Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   142 / 150
(#) reloop válasza Lacaboy hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 1
 
Szia! A BSS rajzok használhatóságát ajánlott kétkedéssel fogadnunk. Az adatlap kitér rá, hogy precíz (értsd: használható) kijelzéshez a hangfrekvenciás jelet egyenirányítani és simítani kell. Utóbbi áramkörnél választhatunk, hogy a csúcs, vagy az átlagértéket szeretnénk-e indikálni.
Proli007 kapcsolása csúcs-egyenirányítót tartalmaz.
Ha helyesen viszed be a jelet az általad épített áramkörbe, akkor ezt az eredményt fogod tapasztalni, amit nevezhetünk elkeserítőnek
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Na igen, de neki kevés a hely, amit azért meglehet érteni. Mondjuk nekem mindig az idő a szűk keresztmetszet.
(#) Lacaboy válasza reloop hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Nem gondoltam volna, hogy ez onmagaban nem mukodik. Az egesz nem er annyit, hogy muveleti erositokkel szorakozzak.. Mindegy megepitem an6884 ből.
(#) Alkotó válasza Lacaboy hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Olyan emlékeim vannak, hogy ez lineáris, tehát nem lesz jó egy logaritmikus mennyiség indikálására.
A "helyhiány" általában egy maflaság. Ha valamihez nagyobb hely kell, akkor olyat kell neki hagyni. A Proli007 által javasolt kapcsolás kimondottan jó eredményt ígér, a jelzés nagyon jól harmonizál az elvárások többségével. Én is csak javasolni tudom.
(#) Lacaboy válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
A hestore LIN nek irja de az adatlap logaritmikusnak.
Nem marhasag. Nincs hely a dobozban megfelelo meretu nyakhoz.
(#) proli007 válasza Lacaboy hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 3
 
Hello!
Az LM3915 valóban logaritmikus skálájú, de mindig csak pozitív jeleket tud feldolgozni. Ha váltót kötsz rá, akkor csak a váltófeszültség pozitív félperiódusában tudnak a Led-ek világítani. Eredménye, hogy a Led-ek nem épesek a teljes fényerejükkel világítani, a "pont kijelzés" pedig eleve nem működhet.
Az Rhi és Rlo feszültség különbsége szolgáltatja a refrenciát, amihez hasonlítják a belső komparátorok a bementi jelet, jelenleg a hangfreki pozitív félperiódusának értékét. Ha két 1k ellenállást tettél az R1 és R2 helyére, akkor RefOut ponton kb. 2,4V refrencia feszültség mérhető. Ezt kellene hogy meghaladja a hangfrekis jel csúcsértéke. Nálad nyilván nincs ez így hiszen nem világít az összes jel. Ha az R2-őt rövidrezárod, akkor 1,2V lesz a referencia értéke. Ha ennél kisebb a bementi jel, akkor a referencia az Rhi ponton csökkenthető, ha a RefOut és Rhi pontok közé helyezett ellenállással. Mivel a Rhi és Rlo pontok között a komparátor referencia ellenállásainak összege kb. 22k, az RefOut és a Rhi pontok közé tett 22k ellenállással az érzékenység kétszeresére növelhető. Vagy is 0,6V csúcsértéknél fog felvillanni az utolsó Led.

"Nem gondoltam volna, hogy ez onmagaban nem mukodik. Az egesz nem er annyit, hogy muveleti erositokkel szorakozzak.."
De már megbocsáss, a hozzá nemértés, mindig indokolatlan határozottságot szül. Ha nem tudod mit teszel, akkor célszerűbb abból nem levonni helytelen következtetéseket. Egyébként pedig hozzászólásaidban elég sok dezinformáció volt. Nem lehetett tudni melyik kapcsolást építetted meg, aztán írod hogy csak négy Led villan fel, majd kiderül, hogy 1,4,6,10-es Ledet építetted csak be. A gondolataidba még nem látunk bele. Ezek után hogy vársz korrekt segítséget? De ha számodra a hozzászólások molesztálásnak tűnnek, azon lehet segíteni..
(#) Lacaboy válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2019 /
 
Az elso 4 led villant fel. Nalam ez ketto darab ledet jelent.
Dehogy veszem molesztalasnak. Nagyon koszonom a segitsegeket. Csak csalodtam az ic ben. Szeretek hobbizni stb, de nekem most a funkcioja miatt kell 4csatornara merő.
Megprobalom az an6884et a videokon tetszik ahogy dolgozik.
(#) Alkotó válasza Lacaboy hozzászólására (») Szept 9, 2019 / 1
 
Belinkelnéd a neked tetsző videót az an6884-ről? Én is megnéztem párat, de azok siralmasan bénák voltak, szinte nem is találtam kapcsolatot a zene és a jelzés között.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Helló! 9 éve senki rajtad kívül nem foglalkozott ezzel a kiváló tranzisztor temetővel. (Imádom)
RTÉK-1982-25 lenne a kapcsolás helye, de ez a lapszám a számomra nem elérhető. AZ LM3915 kapcsolások meg vannak de most inkább egy tranzisztorosat építenék, amiről egy képet is megosztottál. Elérhető lenne hozzá a dokumentáció amit csináltál ? PDf-re gondolok vasaláshoz.
(#) reloop válasza Monster02 hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Szia! Lefotóztam a rajzát.
(#) Monster02 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Köszönöm! Remélem a mester is hozzá tud tenni valamit.
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Türelmedet kérem, utána kell néznem.
Ha meg is lesz, ez még papíron van. Ha vasalni akarod, akkor be kell rajzolnom valamilyen programba.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Neked is köszönöm! Meg várom. Ahogy időd engedi.
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Találtam egy félkész tervet, amit próbáltam aktualizálni. A kapcsolási rajzot is átpiszkáltam, hogy jobban illeszkedjen az én építésemhez. Mellékeltem ennek eredményeit.
FONTOS! Ellenőrizd le a tervet. Ha találsz valami javítani valót azt ki fogom javítani. Ha van más módosítási igényed azt is próbálom megcsinálni, és utána felteszem a vasalható méretarányos tervet.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Ellenőriztem, részemről jó. Semmit nem változtatnék az eredetihez képest.
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Vasaláshoz tükröztem az oldalakat, és a rézoldal furatait kisebbre vettem, mert a fúró megvezetéséhez ez is elég, és így pontosabban tájol.
Azt biztosan észre vetted, hogy a LED panelból két fajta is van, az egyiket élére kell állítani, és így a két sor közti távolság akár egészen kicsi is lehet, a másikon egy panelon van mind a két sor LED-je.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2020
(#) zenebolond válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Helló!

Elkérhetném ezt valamilyen szerkeszthető formátumban? Lay, vagy valami?
(#) proli007 válasza zenebolond hozzászólására (») Ápr 21, 2020 / 4
 
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Köszönöm hogy lehetőséget adtál arra hogy után építhetem! Igen észre vettem a led oszlopok lehetőségeit. Nagyon jól kigondoltad és megtervezted.Az MP pont a dc hitelesítéshez lenne, tudnál róla írni néhány sort hogy kell beállítani vagy hitelesíteni ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2020
(#) zenebolond válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /
 
Értettem Főnök!
(#) proli007 válasza Monster02 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /
 
Hello! Ha nem gond Alkotó helyet..
- Az R7 trimmerrel lehet beállítani kivezérlés nélkül, az IC kimeneti feszültségét arra a szintre, ahol az első Led még nem jelez.
- Az MP pontnak sok értelme nincs, mert ott az invertáló erősítő működéséből eredően, mindig a 13V-os zéner feszültsége mérhető, amíg az IC a működési tartományában van.
- A "hitelesítés" megnevezés egy fogalomzavar. Mert az egy etalonhoz való összevetést takar. Ezt csak akkreditált labor végezhet, pld. az OMH. Itt, maximum kalibrálásról beszélhetnénk.
- Én a Led-sor tranzisztorok vezérlését máshogy oldottam volna meg. Mert a Led-ek meghajtása szellemes, de annak IC vezérlése már koránt sem az. De ez már egy másik történet..
(#) Monster02 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /
 
Helló! Köszönöm a válaszod, akkor nem veszem ennyire komolyan ezt a dolgot. A kérdést azért neki ment mert tőle kaptam a rajzot és a nyákot az után építéshez (mivel én kértem tőle). Kérdezte tőlem hogy valamit módosítanák e rajta , de törekedtem az eredeti kivitelezés mellet és amúgy sem tudnám mérnöki szinten átalakítani, csak egy sima műszerész vagyok.
(#) Monster02 válasza Monster02 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 / 1
 
Elkészültek!
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Máj 25, 2020 / 2
 
Megfogadva Proli007 javaslatát, az általa módosított "meghajtással" is rajzoltam kétféle paneltervet.
Ez kicsit eltér a korábbitól, de véleményem szerint praktikusabb, könnyebben integrálható sok erősítőbe. +50V tápfeszültséget igényel, ami sok erősítő alapfeszültsége.
Van egy olyan változat, ahol a LED-panelen felületszerelt alkatrészek vannak, ezért a két panel minimális távolsággal tehető egymás alá.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
A másik változat hagyományosabb, abban a LED-panelon a diódák kivétel huzallábas alkatrészek vannak. E miatt kicsit nagyobb a magasság, de akinek ilyen van a fiókban felhalmozva, annak ez lehet a jó választás.
Szívesen olvasnék véleményeket, jobbító javaslatokat, amiket érdemes lenne megfontolni.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Helló! Fantasztikus lett az újabb panel. Érdekelne hogy mivel jobb az új meghajtás?
Jelenleg az előző verzió megépítgesse befejeződött. A hiányzó alkatrészeket be kellet szereznem.
Annyi gondba ütköztem hogy nincs kéznél 50v táp. A labortápom is csak 30V/5A.
Élesztésnél 30V esetén az utolsó 4 led fel se villan.Re ellenállás 1K-Ohm. A lm324 4-lábán 23.5V van.De ezt be tudom annak hogy nincs meg az 50V. Ami viszont aggaszt hogy az R11 (4,7k) ellenállás forró még 30V esetén is. A ledek 20ma átfolyásúak és tranyók Bc546B-k. És a DB136-helyett BD140 pakoltam bele.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2020
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
R11-et növeld 10 kR-ra.
Azt nem tudom még miben lesz más, mert még várom a panelokat, amik érkezése után tudok majd próbálni. Proli007 új rajzán, az eredetiben lévő furcsaságokat igyekezett orvosolni.
Az 50 V szándékos, mert sok végerősítőben éppen ez a feszültség áll rendelkezésre.
Mellékeltem a módosított rajzot, amin van két további LED is, a bekapcsolt állapot jelzésére.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Megpróbálom az ellenállás növelést. Majd megírom mire jutottam vele. A 30V labortáp volt kéznél, nem az 50V van baj, meg élesztést labortápról igyekeztem kivitelezni mert ha baj van akkor megvédi az élesztendő áramkört.De szerintem te ezt tudod. Rádásul a Quad405-be simán elbírnám képzelni.De most tervezem megépíteni Attila86 fórumtárs 50V/10A labortápját.
Gyanítom hogy az új verzió 2 oldalas. Ami nekem nem probléma csak sok munka van vele. Azt egy ideje követem munkásságod (7107-voltmérő is teljesen smd). Láttam a fórumba. Újabb paneljaid mind Kínába gyártod.Ebből kifolyólag ha ténylegesen működik a javított kapcsolás, és minden rendben van vele megosztanád e vasaláshoz a nyáktervet ?
(#) (Felhasználó 122012) válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Helló! Közreadtad a kapcsolási rajzot, mivel nem ismerem a panel tervet, valószínű az tökéletesre sikeredett, de a beültetés szerint (2.kép) az R10 ellenállás csatlakozik az R11, a T3(C) és a D6-hoz, kapcsolási rajz szerint nem. Mivel R9 és R10 beültetés szempontjából fel van cserélve, de mivel azonos értékűek, nem gond. Amúgy szép és látványos terv
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Igen, igazad van. A két ellenállás pozíciószáma fel van cserélve.
Remélem a működést befolyásoló hibákat nem követtem el, de a próba majd rávilágít ha mégis.
Köszönöm az észrevételt, ki fogom javítani a rend kedvéért.
Következő: »»   142 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem