Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézeres CNC
 
Témaindító: Tomadevil, idő: Máj 30, 2010
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Georgee válasza ticko hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Üdv, nekem is ugyanilyen lézergravírozóm van, vagyis most szereltem össze. Milyen szoftverrel használod? Nekem az eleks maker hibaüzenetet dob akárhogy frissítem. Másik gépen is ezt csinálja. A benbox programmal dolgozik, de sajnos a lézer folyamatosan megy. Nem tudom szoftveresen kikapcsolni. Sőt munka közben sem kapcsol le, így amit elkészített szétégeti. Esetleg valami ötlet, mit nem állítottam be vagy mi lehet a gond?
(#) antikzsolt válasza Georgee hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Sajnos maga a szoftver csinálja ezt. Nekem sem működött a le fel kacsolás. Jelenleg is van egy benboxos(?) lézergépem. Bár jó ideje nem indítottam be. Kiéget a lézer és a lézerfej cserére vár. Csak idők se kedvem nincs hozzá.
(#) Georgee válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
És esetleg más megoldást találtál, esetleg más szoftver? Mert volt több firmware a mappában. Az egyikkel folyamatosan világított. A másikkal dolgozott, de nem kapcsolta be a lézert.
(#) Georgee válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Pár óra böngészés után van eredményem. Ha a Benboxnál az LX-Nano.328p.20150626.hex-et használod, és a jobb oldali menüben átírod a lézernél lévő számokat 11re, majd pipa, akkor onnantól rendesen dolgozik a gép.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2019
(#) antikzsolt válasza Georgee hozzászólására (») Dec 3, 2019 /
 
Igen én is 11 állítottam. Csak mint mondtam jó ideje nem használtam. Most értem haza és pont neki akartam állni hogy előkeressem a beállításokat.
(#) pavikpeter hozzászólása Márc 29, 2020 /
 
Sziasztok! Egy ilyen lézer modul hibakeresésében keresek infót.

Rövid használat után azt tapasztaltam hogy 100%-os teljesítményt beállítva is max kb 10-20% os teljesítményen megy. A meghajtó modul bemenetén megvan az adott teljesítményhez tartozó kitöltési tényezőjű PWM jel.Az lenne a kérdés, hogy van-e valakinek tapasztalata ilyen modullal, illetve, hogy hogyan lehet legegyszerűbben behatárolni, hogy a dióda, vagy a meghajtó hibája-e a jelenség?
(#) antikzsolt válasza pavikpeter hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Azért mert nem a teljesítményt adták meg hanem a fogyasztást. Szokásos kinai átejtés. 5w lézer dioda nem ilyen csekély hűtéssel van ellátva. Ez valóságban 2W. Ezen felül szedjed szét és ellenőrizd van e hővezető paszta a diodánál. Nekem hiánya miatt köszönt el rövid időn belül.
(#) pavikpeter válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Ez a lézerfej korábban szépen dolgozott, jelentsen bármit ami rá van írva. Aztán egyszer visszaesett a teljesítménye és azóta semmi. Plusz tele van a net olyan videókkal amiken ezekkel a modulokkal 2-3 mm-es rétegelt lemezeket vágnak. Szóval ha jó a modul akkor van benne annyi kraft amennyi nekem kell.
(#) saviola88 hozzászólása Máj 22, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogyan tudok egy menetben vágni és gravírozni? A célom az lenne, hogy gravírozás után körbe vágja a gép a tárgyat.
Tud valaki erre megoldást?
Köszi!
(#) Georgee válasza saviola88 hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Nem tudom mennyire járható az az út, hogy első lépésben gravírozol, utána vágszl. Mindkét munkafolyamatot ugyanarról a bázis pontról indítod.
(#) antikzsolt válasza Georgee hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Whisperer k40 nem lenne jó? Van itt gravírozás vágás stb. A színekkel tudod kijelölni a gravírozás mi a vágás.
(#) Georgee válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 19, 2020 /
 
Még nem használtam, jelenleg én a inkscape és lasergrbl programokkal dolgozok. Azért mertem csak tippelni. De van másik oldalon kimondottan lézerrel foglalkozó fórum. Ott biztos tudnak választ adni.
(#) morell hozzászólása Nov 20, 2021 /
 
Sziasztok!
Most vettem 3018 CNC-t 5,5 W-os lézerrel. A lézer nagyon gyengén világít, kis teljesítményen megy. A felső potméterrel lehet szabályozni, bekapcsolni. Ezt ha erősen nyomom akkor erősödött a fénye, égetett csak a fába. Látható néhány csík. Ez a hiba miből adódhat, és javítható-e? Németországból küldték, milyen módon és eredménnyel tudnék reklamálni?
(#) Massawa válasza morell hozzászólására (») Nov 20, 2021 /
 
Mi lenne ha elolvasnád a kézikönyvet? Az 5,5 W-s lézerrel max festeni tudsz egy kicsit a fára.
A lézert fokuszàlni is kell. S ha nem megy akkor reklamáld ott ahol vetted.
(#) mex válasza morell hozzászólására (») Nov 20, 2021 /
 
Idézet:
„Ezt ha erősen nyomom akkor erősödött a fénye, égetett csak a fába.”


Akár kontakthibás is lehet a potenciométer. Vagy ellenkezőleg, a nyomással viszel bele olyan kontakthibát, amitől maximális teljesítményre kapcsol.
A panelen látható üres kétpólusú csatlakozó milyen célt szolgál? Általában ezek a kis lézerek TTL szintű jelet várnak az alacsony szint csak minimális kimenő teljesítményt jelent, a magas pedig maximálisat. A kettő közti tartományt pedig PWM modulációval lehet variálni.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2021
(#) morell válasza Massawa hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Szia!
Van egy CD hozzá, azon viszont csak a motorról van információ. A lézerről egy szó sem esik.
Fókuszálás meg volt. Képen látszik a fényereje, hogy gyenge. Nyomásra tudott erősen világítani, és akkor már égette a fát. Ezen típusról sehol nem találtam Youtube videót, csak olyanok voltak, amik külön panelesek. 20/5.5 W-os a lézer.
(#) morell válasza mex hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
A lézerhez egy kábel van, 3 pólusú.
A kisebb lézerhez adnak 2 pólusút.
A panelről ennyi információ volt.
A két lézer csatlakozó közötti csatlakozók mire vannak? Ezt kéne esetleg bekötni?

CNC panel.jpg
    
(#) benjami válasza morell hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Ez ha jól látom grbl vezérlő. Átállítottad lézer módra? $32=1 paranccsal tudod megtenni. Ha ismét marómotort teszel be, akkor $32=0 paranccsal tudod visszaállítani. Amúgy itt egy kis leírás a beállítási lehetőségekről.
(#) morell válasza morell hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Most néztem újra más videókat, külön paneles verziók.
Ott látszik, hogy 2x2 vezeték megy a panelből. Itt mi lenne a helyes bekötés?
(#) mex válasza morell hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Jó lenne a Te lézered kettes csatlakozójáról kideríteni, hogy milyen jelet vár. Elvileg a hármas csatin megkap minden szükségeset, úgymint +12V GND és a PWM is ezen jön. A potenciométerrel ki tudod kapcsolni, és feltételezem, hogy PWM nélkül is lehet vele a kiadott lézerfény intenzitását szabályozni. Szóval ennek így működni kellene, ha a kettes csatinak nincs funkciója. Ha van, akkor szerintem csak egy kapcsoló kontaktus kell oda.
(#) aviator17 hozzászólása Dec 27, 2023 /
 
Sziasztok,

Még régebben vettem egy 3018-as CNC-t NYÁK marás céljából az a projekt kútba esett a gép ki sem lett bontva. Most viszont vennék hozzá egy lézert kreatív célokra, vékony fa lapból formákat kivágni, illetve fára gravírozni. Az lenne a kérdésem, hogy csinál-e valaki ilyet, illetve milyen paraméterekkel rendelkező lézermodul alkalmas erre?

A gyártó által ajánlott 2,5 W-os nem tudom mire elég, ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

Úgy tűnik, hogy a 12V-os verzió nem kapható, csak a 24V-os, szerintem nem is lesz kapható. A gép leírásában benne van, hogy a lézernek szánt kimenet 12V-os. Van bármilyen módja annak, hogy összehozzam a 12V-os géppel a 24V-os lézert?
(#) dB_Thunder válasza aviator17 hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Idézet:
„fa lapból formákat kivágni,”

Idézet:
„gyártó által ajánlott 2,5 W-os nem tudom mire elég”

Csak gravírozásra!
Vágáshoz kelleni fog levegő is, pl ilyen:
https://de.banggood.com/SCULPFUN-S10-Laser-module-10W-High-Density-...064207

Van már dupla diódás, 40W villamos fogyasztású fej, optikai teljesítmény kb. 10W.
Cserébe nem olcsó! És még azt is számításba kel venni, hogy ezek nem mennek el 10ezer órát!

Idézet:
„Van bármilyen módja annak, hogy összehozzam a 12V-os géppel a 24V-os lézert?”

Van! De lehet hogy neked egyszerűbb lenne venned egy kész vezérlő alaplapot, ami kezeli a lézert, és a mechanikát is!
(#) aviator17 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Szia,

Köszönöm a választ.

Idézet:
„ami kezeli a lézert, és a mechanikát is!”


A 3018 fel van készítve arra, hogy tudja kezelni a lézert is, van külön lézeres kimenet a panelen és van program is hozzá, ezért gondolkodtam ilyenben elsőre.

Amit küldtél lézermodul, ahhoz még kell egy levegőpumpa is, azzal már árban ugyanott vagyok, hogy egy komplett 10W-os gépet is meg tudnék venni. Ehhez képest az S9-es gép árben kevesebb, mint fele annyi és gyakorlatilag ugyanazt tudja levegő nélkül fában ami nekem kell.
(#) dB_Thunder válasza aviator17 hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Idézet:
„A 3018 fel van készítve arra, hogy tudja kezelni a lézert is”

De milyen kompatibilitással?? Én nem ismerem az alaplapját
Ezen a szinten már nem kapcsolgatjuk a dióda modul tápját, hanem a modulációs bemenetét használjuk!
(#) benjami válasza aviator17 hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Nekem is van egy 3018-as, én gyárilag egy 2.5W-os lézerrel együtt vettem. Fát gravírozni jól lehet vele, de vágásra nagyon korlátozottan használható. Ha sok türelmed van hozzá, a 3mm vastag rétegeltet még elvágja, de nem nagyon szereti, mivel ezek a lézerek nem nagyon szeretik ha folyamatosan 100%-on mennek (vagy legalább is az élettartamára eléggé negatív hatással van). Nekem 12V-os a lézer, így nem gond a vezérlő 12V-os kimenetére kötni.
Ha 24V-os lézert szeretnék rákötni, én úgy próbálnám meg, hogy Kivenném a csatlakozónál a lézer felé menő három pólusú (+12V, GND, PWM) csatlakozóból a +12V-os szálat és az alaplapon megkeresnék egy +24V-os pontot (mivel 24V-os a masina tápja ezért jó eséllyel találnék). Valószínűleg a marómotor + vezetéke a fix 24V-ot kapja, mert jellemzően a GND ágat szokták egy FET-el PWM vezérléssel kapcsolgatni teljesítményszabályozás végett.
(#) aviator17 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
A kompatibilitással kapcsolatban arra gondoltam amit benjami is irt eggyel lejjebb hogy gyarilag is van hozza lézer es azt pwm-mel vezérli.
(#) aviator17 válasza benjami hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Köszönöm a választ ez nagyon hasznos leiras volt igy, hogy nem tudok vele vagni nem gondolkodok a 2,5W-osban meg az atalakitasban sem.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem