Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   252 / 312
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Megoszlik az áram, a töltőáram egy része vagy egésze az áramkört táplálja, nem fog semmi rossz történni.
(#) ati101 válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Úgy gondoltam teszek bele egy 12 v-os relét, amíg van hálózati feszültség, addig a relé meghúzott állapotában folyamatosan tölt 8,4 V -ig, de rajta marad a feszültség. A hálózati kimaradás esetén elenged, ekkor átkapcsol kisütésre. Remélem ez a kapcsolási idő elegendő lesz!
(#) nedudgi válasza ati101 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Én nem tartanám folyamatosan 8,4V feszültségen. Jobb a békesség, a kisütési görbe elején gyorsan lejjebb megy a feszültség, szinte semmi energiatöbbletet nem jelent.
Egy példa adatlapot mellékelek.
(#) ati101 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Igen én is azért kérdeztem, mert nekem sem tetszik a dolog. Az alább említett BMS modulon lenne egy LED ami a feltöltési állapotot jelezné, akkor arról vezérelném a relét, hogy az kapcsolja ki a töltést. Ilyen nincs rajta, így kénytelen vagyok az állandó feszültségre kötni.
(#) Kovidivi válasza ati101 hozzászólására (») Aug 3, 2020 / 1
 
Szerintem nem kell ezt túlgondolni. Ha a töltési feszültséget alacsonyabbra veszed, nem lesznek a cellák soha 4.2V-on, de a balanszolás sem fog működni!
Én hagynám a töltőfeszültséget 4.2V/cella értéken. Amikor a cellák feltöltődtek, nem is folyik áram, csak a BMS fogyasztása (esetleg balanszolás), és a cellák önkisülése. Olyan, mintha a cellákról a töltő le lenne választva. Vagy ha magasabb a feszültség, pl. 2S lipo-t 10V-tal töltesz, akkor a BMS le fogja a töltőt a cellákról választani, nem kell oda relé sem.
Egy lipo/li-ion cella nem fog felrobbanni attól, ha feltöltve van tárolva/használva (attól, hogy a töltő csatlakoztatva van, még nem feltétlenül történik töltés is!). Van ez a dolog a 3.85V-os tárolási feszültséggel, ahol a belső ellenállás a legkevésbé romlik, de szerintem ez itt 100%-osan hanyagolható.

Nem tudom, hol akarod az akksikat használni, de ha kültéren, akkor a hideg és a meleg sokkal többet fog ártani nekik. Plusz egy cella pár száz Ft, berakod őket lipo safe bag-be, semmi baj nem történhet, vagy ha mégis (amit kétlek), akkor is csak pár száz Ft volt a "tanulópénz".

Esetleg azt gondolod, hogy a cellákat mondjuk csak 4V-ig töltöd, akkor az biztonságosabb, mint a 4.2V? Erre nem találtam még sehol utalást. De ha logikusan átgondoljuk, akkor is folyamatosan a töltőn lógnak a cellák, pont, mint 4.2V/cella esetén. A terheléskori 4.2V-ról való kb. 4V-ra való feszültségesés pedig az akksi kémaiájából adódik, ugyanez megfigyelhető az ólmos akksiknál. Ott láttam már ajánlást, hogy alacsonyabb feszültségen legyen tartva a töltőfeszültség, ha folyamatos üzemben van töltve és merítve az akksi, de én arra gondolok, hogy ez az akksiban levő cellák miatt van, mivel ott nincs balanszáló áramkör, így töltés közben a teljesen feltöltött cellák egészen addig túltöltődnek, és amitt hő keletkezik, amíg a leggyengébb cella is fel nem lesz maximálisan töltve. Ha alacsonyabb a töltési feszültség az ólmos akksiknál, akkor nem vagy nehezebben fordulhat elő olyan esemény, hogy a gyenge cella, ami nem tudja már elérni a névleges maximális feszültségét, az egész akksi többi cellája folyamatosan fűtene.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2020
(#) ati101 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Beltérben használom, egy PIC -el vezérelt 8 csatornás akvárium vezérléshez van szükségem szünetmentes tápellátásra. A rendszert stabilizált 12V táplálja ebből van kialakítva az 5V stab. fesz. a PIC számára. A töltést a 12V -ról kapná a BMS 2db LI-Ion sorba kötött aksija. Áramkimaradás esetén ez táplálná az 5V-os stabilizátort a 12V helyett. Az áramfogyasztása max. 0,2-0,3 A lenne. A 18650 2300 mA Li-Ion aksi úgy gondolom, hogy megoldaná a mostanában sajnos heti 2-3 estben történt áramkimaradást, melyek közül az egy órás volt a leghosszabb. Budapest XXII. kerületben lakom ( ez itt nem a reklám helye!)
(#) Kovidivi válasza ati101 hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Rakd össze, szerintem jó lesz. Én a biztonság kedvéért előállítanék még 8.4V-ot a 2db sorbakapcsolt Li-ion cellának, ezt kapcsolnám a BMS-re.
(#) fakóló hozzászólása Aug 4, 2020 /
 
Üdv
Van egy husquarna automower fűnyíróm. A problémám, hogy az akksit ha kiveszem és megmérem 20V van rajta (más eszközt meghajt). A gépben viszont a kijelző lemerült akksit jelez és ha ráteszem a dokkolóra nem történik semmi, nem kezdi el tölteni. A gép viszont nem indul el vele csak "nyöszörög" mintha ténylegesen lemerült lenne.
Szerintetek az akksi hibája vagy a gép panelén lesz a hiba?
(#) bitmixer válasza fakóló hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Mi az a "más", amit bír működtetni? Ha az lényegesen kisebb fogyasztású, mint a fűnyíró, akkor teljesen érthető a dolog. Egyébként pedig a 20V egy (minden bizonnyal lítium) akkupack esetében nem igazán stimmel. Az 5s elrendezés nem tipikus, inkább 6s*p szokott lenni. Ez esetben a töltött akkunak kb. 25V-ot kellne mutatnia. Nem csoda, ha a mower doesn't move bocs
(#) fakóló válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Szia
Akkus fúrógéppel próbáltam. Igen lithium-ion. Az akku 18.5V gyári adat szerint, 5 cella.
Ilyen: https://www.myrobotcenter.eu/en/husqvarna-battery-305-308
A gép rejtett menüjébe belépve ott is 20,5V akku feszültséget ír a gép, mégis visszalépve a menüben üresnek jelzi és töltőre téve nem kezdi el tölteni.
(#) Massawa válasza fakóló hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Valoszinü, párositva van a gép az akkuval ( ha nem eredeti). Én is igy jártam pár hete, az uj akkut csak a szervizmenüböl lehetett berakni a gépbe (egy PC csatlakozáson az ottani menüböl, magán a gépen nem lehetséges a szakember szerint). Nem tudom a Husquarna milyen rendszert használ az enyém Robomow volt, és ott is van igy kis svindli. Ha a gép nem eredeti Robomow akkor a PC program nem ismeri fel (ez volt az esetem igy a szerviznek kellett kikérni a külön kodot amivel csatlakozni tud a motherboardhoz ( látszolag ugyanaz mint minden más Robomow gépben).
(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Mire nem képesek vetemedni a mérnökök. Lehet túl sok van belőlük? Az elektronikát mindenbe beleszerelik, nehogy működjön. Persze a gyártás a pénz. A felhasználó, meg kapjon idegbajt egy akkucserétől. Már az akkus fűnyíró létjogosultsága is megkérdőjelezhető. Most ez a divat. Minden akkuról, még ha kétszeresébe is kerül az Usernek és inkább kütyü, mint használati eszköz..
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Meg mostanában megjelentek a speci akkuk, elvben 20 V-sak (5S), de duplán vannak a tokban (azaz 2x5S). Az egyik gépben 40V-t adnak (sorba kötve) a másikban 20V-t, de dupla áramot. Ha ilyen akkud van probáld átkötni két kontaktust ( az egyszerübb gépekben is csak ez van). A komolyabbakban az akku sorozatszámát is be kell vinni (állitolag biztonsági okokbol), s pontosan azon a multkori akkun még a cellák ID-je is láthato volt. Halvány fogalmam sincs, hogy azt honnan olvassák ki. Valoszinü az e-autokbol került ide ez a technologia. ).
A linken levö akku nem hasonlit az enyémhez...... nekem 8 eres kábel van az akku meg a motherboard között..
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2020
(#) erdgab hozzászólása Aug 15, 2020 /
 
Tiszteletem Uraim!
Kérdezném,hogy a TP4056 Li-Ion töltőmodulok tápellátása lehet e azonos ponton,lehet e párhuzamosan kötni a be tápjukat?Esetleg kell e minden modul tápágába egy dióda leválasztásnak?A kimenetükkel egymástól független akkucellákat szeretnék tölteni.
Köszönöm!
(#) bitmixer válasza erdgab hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Simán kötheted a bemenetüket párhuzamosan, nem kell dióda (sem).
(#) Firefighter1 hozzászólása Aug 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Korábban már volt téma, de akár hogy pörgetem, nem találom.... plusz azóta egy kicsit változott a helyzet.

A felállás (még mindíg) a követlező:
Nagy teljesítményű PowerBank/Tapegység készítése.

Töltésre 50-50 százalékban rendelkezésre áll 230v AC és 12vDC

Kimenetként szükségem lenne :
-5v 2-4A DC ( telefon töltés)
-9v DC (opcionális, nem tudom hány amper)
-12v DC ( szokványos "szivargyujtós cuccok" üzemeltetése)
-12v DC ( 1000w os DC/AC inverternek).
2x 18-23v DC ( állítható kimenő feszültségű kimenet, laptoptöltéshez)

Az elképzelésem az hogy csinálok egy 3SxP pakkot, ami kap egy 3S bms panelt.
A töltéshez a 230v ről kapna egy kapcsitápot, az 5 és 9 volthoz stepdown a 12v mehet egyenesbe a 18-23 v meg stepup -ot

A másik ötletem hogy 7SxP ... egy 7S bms 60A panelt a töltéshez 230 rol szintén kapcsitáp 12v ról stepup és minden kimenet pedig stepduwn ról megy...

Melyik a jobb? Vagy egyik se?
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
(#) Imi68 hozzászólása Aug 27, 2020 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék egy Makita DC10SA akkumulátor töltő javításában! A cég lakatos műhelyében volt szolgálatban,így valószínű vaspor okozta a meghibásodást.Tönkre mentek a következő SMD alkatrészek. PWM Ic ezen a szám: 726435 ,diódák: 20d8, 22a4, UFd8 ,néhány biztosíték ellenállás és a FET. Ha valaki tud ezekről valamit kérem segítsen. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 29, 2020 /
 
Hello.
Ha egy BMS-nél a C- (töltés) és a P- (terhelés) külön ki van vezetve, de nekem egy vezetéken történik a töltés/merítés, akkor vajon összeköthetem a C- -t és a P- -t? Nem csak töltésről van szó, hanem regeneratív fékezésről is... A másik kérdés, hogy vajon fel van-e készítve a P- kimenet a visszatáplálós fékezésre, mert azt biztosan nem fogom leválasztani. Tele akksinál ha gurulok le a dombon, lehetséges, hogy túltölti az akksit? A BMS-nek nincs típusazonosítója. 10S 35A.
Bővebben: Link
Az eladónak pont van olyan verziója is, ahol nincs szétválasztva a C- és P-, már látom, hogy azt kellett volna rendeltem... Itt van, a panel hasonló, mindjárt ránézek, hátha látszik mit kell változtatnom: Bővebben: Link. 35A helyett csak 20A-t tud.
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2020
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Az egyetlen különbség a nyák hátulján az FK és TK feliratnál levő rövidzár helyzete. Szerintem szerencsém volt, a nyák átalakítható egyikből a másikba. Bővebben: Link
(#) hadrp hozzászólása Szept 3, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni LiPo-val kapcsolatban.

"Megörököltem" egy enyhén felfúvódott - régebbi consumer HP laptop aksit. Gondoltam belenézek, hátha akad még benne valami hasznosítható. Szétbontás után találtam benne 4db 604396N 3.7V 10.0Wh-st.
A 4-ből 3 kuka, viszont egynek látszólag semmi baja. Feszültség is 3.2V benne és fel sincs fújódva.
Talán a balanszolással lehetett valami gondja az elektronikának, azért halt meg a többi.
Az elektronikával kapcsolatban sok infó nincs a neten, bekötéssel kapcsolatban sem.

Az aksiknak nincs külön védelmi áramkörük, tehát 4S panelról mentek.

Azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy:

- Hasznosítani szeretném ezt az egyet, de nincs szükségem nagy áramok kivételére. Legfeljebb pár száz mA kellene, de inkább 100mA alatt. STM32 - ESP8266-os és kis teljesítményű RF projectek.

Szerintetek ilyen használat mellett egy DW01-es védelemmel ellátott TP4056-os modul megfelel erre a célra külön védelem nélkül?

Töltés USB-ről menne a fent említett panelról, esetleg egy max 2A-s kis töltőmodulról, vagy esetenként egy kis 1W-os napelemről a TP4056-os modulon keresztül, ami természetesen maradna az aksin.

Nincs szükségem gyors töltésre.

Járható ez az út? Vagy inkább kapjon biztonságképpen egy izmosabb - több amperes különálló 1S protection boardot?

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!
(#) Melphi hozzászólása Szept 7, 2020 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, adott egy BMS panel, ami 3S2P akkupakkot fog hajtani, mivel kell megtáplálni töltés céljából, arra gondolok hogy mekkora feszültség és teljesítményű táp kell, és elég neki egy sima DC táp vagy valami más speciális töltőáramkör kell?

s-l1600.jpg
    
(#) pipi válasza Melphi hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
3S-->3*4,2V=12.6V táp kell és áramkorlátos. a teljesítmény adódik a töltőáram(áramkorlát)*12.6V
(#) Melphi válasza pipi hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Értem, és a töltőáramot mi határozza meg?
(#) rascal válasza Melphi hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Az akku pontos típusa. Ha van hozzá adatlap, akkor abban leírják a maximális áramot, ha nincs, akkor ahány Ah-s a kapacitása, akkora árammal töltheted maximum. (Pl. 1500mAh, akkor 1,5A. Én nem tölteném dupla árammal arra hivatkozva, hogy kettő van párhuzamosan, úgysem az áramkorlátos töltési idő a hosszú a teljes töltésből). Ha még nem olvastál utána akkor keress rá a Li-Ion akkuk töltésének módjára, ott leírják, hogy mit és miért kell csinálni.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2020
(#) Kovidivi válasza Melphi hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Leegyszerűsítve: Mekkora akkupakkod van (hány Ah?), és mennyi idő alatt szeretnéd feltölteni?
(#) Melphi hozzászólása Szept 9, 2020 /
 
Köszönöm srácok, így teljesen érthető volt.
(#) T4K14B hozzászólása Szept 12, 2020 /
 
Sziasztok LIPO akku felújítással keresek szakembert van egy 4 cellás 6700mah akkum megszakadt a 3 cella ezt szeretném cserélni szakember által aki profi ebben vagy egy címet ha tudtok vagy céget aki biztosan meg tudja javítani köszönöm előre is.

DSC04490.JPG
    
(#) Kovidivi válasza T4K14B hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Legegyszerűbb, ha 3S pakkot készítesz belőle...
Lehetséges, hogy csak a forrfülek törtek el, ekkor felnyitás után újra összeforrasztható.
Cég szerintem nem létezik, aki ezzel foglalkozna.
(#) pipi válasza T4K14B hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Bővebben: Link
De szerintem csak akksi cellák komplett csere
(#) erdgab hozzászólása Szept 17, 2020 /
 
Üdvözletem Uraim!
Szükségem lenne egy olyan áramkörre,ami egy Li-ion cellát védene a túlzott lemerüléstől.Olyanra gondolok,hogy amikor a cella 3 voltra lemerül akkor lekapcsolná a celláról a róla működtetett áramkört,megszakítaná annak tápellátását és úgy is maradna.Az egy darab celláról egy hangjelző elektronika működik (mellékelem a kapcsolást),ami kb. fél percenként 5 másodpercre (beállítás kérdése) bekapcsolja a piezó hangjelzőt,ez a nap 24 órájában és minden nap működik s nem éppen a közelemben.Az áramkör fogyasztása aktív állapotban 5-50mA közötti,attól függően,hogy mit kötök a kimenetére.Nyugalmi áramfelvétele kb. 0,25mA.Amennyiben lehetne,akkor a védő áramkörnek is erről a celláról kellene működnie.A cella 18650 méretű,laptopból bontott,nem ismert az állapota,kapacitása.Az nem lenne gond,ha a hangjelző lekapcsolódna egy idő után,inkább ez minthogy a cella tökre menjen.
Köszönöm!

Riasztó.lay6
    
Következő: »»   252 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem