Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   80 / 85
(#) Zsiroskenyer válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Na megpróbáltam amit mondtál, rövidre zártam a Q5702 lábait és a végfok elindult. Összeraktam az egész erősítőt és gond nélkül elindult. És még a relék se kattognak össze-vissza, hanem szépen egy egy kattanás és már is szól a muzsika. Úgy látszik a védelemnek is ez volt a nyűge. Ritka az ilyen, hogy egy rövidzár oldja meg a problémát.

Köszönöm szépen a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
(#) deebo válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Jan 8, 2020 / 1
 
Szerintem nem megoldásnak szánta, inkább diagnosztikai jellegű volt ez a megoldás. Most ezt a hibás áramkört kellene helyrehozni.
(#) Zsiroskenyer válasza deebo hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Természetesen a hibás tranzisztor ki lesz cserélve. Csak azért raktam össze az egészet, hogy lássam a védelem mit reagál, meg hogy van-e máshol is hiba vagy csak ez.
(#) Karesz 50 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Szerintem cseréld nagyobb teljesítményűre ezt a tranzisztort, BD140, MJE350, vagy hasonlóra és nem ártana védődiódát kötni az emitter-kollektorral párhozamosan (pl. 1N4004).
(#) krizitomo hozzászólása Jan 19, 2020 /
 
Hello,
van nekem egy logitech z-5400 hangrendszerem, amit egy aramszunet egeszen megviselt. Kiegett benne egy smd kondenzator, a feszultsegszabalyzo, illetve 2 elektrolit kondenzator szepen kinyilt, illetve a nyaklap is megegett. Kapcsolasi rajz nincs, hivatalos support nem segitett, sem a magyar szerviz. Nagy nehezen talaltam egy fenykepet a nyakrol, az alapjan az aramkoroket ugy ahogy reprodukaltam. A z-5500asnak egy feljesz kapcsolasi rajzat megtalaltam, viszont egeszen kulonboznek. Fenykep alapjan talaltam rajta latszolag ugyanolyan kondenzatort, amit kiforrasztottam, de nincs rajta semmifele jeloles. A masik hangcucc kapcsolasi rajza alapjan szereztem hozza egy keramia kondenzatort, amit beleforrasztva megszolal a melylada, viszont nagyon halkan. Most egy 100pF 50V kondi van benne. Ha 1uFre cserelnem, valtozna a hangero? Az adott agon van meg 50V-os elko, ezert valasztottam ezt. Igazabol probalkozom csak, merni nem tudom a meglevo smd kondit, nincs hozza cuccom. Ha veletlenul valakinek van z-5400hoz kapcsolasi rajza es megosztana, akkor nagyon boldog lennek. Koszonom!
(#) djcaveman válasza krizitomo hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Most javítottam egy Z5500-at. szintén áramszünet.... Abban a sub végfok 2db TDA 7294 ic-je (híd ) pusztult el. Nem volt zárlatos, de gerjedt... A kimeneten testhez képest volt 0,15V .. mind a két ic-t cseréltem, és ennyi... A 5400 nem tudom milyen végfokkal készült - nem ismerem - de mérj a kimeneten egyen feszültséget. ha többet mérsz mint 20-30mV, az már gyanús lehet. Minden más kimenete is halk? Jó lenne tudni, hogy az a 100p kondi a jelútban van e, mert attól szólhat gyengén, éppen hallhatóan.
(#) krizitomo válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Hetvegen nekiesek es meglesem megegyszer, ebben itt a serult resz mellett egy TDA 7296 van, majd arra is ralesek, koszonom a tanacsot. Az a kondi nem is biztos, hogy 100p volt, eredetileg smd volt, az meg inkabb tapfeszre menne? legalabbis ahogy utana jartam, mert igazabol en december elottig 1 masodpercet sem foglalkoztam elektronikaval, azota jarok utana, foleg makacssagbol, mert elso korben azt irtak a logitech supporton, hogy vegyem meg az ujabbat, en pedig csakazertis megprobalom. Vegigmerem amit irtal, aztan, hatha talalok valamit, koszi.
(#) krizitomo válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Na meglestem, itt is 2 van, csak TDA 7296. Egyiken 1-3mV, masikon meg majdnem 0,5V. Tobbi (ket frontot probaltam) teljesen jol mukodik. Most teljes csondben belehallgattam, max hangerovel eppen hogy hallhato, viszont torz. Az a kondi pedig ennek az ICnek az outjan van, de ugye ezt nem tudom mekkora volt eredetileg.
A feszultsegszabalyzonal normalis a forrosodas pillanatok alatt? Huto nincs most rajta.
(#) gyulamz68 hozzászólása Feb 3, 2020 /
 
Egy szerűen fogja magát és elhallgat sonyi str-de215 erről az erősitőről lenne szó mit kezdjek vele
(#) CHZ válasza gyulamz68 hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Kimelegedett forrasztásokat forraszd át, két meghajtó IC kivezetéseinél keresgélj..
(#) gyulamz68 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Igyis csak kb 5 másodpercig szol
(#) CHZ válasza gyulamz68 hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Nézd át az egész panelt nagyítóval, stab IC-ék kivezetéseinél is szokott forr. hiba lenni.
(#) gyulamz68 hozzászólása Feb 3, 2020 /
 
Nem igazán jutotam ellőrébb ha át kapcsolom a cdröl a rádiora utána visza ugyanugy szol de csak rövid ideig
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2020
(#) mlaci989 válasza gyulamz68 hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Ki is ír valamit a kijelzőn, vagy csak simán elhallgat.?
(#) krizitomo válasza djcaveman hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Hello, na kicsereltem a TDA7296ot es megszolalt! Viszont annyi van meg, hogy olyan, mintha kb. harmada hangero lenne csak, illetve maxra tekerve elkezd torzitani. Ez meg nem is lenne egetvero problema, mert sosem hasznaltam fel hangeronel jobban, de igy, hogy maxra veszem, meg igy is kicsit keves. Merni nem tudom hogy kell, vagy mit kellene, annyira nem ertek hozza. amit eszrevettem meg, hogy mielott lekapcsol (nincs rajta a hutes, ideiglenesen ventilatorral illetve vga memoria hutobordakkal van hutve a feszultdegdzabalyzo) tulmelegedes miatt, azelott az utolso 2 mpben megjon a hangero hirtelen, elkezd gerjedni es lekapcsol. Viszont akkor megvan a hangero. Ezt mi okozhatja?
Volt egy ismeretlen smd kondi, ami helyett egy 100p 50V keramia lett berakva, azt csereltem most proba alatt 1u 50Vra, de abszolut semmi valtozas nem volt. Viszont ahogy neztem az a kondi a vegfok outja utan van. Esetleg meg valami javaslat, hogy hol keresgeljek?
(#) reloop válasza krizitomo hozzászólására (») Feb 9, 2020 / 1
 
Szia! A végerősítőhöz az adatlapi alkatrészkörnyezetet szokták használni, csatolom.
Veszélyes a hűtőborda nélküli kísérletezés.
Mi volt még arra a tápra kötve ahol eldurrantak az elkók? Jó lenne pár kép a panelről. Ha már feltetted, csak a linket add meg hozzá.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2020

TDA7296.gif
    
(#) krizitomo válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2020 /
 
Hello,

Képek

Ide tettem sajat kepeket (kicsit ganyolosnak tunik, mert az is ). Probalom majd ertelmezni amit kuldtel, koszonon, nekem meg ezeket jobban at kell ragni, mert december elott tenyleg soha nem foglalkoztam elektronikaval viszont az out agan a kepen ha jo helyen nezem van egy 22µF-es kondi. Az lehet az?
Sejtettrm, hogy nem jo kiserletezgetni vele, azert raktam ra videokartya memoria hutobordat meg ventit, olyan hulyen van a bordazat odarakva, hogy maceras 1-1 probara ujra osszerakni.
Koszonom a segitseget.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2020
(#) reloop válasza krizitomo hozzászólására (») Feb 10, 2020 / 1
 
A beazonosíthatóság érdekében A-val kezdem az adatlapi pozíciószámot és Z-vel a panelen lévőt.
AC5=ZC107, AC2=ZC106. Gyanús, hogy az opcionális AC10 és AR6 röppent el a kimenetről.
(#) krizitomo válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Hello, akkor ha en most jol ertelmezem, akkor amit beforrasztottam keramia kondit, az lenne az AC5? mert ha igen, mar ennek a parameterei sem stimmelnek, most egy 1µF 50V van. Most nincs elottem a cucc, de az opcionalis reszt igy kepek alapjan hirtelen nem is latom. Meg annyi kiegeszites az eszreveteleimhez, nem tudom ez mennyit befolyasol, de eddig 200W folott is volt a fogyasztasa, most max hangeron is 60-70Won megall. (ha ez szamit valamit)
a het masodik feleben vagy a het vegen tudok jobban hozzanyulni megint sajnos.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
(#) reloop válasza krizitomo hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Az AC5 az IC 6-os és 14-es lába között van. Az egy termetes elkó és valószínűleg rendben is van.
Az opcionális rész szintén a 14-es lábhoz, azaz a kimenethez csatlakozik és kell legyen egy vele soros ellenállás a test felé.
Minden csatorna jól láthatóan egyforma felépítésű. Sajnos a kimenet elvezetését rögzítő ragasztó valamennyi csatornánál takarja ezt az áramköri részletet. Vizsgáld meg valamelyik csatornánál melegítés, vagy oldószer hatására eltávolítható-e a ragasztó! Ha sikerrel jársz látni fogod mit is kell pótolnod. Ne feszegesd, mert letépi az SMD alkatrészeket!
A javításhoz további információkra lenne szükség. A feszültségstabilizátort zárlat, vagy szakadás miatt kellett cserélned? Ha oda jutsz, mérd meg a lábain a feszültséget testhez képest. Test pont például a hangszóró Black csatlakozója.
Írod, két elektrolit kondenzátor szépen kinyílt. Melyek voltak ezek?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
(#) krizitomo válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Hello, beraktam 3 kepet a google fotokba, amin csodalatosan sikerult nyilakkal jelolni. Szerkesztes kozben konnyebben eszrevehetonek tunt. A feszultsegszabalyzo mellett vannak, de a nyak tulfelere. Mar csak akkor fenykepeztem le, amikor csereltem oket, viszont a felirat szepen olvashato volt, az egyik egy 22uF, a masikra nem emlekszem, holnap este meg tudom nezni. Merni is megprobalok, csak nagyon keson erek a heten. Hetvegen meg sok idom lesz, akkor leszedem a ragacsot, megnezem alatta mi van. Aztan merek is. Igazabol a pontos okot nem tudom, az aramszunet illetve ingadozas utan volt r
ez, hogy ott az smd total kiegett (amig nem talaltam kepet a nyakrol, hogy hogy nezett ki, addig nem is volt egyertelmu nekem legalabbis, hogy ott egy smd kondi volt), a 2 elko amit jeloltem most, meg total meg volt feketedve Vout meg az adjust laba a feszultsegszabalyzonak, meg a nyak smd koruli resze ugye teljesen. Koszonom a tippeket, hetvegen nekiesek, a masik kondit meg holnap este meglesem.
(#) reloop válasza krizitomo hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Eddig rosszul azonosítottam be a forrasztási oldalon a hiba helyét. Most már képbe kerültem.
A kék elkó, aminek 34-re végződik a pozíciószáma az AC2, ami értékben 22 uF, az AC5 pedig a cserélt nagyobbik kondi, szintén 22uF.
A piros vezeték a WA59 bekötési pontban vagy érintkezik, vagy nem, esetleg a fotó csalóka. Alkatrész oldalon az elemi szálak színe erős oxidációra utal, ellenőrizd le.
Figyelem a témát, kapok értesítést, ha hozzászólás érkezik, miattam egyáltalán nem kell sietned
(#) krizitomo válasza reloop hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
No, itt nezegetem most eppen a 2 kozvetlen egymas melletti elkot, , a kisebbik 1uF, viszont az a feszultsegszabalyzohoz van vezetve, a nagyobbik van a vegfok outjan.
Neztem a wa59et, erintkezik szepen, az ic outjan van. Mindjart probalol merni is valamit, hatha sikerul.
Mertem, 7,7V van Vouton.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2020
(#) reloop válasza krizitomo hozzászólására (») Feb 16, 2020 / 1
 
A kimeneten 0 V-nak kell lennie, érts ezalatt ±10 mV-nál kisebb feszültséget.
Arra, hogy az IC nem élte túl a beültetést (erre majd később kitérek), vagy a kapcsolódó alkatrészek között van hibás, akkor tudok válaszolni, ha mint a 15 láb testhez képest mérhető feszültségét megírod, természetesen a polaritást is fel kéne tüntetned.
Szerk.: az 5, 11, 12 lábakat nem kell mérned.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2020
(#) krizitomo válasza reloop hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
No, hat nem kezdtem el meregetni, ugyanis csinalt egy olyat, hogy bekapcsoltam, pont a tulfelen levo ic mellett egyszercsak szepen elegett az ott levo smd trio, ugyhogy lehet ezen a felen volt eleve mar csak valami. Namost ez jobban zavar, mert hiaba nezem a tobbi icnel, nincs jelolve semmi sem. Kepet raktam a fotokba hozza, ha erdekel. Mely es a frontok ettol fuggetlenul szolnak ugyanugy, tisztan, hangero sem valtozott. Szomoru vagyok kicsit most.
(#) krizitomo válasza krizitomo hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Egyebkent feszultsegszabalyzo outjat mertem most csak hirtelen.
(#) reloop válasza krizitomo hozzászólására (») Feb 16, 2020 / 1
 
A 13,15 lábak előtt 100 nF-os kondik vannak (voltak) a test felé, ezeket (A)C7 és (A)C9 pozíciószámmal meg is találod az alaplapi rajzon. A harmadik kondi ami a 13-15 lábak közé esett, valószínűleg szintén 100 nF, csak ennek a kondinak nagyobb feszültségtűrésűnek kell lenni a közönséges 50 V-os-nál, mert a teljes táp megy rá. Ezzel tudnám az eltérő kinézetet indokolni, bár a kerámia kondik nem szoktak megijedni némi túlfeszültségtől.
(#) zotya1983 hozzászólása Feb 28, 2020 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy Ebben
a kapcsolásban a T5 bc327 típusú tranzisztort kicserélhetem e például (ez van itthon hasonló karakterisztikával), csak nagyobb fesztűréssel, egy 2n5401 re? Természetesen lábkiosztásra figyelve elforgatva 180 fokkal.
(#) lescsa90 hozzászólása Ápr 2, 2020 /
 
Sziasztok. Egy olyan problémám lenne, hogy nagyobb hangerőn némelyik mélynél eltűnik egy pillanatra a mély és utána azonnal visszajön, kisebb hangerőnél nincs baj. Az erősítő egy M.N.C V600
(#) hamby555 válasza lescsa90 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Szia!

Terhelés közben mérnék egy tápfeszültséget, elégtelen tápra utal.
Következő: »»   80 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem