Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   448 / 570
(#) bitmixer válasza bitmixer hozzászólására (») Ápr 7, 2020 / 1
 
Válaszolok magamnak.
Közvetlenül a 65 fokra való felfűtés után az NTC ellenállása 2,32 kohm, egy bő éve 2,24 kohm volt, még régebben, úgy 5 éve pedig 2,14 kohm. Ezek szerint valóban változik a helyzet, de hogy mi lenne a jó érték, azt sajnos nem tudom.
(#) Gafly válasza bitmixer hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Szerintem más baj van.
De erre a három pontra ha szépen megkérem a feleségem, aki ilyesmiből doktorált lehet illeszteni egy görbét, és akkor tudunk rá becslést adni (bizonyos hibahatáron belül, természetesen), hogy 2025-ben várhatóan mennyi kΩ-ot fogsz mérni. Fürdésre vonatkozóan viszont nem szerencsés ez a becslés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2020
(#) Gombszem válasza bitmixer hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Ezek a leírt ellenállás értékek szinte ugyanazok. Az alap feltételezésed az, hogy 60 fokon mérsz. Ezt mivel méred? Mert itt néhány fok, már ad ekkora eltérést. Az ohm mérőműszerről nem is beszélve. Ha nem ugyanavval méred, más eredmény lehetettől is. Az NTK ellenállás is öregedhet. Szóval: szerintem nem itt van a gond.
(#) bitmixer válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Akkor mérek, amikor 65 fokra állítva a kazán éppen befejezi a HMV felfűtését. Mivel az elektronika is ezt az NTC-t használja, és valamilyen referenciához viszonyítja, vagy az NTC mászott el, vagy a referencia. A kazán 13 éves, ez szerintem nem irreális feltételezés. Az ellenállásmérés pontosságában jobban bízom, minthogy 8%ot csaljon. Magát a vízhőfokot nem mértem (még), de időközben mintha megjavult volna a hiba .
Egyébként a legrégebbi mérés idejéből (2,14 kohm @ 65 fok) van egy másik érték is: 2,59 kohm @ 60 fok.
(#) balazsgy válasza bitmixer hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Azért Gombszem véleményével én is egyetértek. 13 év alatt minden öregedhet, főleg az ellenállás és kondenzátor. Mert azok nem örök élettartamúak, sajnos. Cserélni kell azokat és kész. Kérdés, hogy csak részben, vagy az egész panelt.
(#) antiktelefon hozzászólása Ápr 18, 2020 /
 
Üdv, nem pont elektros hiba...
Radiant rma 24
A primer körben levegő van rekedve, a 3 utú szelep után, a hmv körben.
Meleg víz készítésekor emiatt buborékol.
(Fűtés körrel teljesen jó, nem a hőcserélő dugult el, hanem szerintem a fűtéskörben rekedt levegő lassan felszáll a HMV részbe, és amikor elkezdi azt keringetni, akkor leszívja az összes levegőt a szivattyú. Kb. az összes légtelenítő szelep be van állva, így nyomást leengedve meglazított csővel lehetett levegőt kiengedni, de keringés nélkül a megrekedt levegő nagy része így nem jön ki.)
A beépített légtelenítő is beállt rajta szerintem.
Watts Microvent MKL-re hasonlít, ami van rajta. De furcsa, mert belső menetes, és a ráforrasztott külső menetes részre egy gumitömítéssel megy rá, ilyet sehol sem találtam.
A kérdés: Flamco flexvent-tel helyettesíthető-e egy 3/8 toldóval? Vagy ez valami összetettebb izé, nem sima légtelenítő?
Illetve ha valaki másra tippel, megírhatná.

1.jpg

2.jpg
   
(#) konop válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Szia,

Ez egy sima légtelenítő, közdarabbal felrakhatod a flamco-t is
(#) Épületgépész válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Szia.
Jól látod ez nem elektromos hiba A lényeg hogy a Flamco légtelenítő automatában is van 3/8"-os és 1/2"-os k.m. csatlakozású! Javaslat,hogy a régi nem működő automatákat, cseréld le flamcokra megéri,hidd el! Használhatsz,kendert,telfon szalagot,vagy zsinórt is! Előtte a nyomást engedd le,és fesztelenítsd a fűtési rendszert. Jó munkát hozzá.
(#) 444Tibi válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Nekem.ehhez hasonlo van a SD. kondenzacioson csak a tieddel ellenkezoleg, allandoan pisilt.
A kupakb a gumigyurut kicserelve, igy hasznalom a cirkot 7-8eve, ha eszembe jut, felevente kicsit kitekerem, szisszen majd visszatekerem a kupakot.
Az enyemnel a kupak alatt van egy mozgo kis rudacska, ha a tied is ilyen akkor azt megnyomkodva egy szoggel vagy vekony csavarhuzoval, az uszot tudod megmozgatni. Lehet hogy ennyi is eleg lenne. Elotte nezd meg a kupak tomitest mert ha a mozgatas utan elkezd folyamatosan folyni akkor az kellemetlen.
(#) Kazánbug hozzászólása Ápr 22, 2020 /
 
Sziasztok,
Lenne egy Baxi eco 240 fi kombi készülékem ahol leginkább a fűtés irányába megy a meleg víz nagy része, ezzel rontva a HMV kör hatásfokát. (Persze HMV is van, de inkább csak langyos, olykor erősen meleg csak.)
Jó pár napja bújom a fórumot és olvastam hogy más is ezzel szenvedett. Ha jól látom Baxi 105HE típusú váltószelep van benne és a rajta lévő függőleges és vízszintes pöckök szépen működnek. Csöpögés nincsen sehol. Ezekből kiindulva gondolom a tengely O-gyűrűivel lesz a probléma, hiába mozognak leginkább az alapállásban áramlik a víz.
Ha jól értem a dolgot, a fentiek szerint a váltószelep legelején található kör részt nem is szükséges szétszednem, hisz a (vízszintes) pöcök működik rajta, csak a mögöttes tengely részt illetően. Ezt az alábbi robbantott ábra alapján valamint youtube videók szerint egyfelől előről tudom szétszedni (miután leszedtem a kör részt egyben) illetve hátulról is van kicsavarozható rész a bypass ág felől.
Ha jól látom a tengelyt illetően összesen 4 O-gyűrűre lesz szükségem: 114, 122 és 2db 363 jelöléssel, EPDM verzióval
Amennyiben a fenti felvetés helyes, úgy milyen egyéb lépések kellenek még a csere befejezéséhez? szilikon zsír kell a gyűrűk bekenéséhez? Kell még valamire figyelnem?
Nem tűnik nagy munkának, de össze kell rakjam biztosan hogy a gyerekek tudjanak majd fürödni.

Köszönöm a hozzászólásokat..
(#) zozo967 hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Sziasztok,

A segítségetekre lenne szükségem ,egy Renova F24 kombi turbó gázkazánnal kapcsolatban .
A fűtés rendben működik , viszont ha a meleg vizet megengedem F3 hibakódot dob fel a kijelző , pár másodperc után ha lehűl akkor újraindul . Hőcserélő februárban ki volt savazva tehát nem hinném hogy eldugult+ a meleg víz elég jól jön . Fűtésnél nincs gond , csak a meleg víznél produkálja.
Előre is köszönöm segítségeteket.

Z.
(#) LazaHunter hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Sziasztok,

Van egy Baxi Ecofour 24k-s turbós kazánom, ami tavaly volt 10 éves.
Eddig hibátlan volt, egyszer kellett a kiegyenlítő tartályban lévő abroncsot a megfelelő nyomásúra fújnom, ez is már 4 éve volt.

Viszont pár hete, ahogy kijöttünk a fűtési szezonból, elkezdte produkálni, hogy ha a kijelző szerint le van hűlve szoba hőmérsékletűre (kb 23-25 fok), akkor melegvíz megnyitáskor elindul a kazán, begyújtja a gázt, majd rögtön el is aslzik, újra begyújtja, újra kialszik, és így tovább. Ilyenkor a fűtés probléma nélkül megy. Azzal szoktam helyre billenteni, hogy feltolom a fűtést egy 2 percre, és mikor már 40+ fokot mutat a kijelző, lekapcsolom és nyitom a meleg vizet.
Leginkább reggel és este szokott ez jelentkezni, mikor jó pár órán át nem használjuk és lehűl a készülék.

Volt már nálunk egy gázszerelő, csinált egy nagyobb takarítást, de az nem oldotta meg. Elvileg nem tudja mi lehet a gond, ezeket emlegette: váltószelep, ntc szonda, áramlásérzékelő, gázszelep szűrő, hőcserélő mosatás.
Őszintén szólva nem szívesen fizetnék ki egy kisebb vagyon a próbálkozásra.

Találkozott már valaki ilyesmivel?
Esetleg Pest megye, Kistarcsa környékén tudtok jó szakit ajánlani?

Köszi
(#) LazaHunter válasza zozo967 hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Most nézem, hogy neked is meleg vizes gondod van ... úgy tűnik ez tavaszi jelenség
(#) Tommancs hozzászólása Máj 4, 2020 /
 
Sziasztok!
Most lett kisavazva a szekunder hőcserélőnk, valamint teljesen kitisztíva, bezsírozva a váltószelep a Junkers Euroline cirkónkban. Ég és föld a különbség! Csendes, nem melegszik túl, forró a víz, minden szuper.
Javaslatot szeretnék viszont kérni: 2017-ben már egyszer ki lett tisztítva a hőcserélő, de mivel nincs szűrő a rendszerben, így nyilván újra elkoszolódott. A szűrő beépítésén kívül (ami evidens) mivel tudom még meghosszabbítani azt, hogy ne koszolódjon el olyan hamar? Alacsonyabb vagy magasabb vízhőfok esetén koszolódik jobban/gyorsabban?
Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2020
(#) szucs_g válasza JZoli hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
A gond az volt, hogy a höérzékelöhöz tartó vezetékeket nekinyomta az ajtó a HMV höcserélö széléhez. Húztam rá szilikon csövet így nem müveli az elöbbi hibát. Érdekes, mert a szigetelés a vezetéken épnek tünik. Azóta kutya baja.
(#) szucs_g válasza zozo967 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
Simán eldugulhat újra. Összel vaillant vui-val szívtam 1 hónapig. Vannak fenn radiátoraink, egy puffer höcserélö (vasforrás), állandóan vasiszap keletkezett s a leváló részek méretei miatt a HMV höcserélö állandóan eldugult annak ellenére, hogy van mágneses szűrő a rendszerben a visszatérő ágon. Mérgemben kapott az előremenő egy Y-szűrő , amely 800 um felett kikapja a mocskot a vízből. Az ennél kisebb részek átjutnak a hőcserélőn, amiket aztán a mágneses szűrő kikap. Ez után van még egy Y-szűrő 200 um-es filterrel, az is sok apró részecskét fog meg, ami rontja a szivattyú hatásfokát, ezt ellenőrizni kell időközönként. Most ioncserélt vízzel töltöttem föl, kiváncsi vagyok így mire jut.
(#) VIM válasza szucs_g hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Szia! Azt nem mondanám, hogy értek hozzá de talán meg kellene próbálni valamelyik inhibítort betölteni, hátha az hatásosabb lesz mint az ion cserélt víz. A másik dolog pedig a központi fűtés tervezésél és kivitelezésénél lehetett volna arra gondolni, hogy lehetőleg minél kevesebb vas felületű szerelvény legyen beépítve. Előfordul, hogy a húzott acél gázcső helyett hegesztett csővel építik ki a radiátorok összekötéseit. Ahol "nyuszis" kazán a hőtermelő oda nem illő beépíteni egy darab vasat sem de más kazánokhoz sem ajánlott inhibítor betöltése nélkül használni a feltöltő vizet. Sima csapvízzel kell feltölteni a rendszert és "lehetőleg" őszi vagy tavaszi vízállásoknál amikor a csapadékos időjárás miatt lágyabb a víz összetétele a hálózatban. Nem jó cserélgetni a feltöltő vizet, mert azzal csak újabb oxigén mennyiség kerül a rendszerbe ami elősegíti az oxidációs folyamatot. Nekem alu radiátorok vannak alpex csövekkel összekötve alsó csatlakozással és nincs inhibítor se szűrő ... kristály tiszta a víz a rendszerben. A vízhőfokok is a határértékeken vannak a fűtés 70, HMV 50-55 fokon. Már 18 éve így működik egy Euromaxx-al a rendszerem.
(#) LazaHunter válasza LazaHunter hozzászólására (») Máj 5, 2020 / 1
 
Közben feltöltöttem róla egy videót a youtube-ra, itt mondjuk már próbáltam elindítani, látszik is hogy a fűtéssel feltoltam a hőmérsékletét, pár próbálkozás után beindul:
https://www.youtube.com/watch?v=PnZniEy2ioU&feature=youtu.be
(#) Georgee hozzászólása Máj 14, 2020 /
 
Sziasztok! Adott egy vaillant turbotec kombi kazán. Illetve mellé egy computherm vezeték nélküli termosztát. A termosztát mindig a nappaliban van, innen dolgozik. A problémám nem állandó, de eddig 3-szor már eljátszotta a kazán. A termosztát eléri a beállított hőfokot, majd lekapcsol, viszont a vevő egység ezt nem érzékeli és a kazán tovább dolgozik. Most is arra ébredtünk, hogy éjszaka 27 fok van a beállított 20 helyett. A termosztát már azt jelezte, hogy a fűtés leállt, viszont a vevő egység még mindig azt érzékeli, hogy fűteni kell, tehát nem veszi a kikapcsolási jelet. Ha a termosztáton az aktuális hőfok felé megyek, akkor jelzi, hogy elkezd fűteni, majd ha visszaveszem a hőfokot a kazánt is lekapcsolja. Elem csere nem oldotta meg a problémát. Valakinek volt már hasonló élménye? A másik kérdésem, mivel már lassan jön a jó idő, de most még készenlétbe volt a kazán, így nem foglalkoztam vele, ezeket a kazánokat hogy kell nyári módba tenni? Elég ha a termosztáton leveszem a hőfokot, vagy van rajta nyári mód? Nemrég vettük a házat és az előző tulaj erről nem mondott semmit.

Köszönöm a válaszokat
(#) JZoli válasza Georgee hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Milyen messze van a vevőrész a termosztáttól? Ugyanis ennek van egy hatótávolsága amin belül biztonságosan tud működni. Falak, födémek ezt tovább csökkentik. Ha nincs más sajnos közelebb kellene vinni egymáshoz őket.
(#) VIM válasza Georgee hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Szia! Ha jól emlékszem akkor a vevőben van egy "nagy" fekete előtét kondenzátor aminek a váltóáramú ellenállása határozza meg a tápegység terhelhetőségét. Ha lecsökken az értéke akkor a vevő tápegysége "hibásan" fog működni, nem fog reagálni az adó jeleire. Talán 100nF-os értékű lehet, de meg kellene nézned, hogy mi van ráírva. A "nyárira" állítás abban rejlik, hogy a fűtés előremenő hőfokszabályzó potmétert letekered nullára, nem a szobatermosztátot.
(#) bgabor73 hozzászólása Máj 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott egy Sanier Duval cirkós gázkazán. A fűtést és a melegvizet is előállítja. A hiba a következő: egy ideje, ha nem megy a fűtés, hiába engedem a melegvizes csapot, a kazán nem kapcsol be és nincs is melegvaz természetesen. Ha pl. a termosztáttal bekapcsolom a fűtést, és bekapcsol a kazán, akkor van melegvíz is. A szerelő mondott egy kb 80 ezres javítási költséget, vagy komplett cserét kondenzációsra... (360e összesen)... Mielőtt nekiállnék valamelyiknek, érdekelne, hogy van--e esetelg valakinek ötlete az olcsóbb javításra? Köszönöm!
(#) VIM válasza bgabor73 hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Szia! Pontos típust írjál talán hamarabb lesz segítség.
(#) ubul86 hozzászólása Máj 15, 2020 /
 
Sziasztok
Van egy saunier duval kombi gázkazánunk a fürdőszobában, 2 és fél hónapos. (Semiatek Condens 24)
Pár napja fura szagot vettünk feleségemmel észre főleg a délelőtti időszakban, nem állandóan, a gázkazán körül. Nem bántó, nem szúrós, nem tudom pontosan beazonosítani, mi lehet , és nem is tudjuk előidézni, pl fürdés közben most este nem éreztük. de a közvetlen közelében van a konyha (kb 2 méterre a kazántól) és az ottani mosogatás után volt hogy éreztük.
Fura mód egyetlen dolog ami hasonló hozzá, a gőzölős vasaló mikor forrósítja a vizet, van egy jellegzetes szaga, mint valami égett cucc.

Mivel közel 3 hónapos a készülék, gondolom garanciális felülvizsgálatra van remény, bár az illető, aki felszerelte, meg megrendelt, stb, csak igérgeti hogy kijön, szóval egy ideig max ezzel a szaggal kell együtt élnünk, ami mint írtam, nem állandó. Gázszagot felismerem értelemszerűen, ez nem az.
(#) Scarabeus hozzászólása Máj 16, 2020 /
 
Sziasztok!

Addot egy Saunier Duval Renova Star C 24 E kombi kazán. (2004 gyártmány) Tegnap egyszer csak azt vettük észre, hogy villog a piros LED ami mellett a villám jel van. Így még csak nem is szikrázik, tehát nem lobban be a láng, se melegvíz megnyitásakor se fűtés bekapcsolásakor. Ki-be kapcsolásnál búg egy kicsit, majd rögtön villog a LED. Használati útmutató szerint égéstermék szenzor hiba lehet, azt kicseréltük, kitakarítottuk a kéményt, nem javította meg a hibát. Átmostuk, vízkőtelenítettük a vízteret, kicseréltük a nyomászelepet is, nem oldotta meg ez sem a problémát.
Ezután az előlapi elektronikát megtisztítva, újra csatlakoztatva megjavult, kb. 10 percig volt melegvíz utána folyatás közben elaludt a láng és újra pirosan villogot a LED. Reggel megint megjavult, fél perc melegvíz folyatás után megint hiba. Ha maximumon van a nyomás akkor a LED nem villog de a kazán ugyanúgy nem működik.

Van valakinek ötlete mi lehet a gond?
(#) Gafly válasza Scarabeus hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
F24, vagy C24?
(#) Scarabeus válasza Gafly hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
C 24, mint írtam. Legutolsó történés, hogy magától felment maximumra a nyomás.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2020
(#) VIM válasza Scarabeus hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Szia! Véletlenül nem a túlmelegedés határoló termosztát oldott le? Ez egy kézi visszaállítási gombbal ellátott klixon. Ha ez leold, kézzel kell visszaállítani rajta azt a piros kis gombot. Talán a bitermikus hőcserélő oldalsó gyűjtőjén menetesen van csatlakoztatva függőlegesen, nem a csövön. Ha ez a leoldás ismétlődik akkor a hőcserélő a végét járja. Bővebben: Link
Ha pedig felkúszik a nyomás a feszmérőn az a tágulási tartály ballonjában csak víz van a gyári nitrogén helyett. Ezt lehet pótolni levegő belepumpálásával.
(#) balazsgy válasza ubul86 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Nekem a kombikazán a pincében van, valami hasonló, olyan fura, égett szagot éreztem. Mivel ott elég sokat szerelgetek, ezért biztos, ami biztos alapon inkább vettem és felszereltem egy CO-jelző és érzékelő műszert.
(#) VIM válasza ubul86 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Szia! Ez a kapcsolat felvet néhány kérdést:
Idézet:
„de a közvetlen közelében van a konyha (kb 2 méterre a kazántól)”
Az ott lévő páraelszívó reteszelve van e a kazántól, vagy a helyiségekben lévő ablak valamelyike fel van e szerelve légbeszívó, levegőztetővel? Bővebben: Link
Következő: »»   448 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem