Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása
 
Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   140 / 151
(#) DUCIJUCI hozzászólása Márc 26, 2020 /
 
Sziasztok. Többek közt vettem egy ilyent:

https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/5649

Természetesen sikerült kinyírnom. A terv az volt, hogy egy 18V-os fúrógépnek csak a motorját tudjam szabályozni. Persze vettem hozzá jelerősítőt is, de próbából csak a szabályozót kötöttem a táp és a motor közé. Próbáltam fogóval lassítani a tengelynél óvatosan, csak hogy érezzem a motor erejét. Hát a motor gyengécske, a szabályzó meg abba hagyta a szabályozást. 15,5V-ról ment, persze most már csak maxon. A kérdésem az lenne, hogy van-e rá esély, hogy csak a fetek mentek benne tönkre, mert a tudásomból kifolyólag, azokat ki tudnám cserélni. Esetleg lehetne-e valamilyen nagyobb képességű fetet belerakni, hogy az elektronika többi részét ne kelljen bolygatnom. Úgysem menne. Esetleg párhuzamosan kettőt-kettőt belerakni, hogy többet bírjon a 96W-nál. Amúgy is TO-220-as tokosra szeretném cserélni. A hely nem gond, nagyobb dobozba kerül. Sokat olvasgattam erre, úgy tűnik, valamilyen fet védő dióda is kellene bele a motor miatt, Ez végül is led vezérlő, pwm szabályozó. Én nem találtam benne ilyen diódát. A benne lévő fet: 09NO3S. Az adatlapja:

https://www.digchip.com/datasheets/download_datasheet.php?id=302079...=09N03

Elmentem a helyi kis üzletbe, ilyen nincs, de IRFZ44-est ajánlottak helyette, négyszáz valamennyiért, csak nem mertem megvenni, mert nem bízom az eladóban.
Ehhez kérnék egy kis segítséget. Jó-e ez az IRFZ, vagy valamilyen másikat javasolnátok? Persze, ha más baja is lenne ennek a fényerő szabályzónak, akkor egy másik pwm szabályozót kell építenem. Ezt nem tudnám javítani.
Előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Inkább ilyesmit építs motorvezérlő gyanánt: Bővebben: Link (jelölt hozzászólás + két hozzászólás).
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2020
(#) erbe válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Az akkus fúrógép motorja akár 10-20 A-t is fel tud venni induláskor. Nem ismerem a vezérlő pontos rajzát, de a 9 A 30 V-os FET (09N03... ennél picit többet tudhat) erősen alábecsült. Ha 30 A-es PWM-et vettél volna hozzá, nem vétesz túl nagy hibát. Már az IRFZ 24-es is sokkal többet tud nála, de gyanítom, ide nem igazán lenne jó. Olyan magas frekvenciákat használnak és új, kis bemeneti kapacitású FET-eket, hogy az IRFZ.. már emiatt menne tönkre.
(#) DUCIJUCI válasza Bakman hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia. Jó az irány. Ilyent néztem ki magamnak. Viszont ezt a fényerő sz.-t meg kéne javítanom. Kb 1 hetes, még új. Valamilyen fet kellene bele, ami kibírja majd azt a 96W-ot. Legfeljebb csak ledet kötök rá.
Az egyszerűbbnek tűnő 555-öst választanám. Ugye írtam, hogy a motor gyengének tűnik. Még nem tudom mit hajtatok meg vele, de lehet veszek még egy ilyen fúrót a bolhán és akkor a két motort kell a PWM-nek elbírnia. Tudom kell hozzá táp is. Az lenne.
(#) DUCIJUCI válasza erbe hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia. Ez a fényerő sz. a bolt szerint 96W-ot bír. Én vettem hozzá jelerősítőt, amivel 20 v. 25 A-ig lehet bővíteni a szabályzó képességeit, csak a próbánál azt nem kötöttem be. Az ipari led tápot 15,5V-ig (névlegesen 12V 25A) tudtam feltekerni, és a motort már nem bírta ki a szabályzó. Az oké, hogy építsek egy másikat, de ezt működőképessé kellene tennem. Bakmannak is írtam, hogy még új ez a szabályzó, nem szívesen dobnék ki pár ezer Ft-ot. Világos hogy előbb kellett volna gondolkodnom. Nem értek hozzá. Az adatlapját is hiába nézem. Én nem tudok választani másik fetet bele. N csatornás, mit kell még figyelembe venni? Tettem ide két képet a 09n03 adatlapjáról. Melyik az az érték, amelyik a legfontosabb, hogy cserélhető legyen egy másik típusra?
Az áram és a fesz érték az világos, de ezen kívül még mit nézzek?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2020
(#) Massawa válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
A motorod azért is gyenge lehetett, mert ennek a szabályzonak tul magas a frekije. A LED-nél nem gond a motornál egészen más a helyzet.
(#) DUCIJUCI hozzászólása Márc 27, 2020 /
 
Sziasztok. Találtam itthon 2 db PJP75N75-ös fetet. Az adatlapja:
http://pdf.eepw.com.cn/n20090924/360cbcfd827484a88347aa5f3fe86102.pdf
Honnan tudom, hogy ezzel működhet-e a szabályzóm vagy nem? N csatornás, áram, fesz szempontból felülmúlja a 09N03-as eredeti fetet.
(#) DUCIJUCI válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia. Értem. Tehát két dolgom van. Először is kellene nekem tanács, az elromlott szabályzó javításához. Persze eldobom, ha nem javítható, de az esélyt meg kell adnom neki. A másik, hogy építsek egyet. Amit Bakman javasolt, az tetszik az egyszerűsége miatt. Nem értek az elektronikához, de rajzról képes vagyok megépíteni. Bonyolultat nem.
(#) Massawa válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Valoszinüleg erre nem igen fogsz választ kapni. Valoszinü nincs itt senki, aki ismerné a 09N03-t és azt sem igen tudjuk milyen bonyolult az a kapcsolás, mennyire érzékeny a FET tipusára. Ráadásul neked tapasztalatod sincs, igy nem lesz egyszerü. Keress inkább valakit a közelben egy jobban felszerelt mühelyben legalább ki lehet probálni az egyik vagy másik alkatrészt.
Talán még van valahol a hálozaton ekvivalenseket ( helyettesitö, substitution) kimutato tablázat ( már vagy 5 éve nem kerestem, akkor még volt). Ott lehet, hogy találsz tipusokat, amik megfelelnek a keresett FETnek.
(#) ktamas66 válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
A 09N03 logic level FET, a 75N75 nem. Ha jól látom egy mikrovezérlő hajtja a fetet, ezért érzékeny lehet a bemeneti kapacitásra is. Alaplapokon találhatsz hasonlókat.
(#) DUCIJUCI válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia. Még ezt is értem. Körbe néztem egy-két webáruházban. 2-300Ft-ért lehet kapni sokféle N csatornás fetet. Csak hiába nézem az adatlapjukat, nem tudom mit nézzek. Rászánok valamennyi pénzt, vennék pár fetből 2-2-őt aztán beforrasztanám. Ha működne, akkor jó, ha nem akkor kuka az egész. A feltett kép alapján és a magam agyából kiindulva, mintha párhuzamosan lenne kötve az a két fet. Te ezt el tudod dönteni? Bár a poti sokat kitakar. Esetleg egy fettel kipróbálni, kevesebb ledes terheléssel? Ha az új fetek nem mennek tönkre, csak nem működik az elromlott szabályzó, akkor ezekből a fetekből kellene majd egy PWM szabályzót csinálni. Persze, ehhez majd megint segítséget kell kérnem.
(#) Massawa válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Ahogy a kolléga irta, ez valoszinüleg egy logic FET, azaz logikai bemenete van. Ilyet kell keresned, biztos van.
(#) DUCIJUCI válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
(#) DUCIJUCI hozzászólása Márc 27, 2020 /
 
Sziasztok. Már több évvel ezelőtt is akartam PWM szabályzót építeni, ezért van pár alkatrészem. Csak most hozzájött ez a fényerő szabályzó probléma is. A lista:
-2db PJP75N75
-1db NE555P+ tok
-1db MBR1645
-1db BUZ11
-2db BC337
-4db BC327
-7db SS54 ez is schottky, 5A 40V
Ezek vannak újak. Alapjaiban meg is van minden.
A motorom egy 18V-os fúróból való, de lehet lesz párja is. Ha veszek , és ha számít a tápfeszültség, akkor vehetek egy 18V-os helyett 2 db 12V-os fúrót is. Már majdnem mindegy. A bolhapiacon olcsón hozzá lehet jutni ezekhez. Igaz, ennek a 18V-osnak a szabályzója sem volt tökéletes, de általában akku hiba miatt kerülnek a bolhára.
Tehát a képen lévőt szeretném megépíteni, amit Bakman tanácsolt, de a 75N75-ös fettel, ha lehet. Abból 2 van, ránézésre többet is bír.
Ehhez kell változtatni valamit a kapcsoláson?

555.gif
    
(#) Massawa válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Legfeljebb azt, hogy a FETen akár 20-30 A is folyhat, és nincs benne semmi védelem ami ezt korlátoznál. Az nem lesz tul egyszerü feladat ilyen teljesitményeknél. Már a hozzávezetö kábel is kérdéses. Amig a furogép az akkurol ment, addig erre az áramkorlátozásra nem igen volt szükség azt adta maga az akku. Az ilyen elektronika meg nem egészen ugy viselkedik, mint az akku (hanem simán leég). és még azt sem tudjuk milyen táprol akarod hajtani, mert az sem lesz pofon egyszerü feladat.
(#) DUCIJUCI válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia. Igazából egy működő képes PWM szabályozót szeretnék építeni, ami elbír 1, max 2db ilyen motort. A tápom jelenleg 12V 20A-es ipari ledtáp, amit felcsavartam 15,5V-ra. Viszont hozzáférhetek egy nagy trafóhoz, ami eredetileg 12-24V-os akkutöltő volt 25A-es biztosítékkal. Sok-sok kivezetéssel. Nincs fix elképzelésem mit fogok hajtatni a motorral (motorokkal), de nem gondolom, hogy hatalmas terhelésnek lesznek kitéve. Nem tudom, de szerintem 10A-t nem sokáig bírná a motor sem. És természetesen autós bikakábelt sem szeretnék használni. Viszont a fenti kapcs. rajz kellőképpen egyszerű számomra és a 75n75-ösből van 2db. De nem tudom, hogy változtatás mentesen be lehet-e rakni a kapcsolásba ezt a másik fetet. Persze, ha marad az 1 motor, akkor gondolom jó a BUZ11 is, de abból csak 1db van itthon.
A kérdés az, hogy jó-e ez a kapcsolási rajz, és mehet-e bele esetleg a 75n75-ös fet változtatás nélkül?
(#) ferci válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia!
Nyugodtan beleteheted a 75N75-öt, jobb is.
(#) DUCIJUCI válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Köszönöm
(#) erbe válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Elég furcsa, hogy a 09N03-as FET-re azt írják, hogy 50 A, 25 V. Bár néhány gyártó nem követi az áram-feszültség adathoz közelítő logikát, de amelyik így jelöl, mint ez, annál ez elég jó közelítés szokott lenni. A fényerő szabályzó PWM és a motorszabályzó PWM az két külön állatfajta. De már korábban leírták, miért.
Ha tényleg párhuzamosan van 2 db 50 A-es FET, akkor bármi más tönkremehet, csak azok nem. 240 A csúcsáram, össz. ~500 A, az már ponthegesztő.
Bár többször is rá kellett jönnöm, hogy mivel a kínaiak általában kisebbek, náluk más is minden kisebb. Pl. olyan festő szűrőt küldtek (3 éve), hogy nem fogja be az állam-orrom távolságot, így számomra használhatatlan Biztos nagy a pofám.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Idézet:
„olyan festő szűrőt küldtek (3 éve)”


Lehet, hogy nem olvastad végig a leirást és az csecsemönek valo, amikor gyerekkocsiban áttolják egy pekingi utcán.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2020
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Olvasgattam a leírást, de semmi méretre utaló adat nem volt benne.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Én meg forditva jártam egy Ipad boritoval, amit kaptam abba 2 Ipad is befért volna. Az utolagos vitában derült ki, hogy még az Apple sem tudja pontosan meghatározni melyik kacatja milyen méretü.
(#) DUCIJUCI válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Szia. Kivettem belőle (azóta) a potit, hogy jobban lássam. Nem valószínű hogy párhuzamosan van a két fet. Ilyen fényerő szabályzóm van még egy, ami 2 méteres ledet szabályoz. Jó, ezért is vettem még egyet, a motorhoz. Úgy működik, hogy ha potival beállítok egy fényerőt, és a távirányítóval növelni akarom a fényt, a fényerő átvált a távirányítóhoz tartozó fényerőre és onnan erősödik a fény egy gombnyomásnyit. Ha visszanyúlok a potihoz és megmozdítom, vissza áll a fényerő a potival beállított fényerőre és onnan változik tovább. Viszont a motornál használt szabályzóban csak az egyik fet melegedett. Amelyik a potihoz tartozott. Persze a másik is tönkre ment, kipróbáltam, távirányítóval sem működik, csak fullon pörög a motor. Persze totál tönkre mehetett, de úgy tippelem, hogy nincs benne védődióda, ami a motortól védené a fetet. Én nem látok benne ilyent. Lehet, nem is a túlterhelés ölte meg a feteket, hanem a dióda hiánya. Mindegy, tegnap rendeltem 2-2 logic level fetet. IRLZ44NPBF és IRLR2905. A második azonos tokozású, az első TO-220-as. Vagy jó lesz vagy nem.
(#) Massawa válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Szinte biztos, hogy a védödioda hiánya ölte meg a FETeket, amik amugy is siralmas paraméterekkel rendelkeznek Uds, ha jol emlékszem 20-30 V körüli. Egy ekkora teljesitményü motorbol 15-20 V tápnál 60-80V-s impulzusokat kapsz. Ezért vigyázz a diodával is, annak is legalább 100V-t ki kell birnia ( a LEDek hajtásánál ez nem kérdés, ezért nincs is a kapcsolásban).
(#) elektrorudi válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Idézet:
„Sokat olvasgattam erre, úgy tűnik, valamilyen fet védő dióda is kellene bele a motor miatt, Ez végül is led vezérlő, pwm szabályozó.”
Szerintem jó helyen kapisgálsz. A FET választásánál erre feltétlen figyelni kell! Vagy legyen benne dióda, vagy kell két dióda, ami a motor remanens feszültségét korlátozza. Ez egyébként igaz az erősítőre is, ha olyat használsz.
Nem tudom, ez szabályzó működik-e nagyobb feszültséggel is, de az erősítő biztosan működik 24V ról is. Az erősítő bemenetének vezérléséhez a 12V -os jel is elég (optocsatolós bemenete van) és utána az erősítő tápja lehet 18V vagy 24V is.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
(#) DUCIJUCI válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Szia. Két irányba megyek. A fényerő szabályzót javítani próbálom és ha működni fog, csak ledekhez használom vagy kuka. Aztán építek egy PWM szabályzót a motorhoz, amit feljebb jeleztem. Majdnem minden meg van hozzá.
(#) DUCIJUCI válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Idézet:
„A FET választásánál erre feltétlen figyelni kell! Vagy legyen benne dióda, vagy kell két dióda,”

Szia. Már nem számít, mert már megrendeltem tegnap, a 2 féle fetet. Így ezek lesznek a lehetőségeim. Másrészt, valaki írta feljebb, hogy a magas freki miatt lehet gyengécske a motorom, tehát ezért sem alkalmas a motorhoz. Így aztán örülök, ha egyáltalán működni fog majd ledekkel. Aztán a motorhoz meg készül egy PWM szabályzó.
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Hello! Igazából a reverz diódán a tápfesznél magasabb zárófeszültség nem képződhet, mert azt a Fet parazita diódája visszavezeti a táp puffer kondijába.
(#) ferci válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Érdekes beírások vannak, de mindegy... a motor remanens feszültségét a vele paralel GYORS dióda töri le minden egyes áram-megszakításkor, amikor a fetet kikapcsoljuk ( pwm Toff..)
Ha nem ez lenne a szitu, akkor a kicsi tranzisztoros-relés kapcsolásoknál is elkelne a tranzisztorral paralel dióda, de nyilván szükségtelen a fentiek miatt.
(#) Massawa válasza ferci hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Nem oda, de azért kell a relével párhuzamosan és forditva bekötve, hogy azt már a relén elnyelje ne is jusson a tranyora.
Következő: »»   140 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem