Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   657 / 726
(#) elektrorudi válasza uniman hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Jó ötlet! Keress egy hozzáértőt!
(#) bugyi680 hozzászólása Feb 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata Videoton DCR 3090 hangfallal?Van aki alakított már át ilyet?Gondolok én a magassugárzó illetve hangváltó cseréjére.
(#) mek-elek válasza bugyi680 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Én vettem a bátorságot és elnéztem a retró oldalára. Ott megtalálható a probléma bizonyos esetekre. A lényeg a Videoton gyártmány. Vagyis a Videoton erősítőkre van kalibrálva, mint a Hungaroton lemezek a főnök lemezjátszójára.
Nekem Koronám volt, van átalakítva, mert szeretem a megszokott tárgyaimat. Először a kábeleket cseréltem ki benne, hozzá, meglepően jó eredménnyel. Lenyomta a mélyeket középről, és jobb dinamikát mutatott. Régi probléma, ha valami hiányzik, hogy abból van kevés, vagy másból több a kelleténél.
De nem kevésbé számít az egész rendszer minősége, és a helyi akusztikai viszonyok.
A Koronára az volt a jellemző, hogy a kisteljesítményű magasakat, közepeket a hangváltóban védték. Azaz nagyobb hangerőn szólaltak meg igazán. Ehhez, ha hozzáveszed egy helység akusztikáját, kész kalamajka, hogy mikor, mit hallasz.
(#) bugyi680 válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
Én is tervezek egy kis alakítást a DCR 3090 re.A dobozt újrafesteni szeretném , mert így kicsit kopottasan nem annyira illik a szobába, a hátuljára banándugós hangfalaljzatot szerelek, belül kicserélem a kábelezést. Szeretnék hozzá egy állványt ami valószínűleg egyedi gyártmány lesz(ne legyen a földön azért). Egyedül a magassugárzó cseréjén gondolkodok, és elég gyakran kevésnek érzem a magasat és e-miatt nem annyira jó hallgatni, harman/kardon 730-as erősítővel hajtom őket.
(#) mek-elek válasza bugyi680 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Ha lábakat kap, a magas legyen fülmagasságban. A mély meg eleve kevesebbet fog rezonálni, ha kikerül a sarokból.
Nálam a kábelezés a végfoktól a hangszórókig azonos, beleértve a váltópanelt is. Én most 2mm-es tömör ezüstözött rezet használok (TME).
(#) fery45 válasza uniman hozzászólására (») Feb 29, 2020 / 1
 
Kedves uniman!
Több hozzászólás után mint hangszóró javító nyilatkozom. A szakadt peremet újra cserélném! Régi, kiszáradt, ilyen -olyan lakkozott széllel nem vacakolnék. A munka után vajon milyen lesz a fizikai rugalmassága? Milyen lesz a kónusz vezetése? Mi garantálja, hogy nem mozdul oldal irányba a szerelvény és nem ér a mágnes pólushoz, zizegést okozva? Szakszerű munkával és új peremmel ezek a problémák nem jelentkeznek! Új perem beragasztását javaslom.
Tisztelettel:H.F.
(#) uniman válasza fery45 hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Hello Fery45! Köszönet a véleményedért !
Summit TT 210-2/4 típusú "antik" hangszóróról lenne szó, ennek "homorú" a pereme, talán a pont ilyen ma már nem is beszerezhető...
Csak sejtem, hogy többe kerülne a peremcsere, mint amennyit javítás után érne ez a hangszóró. Akkor másik hasonló méretű típust nézek a helyére (ezt meg félreteszem)...csak egy mono aktív "zajkeltő" dobozba lett volna beépítve.
Üdv.: Uniman
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
(#) fery45 hozzászólása Márc 10, 2020 /
 
Hangszóró 2000-nél Székesfehérváron rendelhető homorú szél!
tisztelettel H.F.
(#) elektrorudi válasza fery45 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Az oldalukon van telefonszám is.
(#) gery20 válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Szia! Igen rendelhető!
(#) at22 hozzászólása Márc 14, 2020 /
 
Sziasztok! Hozzám került 1 pár reflex R300-as. A mély ami lapul benne az egy storm audió.

Valaki ismeri ezt a fajta mélyet? A google nem igazán dobot ki róla semmit.

Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
(#) zoka hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Sziasztok!

Az elképzelhető, hogy egy hangszóró free air rezonancia frekvenciája az idő során emelkedik?
30cm JBL autós mélysugárzó FS értékére 9 évvel ezelőtt 24Hz-et mértem, most 27Hz.
A VAS is tud vándorolni? Régebben 98 most ilyen 70 liter körüli. Ennek megfelelően Qms Qes Qts is megváltozott. Mi az, ami állandó marad az idő múlásával? Gondolom Re, Sd igen.
De MMS, Bl is változhat? Kellene valami támpont,hogy csak a mostani mérési módszerem rossz, vagy a hangszóró adatai vándorolnak.
Még azt gyanítom, hogy a gumiperem megkeményedett 8-9 év alatt...
Ritkán volt kihajva a hangszóró.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
(#) habazutty válasza at22 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Szia!

Ez ugyanaz a csapat Hajdúböszörményben, akik a Best Off (EVM) dobozokat gyártották. Ők váltottak a Storm Audio névre, de ettől még ugyanúgy ukrán hangszórókat használtak. Nagyon régen személyesen vettünk náluk 2db 12" mélyhangszórót, magasat meg váltót. Mókás volt, mert csak a szerelő srácok beszéltek magyarul, a főnökasszony nem...

Egyébként szerettem azokat a sugárzókat...
(#) TAttila77 válasza at22 hozzászólására (») Márc 23, 2020 / 1
 
Én ismerem az összes Stormaudiós hangszórókat. De sajnos ma már egyetlen darab sem érhető el belőlük. Hajdúböszörményi ukrán cég volt. valaha a 2000-res évek elején még Best-off néven voltak ismeretesek. Kiváló hangszóróik voltakamik fényévekkel sokkal minőségibb darabok mint a régi Reflex termékek.
Én még komplett hangrendszert is terveztem nekik, valamint régen gyártottam nekik az "angol driverükhöz" egy aktív tranyós izzós magassugárzó védelmet, mert nagyon érzékeny kis tudású magasak voltak /Form Focus/ volt a magas neve.
A hangszórók kivértel nélkűl mindegyik a Híres Kijevi "KOZLOV" hangszórógyárban készűlt nyersanyagként, amit Szergejék Hajdúböszörményben helyben mágneseztek fel végleges elkészűltekor. Sokat jártunk hozzájuk. Ma már magszünt a cég, kamionos nemzetközi fuvarozással foglalkoznak.
Zsoltiék hangszórókat is és Koplett hangfalakat is forgalmaztak. Volt egy rendszerük amit a Kerozin együtessel is reklámoztak. Előbb ők voltak a hazai BMS termékeinek forgalmazói, mikor vége lett a cégnek 2009-10 körűl, akkor kerűlt át az Elimexékhez a forgalmazás. Ezek a hangszórók nagyon jó sima frekvencia átvitelűek. A tied egy mély-közép sugárzó. Ha a csévéje 75mm-es akkor 350W-os, ha 100-as a cséve, akkor 400-nak mondott, de valójában 6700W-osak. A 300W-os 151-osaik is mai napig tudják minden továbbiak nélkűl a 450-500W-ot is ésszel hajtva!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 23, 2020 / 1
 
Bocsánat nem 6700W-ot akartam írni, hanem 6-700W-ot. a 151 pedig 100-as cséve. Ami még lemaradt, hogy ezek a hangszórók 97dB érzékenységűek voltak, csak kevés tipus volt a tizen pár féle 15"-osból ami 94dB-es volt. Ezeket is ott helyben mérték be. Még valahol maradt meg a múltbólegy termékkatalógusuk, abban benne van az összes cucc amit gyártottak.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
(#) at22 válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Köszönöm a részletes leírást. Örülök hogy hozzám kerültek. A hangjuk nagyon tetszik. Szép telt a mély bennük. Egy füleki ppa 600-as végfokkal hajtom őket. Ha jól emlékszek 100-as a cséve.

Köszönöm még egyszer.
(#) at22 válasza habazutty hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásod.
(#) TAttila77 válasza at22 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Amúgy semmi keresni valója nem lenne egy Reflex három utas Megában. De az biztos, hogy jócskán túlméretezték Szergejék mindet. Nekem volt igazi eredeti Kozlov Hangszóróm is, nagy löketű és asszem 28Hz-es rezonanciával. A menbrán be van vonva mindenestől egy érdekes vízhatlanná tevő impregnáló festékkel, ami egy olyan világos barnás szürke Hammerrite festékhez hasonlít. 99dB/1W/m érzékenységű. Na az brutál jó hangszóró volt. A 15"-os hangszóróhoz 12"-os mágnes volt. Simán rékötjük a 2500-as digit végfok egy oldalát, azaz olyan 800w csorog bele. Rosz dampinfaktorú végfokkal nem lehetne ezt megtenni. Így viszont nagyon tuti, csak kolégámnak adtam a hangszórókat, mert rettenetes nehezek.
Egyszer a magas védelem jópár éve itt felkerűlt képileg, majd ha megtalálom ide testzem, hogy mindenki lássa. Ez egy Meyer sound féle vaktív védelem volt. nagyon jó l védte a különleges ritka drivereket a süket diszkósoktól. volt egy tranyó rajta, egy gréc, két ellenállás és egy kis halogén izzó, ami soha nem világíthatott, esetleg csak halványan izzott mikor kinyitott a tranyó.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020

Védelem.jpg
    
(#) Davidd válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Szia! Érdeklődni szeretnék a védelemről, sajnos kis felbontásu a kép nem nagyon látszik semmi. Ha jól gondolom a passziv hangváltó után a driver elé kellett bekötni. Kérdezném hogy kell szamolni a "nyitófeszültségét" az-az a limitet ahonnan elkezd védeni.
(#) TAttila77 válasza Davidd hozzászólására (») Márc 24, 2020 / 2
 
Mindjárt lerajzolom. Ezt a képet itt leltem a téma képei között. Úgy emlékszem Mzole fórumtársunk tette fel amikor a Reloop hangfalait javította tán. A hozzászóláson olvastam, hogy valaki tákolta a hangfalát, be volt építve valami Reloop hangfalba. Az tuti, hogy a H.böszörményiek nem tették bele, mert a főnök asszony Gálja nem tűrte, ha más az övékétől silányabb hangfal a kapujukon bekerűl javításra akár. Ilyen tekintetben szinte terrori szigorral vezette a céget. Na az ilyesmi silány hangfal márkák elterjedése miatt lett vége a Storm Audiónak. Egy időben sokat jártak lengyelekhez kiállításra , meg NewYorkban is volt üzletük. A Storm Audiót Löki János az akkori termékmenedzser találta ki, hogy így ismerjék külföldön. Az viszont megtörténhetett, hogy ezt az aktív védelmet eladták akárkinek, így belekerűlhetett bármiféle vackokba.
Egy debreceni hangmérnök barátom nézte ki egyszer egy méreg drága Meyersound valamelyik tipus hangsugárzóból, de állítólag találkozott ezzel az áramkörrel más márkás cuccban is.
Az áramkör 2N3055-el működik, de tettem bele TIP3055-öt is. Emlékeim szerint 30W-nyi driver védelemhez úgy volt beállítva, hogy itt a rajzon látod, ezzel megvéghető még az érzékeny alumínium tekercsű Reflex ring radiátor is. A 30-40W-osokba 20W/12V tű lábú rorrasztható lábű halogén izzót tettem, a 80W-osokba pedig 50W/12V-ost tettem. A 80W-os nagy driverekhez pedig a 10 ohmot kicseréltük 4,7 ohmra, így volt jó a szabályozása. /24V-os izzókkal nem igazán volt jó./
Arra ügyelj, hogy ha a hangfalat amibe ezt beépíted eléggé maximumon járatod, akkor olyan izmos kemény végfokkal hajtsd, ami jól tűri a kis impedanciás terheléseket, mert amikor a tranzisztor kinyit, onnantól tovább nem megy a magas felé csak annyi jel ami be van állítva! A felesleg az izzószálon disszipálódik el, ami a végfokot fogja nagymértékben. Ha ésszel van használva akkor ez nem tud megtörténni. Legrosszabb eseteknél is az izzó maximum gyengén izzik. Én az összes szinpadi monitorládáimba beletettem, hogy az őrűlt süket rock zenészektől megvédjem a különleges magas drivereimet, ha gerjedés van. Még nekem egyetlen egyszer sem szólt senki, hogy "Figyi, világít a kontrol hangfalam!" Nekem mióta kitaláltam, 2001 óta, mindjárt húsz éve tökéletesen üzemelnek és egyik negyed millás driveremben sem tett senki kárt. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki meg akarja védeni érzékeny, esetleg különleges magassugárzóját. Sok sikert neked is és mindenkinek aki használni szeretné.
Itt a rajza:
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2020
(#) Davidd válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Hasonlóan én is mindig használok izzós védelmet, viszont én mindig teszek vele párhuzamosan egy ellenállást hangszórótól függően. Úgy vagyok vele, ha kiég az égő akkor elhallgat az a bizonyos magas és úgy eleg necces lenyomni egy bulit, vagy gerjedés után levezetni valami "hangoskodást". Igazából ez a rajz egy aféle "műterhelés", amelyik egy bizonyos feszultség felett aktivalódik. Köszönöm szépen a gyors és pontos választ, persze a kapcsolási rajzal együtt.
(#) TAttila77 válasza Davidd hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Az nem igazán tuti megoldás. Ez a kis aktív áramkör sokkal megbízhatóbb. Csak úgy simán az izzó nem véd szinte semmit. Már rengeteg hangfalart javítottam, amibe gyártóilag volt beépítve izzó /nem halogén, hanem egy kifelyezetten erre a célra kifelylesztett fekvő izzó szerű üveg burkolatú valami. Inkább Sofita izzóhoz hasonlít távolról./ Olyannal is találkoztam, amibe viszont valóban halogén izzó volt sorosan forrasztva kettő is, semmit sem ér. Volt, hogy a fél országot be kutattam egy 90000 Ft-árú EV DH2-T titán pót menbránért, mert a dinnye zenész/ diszkós szét hajtotta a piklit még így is. Én beletettem neki ezt a kis áramkört, sosem jött többé, hogy elszállt a drivere.
(#) Davidd válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Mivel ilyen jó dolgokat mesélsz róla, ki fogom próbalni két darab eminence magassugárzón, kiváncsivá tettél. Én leginkább szofita izzót, illetve 12 V 21W izzókat használtam, eddig bevált megmondom őszinten. Fel is villan mikor már túl sok és amelyik hangváltom tartalmaz izzót, egyikben sem kellett még javitókészletet alkalmazni. Viszont ha mar itt tartunk, alien an-10 driverhez soha nem kapok rendes javitokeszletet, csak aminek a kivezető kapcsai kicsit kozelebb vannak egymashoz, ezert le kell szedni maga a membránt a műanyag keretről és felrakni az eredetire. Aliexpress nem nagyon a barátom.
(#) TAttila77 válasza Davidd hozzászólására (») Márc 24, 2020 / 2
 
Hát igen nagyon régen volt már a Storm Audio. Ez olyan régi legendásan jó hírű cég volt, hogy annó rengeteget emlegették a híres Diszkrónika negyedéves /úgy rémlik negyed évenként jelent meg/ újságban is még Best-Off néven. EgYik magazinban még verseny is volt a Gerry, Reflex és Best-Off hangfalak közt, melyik szól jobban és melyik győz árában minőségében.
Eminence driverekben annyira nem vagyok ismeretes, én a BMS összes termékét ismerem és több ismert tipust használok. De minden további nélkűl odateheted a Drivered, vagy tweetered elé. Még hifi hangfalba is jó magasak elé. A Storm Audió az utóbbi végső éveiben már sok Házimozi és Hifi hangfal tipust is gyártott. Pláza mozi hagrendszereket is csináltak. Vagy két három helyre én építettem az erősítőt mindet hozzájuk. Volt, hogy náluk voltuk kollégámmal két napig böszörménybe,mert húsz darab 2x300, 2x400W-os erősítőt kellett összerakni átadásra mozihoz. Leg utoljára hajdú Zsolti barátom vezette a Stormot és kitaláltak Szergejékkel egy speciális viszonylag kisebb méretű tölcsér SUB hangsugárzót. Két 12"-os hangszóró kellett bele egymással szemben voltak tán 10cm-nyire. 150dB-t tudott, 25Hz simán kibujt belőle és hihetetlen jól meg is mozgatta a dolgokat szabadtéren is Ebbe viszont két Eminence hangszóró kerűlt be, mert csak azzal a bizonyos tipussal volt hajlandó a speciális tölcsér megszólalni jó frekvencia menettel. Emlékeim szerint 104, vagy 105dB érzékenységű volt tán. Kis vékony karcsú, de majd 1,5m mély, 1m magas láda volt, tetején volt a szervíz ajtó.
Hát ezek az idők sem most voltak, azóta má sokat öregedtünk.

közben hosszas keresgélés után csak megleltem! Ezt a HTS-10 dupla koaxiális tölcsér hangfalat én terveztem, építettem a Storm Audiónak. Összesen 6db volt nekik. 2010-ig én hangosítottam velük, majd tán emlékeim szerint elkerűlt egy pár Tokaj környékére. Jó multkorában kollégám felfedezte a Dj Börzén, hogy valaki árulja. Igazán megható látni, hogy majd 15 év után még mindíg tökéletes állapotában van. Ez 107dB érzékenységű volt BMS neodímium 4550-ND driverel és 2db 10"-ossal szerelve. 150Hz-től indúlt 25kHz-ig. 1kW RMS teljesítményt lehetett bele kergetni. Hajdúsámsonban ezekkel Pokolgép és bikini koncerteztem egy 2009-es motoros talin. Ez volt az utolsó Storm Aududio gyártott terméke Nagyon sajnálom, hogy megszüntek. Nagyon jó hangszóróik voltak. Három éve találkoztam Debrecenben Zsolti barátommal és akkor beszélgettem vele kicsit. Azt mondta akkor, hogy annyira sokan keresik még ma is az ukrán -kozlov hangszórókat, hogy lehet újra forgalmaznak, de csak hangszórókat. Hogy mi lett belőle nem tudom, de úgy sejtem semmi, mert azóta értesűltem volna már róla.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2020

HTS-10.jpg
    
(#) soos csaba válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Szia TAttila77 !
Volna egy kérdésem a magas sugárzó védelemmel kapcsolatban, milyen típusú diódákat használtál ehhez a kapcsoláshoz?, gondolom valami gyors diódák (Schottky) volnának alkalmasak ide a magas frekvencia miatt, vagy rosszul gondolom?.
(#) TAttila77 válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Nem kell gyors, shottky dióda bele. Egy 10A-os normál graetz jó bele. 250W hangfal teljesítményig (nem zenei, hanem valós szinuszos) elég az áramkör sötjébe egy 20w-os kis tűlábú halogén. Én tördelhető IC foglalat két lábát forrasztottam be és gyönyörűen belepasszol az izzó lába. //Elég nehéz forrasztható lábút beszerezni.//
Milyen végfokod van és milyen magasaid vannak a hangfaladban?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2020
(#) soos csaba válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Szia TAttila77!
A magas sugárzó modellje ITT találhato ez egy ALIEN AN02-es ami 60W 8ohm terhelhetőségű magas driwer.
Az égőhöz egy 12V/21W-os halogén izzót fogok használni, ez eddig nekem bevált a magas sugárzóim védelméhez.
Általában nagyobb mint 60W-os magas sugárzót nem szoktam használni egyik hangsugárzómban se, és ez a típus tökéletesen be vált a számomra.
Az erősítő az egy THE T. AMP E800-as lesz.
A gyors diódákat azért feltételeztem hogy gyorsak kellenek hogy legyenek, mert frissadam fórumtárs még Május 2012-ben fel tette ezt a kis kapcsolást azzal a kéréssel hogy ITT és reloop fórumtárs válaszolt is rá ITT
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2020
(#) TAttila77 válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Láttam én azt akkor. Semmi jelentősége a gyors diódának, tök mindegy, a lényeg az, hogy a szabályzó áramkör akkor nyisson, amikor kell és ne hirtelen nyisson ki nagyon, mert akkor a végfokodat fogja feleslegesen rángatni ahelyett, hogy szépen dolgozna. Ez a titka. ki kell amúgy játszani, hogy a tranyó mikor kezdjen el szabályozni az izzóval, de úgy lődd be a bázis- emiter ellenállással, hogy az izzó a szabályozás folyamatában is éppen hogy csak pirosan izzik és nem világít. Pepecselés ez, de meg lehet türelemmel oldani könnyen, de próbálgatni kell. Én BMS driverekkel használom, azok ehez képest teljesen másak, még szerkezetükben is. Ehez újra be kell lőni, kb. indulásnak a 10 ohm jó lehet, de ha nagyon szabályoz, akkor 8,2, vagy 6,8 ohm.
(#) soos csaba válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat meg fogadom!
Akkor a dióda híd az marad egy 10A/ mondjuk 100V-ra.
Az emitter bázis ellenállását meg majd ki kísérletezem.
(#) TAttila77 válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Igen így van. A lényeg a tranzisztor a nyitás határán legyen és akkor kezdjen kinyitni, ha a hangszórót túlterhelés éri. A 2N3055-öt helyettesítheted TIP3055-el is, egy kis hűtővillát rálökhetsz, de nem melegedik. Nem szabadna neki. nagyon remélem, hogy nem fognak röpködni a pótmenbránjaid ezután.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2020
Következő: »»   657 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem