Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi vízmű
 
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 12
(#) Gafly válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Akkor meg is válaszoltad a kérdést. Vagy nem?
(#) Busz hozzászólása Márc 4, 2017 /
 
Adott egy pedrollo szivattyú, a hővédelem 1,5 percen belül letilt, a motor melegszik.
Hol van ebben a hővédő, illetve mi lehet a gond?

Mi az ami végzi a letiltást, mennyit bír?


Mert csak azért kérdezem mert állatok vízutánpótlására lenne, napi 1 vödör víz kell, tehát így hibásan is megfelelő lenne a motor. Csak kérdés a hővédelem reléje vagy micsoda mennyire bírja a napiszintű kapcsolgatást?
(#) Busz hozzászólása Márc 4, 2017 /
 
Illetve adott egy alko hw1000-es házi vízmű, bekapcsoláskor jön gyorsan a víz, de kb 5-10 perc eltelte után a vízhozam jelentősen lecsökken és buborékok is jönnek a vízből.

Falsot szív, gázos a víz vagy mi lehet a gond?

Ha falsot szívna akkor az első 5 percben miért megy rendben?
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Márc 4, 2017 1 / 1
 
Vagy nagyon gázos a víz, vagy a vízszint a szűrő felső része alá ér, magyarán nincs elég mélyen a kút. Ha máshol szívna levegőt, azonnal jönnének a buborékok.

Azért tilthat le a hővédelem, mert valószínűleg zárlatos az állórész. Ne bízz benne, ha valóban nagyon melegszik.
(#) gringo77 hozzászólása Márc 16, 2017 /
 
Szép estét!!!

Házi vízmű vásárlása előtt állok. A következő lenne a paraméterek és a rendelkezésre álló információk!

A vízmű egy kerti csapot látna el 2 db. 3/4"-os kifolyócsappal (locsolás 30m-es tömlővel, kocsimosás, stb.), esetleg később egy kerti konyhába történő mosogatóbekötésre. A hely ahol a vízmű lenne egy 2,5x2,5x2m-es beton -föld alatti, kút melletti- akna. A fúrt kút egy kb. 3-4 betongyűrűs kút, amiben kb. annyi víz is van. A kút vízszintje a föld alatt 2,5-3 m-re van, a kerti csap az pedig kb. 6-8 m-re a kúttól.

Mivel a föld alatt van a kút ezért csak oda lehet elheylezni a vízművet, de az akna sajnos szellőzővel nincs ellátva, annyit tudok csinálni, hogy a vasajtón (fedél) tudok szellőzőlyukakat fúrni ha ez jó megoldás, mivel a beton kb. 35-40 cm vastag, ami kocsibeállóként is működik.

Ebben kérnék segítséget, hogy milyen típusú és milyen tartállyal érdemes a fent leírtakat megoldani. Ami régen volt vízmű, sajnos tiszta rozsda lett és a motor is több helyen vérzett, javítani már nem éri meg. Az elektromos áram az aknában van, külön kismegszakítón üzemel az elektromos ellátás.

Az anyagiak amit erre a célra tudnék fordítani kb. 50-60eFt, ha persze ennyiből meg lehet oldani, meg egy kis plusz befektetéssel!!!

Köszönöm a segítséget előre is!!!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2017
(#) maczpisti hozzászólása Jan 20, 2018 /
 
Sziasztok!

A következő hiba okának a kiderítésében szeretném a segítségeteket kérni:

Házi vízmű szolgáltatja számunkra az ivóvizet. Néha, naponta 2-3-szor kikapcsol a rendszer (nem folyik víz a csapból). Ha ekkor ki és bekapcsolom a szivattyú kismegszakítóját, újra működik a rendszer. Ezen kívül más tünet nincs, a nyomás viszonylag egyenletes.
Van valami ötletetek, hogy mi okozhatja a hibát?

A segítséget előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza maczpisti hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Cseréld le a megszakítót , ha lehet akkor nagyobbra. Valószínűleg a kapcsolás határán van a szivattyú indulóárama .
(#) erbe válasza maczpisti hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Túl kevés az információ. Ha sima nyomáskapcsolós a rendszer, ilyen nem fordulhat elő. Vagy ha igen, úgy is marad.
Elektronikus vezérlésnél bármi előfordulhat.
(#) maczpisti hozzászólása Jan 22, 2018 /
 
Nem csapja le a kismegszakítót, az bírja az indítási áramot. Nekem kell le- majd felkapcsolni, hogy újrainduljon a szivattyú elektronikája (vagy le kell másznom az aknába újraindítani).

Újabb információkat is szereztem. A mellékelt képen van a szivattyú elektronikus vezérlője. Amikor produkálta a hibát, lementem az aknába, a failure LED világított. Megnyomtam a resetet. A motor zümmögött egy pár másodpercig de nem indult el, ismét kigyulladt a hibát jelző LED. Az átáramlást nem érzékelte, gondolom... Kis idő múlva megint megnyomtam a gombot, ekkor elindult a szivattyú. A tartály melletti csap megnyitásával teszteltem. Rendesen működött ezután addig, amíg pár óra múlva megint újra kellett indítani. Egyébként a hidrofor tartályból max. egy pohárnyi vizet lehet kiengedni anélkül, hogy elinduljon a szivattyú. Szemre 40-50 literes a tartály. Szerintetek elég levegő van a tartályban?

Arra gyanakszom, hogy a motor néha indul, néha nem, és ha nem, akkor letilt az elektronika. De mitől nem indulhat, van valami ötletetek? Addig is ki fogok menni többször megismételni a megfigyelést.
(#) nedudgi válasza maczpisti hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
A lábszelep milyen állapotban van?
(#) Elektro.on válasza maczpisti hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Azért áll meg mert elfogy a szívott víz. Ha egy bizonyos ideig 0,7-0,9 bar a maximum víz nyomásod akkor letilt az elekrtonika a szivattyú védelmében. Tisztíttasd ka kutat, hogy nagyobb víz hozama legyen, vagy ha lehet engedd mélyebre a lábszelepet.

De az is lehet, hogy huzamosabb üzemszünet esetén a lábszelep leengedi a vizet, és nem bírja felszívni a szivattyú.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2018
(#) ha9pi.feri válasza maczpisti hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Szia! Nincs levegő a tartályban, azért vannak ezek a problémák. Ha egy kevés vizet is kiengedsz, rögtön leesik a nyomás, elindul a szivattyú és fel sem bír pörögni, már is eléri a max nyomást, ezért tilt le. A lábszelep, ha leengedi a vizet, az már magától nem tudná még egyszer felkapni, azzal nincs gond.
(#) elektroton válasza maczpisti hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Sűrű kapcsolgatás oka lehet: a tartályban lévő gumi membrán (betét) kilyukadt. nem tart örökké, időnként cserére szorul, Ezért nincs elég puffer levegő a tartályban és így sűrűn kapcsol.
Az elektronika azért állhat hibára és tiltja a működést mert nem indul el a szivattyú, nem érzékeli a víz áramlását. Oka lehet egy érintkezési hiba. Pl.a nyomás kapcsoló is lehet rossz vagy inkább a segédfázist (indítást) biztosító kondenzátor bizonytalanul érintkezik. Ez a motor kapocs dobozában van. Készíts róluk fotót és tedd fel ide a pontos segítségért. Szinte biztosan segédfázis köri probléma miatt nem indul a motor.
(#) maczpisti hozzászólása Jan 25, 2018 /
 
Köszönöm a tanácsokat! Sikerült megoldanom a probléma egyik felét. A kapocs dobozban lévő 16µF-os kondi kapacitása lecsökkent 7,2-re. Ennek ellenére mégis általában bekapcsolt, csak néha nem. Erre szerintem az a magyarázat, hogy a bekapcsolási tranziens néha nagyobb, néha kisebb áramerősséget eredményezett attól függően, hogy éppen milyen fázisszögnél kapcsolt be, és így a véletlenen múlt, hogy felpörög-e. Kicseréltem a kondit egy 20µF-osra, mert ilyen volt kéznél, azóta mindig el tudott indulni. Szerintetek kell attól tartanom, hogy leég a segédfázis-tekercs a nagyobb kondi miatt? Szakaszos üzemben megy a szivattyú, főleg most, hogy a hidroforban alig van levegő

A probléma másik fele a hidrofor. Szerintem ebben nincs is gumi, mert házi tákolmánynak tűnik, álló, a tetején van csak csatlakozása és nincs rajta levegőnek szelep. (azért találgatok, mert nem én vagyok a ház tulaja, az építtetőt nem ismerem) Megpróbálok valahogy levegőt juttatni a tartályba, vizet kiengedni, és ezt ismételgetni, mert máshogy nem tudtam leereszteni. Az eredményt majd megírom és töltök fel fotót is.
(#) proli007 válasza maczpisti hozzászólására (») Jan 25, 2018 / 1
 
Hello! Ha csak a tetején van csatlakozás, hogy fogod levegővel tölteni? Annak van egy rossz tulajdonsága, mindig felfelé iparkodik.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2018
(#) balazsgy hozzászólása Ápr 4, 2018 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék! Pedrollo szivattyúm leeresztő csavarjának a menete elkopott, szinte kiesik a házból, ezért vettem helyette új rézcsavart, az viszont nem nagyon tudom belekapatni, erőltetni pedig nem akarom.
A rézcsavar 1/8 coll menetű, a régi menet átmérője 9,4 mm, az új csavaré 9,7 mm
Vagy a rézcsavart mégis erőltethetem, mivel az öntvényház menete szilárdabb, azt a rézcsavarral nem tehetem tönkre?
(#) proli007 válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Hello! Én nem ismerem ezt a szivattyút, de egy öntvényben egy menet mindig a legsérülékenyebb pont. Nem is értem miért réz (gondolom sárgaréz) a csavar, mert így potenciálkülönbség van a kettő között, ami kristályközi korróziót okoz. Legésszerűbb lenne egy menetfúróval könnyedén tisztítani a menetet. (Gondolom ha volna colos fúród..)
(#) teglascs válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
A Trabantom kikopott gyertyamenetét az esztergályos úgy javította meg, hogy nagyobbra esztergálta a (menetes) furatot, menetet készített bele, valamint gyártott egy kívül-belül menetes kis hüvelyt, amelyiknél a belső menet a gyertyán lévő menet volt, a külső pedig a hengerfejben lévő új. Menetrögzítővel (valamelyik Loctite) tettük a hüvelyt a végleges helyére.
Nem tudom, számodra ez megoldható-e, de az én esetemben végleges, tökéletes eredményt hozott.
(#) kaqkk válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
(#) teglascs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Az enyém már nincs meg, és nem is ment így.
Ráadásul kétüteműről beszéltem: a videón egy négyütemű van, és gyanítom, hogy nem is a gyári, 1,1-es VW Polo motor van benne.
(#) balazsgy válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Köszi! teglacs-nek szintén! Én is a menetfúróra gondoltam, 1/8 coll hengeres gázmenet, de eléggé ritka. Még futok néhány kört, hátha valakinek van a környékemen ilyen. De az biztos, ha sikerül, akkor ide egy gömbcsapot is beszerelek a téli víztelenítés céljából.
Ha elszúrnám a menetet, akkor az öntvényház egy fél új szivattyú ára.
(Bár érdekes, a feltöltőcsavar 1/4 coll menetű, ott semmi kopás nincs, pedig egyszerre víztelenítek mindkettő használatával.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2018
(#) veezi hozzászólása Nov 9, 2018 /
 
Tisztelt hozzáértők!

Érdeklődni szeretnék hogy kerti szivattyút rá lehet-e tenni a házi vízmű szivattyú helyébe mert a jelenlegi műanyagházas(hamar deformálódik)?Amit meg rátennék, öntvény.A jelenlegi "gardenmaster",amit meg rátennék "Elpumps. Tisztelettel várom szíves válaszukat!
(#) Bakman válasza veezi hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Rá lehet szerelni minden további nélkül, gyári összeállításban is meg lehet venni.

Elpumps.jpg
    
(#) pont válasza veezi hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Rálehet, de ha már megvan, bizonyos esetben jó megoldás lehet "sorba" kötni a két szivattyú vízcsöveit, tehát mondjuk a kék nyomja a sárgába, és akkor, ha esetleg a kék meghibásodik, csak be kell indítani a sárgát és fordítva...
(#) veezi hozzászólása Nov 9, 2018 /
 
Köszönöm szépen szíves válaszotokat! Akkor be fogok szerezni egy öntvényházas szivattyút mert tartályom rengeteg van.
(#) veezi hozzászólása Nov 9, 2018 /
 
Üdvözletem mindenkinek

Az előző problémámra hamar megkaptam a kielégítő választ. További segítséget/tanácsot kérnék hasonló témákban. Adott egy AL-KO HW 3000,és sajnos a nyomáskapcsoló fém hollandi csatlakozója eresztett.De igazából a tartály csonkján lévő menetes rész ment tönkre(mert műanyag). Szóval azt szeretném megkérdezni hogy hol tudnék a fentebb említett típushoz alkatrészt rendelni illetve fémből találok-e?
(#) meszi_1985 hozzászólása Ápr 25, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy kutunk az udvaron, amiből szeretnék vizet venni magasnyomású mosóval való tisztításhoz és kerti csapként is funkcionálna. Az lenne a kérdésem hogy ehhez mi lenne az ajánlott, vegyek egy sima kerti szivattyút vagy egy kis házi vízművet? Olyat szeretnék ami a magasnyomásút kiszolgálja.
Látok sok házi vízművet olcsón hirdetésekben olyan hibával hogy nem szállít, nem vesz fel vizet, ezeknek általában csak szimering baja lehet?
Van ezekben (sima szivattyúra és házi vízműre is gondolok) ajánlott kategória árban, mondjuk egy Mr. Gardener márka nagyon a legalja?
Köszönöm!
(#) Gafly válasza meszi_1985 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Milyen mélyen van a viz a kútban?
Meg milyen kút?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2020
(#) meszi_1985 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Fúrt kút és 5-10m mélyen van benne víz, néha a régi orosz búvárszivattyúval szoktunk vizet venni belőle.
(#) mikrodigit válasza meszi_1985 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
10m mélyről felszívni biztosan nem fogja neked egyetlen szivattyú sem. Nekem 7m-ről már problémás volt házi vízművel a felszívás, mert a vízhozam nagyon leesett, a szivattyúban ugyanis buborékos lett a víz az alacsony légnyomás miatt. Használj búvárszivattyút, azzal nincs ilyen gond.
Következő: »»   4 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem