Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
 
Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   65 / 82
(#) zsidel hozzászólása Ápr 24, 2020 /
 
Sziasztok.

Megint akadt egy kis problémám. 240i kicsi kazánocskám hamarabb engedi a gázt mint szikráztat. Kis buhanás szokott lenni belőle. Mi lehet a bibi?Kicsit aggaszt.
(#) Kazánbug hozzászólása Ápr 26, 2020 /
 
Sziasztok,
Lenne egy Baxi eco 240 fi kombi készülékem ahol leginkább a fűtés irányába megy a meleg víz nagy része, ezzel rontva a HMV kör hatásfokát. (Persze HMV is van, de inkább csak langyos, olykor erősen meleg csak.)
Jó pár napja bújom a fórumot és olvastam hogy más is ezzel szenvedett. Ha jól látom Baxi 105HE típusú váltószelep van benne és a rajta lévő függőleges és vízszintes pöckök szépen működnek. Csöpögés nincsen sehol. Ezekből kiindulva gondolom a tengely O-gyűrűivel lesz a probléma, hiába mozognak leginkább az alapállásban áramlik a víz.
Ha jól értem a dolgot, a fentiek szerint a váltószelep legelején található kör részt nem is szükséges szétszednem, hisz a (vízszintes) pöcök működik rajta, csak a mögöttes tengely részt illetően. Ezt az alábbi robbantott ábra alapján valamint youtube videók szerint egyfelől előről tudom szétszedni (miután leszedtem a kör részt egyben) illetve hátulról is van kicsavarozható rész a bypass ág felől.
Ha jól látom a tengelyt illetően összesen 4 O-gyűrűre lesz szükségem: 114, 122 és 2db 363 jelöléssel, EPDM verzióval
Amennyiben a fenti felvetés helyes, úgy milyen egyéb lépések kellenek még a csere befejezéséhez? szilikon zsír kell a gyűrűk bekenéséhez? Kell még valamire figyelnem?
Nem tűnik nagy munkának, de össze kell rakjam biztosan hogy a gyerekek tudjanak majd fürödni.

Köszönöm a hozzászólásokat..
(#) merlingerin válasza Kazánbug hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Szia!

Ha rám hallgatsz, cseréled mind. Meg kell a két O gyűrű, ami hátul megy keresztbe, a bypass körbe, mert ha kihúzod, csepegni fog..

Lehet venni felújító készletet is.. benne van minden. Ha nem gyári tömítéseket veszel, akkor az O gyűrű igen epdm legyen.

Zsírnak vízálló szilikon zsír kell, vagy ha a hmv kört csinálid, akor élelmiszer ipari is lehet, de vízálló.

Tényleg nem nagy kunszt. Amire figyelni kell, hogy az összerakáskor az első tányért mennyire tolid "tökig" be... A rudazat/egyben a hátsó szelep helyzete ezzel módosul.

De nem egy űrtechnika. Ha már szét van szedve, a teljes pucolást is csináld meg... Impulzus csöveket, hőcserélőt, stb...

Az egész ripityára szedve, majd összerakva elsőként csinálva 2 óra max...

Nincs értelme spórolni a gyűrűkel. A baxi alkatrész katalógusban megtalálod az összes méretet, ha tömítés boltba mennél. Nem kell méricskélni. Többször fel volt már töltve, most telefonon írok, így nehezebb keresni. De meg fogid találni...
(#) Kazánbug válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Szia,

Köszi a hozzászólást. Ha jól sejtem a csatolt kép F blokk mögött meghúzódó 100-as jelölésű O-gyűrűre gondolsz. Na, ezt nem szereztem be. (A méreteket tartalmazó doksi már megvan.)

Ezt a "tányér meddig betolós" részt lehet valahogy tesztelni összerakáskor vagy majd csak működéskor?
Zsírnak jó lehet lítium bázisú kerékpár szerelőzsír? (Sajna azt nem látom hogy vízálló-e.)

kep2.png
    
(#) merlingerin válasza Kazánbug hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Szia!

Igen, a 100-as az.. 2 kell, mert ha megmozdul a másik, ereszteni fog.

Lítiumos zsír nem jó. De Auchan, Tesco autós soron találsz vízálló szilikon zsírt... De minden tömítésesnél van.

Tesztelni nem tudod, de nem is kell. Esetleg ha van caap az előremenőben, visszatérőben, azt elzárid, elkezded feltölteni, a szivattyú légtelenítőt nyitva tartva... De itt nem szokott gond lenni. Ami ereszteni szokott, az az égéstérben kevők, a szivattyú akattiak, meg a hőcserélő alatti pogácsák..

A rudazatokat nagyon vastagon kend be, mert a tömszelence us o gyűrűt tartalmaz. Kis ügyességgel cserélhető az is, ha nem akarsz újat venni...
(#) Kazánbug válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Szia,

Igen látom, 2 kell. OK
A légtelenítés kacsán én azt olvastam hogy ez a modell automatán megcsinálja. Hol van ez a légtelenítő csap?
Alapvetően nem terveztem venni újakat, de leginkább azért mert a korábban olvasottak alapján csak az o-gyűrű lehet a probléma. Minden rúd szépen működik és mozog.
Ezért is gondoltam többek közt hogy az elején lévő nagy tányér részt szét sem szedem, hisz működik.
Zír kapcsán szétnézek nemsoká Auchanban, köszi a tippet..
(#) merlingerin válasza Kazánbug hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Igen. Megcsinálja. De nem mindegy, meddig hallgatod a radiátorok bugyogását.

A szivattyú tetején van egy automata légtelenítő. Azon egy pici csavar. Azt kitekered, kiszuszog, amit tud. Mindent nem tud, ahhoz bele kell hajtania a radiátor körbe.

Az első tányért ha szétszeded, csöpögni fog. A nagy membrán, ami benne van, annak a széle vastag. Az az O gyűrű is egyben.

Nem tudom, mikori a kazán. De eddig akárhányat szedtem szét, mind tele volt vízkővel, revével, mocsokkal. Éles pici lerakódással, ami a membránt idővel kiszúrja.

Ha nagyon szét kell majd szedni, esetleg vékonyan kazános szilikonnal a peremét mindkét oldalon át lehet kenni. Csak a peremet... Ez arra jó trükk, hogy ha december 24-én lerohad, meg lehessen patkolni..

Nagyon jó kazán ez. Sokáig kihúzza. De időnként ripityára kell szedni. Kitakarítani. Mindent, mindenhol. Ez fontos.
(#) Kazánbug válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
A kecóval egyutt vettük anno, de szerintem most lehet nagykorú.
A tányért most lehet kihagyom mert jól működik, gondolom ha szakadna ugy is látnám a pöcök inaktivitásán. Szerelni meg könnyűnek tűnik hisz az elején van.
A karbantartással egyetértek, bár az ember olyan hogy ha baj van utánajár, ha meg nincs baj, akkor nincs.
Nyáron lehet jobban szétszedem majd bár kazánnal még nem volt dolgom.
(#) merlingerin válasza Kazánbug hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Karbantartás hiányából van a baj. Ha a primer hőcserélőt nem takarítod évente, akkor elömődik. Rossz lesz a hatásfok, magas a CO. Ha turbós, a turbó lapátok rendszeres tisztítás nélkül a rárakódott kosztól kiegyensúlyozatlanok lesznek. Ráznak. Ez nem csak zajt okoz. Szétveri a csúszócsapágyakat
Horror ára van.

Ha nem turbós, és mocskos az égéstér, meg felette, a füstgáz elvezetés nem jó, CO magas, bejut a lakásba, mérgezés lehet a vége.

Rendszeres vízkőtlenítés nélkül a primer, és a szekunder hővserélő eltömődik véglegesen is akár.. megforr benne a víz.. egy idő után kitakarítani se lehet.

Az impulzus csövek rldugulnak kis vízkőtől is.

A primer hőcserélő 2db O gyűrűvel kapcsolódik a lefele menő csövekhez. Ha elöregszik, csepeg. Ha turbós, észre sem veszed az elejém, csak ha már kirohadt a háza alul, vagy leszivárgott a drótok mellett a gyújtótrafóba, elektronikába..

Ha nem turbós, csak simán elrohad..

Érdemes preventív jelleggel cserélni a két mikrokapcsolót hidroblokkon. A szivattyú kondenzátorát, az X2-es MKT kondikat az elektronikában, és a bipoláris relét is. (Ebay-en van...)

Ez egy nagyon jó, megbízható kazán. Ha elpusztul, vehetsz horror áron új kéménnyel valami vacak kondenzációsat, ami bír 5-6 évet max.

Ezt, ha jarban van tartva, pucolva rendszeresen, hőcserélők tisztítva, a primer újra festve takarítás után... Kisuolgál egy emberéletet. Ilyet már nem kapsz. Nálunk 16 éve ketyeg. Vettem 2 másikat, donornak. Amíg élek, és lesz gáz, marad.

Anyámnál a ZC18 1985 óta meghibásodás nélkül megy. Megkapja az éves pucolást, karbsntartást, ahogy ez is. Hidd el. Megéri.

Pláne, ha van műszaki érzéked, és affinitásod.
(#) raistván hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Sziasztok!
Az előző oldalon már kérdeztem egy pár dolgot Westen Fi240 kazánnal kapcsolatban, még lenne egy kérdésem.Melegvíz vételkor ha kinyitom a vizet még olyankor is ki-be kapcsol a kazán.Mindegy ,hogy teljesen akkor is.Régebben azért ettől jobban lehetett szabályozni.Egyébként 14 éves a kazán de még nem volt benne cserélve csak a mikrokapcsoló és a váltószelep felújítva.Szerelőt még nem látott "csak"a karbantartásokat csinálom meg évente amiket itt olvastam.Köszönöm a válaszokat!Hátha az előző kérdéseimmei is össszefűggésbe van valami hiba.
(#) gzoli01 hozzászólása Jún 27, 2020 /
 
Sziasztok

Adott egy westen quasar 24 f készülék, és villog a 40 fokos led. a könyv azt írja, hogy a biztonság termosztát hiba. reseteltem egyet de nem változik semmi. kimértem a a termosztátot és alapestben zárt állapotban van. ki is cseréltem egy másikra de akkor sem változik semmi. tudnátok segíteni, hogy mi lehet a hiba? Vezérlőpanelt is kicseréltem de akkor sem változott semmi
(#) arpi73hu hozzászólása Júl 16, 2020 /
 
Sziasztok,
Egy Westen Energy 240Fi Kombi Gáz kazánról lenne szó. Egyik pillanatról a másikra fogta magát és bekapcsolt, és úgy is maradt. Szoba Thermosztát ki van kapcsolva, és amúgy is csak melegvíz üzemmódba van állítva. Tehát a jelenség olyan, mintha megnyitnám a melegvizet és bekapcsolna, de persze csapok sincsenek nyitva. Resetet probáltam, de akkor sem áll meg, csak ha 0-ás fokozaton kikapcsolt állapotban van a kapcsoló. Elképzelhető hogy az átfolyás érzékelő romlott el? Melyik alkatrész lehet az a korábban megosztott ábrán, és cserélhető e akár általam, és hol szerezhető be? Bármilyen vélemény, tanácsot szívesen fogadok.
Köszönettel,
Árpi
(#) VIM válasza arpi73hu hozzászólására (») Júl 16, 2020 /
 
Szia! Keresd meg ezt a kapcsolót és nézd meg, hogy kapcsol e megfelelően avagy mozgatja e a rudazat vagy az meg van szorulva. Ez a kapcsoló érzékeli a vízvételezést a differenciál nyomáskapcsoló membrán elmozdulásából. Ha jól emlékszem akkor a fűtés az alapállás és akkor a rudazat benn van a kapcsoló karja nem nyomja a gombját. Ellenkező esetben (HMV vételezéskor) a rúd határozottan kijön és megnyomja a kapcsoló karját. Most éppen az alapállás látható a képen.
(#) arpi73hu válasza VIM hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Szia,

Köszi a részletes választ, segítség lesz, most 7végén lesz lehetőségem ránézni. Ha megszorult a rudazat, karbantartható, javítható vajon?
(#) zsidel hozzászólása Júl 29, 2020 /
 
Erre ötlet?

Link
(#) K I hozzászólása Aug 29, 2020 /
 
Üdv. Van egy Westen energy fi 240 kombi-kazánom. Mostanában nagyon meleg vizet ad. A hőfok szabályzók kicsire vannak állítva de még így is 80 fokos vizet produkál hmv-nél és fűtésnél is. Mi lehet a probléma? (Egy korábbi ki-be kapcsolgatós probléma után ki lett cserélve a külső mikrokapcsoló.)
(#) merlingerin válasza K I hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Szia!

Az előremenő ágban bal oldalon a csőbe bele van tekerve egy thermistor. 25fokon/szobahőmérsékleten mérj rá.

Ha a termisztor jó, akkor gyanús, hogy a potik lábai ki vannak törve a panelból. Elektronika ki, potikat átforrasztani.

Vízáram rendben? Nem lassan áramlik a kilépő víz?
(#) Linkas63 hozzászólása Szept 9, 2020 /
 
Sziasztok!
Baxi Eco 240Fi kazán problémám lenne.
Nem kapcsol ki a keringető szivattyú.
Akármelyik állásba teszem, a funkció elindul, csinál fűtési és használati meleg vizet is, de ha kikapcsol a termosztát vagy elzárjuk a melegcsapot a szivattyú akkor is megy.
A kazán leáll, nem fűt csak a szivattyú dolgozik ész nélkül.
Az NTC szondára gyanakszom, de nem tudom van-e benne forrás védelem.
Az én régi (hála istennek már lecserélt) Inka 24-emben, ha túlmelegedett a víz akkor csinált olyat, hogy lekapcsolta az égőfejet és addig keringette a vizet amíg le nem hűlt egy beállított érték alá.
Van valami ötlet.
Gázszerelő szerint a panel is betojt meg a szivattyú is de 350 ezerért megcsinálja vagy 800 ezerért applikál egy újat a régi helyére.
(#) merlingerin válasza Linkas63 hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Szia! Elektronikán a relé vezérlését, és a relét átnézném. Ntc hiba nem hiszem, mert akkor nem gyújtana lángot sem. Ez utókeringetéses vezérlő, vagy azonnal leállt régen?

Keress egy bontott cirkót a jofogason. 20-25e max
Az mindegy, higy baxi, vagy westen, az is hogy turbós vagy nem a donor
Az elektronika ugyan az... Kábelezés, meg a rövidzár dugó más.
(#) Linkas63 válasza merlingerin hozzászólására (») Szept 11, 2020 /
 
Elvileg van benne forralás védelem.
Rámértem a szondára, 80 fokon is és 30 fokon is 0 ohm volt.
Zárlatos.
Arra tippelek, hogy a lángot a felette levő termosztát vezérli és ez csak biztonsági funkciót tölt be, bár elvileg, szerintem reteszelni e kellene ha túlmelegedést érzékel.
Amúgy köszi a tippet.
Még relét megmérem.
(#) merlingerin válasza Linkas63 hozzászólására (») Szept 11, 2020 /
 
Amit Te néztél, az a biztonsági klixon. Ne azt nézd, hanem ami ott van a klixon mellett pár centire, beletekerve a réz csőbe. A klixon az valóban 0 ohm. Az ntc a kérdés.
(#) VIM válasza Linkas63 hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Szia! A panelen bistabil relék vannak amik állapotfüggők az őket ért impulzusoktól de ha az érintkezőjük összeég akkor nem tudják felvenni a megfelelő pozíciót és maradnak ebben az állapotban. Ha kicsit megkocogtatod a reléket, talán elenged a hibás állapotban lévő és be tudod határolni, hogy melyiket kell majd kicserélni. Ilyen relék vannak a panelen ha minden igaz és lehet kapni mindkettő fajtát. A JV-12S-KT itt is kapható a store-ban de a másik V23148-B0005-A101 a "sos"-nál szintén beszerezhető. Szerintem nem kerül ez háromötvenbe.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2020
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Az összes mono, ami benne van. A termoyztátokban van bistabil, hogy ne merítse az elemeket a benttartásuk...
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Egyik vezérlőben sem indokolt a bistabil relé. Sőt veszélyes is lenne..
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Akkor EZ nem jó hozzá. A panelen azok a számú relék vannak ahhoz pedig azt írja, hogy bistabil. Lehet, hogy bipoláris lenne?
(#) merlingerin válasza zoszka hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Szia!

Az a biztos, ha a nem tudás magabiztossághoz társul. VIM-nek igaza van, bistabil benne a nagyobbik. És nem 2 tekercses, csak 1 tekercs van benne, polaritás váltással lehet billenteni. Védelmi szerepet tölt be!
(#) zoszka válasza merlingerin hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Valóban. Az "egyik" bistabil..
(#) Endre_ad hozzászólása Szept 24, 2020 /
 
Sziasztok!

Baxi Eco Fi 240-em van, de úgy látom, lényegében a Westennel azonos. A csepegő tömszelencét cserélném. (a kifelé, az előlap felé vízszintesen benne mozgó pöcök aktiválja a HMV mikrokapcsolóját) A kérdésem, hogy kell-e ehhez vízteleníteni, illetve víznyomást csökkenteni? Esetleg beszerzési forrást is megköszönnék.
Előre is köszönöm az idődet!

BAXI.JPG
    
(#) zoszka válasza Endre_ad hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
(#) Dreamer hozzászólása Szept 25, 2020 /
 
Üdvözlet!

Energy 240 Fi kazánunk van. Ennek a hátoldalán van egy tartály. Sajnos nem vagyok biztos abban, hogy ez kiegyenlítő tartály, vagy pedig puffertartály a HMV-nek. Ebben kérnék segítséget, hogy ha puffer, akkor hol tudom a nyomást ellenőrizni, és mennyi a beállítandó nyomás?
Következő: »»   65 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem