 60/40-es lágyforrasz anyaghoz képest; csak az ezüst tartalmú ólommentes ötvözet mint pl. a SAC305(Sn96,5Ag3Cu0,5) olvad ~218°C-on. Viszont az ezüst miatt drágább és még jobban oldja a forrasztandó fémeket és a bevonatokat. Csak javító szándék miatt írtam. Üdv.
(#) Egri Frédi válasza Dr.PCB hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Köszönöm a pontosítást !
Lassan évtizede, hogy más ( közelebbi és nem utolsó sorban könnyebb ) munkahelyen tevékenykedem. A gyártás folyamán mi nem az olvadásponton, hanem jóval felette dolgoztunk ( + 50-70°C ) ami érthető is. Ráadásul az olvadékba benyúló hőmérőnek is van egy hiszterézise.

Aki hullámforrasztó mellett dolgozik, az nyilván egészen pontosan ismeri a különböző anyagok olvadás és munkapontját.

Ami az ezüst tartalmú forraszanyagot illeti nem hiszem, hogy a hobbisták körében el fog terjedni -> az ára miatt. Amég az ólmos alapanyag ára kilónként ~5.000 Ft, az ólommentes ~6.500 Ft, az ezüstös ~20.000 Ft körül mozog. ( Az ón és ezüst világpiaci árától függően, valamint az ezüsttartalomtól. )

Öntés után " érdekes érzés " volt ránézni a raklapon szépen összerakott 4 - 5 családi ház árára.
(#) Bojtossapka hozzászólása Ápr 5, 2020 / 1
 
Sziaszok!
T12-956
4 hónapja használom a masinát és úgy érzem most már tudok róla véleményt mondani. Kőkemény 48 USD-ért vettem 2019. novemberében, mielőtt megkérdeznéd "Meeeenyiért?" gyorsan hozzá is teszem, hogy 4 általam választott heggyel, alu markolattal és 220-as kábellel (csak az alu markolat miatt választottam ezt a verziót). 5 nap alatt az országba került, aztán 2 hétig csak csücsült a vámon, de csak ideért végül.

Kezdeném is a rossz tulajdonságaival.
- 220-as kábel vacak, rövid, 0,50 mm2 átmérőjű (de szerintem annál is vékonyabb)
- alu markolat melegszik, rosszul kiegyensúlyozott
- szilikon kábel nehéz és merev, nehéz, mert 4 ér van benne, merev, mert a belső szálak műanyag szigetelésűek
- sípol mint a veszett fene, tuti nem hagyod figyelmen kívül ha valami baja van
- nincs hozzá pákatartó, az alap 25 dolláros árat igazán kibővíthetnék és hozzácsaphatnának egyet

Jöhetnek a jó tulajdonságai.
- gyors mint a villám 5-6 mp és már forrasztasz is, gyorsan felfűti az összes hegyet, valamint "nagy" teljesítményű (72W ennyit mérek konnektorból)
- kicsi kompakt, nem csúszkál az asztalon
- barátságos kezelőfelület, az történik amire számít az ember, ha megtekerem a potit változtatja a hőmérsékletet, nem úgy mint a konkurens KSGER-nél
- pákahegyekből hatalmas a választék és menet közben gyorsan ki is cserélhetőek

Most pedig jöjjenek amik nekem nem tetszenek benne és mit alkottam az ügy érdekében.
- kicsi alumínium potméter gomb, hideg ha hozzáérek gyorsan ki is cseréltem szép nagy műanyagra
- sípol mint a..... ellenállást tettem a buzzer elé így épphogy hallható és nem kezdenek el vonyítani a kutyák se két háztömbbel odébb, nem értem miért nem lehetett valami kellemesebb frekit választani, mondjuk 500-1000Hz között
- alu markolat nincs jól kiegyensúlyozva, mert hosszú ( ez a hegyek hosszából fakad) és közel van a markolat vége a pákahegyhez, mivel a meleg vége nem nehéz, nincs fél tonna kerámia meg fém benne mint a hagyományos pákákban, ezért lehúzza a kábel súlya a nagy erőkaron keresztül. Kicsit olyan ez hogy én azt mondom: "Nah én most beforrasztom ezt a lábat." -erra a kábel azt mondja- "NEM!" vagy mikor suliba a ceruza végére bumszli fél kilós radírt húzol és azzal próbálsz meg írni (tudom hogy emlékeztek rá).
Szóval a külső alucső és a törésgátló ment a levesbe és zsugorcső került a helyére, így 4,5-5cm-el rövidebb lett, sokkal kényelmesebb.
- alu markolatba szorulnak a hegyek, 7,9mm volt a belső átmérője a 8mm helyett, azt egy fúróval orvosoltam
- alu markolat melegszik, rendeltem műanyag markolatot oké elfeleztem a hegyet a markolattól elszigetelő szilikoncsövet, így csak egy dudort fog nem kettőt, de 350 fok fölött így is piszkosul melegszik (ne kérdezd mire kell a 350 fok, majd kiderül)
- nehéz, merev kábel, erre még nincs megoldásom, nem találtam jobb kábelt; vagy nehezebb, de puhább; vagy könnyebb de merevebb
- szerintem a tápja rosszul van kialakítva hőátadás szempontjából (féltem benne a kondikat), szóval a hűtőbordákat összekötöttem hővezető szilikonnal a házhoz

A forrasztót főként SMD-re használom, alaplapok, videókártyák javítására. A képeken a 4 kedvenc hegyem látható, szándékosan nem pucoltam le őket, így néznek ki mindennapos használat mellett, a nagydarabot megpróbáltam tisztán tartani, de nem lehet az már fekete marad mint az ördög. Szóval típus szerint: T12-KU 45fok véső, T12-1401 nagydarab, T12-ILS hosszúkás hajlított végű, T12-J02 vagkosabb hajlított végű 45fok.
T12-KU nehezen hozzáférhető helyeken jól használható, hidak eltávolítására és padok egyenletes felónozására használom főként, néha takarításra is.
T12-1401 egyértelműen csak takarításra használom BGA chipeket és azok helyét. 11 mm széles, azért erre esett a választásom, mert RAM chipek helyére még épp befér, nagyobb chipeknél max több kört megyek. Tipikusan 320 fokon használom 100-120 fokos NYÁK-on, de van hogy lemegyek 280-290-re is, ha IC-t takarítok vele.
A T12-ILS nagy csalódás volt, mert a hegye nem olyan hegyes mint ahogy hirdetik, még a T12-BL hegye is jobb, de most jön a DE mivel a T12-J02 csak 45 fokban hajlított és nekem egy jóval agresszívabb szög kellett volna, ezért úgy döntöttem beáldozom az ILS-t lesz ami lesz és sikerült szépen meghajlítani kb 70-80 fokban. Nehezen hozzáférhető helyeken szoktam használni, hidakat eltávolítani, mikor be kell férni egy SMD kondi mellé és jó lenne nem lekapni azt, vagy csak szimplán útban van egy elkó, vagy műanyag csati. A hátránya a hosszúkás formája, ezért jól oda kell neki csavarni akár 350-400 fokig is, nagyon alapos munkát végeznek akik videókártyát terveznek.
Végül de elsősorban az utánozhatatlan T12-J02, ha csak egy hegyet akarsz venni akkor ezt ajánlom. Ezt a hegyet használom a leggyakrabban és spéci feladatnál is ez van kéznél másodlagos hegynek, nagyon ritka mikor két hegyet használok és ez nincs közte. 280-400 fokig bárhol bármire, általában max 350 fok fölé nem megyek, a 400 fok már nagyon spéci eset, mikor 2 csatlakotó és egy elkó között elbújt biztosítékot kell elérni vele. Én 50-55 fokos dőlésszögnek jobban örülnék, de hobbi célra saját magadnak összerakott panelon tökéletesen lehet vele dolgozni.

Jelenleg úton van még egy-egy BCM2 és BCF3 is, de a koronavírus előbb ideért mint a csomagom, már januárban megrendeltem őket és azóta is jönnek. Ezeket főként takarításra akarom majd használni, az öblös BCM2-re kiváncsi leszek sose volt még ilyen pákahegyem. Úton van még két vésőalakú D12 és D16, ha konkrétan le kell szúrnom az alkatrészt, mert érzékeny dolgok veszik körbe, remélem jobban beválnak erre a feladatra, mint hegyes végű társaik. Egyébként nem szeretem a véső formájú hegyeket, neten sok videóban látom hogy ezeket használják, meg csak erre esküsznek, de én kipróbáltam és nekem nem jönnek be.

Ha érdekel valakit van egy új T12-K hegyem amitől megválnék.

Bocsi a hosszú posztért, lehet cikket kellett volna írnom inkább.
(#) Massawa válasza Bojtossapka hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ez a tipikus esete annak, amikor valaki egy jo ötletet, megoldást tul bonyolit és utánna nagy haszonnal eladja.
Én az eredetit használom - kitben vettem igy magam raktam össze, olyanra ami befér a szerszámos kofferbe - eredetileg csak a mühelyen kivüli használtra vettem. (Közben vettem egy másikat amihez épittem egy pákatartoval egybeépitett kis állomást a házon belüli munkákhoz). A fö pákám továbbra is egy "feljavitott" öreg L21-s Weller).

Az enyémben a mérete miatt nincs semmi sipolo - igy nem is zavarhat. A szilikonkábel nagyon jo - könnyebb, mint a Welleré, az elsö pákához külön van a 12V/6A táp igy elvben akkurol is tudok forrasztani - ez akkor fontos volt. ( a másiknál a tápot beépitettem a dobozba.)
Én is vettem vagy féltucat hegyet - eddig 2-t használtam.
( Az összes tartozékkal együtt még mindig 30$ alatt vagyok ( mindkét páka esetében)).
Továbbra is meg vagyok elégedve vele - nagyon jo az ár/érték aránya és pehelykönnyü.

IMG_4513.PNG
    
(#) Bojtossapka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Kényes vagyok, mindegy hogy egy 3 ezer vagy egy 300 ezer forintos páka van a kezemben, ha valami nem tetszik szóváteszem, ilyen pont a kábel is. A pákát az előző képeken is látható Fahrenheit 28003-hoz hasonlítottam és az jobb, ennek a kábele csak 3 eres és az is szilikon, égen földön kerestem jobb kábelt, de nem találtam. Először arra gondoltam a súlyát kéne megnövelni a pákának és esztergáltatok egy acél vagy sárgaréz elülső részt rá az alu helyett, de már egészen megszoktam. A legjobb amit találtam kívül-belül szilikon, vastagabb (AWG24) és valami 10 USD/m árban mozog ha jól emlékszem.

Mobil munkára én gáz pákát használtam, valami piros volt talán Weller. Csak rácuppantottam az utántöltőt mielőtt menni kellett valahova, vagy bedobtam azt is a szerszámosba. Gyors atombiztos megoldás, nem nagyon tud tönkremenni és nem kell hozzá áram, ami terepen kulcs szempont. Aksisnál csak azt figyelgetném mikor akar felrobbanni az akku, mert valljuk be mobil pákának az a lényege, hogy kicsi legyen és ebbe a kritériumba autóaksi nem fér bele, de ha kicsire csinálod akkor nincs az az aksi ami biztonságosan kiszolgálna mondjuk egy 35-40W-os pákát (szerintem ez a minimum).
(#) Massawa válasza Bojtossapka hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Valamikor én is gázpákákat használtam ( Wellert is) de nagyon csalodtam bennü. Valamennyi engedett, azaz a gáz örökké eltünt. Az utolsot ( azt hiszem Proxxon volt), már ugy használtam, hogy a dobozában ott volt a kis gázpalack is. Aztán a munkám is változott, igy sokáig nem kellett amig pár éve megvettem az elsö T12-st.

Az enyémhez adott kábel nem is kábel, hanem sima vékonyfalu szilikoncsö és 5 vékony szilikonszigetelésü licnis drot. Nekem kellett a csöbe azokat behuzni. Jo, mert nem szoros, mint egy hasonlo 5 eres kábel igy nagyon hajlékony. Az tény, hogy maga a páka nagyon könnyü, de ez szokás kérdése, a Weller sokkal nehezebb. Nekem nem okoz gondot.
(#) diablo válasza Bojtossapka hozzászólására (») Ápr 8, 2020 /
 
Nekem van egy Ksger mini állomásom és 24V-ról csak a felfűtésnél vesz fel 2A-t, utána 500mA-nél nem nagyon vesz fel többet, ezt is akkor veszi fel mikor vizes szivacsba tisztítom a hegyet. Átlagba inkább olyan 350mA az áramfelvétel. Szóval kell egy 24V-os akku pakk és bárhol forraszthatsz vele akár több órán keresztül. Majd élesbe egyszer le is teszteltem, hogy meddig bírja 18650-es cellákkal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2020
(#) gyula66 hozzászólása Ápr 10, 2020 /
 
Sziasztok! Egy kis segítség kellene. Van egy Solomon SIC-520 állomásom és egy SMA 5051T pákám. Azt már tudom hogy nem kompatibilisek egymással. Tudom hogy SIA-548-as pákát ajánlanak az állomáshoz. Nagy a külüömbség a két páka között?
(#) highand hozzászólása Ápr 21, 2020 /
 
Sziasztok

Tud-e valaki bevonatos pákahegyet, ami nem ég el állandóan, a képen látható pillanatpákához?
(#) Massawa válasza highand hozzászólására (») Ápr 21, 2020 / 1
 
A sima villanydrot 1-2 cm-l hosszabbra vágva hetekig kibirja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
(#) pipi válasza highand hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Mint Massawa is írta, én is 1,5-ös fali tömör rézdrótot használok. Egyszerre meghajtogatok kb 10 db-ot, és akkor az sokáig jó. Ja és előre beónozom a hegy végét, ne oxidálódjon. Bár ezt a pákát mostanában csak extra esetekben veszem elő, pl smd cucc kiforrasztáshoz hajtogaok spéci formát
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Biztos lehet valahol ezüstözött vagy onozott 1,5 mm- s drotot kapni, de soha nem érte meg külön venni. A villanydrot tökéletes, csak egy kicsit hosszabbra kell szabni, hogy ne legyen annyira forro.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
(#) bbatka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
A végét még össze lehet nyomni fogóval. Ez is hosszabbítja az élettartamát.
(#) Gafly válasza highand hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Apám szakmányba gyártotta hegyeket, bolti árúsitásra.
A "szentesi kutyavásáron" elvitte valaki a maradék csupasz huzal gurigát (ami nem baj, használja egészséggel, mert pont ez a dolog lényege, a sablont meg szerint kidobtuk/elvitték "ártalmatlanitani").
Ahogy mondták, "1.5 mm tömör huzal".
Azt látom hogy ügyesen sikerült leolvasztani az első műanyagot.
Annak a szép és szakszerú javitásával el leszel egy darabig.
(#) Epu2 válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
ezt speciel nem tapasztaltam, mert az összehajtásnál megnyúlik, vékonyabb lesz.
Most kb negyven éves pincében heverésző sokeres kábelt használok. Nem tartós, de ingyen van és sok.
Másfeles jelzőkábele ere volt eddig a legjobb. Kicsit keményebb a sima réz vezetéknél. Az,hogy meddig bírja? Inkább függ a használattól.
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 / 1
 
SK-ban meg CZ-ben kapni "örökös" hegyeket, ahol a csucsba egy kis U darab van valami masszivabb fémböl hegesztve. Van nekem néhány, de annak meg az a baja, hogy nem marad rajta az on. Igy alig használom - nekem tökéletesen megfelel a villanydrot. Puha, de ugy legalább a kézbe némi érzék vonul, hogy mennyire nyomjam. Másra amugy sincs szükség. Manapság már amugy sem forrasztok ilyen pákával, de >50 évig remekül bevált. ( semilyen másik nem tartott ilyen hosszu ideig, igaz, hogy ebböl is már talán az 5. van, mert a korábbiak vagy összetörtek vagy elajándékoztam.... mindenki csak csodálta és vitte ).
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2020 / 1
 
És formára hajtogatható, például IC kiforrasztáshoz.
Persze nem szabad folyamatosan nyomni, mert akkor ugyanigy megolvad a műanyag rajta...
(#) bbalazs_ válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
De mondjuk nem is egy űrtechnika. A kapcsoló a legbonyolultabb része.
(#) Massawa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 21, 2020 / 1
 
Akkor majd nézz meg egy korabeli ürrakétát és hasonlitsd azzal össze. ( Moszkvában vagy Floridán), meg fogsz lepödni.
Nem mindig a csili vili marhaság a jo.
(Elég csak belegondolni a mai autokba - vajon hány fogja közülük müködöképesen megérni a veterán kort - 30 év - )
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
(#) FAZ1 válasza highand hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Ez bizony folyton elég, mert már eleve úgy van tervezve!
Ha be van vonva valamivel, az valójában nem túl sokat tesz az élettartamára. Ezért nem is kell venni soha gyári pákahegyeket, mert simán másfeles rézdróból is egyből meg lehet hajtani.
(#) FAZ1 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Idézet:
„megolvad a műanyag rajta...”
Nekem 3 ilyen pákám van, ámde én teflonból csináltam rá a műanyag szorítót! Az meg nem igazán olvad, csupán 1500 fok felett!
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
(#) Gafly válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Ezzel felcsigáztál.
(#) gyula66 hozzászólása Ápr 21, 2020 /
 
Sziasztok4 Meg tudná valaki mondani , hogy mi a külömbség a kék és a sárga nyelű solomon páka között?
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Mi az folyton elég? Mi ég el? Amikor még minden nap használtam akkor sem kellett még hetente sem hegyet cserélni.
(#) deebo válasza gyula66 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
A sárga ESD védett (a földelés be van kötve a pákára), a kék nem az (ha jól emlékszem).
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
(#) bbalazs_ válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 / 1
 
A teflon kb. 350 fokon olvad.
(#) bbalazs_ válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Csupán arra próbáltam utalni, hogy kevés alkatrészből áll. Korabeli vadászgépet láttam, volt benne anyag, de sokféle alkatrészből állt.
A szakócák ma is megvannak, sok százezer évesek
Azok a régiek tudtak valamit...de hiába, a régi virtusból már nem maradt semmi...vacak száz évre építenek házat, mindenféle csilivili tető, meg ajtó-ablak, ilyen marhaságok vannak rajtuk...
(#) Al-sulaymaniyah hozzászólása Ápr 21, 2020 /
 
Sziasztok! Én a lidl-ben vettem egy pákát. Nagyon dizájnos doboza volt, a "pákatrafó" is megfelelően nehéz volt, na meg 2000 magyar királyi fabatka volt. Otthon ért a meglepetés, a dobozban vaslemezek voltak, és egy mezei 230-as páka volt egy sima triakos db-s vezérléssel. A belét kidobtam, a pákát is és megkerestem a solomon SL-20 kapcsolási rajzát. Megterveztem az eredeti lapra illetve rendeltem a Hestore-tól egy solomon pákát és hozzá való trafót. Most van egy nagyon jó kis pákám, az eredeti ár töredékéért. Ja, a solomon rajza egy orosz honlapon van, elég nehezen akadtam rá.
Következő: »»   159 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem