Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   128 / 132
(#) P_Laszlo válasza Flatlander hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Vifa, Peerless, ScanSpeak, SEAS.

BC25, ha több pénzed van DX25.
(#) Flatlander válasza P_Laszlo hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) cool13 hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Sziasztok! Van egy pár Behringer B2030A stúdió monitorom, erősítő nélkül. A hangszórók 8 Ω-os ellenállásúak. Ennek és a nagy testvérének (2031A) létezik P-s változata, amiben hangváltó van, erősítő nincs. A terv. Van két TPA3116 D2 erősítő itthon, ezekkel hajtanám meg őket. Mindkét doboz kapna egy erősítőt. Egy bal oldal a magasat, a másik a mélyet hajtaná. Viszont jó lenne valami hangváltó hozzá. Találtam a nagy testvér váltóról képet. Mellékelem. Képek itt láthatók. Ezt segítenétek kitalálni, hogyan van kivitelezve? Egy rajz lenne jó, ki kivel van. Ezt kérem tőletek. A magasak ugyan azok, a mély nagyobb, ez a két doboz közti különbség. Volt szerencsém azt is látni már egyszer. Ha nem menne a dolog, akkor végszükség esetén elég lenne egy kondi is a magasak mellé? Ennek a hozzávetőleges értéke is érdekelne, na meg a bekötése. Nincs nagy elvárásom, mivel csak valami jobb megoldást szeretnék, nem csúcs hifit. Na meg nem is értek ennyire a dologhoz. Köszönöm az ötleteket, segítséget előre is. Üdv cool13
(#) fery45 hozzászólása Ápr 13, 2020 /
 
Tisztelt Valamennyien!
A téma elején írt felhívás téves! A mértékegységek mindig kis betűvel írandók! A személynevekből képzettek is. Ha nagy betűvel írjuk, akkor tulajdon nevek, például a 6 Amper a család leszármazottai, vagy rokonairól 6 főt jelölünk. A 6 amper az áramerősségre vonatkozik. Vannak olyan személynevekről elnevezett mértékegységek, melyek rokonsága ma is fellelhető.
Kérem a felhívás módosítását!
Tisztelettel: H.F.
(#) fery45 hozzászólása Ápr 13, 2020 /
 
Kedves cool13!
Február óta a "szakemberek" nem tolonganak a segítség adásra. Nem tudom, hogy még aktuális a kérdésed.Gondolom, hogy kevesen ismerik az említett hangdobozt. A váltó fényképéről nem derül ki, hogy a tekercs hány menetű és vas- vagy légmagos. Az alapötleted sem érthető teljesen. Így nem lehet válaszolni segítő szándékkal!
Tisztelettel:H.F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Kapott megoldást.

A mértékegységre az amper pont nem jó példa, az ő személyneve Ampère.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2020
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 26, 2020 /
 
Sziasztok!

Ismereteim ugyan merőben hiányosak, viszont igyekszem a lehető legtöbb információt magamba szipkázni, mielőtt bármibe is belefognék. Van egy pár PANASONIC SB-AK25-ös hangsugárzóm. Nos, ugye ezek a hangsugárzók egy HIFI toronyhoz tartoztak, ami sajnos már nincs meg. Hangváltó nincs bennük, a két hangszóró 1-1 kéteres vezetékkel van kivezetve, feltételezhetően a hangváltó vagy szűrő a toronyba volt beépítve. Túlsok infót nem találtam róla sem a benne lévő hangszórókról, csak érzékenységet, és azt, hogy 200Hz-re van méretezve a szűrő keresztezése, illetve 6R-ra van dedikálva az impedancia. Értelmes ember nem foglalkozna ilyen hangsugárzóval gondolom, viszont én nem vagyok normális, ezért szeretnék ezzel "eljátszani" egy kicsit, már csak a tanulás kedvéért is. Habár tudom, hogy a hangváltó méretezés-hangfalgyártás egy rendkívül komplex feladat, ahová valószínűleg nem is elegendő a szimpla matek + mérés, rengeteg kísérletezést is igényel, hiszen rendkívül sok az a tényező, ami a megfelelő eredményeket befolyásolja.
Kezedeném ott, hogy megszeretném mérni a hangszórók impedancia menetét. Erre teláltam egy lehetséges megoldást, rögtön fel is tenném a kérdést, hátha akad valaki aki megpróbálkozott ezzel: Mennyire járható ez az út? Hogy érdemes a hangszórót mérni? Beépítve a helyé, vagy kint az asztalon? (feltételezem előbbi, hiszen használni is úgy akarjuk?) A következő felmerülő kérdés: Ha az impedancia mérése sikeresen lezajlott, egy MÁSIK cikkből azt veszem ki, hogy a hangszóróknak valójában csak egy szűkös spektruma hasznlható úgy mond "reaktív, a váltó és/vagy az erősítő felé való visszaugatás nélkül", és ahol az impedancia közel azonos a tekercs ellenállásával. A görbén látszik, hogy ez nem egy nyílegyenes lineáris szakaszt, éppen ezért a kérdés számomra az, hogy milyen tartományban érdemes ezt az értéket megválasztani mondjuk a görbe abszolút minimumához képest, mi az ami még biztosan nem fog "összeveszni" a hangváltóval?
A következő kérdés: Látom, hogy 2 utas hangváltóból is létezik többféle. Egészen a 90-től a 360fokos fázistolásúig.(6-12-18-24-36dB/Okt.) Itt az a kérdés, hogy ez mi alapján határozandó meg, hogy nekem melyik lesz szükséges?
Szívesen fogadok a HFM-hez hasonló szakirodalmakat is.
Köszönöm mindenkinek, aki időt szakít a kérdéseimre.
(#) uniman válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
A készülék SM-je elérhető, abból kiolvasható a bekötés: Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
A hangsugárzóba beépítették a szűrést (egy soros kondenzátor), a Hi-Fi készülékben csak végfokozat van. Amit a gyártó ráírt, hogy más hangsugárzóval ne használd, az csak figyelemelterelés.

Az irodalom ott van, ahol az impedanciamérést olvastad: Bővebben: Link Ha ezen mind átrágod magad, és meg is érted, akkor választ kapsz a kérdéseidre. Más irodalmakat egyelőre ne olvass, először az alapok legyenek meg.
A HFM-ből is szelektálni kell, a szakcikkek többnyire helytállóak, de hangváltókkal kapcsolatban például biztosan túlhaladottak az újságban leírtak.
(#) scooby_ válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Idézet:
„A hangsugárzóba beépítették a szűrést (egy soros kondenzátor), a Hi-Fi készülékben csak végfokozat van. Amit a gyártó ráírt, hogy más hangsugárzóval ne használd, az csak figyelemelterelés.”
A soros 100µF/50V az valóban benne van a hangsugárzóban, de ez ennyi. A hifi kapcsolását megnéztem. A mélyek sorba vannak kötve, és egy passzív aluláteresztő szűrő van a kimeneten. Gondolom amolyan 2.2 kialakítás lenne. Na, erről a megoldásról én le is tennék. Akkor ezek szerint a 200Hz keresztezési frekvencia is kamu lenne? Végül is pont erre jó a mérés, abból kiderül. Köszönöm a linket, már is olvasok!
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Kedves P_László!
Ez helyes írási kérdés. Nem mi döntjük el! Helytelen, hogy az oldal fenntartója rossz helyesírást terjeszt. Még rosszabb, hogy nem javítja a hibát!
Aki már írt újságcikket vagy könyvet, az tapasztalhatta, hogy helyesírási, szövegkifejezési, szövegértési lektorálás történik a szakmai lektoráláson túl. Komoly hibáknál vissza adják a kéziratot.
Tisztelettel: H.F.
(#) P_Laszlo válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Hát ők úgy gondolhatták, hogy jó lesz. A 100µF-dal körülbelül 2-300Hz között lesz a -3dB-es pont. A készülék kimenetein High és Low galavanikusan össze van kapcsolva. Más nincs benne.
Hol láttad ezt a 200Hz-et? A pdf-ben csak egy kézzel rajzolt impedanciamenetet találtam, amit nagyjából fölöslegesen mutogatnak.

Ellenőrizni akusztikus mérésekkel lehetne, hogy mi történik, de nem biztos, hogy ér annyi belefektetett időt a hangsugárzó.
(#) uniman válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Idézet:
„passzív aluláteresztő szűrő van a kimeneten”


Biztos ?! Csatolom a részletet...én ott olyat nem látok.
A két hangcsatorna kimenetei közé vannak bekötve a sorbakötött mélyhangszórók.
A magasak pedig egyenként a kimenetek és a GND közé csatlakoznak.

detailX.JPG
    
(#) Kovidivi válasza uniman hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Az ilyen hifiknek az a lényege, hogy dübörögjön rendesen. A mély tartományt direkt külön erősítővel hajtják meg, hogy sokkal jobban kitűnjön a zenében. Ezzel kompenzálják a kis méretű hangszórót. A mély hangzásába is beleszólnak, a hifi pont ott emel ki, és annyit, hogy szépen dübörögjenek a mélyek a gyári dobozban. A erősítő a dobozhoz van illesztve. Ezért ha te egy normál erősítővel meghajtod a dobozt, valószínűleg nem fog a hangja tetszeni, főleg, ha előtte a hifivel is hallottad. A hifi gyártóknak is sokkal egyszerűbb a "hyper bass" funkciót a készülékükbe implementálni, ha csak az egyik erősítőnek kell nagyobb jelet adni, ahelyett, hogy kiemelnék a mélyet, ami vinné magával a közepet is, ami miatt már nem úgy szólna a hifi, ahogy elképzelték.
Nem rossz dolog, hogy próbálod életre kelteni, könnyen lehet, hogy egy jó kis hangdoboz keletkezik. A 2.1 megoldás lehet annyira nem is nagy butaság! Lehet, hogy jobb hangzást tudsz kicsikarni a dobozból, mint a sima sztereó átalakítással. Meg kell hallgatnod.
(#) P_Laszlo válasza uniman hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Hja, mondjuk ez is mekkora hülyeség már, a két csatorna különbségjele kerül a mélyhangszórókra. Először azt hittem, hibás a rajz...
(#) P_Laszlo válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Ez nem igaz ebben az esetben. Nincs benne külön erősítő. Egy pár végfokozat van a készülékben összesen.
(#) Kovidivi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Akkor nem ebben a konkrét hifiben.
(#) Rosszmáj hozzászólása Jún 17, 2020 /
 
Tanácsot szeretnék kérni.
Csévetest nélküli légmagos tekercset hogyan lehet/érdemes/kell hangládán belül rögzíteni.
Feltételek:
- autó sub láda, tehát mechanikailag szilárdan,
- látható helyen lesz (a plexi fenék mögött), tehát némi esztétikát is szeretnék bele vinni.
(#) gery20 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Szia subra inkább aktív váltó.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
(#) Ajozsy hozzászólása Júl 3, 2020 /
 
ÜDV!! Letudná nekem valaki rajzolni egy 3 utas 12 dB oktávos minden útban hangváltó kapcsolási rajzát? 1500 Hz / 3500 Hz vágási pontokkal 8Ohm 300W tudjon!! érzékenységet nem kel szintezni !! milyen értékű kondik és tekercsek kellenek bele!!? köszönöm!!
(#) topaz45 hozzászólása Júl 11, 2020 /
 
Üdv mindenkinek.

Tudnátok valakit,aki hangváltókat készít?
köszi
(#) jandark hozzászólása Szept 25, 2020 /
 
Sziasztok.
Segitségetekre lenne szükségem egy hangváltó kielemzésében.
Amiben van Wharfedale pro kinetic 215,2db 40centis és egy dóm amit hangol..
Visszarajzoltam a hangváltót,viszont nem tudom hogyan tudhatnám meg hogy hanyadrendű és milyen frekvenciát vág,hova mit enged..
Bármilyen ötlet van szivesen fogadom..
(#) TAttila77 válasza jandark hozzászólására (») Szept 25, 2020 /
 
Írtam is neked üzenetben.
(#) oatis hozzászólása Nov 20, 2020 /
 
Üdv!
Szerintetek egy +24 V-os tápból elő tudok-e állítani szimmetrikus tápot, ami egy aktív hangváltót képes meghajtani? Mély ládához kellene. Adott egy Yamaha 5.1 erősítő gyári hangfalak nélkül, viszont van 4 db egyéb hangdobozom, amit tudnék használni hozzá. Van egy sub csövem is (kb. ilyen: SAL XB-10/AHX). Ezt gondoltam mély ládának felhasználni egy 60W-os D osztályú erősítő modullal, ami +24 V-ról üzemel.
A csőben a hangszóró nem jó, így azt vennem kell bele. Szerintetek milyen hangszórót lenne érdemes venni hozzá?
Egyáltalán van értelme bajlódni ezzel?
Elsőre egész jó ötletnek tűnt...
Amit vennem kell hozzá az a hangszóró és esetleg a hangváltó, ha az erősítő sub kimenete nem szabályzott. (De ezt nem tudom.)
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2020
(#) bringa0511 hozzászólása Nov 23, 2020 /
 
Sziasztok!
Canton LE600-ban cseréltem a két nagyobb értékű elko kondit, gondolván, hogy a korral biztos változott az értékük. A nagyobbik 80µF-t egy Jantzen premium elko-ra a kisebbik 47µF-t egy Mundorf Ecap audio raw-ra. Az értékek természetesen egyeztek az eredetivel.
Három hete hallgatom és ma jutottam odáig, hogy a 47µF-ből ment vissza a régi. Helyre állt a béke és megint zene szól a dobozokból. Viszont, nem tudom, hol a hiba? Annyival másabb a Mundorf esr értéke vagy annyival silányabb a minősége? Milyet tegyek be helyette? Vagy hallgassam így, míg teljesen tönkre nem megy a régi elko?
A nagyobb 80µF Jantzennél nem hallom, hogy különbség lenne a régi és az új kondi között.
( A 47µF a középsugárzóhoz van bekötve párhuzamosan)
(#) jani1987 hozzászólása Nov 24, 2020 /
 
Mi a legegyszerűbb kapcsolás 3 utas hangfalhoz? Láttam a főnököm hangfalát és valahogy nem volt kerek a történet. Két kondenzátor és 2 tekercs alkotta az egészet. Idő híján nem rajzoltam vissza az egészet.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Nézz körül a rajzok között. Van ott még egyszerűbb is.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
A 2 kondisra gondolsz?
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Egyikre sem, csak úgy éreztem kevésnek találod a 2 C, 2 L "töltést". Lehet bonyolítani, de csak jó minőségű sugárzókhoz. Az meg általában nincs.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Teszt jelleggel lehet variálni az alkatrészeket.
Következő: »»   128 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem