Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   658 / 727
(#) P_Laszlo válasza uniman hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Javítottam ilyet régebben, én lecseréltem a membránszélt, mert teljesen használhatatlan volt az eredeti, mélyben és középtartományban is durva hibái voltak. A hangszóró alapállapota is hasonló sajnos.
(#) P_Laszlo válasza zoka hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Folyamatosan változik. A felület és a tömeg, ami állandó (ha nem rakódik rá túl sok por. ). Meg az egyenáramú ellenállás.

A Vas, fs önmagában lényegtelen, T-S paramétereknél mindig az arányok fontosak. Egy nagyobb megmozgatás, bejáratás után valószínűleg közel leszel ahhoz, amit régebben mértél.
(#) P_Laszlo válasza gery20 hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Rendelhető, de nem 200mm-es méretben.
(#) P_Laszlo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Az impedanciamérést szerintem nem kell köszönni, elég régen kitalálták már.

Van ettől egy jobb, általános használatra megfelelő, egyszerűbb módszer. Pontosabb-érthetőbb leírással: Bővebben: Link
(#) Fidel hozzászólása Ápr 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a hangszórók kiválasztásánál a hangszórók névleges és maximális teljesítményének van e valamilyen lényeges hatása az összeépített rendszerre?
Tehát, ha 100W a mélysugárzó és a magas is, akkor egy 200W-os középsugárzó-t be lehet e ezekhez építeni?
Nem igazán találtam teljesítményben közelebbit, ami frekvencia tartományban is megfelelő lenne.
Vagy csak nagyon drágán.
Vagy rosszul gondolom, és ez teljesen elrontja már az alapokat is ez?
(#) deebo válasza Fidel hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
A hangszóróknak nem teljesítménye, hanem terhelhetősége van elektromos szempontból. Rakhatsz 1W terhelhetőségű magassugárzót is egy 400W terhelhetőségű mélyközéphangszóró mellé, legfeljebb, amikor döngeted a magas hamar elfárad.

Szóval nem fogja elrontani egy nagyobb terhelhetőségű hangszóró.
(#) Fidel válasza deebo hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Köszönöm, akkor ezt jól értelmeztem, hogy ez max 200W-os rendszerbe illeszthető, de a 100W-os mély úgy is jobban korlátoz majd a 100W-al.

Ezzel szemezgetek: SP-6/100PA, PA középsugárzó, 200Wmax, 8Ω
Mert 250HZ-350Hz között el kellene kezdenie és 2kHz-nél kezd a maga, ez ide pont jó lenne a grafikon alapján.
Ami még felmerült kérdés, hogy ez PA sugárzó, a mély meg nem, a mély 91db, ez meg 94db érzékenységű és a magas is 94db.
Ez sem lesz probléma az összeállításban?
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
A hangszóróknál a terhelhetőség a legkevésbé fontos adat. És magashangszóróból eleve nincs 100W névleges terhelhetőségű, az átlag magashangszórók mindössze 2-5W-osak. A 100W-os érték itt a rendszerbe illeszthetőséget jelöli.
A középnél ugyanez érvényes, sosem lesz akkora terhelhetősége, mint a mélyhangszórónak, de az átlagosan hallgatott zenéknél, magasabb frekvenciák felé jelentősen csökken az energiatartalom, szóval nem okoz problémát ha a mélyhangszóró 100, a közép 35 és a magas 3,5W-os. Igazából ez egy normális arány.
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Az SP-6/100PA igényesebb célokra nem annyira jó választás. Általában egyik Monacor sem az. Nem szól jól középtartományban, és a harmonikus torzítása is elég magas, már néhány W bemenőteljesítmény mellett is.

Milyen magashangszóró az, ami 2kHz-en működőképes?

Az érzékenységkülönbségeket hangváltóban kell kezelni, ha ez megvan, akkor nem okoznak problémát. Ha a mélyhangszóró 91dB@1W, akkor egy 94dB@1W érzékenységű középből legalább 5-6dB-t el kell venni, ahhoz, hogy körülbelül egyenletes legyen a hangnyomás-frekvencia válasz.

Problémát inkább a középhangszóró rezonáns rendszerének hibái, berezgései jelentenek, 800Hz-en és 3kHz fölött, illetve a nagyon alacsony lineáris kitérés.

A névleges elektromos terhelhetősége egyébként ennek is csak 60W körüli, mert a lengőcséve nem túl nagy, 40*7mm-es.

A megadott 94dB érzékenység adat is erős túlzás, a valóságban inkább 90dB@1W körül van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2020
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Idézet:
„Milyen magashangszóró az, ami 2kHz-en működőképes?


BC25TG15-04
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /
 
Volna esetleg valami javaslat, ami megfelelőbb lenne erre a célra, a közép tartományra?
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Azt jól ismerem, rendben van szerintem, mint magashangszóró, de 2kHz-en nem igazán életképes. Bőven 3kHz fölött működik jól. Gyakorlatilag 2kHz-en szinte egyik 25mm-es dóm sem jó választás.

Milyen mélyhangszóród van, és mennyi pénzt szánnál a középre?
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
HA 31 1544-422
A pénz kérdésen nem így szoktam gondolkozni, inkább úgy szoktam átgondolni, hogy hol van az a határ, amivel nem érdemes foglalkozni, és mi az ami már felesleges.
A meglévőek sem túl jók, a mélyet meg sokan ekézik, de inkább a vifa kategóriája felé menjen minőségben.

A grafikonon amin a frekvencia menet van és az impedancia, ott miből lehet látni, hogy hol érdemes meghúzni a határt?
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
A HA31 egy nagyon jó hangszóró, ha rendesen össze van rakva. 35-40000,-Ft alatt, saját kategóriájában nincs versenytársa. Körülbelül ennyibe kerül a Peerless SLS12, de az valamivel gyengébb, mint egy jól megcsinált HA31. Viszont ilyen, nagyobb odafigyeléssel gyártott darabokat csak én szoktam csinálni, egyedi kérésre. Amiket Fehérváron gyártanak, azok inkább Videoton helyettesítésre készülnek. Arra tökéletesen meg is felelnek.

A középhangszórónál ez lenne a jó megoldás: Bővebben: Link De sajnos most nem elérhető. Ami hasonló, az a ScanSpeak 18w8424 Bővebben: Link Ennek is nagyon szép, egyenletes a középtartománya. A valóságban jobb, mint az adatlapon, és ezért sokkal könnyebb dolgozni vele, könnyebb hozzá hangváltót készíteni, mint egy problémásabb típushoz.

Az adatlapokon legtöbbször nem látod, hogy hol van a felhasználható tartomány határa. Nem közölnek THD és idő-energia viselkedésről méréseket (vagy csak nagyon ritkán), és pont ezekre lenne szükség a megállapításához.
Magashangszórónál az első szempont, hogy az alaprezonancia környékét, már el kell kerülni, Ez a BC25-nél 1500Hz körül van, megmérve a valós példányokat. Az adatlap néha kevesebbet ígér, de ez többnyire nem teljesül. Bejáratni meg, nem igazán lehet. Szóval az alaprezonanciától legalább egy oktávos távolságot érdemes tartani, az pedig 1500*2=3000Hz. Így is még csak -12dB-vel csökken a hangnyomás, egy másodrendű szűrővel, ami már hellyel-közzel jó. Viszont ettől jobban, alacsonyabb frekvenciákkal kínozni nem érdemes a hangszórót, a lengőcsévéje is picike, a terhelhetősége nem túl nagy.
De egy jó mélyközép mellett, nincs is szükség ettől alacsonyabb váltásra.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Hát ilyenem pont van, ez volt az eredeti terv, le is vettem a 8l-es helyet a dobozban neki, de azt mondják, nem jó, mert ez mélyközép, és már 2kHz-nél megugrik az impedancia.
500Hz a mély teteje, akkor hogyan fog ez középben 3-4kHz-közt működni normálisan?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Az, hogy egy hangszóró mélyközép, és működik adott esetben alacsonyabb frekvenciákon, nem jelenti azt, hogy ne működne jól középtartományban is. A kettő között nincs összefüggés.

Nem tudom, melyik hangszóróra gondolsz pontosan, de az impedancia egyiknél sem ugrik meg, legfeljebb emelkedik az induktív részen, magasabb frekvenciák felé. De ennek tervezés, vagy működés szempontjából semmilyen jelentősége nincs. Nem jelent sem rosszat, sem jót. Aki ezt mondta neked, tévedett.
Mindkét 17 centis mélyközép, amit írtam, példásan működik 6-7kHz-ig is. Nyilván ilyen magas frekvencián már az irányítottság miatt nem érdemes használni, de erre nincs is szükség. 3kHz körül normálisan válthatók, szép, egyenletes roll-off SPL-fr. karakter mellett.
Egyébként, még azt sem lehet mondani, hogy túl nagy lenne az induktivitásuk, mindkettőnél 500uH körüli Le értéke.
Szóval nem igazán érthető, hogy mire gondolt, aki azt írta, hogy emiatt nem jó.

Az impedanciánál mindig sokkal fontosabb a hangnyomás-frekvencia válasz, a harmonikus torzítás, és a dinamikus viselkedés, idő-energia diagram. Ezek viszont rendben vannak a 17N558A-nál és a 18w8424-nél is.

És ez megfordítva is igaz, semmit nem ér egy egyenesebb, magasabb frekvenciák felé kevésbé emelkedő impedanciaválasz, ha a többi, fontosabb paraméter nincs rendben.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
17N-ről beszélek.
Nem igaz az, hogy az impedancia görbén nem illik használni azt a tartományt, ahol az impedancia a névleges érték gyök kétszerese? Az meg ennél a hangszórónál éppen határeset.
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Hát nem. Ez valamiféle összekeveredése a lengőcséve induktivitás egy régi elavult számítási módszerének (valaki fejében). Ott kellett megnézni a +3dB-es pontot az impedanciaválaszban, az pedig Rmin*sqrt2.
(#) vGabor82 hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Üdv szeretnék építeni egy reflex dobozt! Ezekel a hagszorókal! A doboz mért már meg van (WinISD alapján)! A hangváltó 12 dB/oktáv meredetségű fx=2811 Hz! A kérdésem az lenne hogy ezek az adatokat jól hataroztam meg?
(#) highand hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Sziasztok.

Milyen fekete festéket érdemes PA hangdobozra használni?
(#) P_Laszlo válasza vGabor82 hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Sajnos nem. A SAL hangszórók adatlapjai nagyon messze vannak a valóságtól, a hangszórók, amiket árulnak, teljesen másfélék, sokkal rosszabbak.
Nem szabad ilyen hangszórókat venni, csak pénzkidobás.

Ezeket az adatokat nem lehet használni semmire. Tervezéshez, először meg kell mérni a te hangszóróidat, és ha vannak pontos T-S paraméterek, akkor dobozt tervezni.
A 34 liter, egy 160mm-es hangszórónak nagyon sok, nem tud ekkora térfogatot kezelni a lengőrendszer, és a terhelhetőség is lecsökken, néhány W után kilép a lineáris tartományból.

A "Csöves 10w" projektnév mit jelent a modellezésen?

A hangváltó így biztosan nem lesz jó. Nem veszi figyelembe a hangszórók akusztikai és elektromos tulajdonságait. És teljesen biztos vagyok abban is, hogy ennek a két szűrőnek nem 2800Hz-en vannak a töréspontjai.

Eleve gondok vannak a hangszóróválasztással.
A DTF12 nagyon megbízhatatlan, elméletileg vannak olyan darabok a gyártásban, amik tűrhetően működnek 3kHz-en, de ez nagyon kevés példányra igaz. A 6,8uf-os kondenzátor biztosan túl nagy értékű.
Az AHX16-tal nehezen hozható össze kétutas hangsugárzó, mert a mélyközép erősen rezonál középtartományban több frekvencián is, emiatt nem szól szépen, nehezen elviselhető, főleg hosszútávon.

Ha mégis ezeket szeretnéd használni először meg kell tanulnod impedanciát mérni a T-S adatokhoz. Bővebben: Link

Illetve nem ártana elolvasnod a teljes, Hangdobozépítéssel foglalkozó részt innen, az elejétől: Bővebben: Link

A doboz hogy néz ki? Nagyon sokat számítanak az oldalarányok, és az előlap kialakítása is.
(#) vGabor82 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
A hangszórok még nincsenek meg, meg csak számításokat végeztem a meg lévő adatokal!
Nekem van még egy rendszerem SAL hagszorókal, nagyon szépen szólnak. Ezért gondoltam sal hagszorókra! T-s adatokat a gyári mérés szerint adtam meg a WinISD-ben!
A hangváltó méretezést interentes programmal csináltam a AHX inpedencia menet 2811 Hz Z kb 13 ohm ezt az értéket adtam meg az inpedenciának a mély-közép hangszorónál!
Linkwitz-Riley szürö tipust választotam és ezek az értékek jötek ki a program alapján!
A gyári méretek szeint szeretném majd megépítenia a hagbobozt!
CSak annyi van hogy a rendszer 4 ohmos lesz!
(#) gery20 válasza vGabor82 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
Szia! Somogyit én sem ajánlom. Ár, érték arányba vannak sokala jobbak. Pl
(#) P_Laszlo válasza vGabor82 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
Én örülök, hogy tetszik neked a másik SAL rendszer, de ezek a hangszórók borzalmasak, műszaki szempontból nézve használhatatlanok.

A gyári mérések nem igazak a valódi hangszórókra. És gondolom tudod, hogy a WinISD, vagy bármelyik másik program Nem arra való, hogy kiszámolja neked a szükséges térfogatot (erre sem program, sem képlet nem alkalmas, mert nem veszi figyelembe a te igényeidet), csak segít megmutatni, hogy egy adott T-S adatsor mellett hogyan működik a hangszóró egy adott dobozban.

Igen, így nem lehet hangváltót tervezni. Egyrészt, az adatlapból kinézett impedanciaérték nem biztos, hogy igaz. Másrészt az ilyen egyszerű méretezőprogramoknál a névleges impedanciát kellene megadni, nem a keresztezés környékén mérhető értéket. De még akkor sem lenne jó az eredmény. Hangváltókészítésnél a végleges dobozban kell megmérni a hangszórókat, és ezekből az adatokból modellezni a szűrőket, majd végül elektromos és akusztikai méréssel ellenőrizni, beállítani (ez a legegyszerűbb megoldás menetrendje).
A netes számolóprogramok alkalmatlanok normális váltók tervezésére, mert nem veszik figyelembe a doboz, és a hangszórók tulajdonságait.

A SAL építőfüzet, nem gyári terv. Csak valami hasraütésszerű dolog. Nulla tervezés van mögötte, egyedül arra készült, hogy az eladásokat növelje. Amikor teljesen eltérő hangszórókészletekhez ugyanazt a dobozt és hangváltót ajánlják, az a legnagyobb butaság (hozzá nem értés).

Ha nem szeretnél sokat foglalkozni vele, megépítheted ez alapján, de hozzáértőtől nem fogod azt hallani, hogy ez így jó.
Ha szeretnél többet tudni, olvasd el, amiket ajánlottam.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2020
(#) P_Laszlo válasza gery20 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
A középtartományuk sokkal szebb, mint a SAL-oknak.
(#) vGabor82 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
Köszönöm a hozzásolás! Párdolognak utána néztem még tanulmányoznom kell pár dolgot!
Amit írt tényleg úgyvan, én nem tudtam jól!
(#) P_Laszlo válasza vGabor82 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
Rendben, ha valamiben segíthetnék, akkor nyugodtan kérdezz.
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Összeraktam a dobozokat, vettem egy nagy levegőt, és bevágtam a 17N558A-nak a helyét is.
Csak egy univerzális hangváltót tudtam most beletenni, mert szerettem volna valamit hallani, hogy a doboz mérete legalább jó lett e!?
Eddig még nem foglalkoztatott a mérés dolog, majd azt is valamikor megejtem, legalább egy impedanciát a váltóhoz.
De már most sokkal élvezhetőbb a hangja, mint a meglévő régi doboznak, előjöttek az énekhangok, meg a BC25TG15-04 vifa is tetszik, a hgHG2,5-639 után, már hallom, hogy miről beszéltél.
Jelenleg a váltóban 2.2uf-es kondi van a 4ohm-os magashoz, mert az előző 8ohm-os volt rajta, és nem cseréltem még ki!
10uf-es volt benne eredetileg, de a hg2,5-t az kinyírta, a vifa-hoz azt egyenlőre visszarakhatnám? Mit gondolsz? 12uf körülire emlékszem, hogy kellene neki, majd nagyjából, de az még odébb van, és nincs itthon.
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Pedig muszáj lesz megmérni, anélkül nincs hangváltó.

Az 558-nál szűrni kell mélyben és magasban is, a HA 31 meg egy nehéz eset lesz (azzal kell kezdeni).
25mm-es dómhoz, 10µF elsőrendű szűrésnek, tényleg kicsit túlzottan optimista. Valószínűleg 6,8 is megfelel. És a magashangszóró érzékenységéből is el kell venni valamennyit, szerintem.
(#) strobi hozzászólása Máj 6, 2020 /
 
Sziasztok!
Hangváltó alkatrész beszerzési forrás után érdeklődöm, mivel amit én tudok, vagy drága, vagy csak a rendelésen ül 3 hete.
Következő: »»   658 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem