Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   140 / 181
(#) lecnevhecs válasza gépromboló hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Szia, a mechanikában minden mozog. A lejátszógomb megnyomásakor a fogaskerekek jó működnek. A lendkereket megnéztem, a másik oldalon nem látok zégergyűrűt, tehát még nem sikerült leszedni. A motor továbbra sem működik nem indul el.
(#) devergo74 hozzászólása Márc 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Korábban írtam a hibajelenségről a Technics 615-tel kapcsolatban, mégpedig bekapcsoláskor pukkanó hang hallatszódik a hangszórókon. Akkor az itt tanácsoltak alapján forrasztottam a kapcsolóhoz egy kondenzátort, a hiba eltűnt, viszont most megint jelentkezik. Bekapcsoláskor ismételten hallható a hangszórókon az a durranó hang. Kondit cseréltem a kacsolónál, de a hiba ugyanúgy megmaradt. Mit lenne érdemes még megnézni?
(#) gépromboló válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Szerintem nagy valószínűség szerint egyenfeszültség jelentkezik a kimeneten. Ha kondikon keresztül megy ki a jel, akkor zárlatosak lettek, ha nem, akkor a némítással lesz gond.
(#) gépromboló válasza lecnevhecs hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
A motorszabályzó elektronika kap feszt, amikor bekapcsolod a készüléket? ha igen és a motor mégsem megy, akkor cseréld ki a motort egy belső szabályzásúval és iktasd ki a szabályzót.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) devergo74 válasza gépromboló hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Pár mV-ot mértem a kimeneteken, nem tudom hogy az lehet e a hiba forrása?
(#) Kera_Will válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Indikálni ezt egy szkóppal tudnád mikor a bekapcsolási tranziens lejátszódik.
Más műszer nem tudja követni a változást.
(#) devergo74 hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Sikerült annyit elérnem, hogy a Technics 615-ös magnó kapcsolójának a nulla-fázis oldalára is tettem kondit, most megszűnt a pukkanó hang a hangszórókon. Viszont a deck kikapcsolt állapotában halványan világítanak az izzók, mit lehetne csinálni hogy a világítása megszűnjön kikapcsolt állapotban?
(#) CHZ válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Milyen értékű kondit tettél? Kondenzátorokkal sorosan 22-47 Ohm is mehet sorosan.
(#) devergo74 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
630V 100nF-kondikat tettem a kapcsolóhoz. Akkor mindkét kondenzátorhoz kössek egy-egy ellenállást sorba kötve?
(#) CHZ válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Egy próbát megér.
(#) devergo74 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Sajnos nem sikerült ez a megoldás. Továbbra is halványan világítanak, ha csak az egyik oldalra teszek kond-ellenállást, akkor megszűnik a világítás, viszont akkor meg előjön a pukkanó hang.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2020
(#) CHZ válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Akkor 100 Ohm, próbára, esetleg 47n ra csökkentsd a kapacitást.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2020
(#) devergo74 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Kipróbáltam a variációkat, de nem hozott sikert. Lehet hogy nyugdíjazom a decket.
(#) gépromboló válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Ha a kondikkal áthidaltad a kapcsolót, akkor gyakorlatilag feszültség alatt marad a gép, azért pislákolnak az égők. A rendszer működéséhez persze már nem megy át elég kraft, az elektronikai alkatrészek meg amúgy is útját állják a nyitófeszültségük alatt lévő értéknek.
Az egyenirányítás után a stabilizálást, vagy ha egyszerűbb a rendszer, akkor a szűrőkondit megnézted? Cseréld ki egy újra, ne csak pótold meg, mert ha még át is üt, akkor mindegy, mi van mellette.
(#) tepege hozzászólása Márc 28, 2020 /
 
Üdv-ha lenne vkinek Panasonic Rx ED50-hez görgő -bepattintós műanyag a közepe-üldözném az örök hálámmal...Tecnics-et operáltam bele ideiglenesen,2 nap munka,tengelygyártás,zéger gyűrűs rögzités,Protegum,csiszolás 2000-es papiron mintha azt a bizonyos női szervet simogatnánk...de az eredeti lenne az igazi,köszöntem.
(#) gépromboló válasza tepege hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Fabrikálj egy tükörkazettát, tedd bele a gépbe és ha nem viszi félre a görgő a szalagot, akkor nincs sok értelme eredetit, akarom mondani kínai utángyártottat szerezni bele. Persze ha vizuálisan elégedetlen vagy vele, akkor íbéjen olcsón lehet kapni, a kérdés, hogy átengedik-e a határon.
(#) tepege válasza gépromboló hozzászólására (») Márc 29, 2020 /
 
Köszöntem -tükörkazit már akartam régebben is faragni de most lészen a pillanat.Amúgy puhák a görgők,matt felülettel,magas hangok is előjöttek de...a felvevős oldala most azzal szórakoztat,hogy elindul majd kb 5 másodperc után magától megfordul a fej úgy is megy kb ennyit és kikapcsol és tekeréskor ugyanez,mindezt éjjel álltában forralta ellenem mert előző este ok volt.Végül is süt a nap,puha a szél a kertben-elvagyok ittD
(#) Tomi94 hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Valaki találkozott Sanyo RD-4028 deckből ("döntött előlapos Sanyo", 70-es években az egyik első távol-keleti deck hazai forgalomban) olyan verzióval, amiben a Dolby modulok NE646 (és nem NE545B) modulra épülnek?

Ugyanis került hozzám egy ilyen gép, láthatóan már piszkált elektronikával. Pl. pont a Dolby panelok csatlakozója ki van szedve, és a modulok direktben beforrasztva az "alaplapba". És az IC típus sem egyezik a kapcsolási rajzon levővel.

A problémám az, hogy felvételkor nagyon sok - 15..20 (!!) dB - jelszint esik már 315 Hz-es jellel is. (Amúgy kipróbáltam zenével is.. törlés jó, nagyjából a hangszín is, csak épphogy hallható, műszerek meg se mozdulnak tőle. Más felvételt lejátszva jól működik minden.) Panelen a felvételi trimmer kicsivel középállás felett. Ha ez így nem lehet gyári, akkor itt engedtem el a felvétel működőképességét, ha viszont volt ilyen verzió, akkor ráveszem magam a többi végigmérésére. Bár semmi infóm róla, hogy mondjuk azon a trimmeren milyen jelszintnek kellene lennie..
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2020
(#) gépromboló válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Lekapcsolt Dolbyval felvételkor ugyanúgy vágja a hangerőt, mint felkapcsolttal? Ha mindenképpen vágja, akkor lehet nekiállni kutakodni, hogy hol vész el a jel nagy része...
Néztem pár képet a készülékről, a műszerek a gépen jól mutatnak, vagy azok sem felvételkor, sem pedig lejátszáskor nem mozdulnak? Ennek függvényében már lesz fogalmad, hogy a hangerőszabályzás előtt vagy után keresd a hibát...
(#) Tomi94 válasza gépromboló hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
A műszerek másik gépen felvett anyag (akár mérőjel) lejátszáskor, meg felvétel közben helyesen működnek. Dolby ki volt kapcsolva, általában mindig anélkül kell csinálni a hangolást, és csak legvégül szoktam maximum kipróbálni, már a meghallgatáskor.
Mértem az RCA kimeneten is, a 0 dB-es állásukhoz 420..430 mV tartozik, kb. megfelelően a specifikációnak. Hasonló jelszint van a felvétel trimmerek végpontján is, és az jól állítható a kivezérlés potméterekkel.

Ha utóbbi megfelel - de erről semmi infó -, akkor viszont kb. csak az utolsó fokozattal lehetne gond - azt viszont nagyon erősen furcsállnám, hogy két, független egytranzisztoros erősítő pont ugyanúgy menjen tönkre..
(#) devergo74 hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
Technics RS-TR474 deckhez keresek görgőket, idáig nem sok sikerrel. Valaki esetleg tudna beszerzési helyet, ahol még lehet hozzá kapni?
(#) gépromboló válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Próbáltad méretek szerint keresni?
(#) devergo74 válasza gépromboló hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Úgy próbáltam de semmi eredmény. Méretek: D=13mm, l=6,5mm, d=2mm
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2020
(#) gépromboló válasza devergo74 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
A gumi szélessége a 6,5 vagy a műanyagé? Ha a gumié annyi és a műanyagé 8, akkor a 13x8x2-esekből egy rahedli van mindenfele.
Bár attól félek hogy esetedben a másik az érvényes...
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2020
(#) Tomi94 válasza gépromboló hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Nem olyan sajnos, ez a széria azt az időzített élettartamos bepattintós megoldást kapta sajnos. Van két műanyag csap, ami a magból lóg kifelé, furat helyett. A gyári kivitelűn kívül önmagában semmi más nem jó bele, azoknak viszont a gumija valami olyan puhító adalékkal lett gyártva, ami elpárologva belőle, egy kőkemény műanyag darabot hagy maga után. Kopogni lehet vele az asztallapon, úgy kiszárad.

Egyébként gyárit legfeljebb bontásból találsz, de abból is csak a sárga műanyagos változat lesz jó. Az még normális gumival készült. A fehér közepűeket kár megvenni, pont ugyanolyan kemény lesz. Ez típushiba az ezzel a mechanikával szerelt más Technics-ekben is.

Vagy eBay-en találsz hozzá utángyártottat, vagy esetleg keress 13x8x2.5-öst, és gyártass hozzá esztergályossal megfelelő tengelybetétet (középen 2.5, széleken csak 2 mm-es). Ez a módszer a még elterjedtebb 2-es tengelyű görgővel és állandó szélességű tengellyel nem működik, mert az - perem híján - kicsúszik a görgőtartóból.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2020
(#) devergo74 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Szétnéztem az ebayen, de ott sem találtam elfogadható méretben. Használtat nem akarok venni, mert az is tuti hogy ebben a kopásos-keményedéses hibában szenved.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Lemértem az utolsó fokozatot ('A' már a fejhez és az előmágnesező trimmerhez megy, utóbbi részt ideiglenesen kikötöttem, hogy a méréseket ne zavarja) - ellenállások mindegyike oké, én ebben első körben nem látok hibát. Ennek ellenére mégis csak gyanús, hogy miért nem erősít gyakorlatilag semmit ez az utolsó fokozat..
(#) Istvanpisti válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 30, 2020 / 1
 
Szia!
Tinában - többféle tranzisztorral - megnéztem, kb. 12x erősítésének kellene lenni. A kollektor DC feszültsége stimmel, de a bázisnál a modell 1,23 V-ot ad, az emitternél 0,62 V-ot. A bázishoz csatlakozó 1µF lehet hibás már 45 év után. Érdemes lenne a bázison is mérni a jelszintet.
(#) Tomi94 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Szia!
Mérést megelőzően is köszönöm a fáradozást, ez így hihetően hangzik, mert a jelenlegi kb. egyszeres átvitelhez mérten ez pont a hiányzó 20 dB körüli szintet jelentené. Holnap megnézem a csatolókat is.
(#) gépromboló válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 31, 2020 /
 
Nekem is az 1mikrós kondi ugrott be, ha kiszáradt, akkor alig pár nanós lehet.
Következő: »»   140 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem