Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró paramétereinek meghatározása
Lapozás: OK   18 / 19
(#) strobi válasza B.I hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Na majd figyelem ezt is. Bár kérdésem utólag átgondolva butaság volt, ugyanis a program az eltérésből tud például T/S paramétereket számolni.
(#) strobi válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Daytonaudio EMM-6 mikrofont használom, bár nincs nagy összehasonlítási alapom, meggyőzőek a mérések. Ebben a csomagban gondolom szoftvert is kapsz hozzá de léteznek hasonló tudású ingyenes szoftverek is, például: room eq wizzard
(#) Ge Lee válasza strobi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Arról az EMM-6-ról írhatnál bővebben, nézegettem mert más is ajánlotta. Melyik szoftverrel használod? Ilyenek mint az audacity meg az rmaa (nem használtam még őket) tudják kezelni a kalibrációs fájlját?
(#) strobi válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Audacity nem hinném, hogy kezel bármilyen kalibrációs fájlt. Másikat nem ismerem, az már egy mérőprogramnak néz ki, nem úgy mint az auda.. Én a Room EQ wizzard-ot használom jelenleg. Egyszerű, és ingyenes és eddig majdnem mindent tudott amit akartam, beleértve a kalibrációs fájl kezelését. Mindenképp érdemes ránézned.
A kailbrációs fájl például bizonyos véleményeket olvasva mély frekin fölösleges, nem kompenzálja azt amit kéne. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. A méréseim egyébként összehasonlíthatóak a gyáriakkal, íme egy példa, Ez eddigi legsikeresebb mérésem, de valószínű még nem tökéletes a módszerem. (mérésemen a szürge vonal a kalibrációs görbe)
Ha nincs külső hangkártyád, akkor az USB-s verziót javaslom a mikrofonból, a hardver ugyanaz lehet.
(#) Ge Lee válasza strobi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Külső hangkártyát használok, van rajta mikrofonbemenet is, de azok elvileg nem adnak ki fantomtápot. Ránézek majd arra a progira.
Azért ott 6k környékén van egy 2-3dB-es esés azon a görbén, az elég sok.
(#) Cinema válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Hasonló árban van a két készlet.
Hajlok a Daytonaudio felé, mert itthon megvehető és "többet" tud.
(Viszont láttam külön a mérőmikrofont, USB verziót persze, ha ahhoz valamelyik ingyenes programot alkalmazná az ember, talán olcsóbb választás, kérdéses persze, hogy mit tud majd mérni az ingyenes program?
Egyáltalán a mikrofonhoz kapott kalibrációs fájlt elfogadja-e egy másik program?)
Gondolkodom még, meg ki is kell termelni előre az árát, akármelyiket is nézzük.

Üdv!
(#) strobi válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
7k-ig kb +-1dB a korrekció. a görbe kicsit csalóka valamiért. a weboldalról le tudsz tölteni random kalibrációs fájlt a sorozatszám beütésével, megnézheted hogy néz ki. (enyém pl 20379) Másik dolog, hogy ha , tegyük fel, hangváltó méretezéshez kell, 7k körül már annyira nem lényeges a mérés, mert nem sűrűn váltasz arrafele.
(#) strobi válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
A kalibrációs fájl egy egyszerű TXT.. bármelyik valalamire való mérőprogram kezeli. Ingyenes programból jónak vélem a Room EQ Wizzard-ot.
(#) Ge Lee válasza strobi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /
 
Nekem elsősorban komplett doboz, illetve adott lehallgatási hely átvitelének mérésére kellene, azaz lényeges hogy 20Hz-től 20kHz-ig a lehető leg egyenletesebb, és pontos legyen.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 24, 2020 / 1
 
Ezen könnyen lehet segiteni, hogy fantomtápod legyen. Majd elküldöm neked a rajzát.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Adatlapi méréssel nem lehet összehasonlítani azt, amit otthon dobozban mérsz. Mások a körülmények. Az adatlapos, lapban mért, dobozba építve sosem lehet ugyanolyan.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2020
(#) P_Laszlo válasza strobi hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
A kalibrációs fájlok, amiket adnak ezekhez a mikrofonokhoz, nagyon ritkán stimmelnek, többnyire köze nincs a valósághoz. Néha pontosabb a mérés anélkül.
(#) P_Laszlo válasza strobi hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Természetesen a doboz hatásai láthatók az impedanciameneten. A zárt doboz erősen csökkenti a doboz+hangszóró rendszer engedékenységét, ezért kerül a rezonancia pont magasabb frekvenciára. És dobozba építve már nem fs a jelölése, hanem fc. Nem jó összekeverni, mert félreértéseket okozhat.

Kicsit megmozgatva a hangszóró lengőrendszerét, pár óra üzem után +-6-8mm-es kitérésekkel, valószínűleg jóval közelebb lesz az adatlapon megadott rezonancia pont. Ki tudja milyen régen volt használva, nem is gyártottam ezt a típust, már legalább 5 éve.
(#) strobi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Köszönöm a szakszerű választ! Ez a példány 2011-ben lett gyártva. Akkor építettem hozzá hangváltót, de most nekiálltam újra, precízebben, egy jobb eredmény reményében.
Ilyen kitéréshez egy kicsit arrébb kellene költözzek. Mindenesetre berendeltem hangváltóhoz alkatrészeket ami csak jól jöhet, bár a beszállítóm úgy döntött, kicsit még ül rajta. Ha megjön, nekiállok kísérletezni és érdeklődni ha tanácstalan lennék az eredménnyel!
(#) P_Laszlo válasza strobi hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Nincsen mit igazán. A habszél nem bomlik még? Kilenc-tíz év után azért esélyes lehet. Alacsony frekvenciákon nem annyira hangos szerintem. Hanggenerátorral, 35-40Hz környéki szinuszjellel nem lehet annyira zavaró. A kitérés, mindig rezonanciafrekvencián a legnagyobb. El lehet kezdeni 4-5mm körül, ahogy az engedékenység nő, úgyis növekszik a kitérés is majd. Azt nézni kell, hogy mennyire melegszik hosszabb távon. Azért 100°C-os lengőcséve hőmérséklet fölött, már lehetnek meglepetések.

Régen készítettem ilyen hangszórót, az 558-as 17-es teljesen leváltotta.
(#) strobi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
A habszél az egyiken eleresztette a kosarat, a másik hibátan, Nyáron leveleztem is veled e kapcsán, csak sajnos keveset tartózkodom Magyarországon és Mezőkövesd felé legkevésbé se volt időm elmenni a hangszórókkal, de legalább megutaztattam őket Most a hangváltó ügyeskedésre a másikat használom. A habszél lesz a következő lépés, bár én arra gondoltam,mivel nem mozgórészt javítanék, talán én is meg tudnám csinálni anélkül, hogy rontanék a hangszórón. Hozzátéve, hogy az 558 adatlapja eléggé imponáló, szerintem biztosan foglak keresni, ha a jelenlegin kiéltem kísérletezős vágyaimat
Viszonylag kicsi, zárt dobozba került a hangszóró, rajzok előhalászása nélkül mondom, kb 10 liter, mérésem szerint 80 Hz-től szól szépen, Kitéréseit csak családi házban tudtam próbálgatni kb 2 éve legutóbb, Ezt nagyon sajnálom, mert hangosan sokkal jobban kijön a karaktere. Kitéréseire jobban kell figyelni, mint a tekercseire. Ha a mélyeket mélyládára tereltem, huzamosabb hallgatás után ,ahol HP filter nélkül már nem bírta volna a membrán, érezhetően langyos volt a porvédő. Én ezt vettem limitnek
(#) P_Laszlo válasza strobi hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
Lehet, hogy kevesebb ragasztó került alá. Azokat még kézzel ragasztottam. Lehet belőle 558-at csinálni, annak egyenletesebb a középtartománya.

10 literes dobozban, csillapításfüggően kb. 75-80Hz az alsó határ, és 60W körül éri el a +-7mm-es kitérést. Ugyanitt van a névleges terhelhetőség határa is. Elég nagy lengőcséve van benne, de ha levágod a mélyeket, és a membrán kevesebbet mozog, akkor kevésbé fog hűlni is.

Bejáratni doboz nélkül lehet, szabadon 10W@30Hz mellett megvan a +-6mm.
(#) deebo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
És mikor tudsz elkezdeni gyártani?
Az enyémet szétrúgta a macska...
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020

626cat.jpg
    
(#) P_Laszlo válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
Még dolgozom rajta. Ahhoz képest nem néz ki rosszul.
(#) deebo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
A porvédőt rúgta be, felül lukas a membránszél, a fehér ragasztók mentén pedig elrepedt a membrán.
(#) P_Laszlo válasza deebo hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /
 
Ügyes volt Én se tudtam volna szebben.
(#) doni82 hozzászólása Szept 22, 2020 /
 
Üdvözlök mindenkit.Van egy hangszoro párom,és segitséget szeretnék kérni ezzel kapcsolatban.Sajnos csak annyit tudok rola,hogy van egy Dynacord feliratu cimke ráragasztva.Szeretném megtudni,hogy hány watt,hány ohm,mi a márkája,esetleg mekkora és mijen láda kell neki.Csak egy képet tudok feltőlteni róla,hátha valaki felismeri,vagy esetleg tudna iránymutatást hogy hol miként keressek rá.A google-ban hiába keresem,nincs ijen sehol.
(#) TAttila77 válasza doni82 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
A márkája adott, hisz olvastad, Dynacord. Az egy nem nagy tudású hangszóró ránézésre 12”- osnak nézem, egy elég régi darab. Nagy basszust ne várj tőle. Mélyközép sugárzó. Régi zenekari cuccé volt. Olyan 150-250W közötti tudománya van. Nagyon régi zenekari hangszererositő hangfalába való. Régen láttam ilyet hangszóró tekerő ismerosomnél javítason üdűlt a polcán. Ha nem volt tekerve, javítva, akkor szerencséd van, mert igen hangos hangszóró, 98db/W/m az érzékenysége emlékeim szerint. Ismerősöm mikor javította, akkor mondta. Impedanciára nem emlékszem. Németbe járó lomisok rá-rá akadhatnak ilyesmikre. De fiatalabb dynacordra biztosan nem, mert elég híres és drága cuccok is. Olykor felbukkan ilyesmi a lomisoknál eredeti állapotban is, sokszor ők se tudják mi. Nem szép kinézetűek voltak a nagyon régi dyna. hangszer erősítők- keverőpultok. Ma már megmosolyogják, de még ma is alig hibasodnak meg.
Többet nem tudok erről. Vidd el egy hangszóró tekercselőhöz, nézesd át vele. Talán kiderűl mit tud pontosabban, ha jobban megnézi a valóban hozzáértő. Addig csak találgatás lesz.
(#) doni82 válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Köszönöm a választ.15"-os amugy a hangszoro.Csináltam egy ládát neki,a Beyma honlapjárol szedtem a rajzot,egy méretben azonos hangszorora,nem kimondottan mély hangszoro,ez igaz de amugy is egy top hangfalat akartam,de ugy hallom hogy valami mégse stimmel.Azért érdekelne hogy mégis milyen ládában szolna jol.Mégegyszer köszönöm a választ.
(#) TAttila77 válasza doni82 hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Emlékeim szerint vagy basszusgitár hangszóró volt, vagy valami régi billentyűs hangszer hangosítására való hangfalé. Ezek a hangszórók nem kifelyezetten foganak jól szólni akármilyen dobozban, pláne hangszer hangszóróik. ezeknek speciális hangszer karakteréhez-hangjához illő frekvenciameneteik, hangjaik vannak, ami miatt elég rosszúl teljesítenek akár két, akár három utas rendszerként. Jellemzőjük ezeknek, hogy tipikusan 1,5-2 kHz-től 5-6kHz-ig van egy nagy kiemelés a frekvenciamenetben, átviteli sávban és eleve kb. 60Hz-től indúlnak /kezdenek szólni/. Ráadásúl még lemez kosaras is. Ez sok esetben 6-8, de van hogy 10dB feletti, ami nem véletlenűl van direkt kialakítva. Ezzel nem lehet majdhogynem csinálni semmit, hacsak iszonyatosan profi és elég leszóló magassugárzód van, ami elereszthető 800-1000Hz-től /keresztezési pont a váltóban/. Az ilyen esetekben szóba sem jöhet az általános közismert ring-radiátor konstrukcióiknál fogva sem, de más kis menbrános kis teljesítményű kis vacak magassugárzók sem. Legalább 80-100W tudományú legalább 2" menbrán átmérőjű igazi normális egyenletes frekvenciaválassal rendelkező driver kell. Csak azzal van esélyed elfedni a hangszóród nem kívánt sajátosságait. a drivert pedig vissza kell majd fogni egy legalább 20W-os olyan 6.8 ohm ellenállással. Miért? Mert te eleve nem eredeti feladatának megfelelően fogod beépítve használni. ehhez normális drivert az Elimex kft oldalán fogsz találni, és eleve rossz hírem van számodra, de meg fogod látni te is, hogy az ilyen driverek igen igen drága darabok. De valamit valamiért, szokták mondani. A BMS driverek tudják ezt amiről beszéltem, (Eminence driverek nem bírják, kivétel vagy két tipus) de a driver maga még semmi, mert megfelelő tölcsér is kell hozzá, ami drasztikusan alakít az átvitelen. Olcsó vackokkal nem igazán jutsz átütő sikerre. A doboz liter a hangszóróhoz pedig megint egy kölön világ. Az hogy egy spanyol beyma tipushoz méretezett doboz liter adatokat felhasználva dobozt gyártottál hozzá, az pedig elkönyvelt kudarc. Dobozt nem így méretezűnk, tehát nem a kialakított dobozhoz válasszunk hangszórót, hanem mindíg a kinézett, vagy meglévő hangszórónkhoz MÉRETEZZÜNK megfelelő dobozt aq kívánt feladatának megfelelően.
Tegnap írtam, hogy ez egy mély6közép sugárzó és azt is, hogy nagy basszust ne várj tőle. eleve látszik, lapos mágnessel szerelték, ami mélyhangszóróhoz képest, pláne ha 15" karcsú még méretileg is. A lapos mágnessel az árulkodik rögtön, hogy eleve nem is lehet basszus hangszóró, mert a lengő lökete is kicsi. Ugyanis, ha nagy löketű lenne a cséve a mély, igen mély frekvenciák lesugárzása végett, akkor ilyen kis lapos mágnesnél felkoppanna a cséve, beleütközve a hátsó mágnesköri vastag lemezbe. Egyszerűen ennyi. Ha mindenképp ezzel szeretnél kezdeni valamit, akkor maximum olyan 65-70 literes ürtartalmú dobozt kell hozzá készíteni /alakja, formája lényegtelen, a litere legyen ennyi kb./ és ehez egy 110mm átmérőjű egyetlen egy darab kerek lyukat vágj az előlapba általában jobb, a valahogy a magas és a neked épp 152-osod közti felező vonalában kissé szélre essen. Így kb. 65-70Hz-től fog a hangfalad indúlni. A doboz belsejét tessék kimerevíteni rendesen, pl. lehet vágni a megmaradt anyagból merevítő íveket belülre a hársó részekhez, fenékhez, ami sokkal jobb mint egy egyenes lap, vagy léc, ez-az.
visszatérve a lényegre, mégegyszer hangsúlyozom, ide neked nagyn tuti profi driver fog kelleni, ha valóban ragaszkodsz a hangszóróidhoz. Csak a két normális driver negyed millió, mire megszerzed tölcsérrel együtt a párt, hanem még több is lehet. a váltó hozzá szigorúan 18dB/ oktávosnak kell lennie és 800Hz-1kHz keresztezési ponttal kell kalkulálj. A 15"-oshoz még ezen felűl fázis menet korrigáló RC tag is kelleni fog. Ha BMS drivert választasz, pl. neked ide a 4548plus, vagy 4550 típusra hallgató driver lenne jó egy nagy lapos nyílásszögű tölcsérrel, akkor ahoz NEM fog kelleni fázismenet javító soros RC tag a magassal párhuzamosan.
A te esetedben a 15"-oshoz olyan 8,2 ohm /17-20W ellenállás és a C értéke 6,8u és olyan legalább 160-200V-os blokk fóliakondi kell a hangszóró fázisblokkjához ami a váltó után a e két tag sorba köve, de párhuzamosan csatlakozik a 15"-os kapcsaira.
Kétutas váltóról beszéltem, így a magasat fordított polaritással illik bekötni, ellenben igen borzasztó fázishibák- majd 10-15dB-es lyukak és kiemelések lesznek a hangfal sávátvitelében, ami mérhető is. Erről ennyit írok most, gondolkodj el ezen, hogy neked megéri-e, vagy gyorsan túladsz a hangszórókon és beszerzel valai értelmes egyedeket, pl. eminence kappa pro, vagy akár Beyma, ha már beymákat nézegeted, vagy egy pár BMS.
nekem BMS hangszóróim vannak a hangfalaimban több tipus. Kiváló professzionális, merem ajánlani. Többet nem írok,mert így is félig nem a témában írtam!!
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2020
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
(A 152-osod, az 15"-osod lett volna)
(#) szs hozzászólása Feb 15, 2021 /
 
Segítséget kérnék.
Kaptam ftirius fórumtársunktól egy Siemensrs 326-ot.
Ma szereztem hozzá hangszórókat (kép lent).
Amit kinéztem, az azt mutatja, 2×25W kimenete van, ezekre 50W van rákarcolva. A JVC-nél hihető ez? Rá merhetem kötni?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) Cinema válasza szs hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Nyugodtan rákötheted, mérsékelten használd a hangszínszabályozót, akkor nem lesz probléma.

Üdv!
(#) uniman válasza szs hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Engem jobban izgat, hogy mi célt szolgálhat az a lenti csatlakozó!?: "SPEAKERS CONTROL"
Eredetileg valószínűleg az erősítőhöz kéne csatlakoztatni.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
(#) szs válasza uniman hozzászólására (») Feb 17, 2021 /
 
Én nem tudom, azért is kérdezősködök, mert egyáltalán -lövésem sincs a hangfalakról. De hátha ebből kiderül, amit mellékelek. Ha kiderül belőle, akkor áruljátok el nekem is
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2021
Következő: »»   18 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem