Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
Lapozás: OK   776 / 838
(#) _BiG_ válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Én láttam olyat, 10 emeletes panelben, hogy bejött a 3 eres kábel, aminél a nulla a páncélzat volt. Létezett ilyen kábel, csak a neve nem jut az eszembe.
(#) Sorkapocs válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Javítsanak ki, ha tévedek, de feltéve, hogy Kistelek szülötte és tízemeletes lévén már jó eséllyel túltettük magunkat az ólomköpenyes, vagy még azt is nélkülöző papír-juta-olaj stb. szigetelésű (és/vagy néhol "csőnullás"-ként ismert) kábeleken, akkor valószínűsítem, hogy a "TRINEUTRAL" fantázianéven is ismert osztott nullavezetőjű SzAMKAtM / SzAMKAtVM, vagy a koncentrikus nullavezetőjű SzAMKAlM 3*X/X kábel lehetett a delikvens.
Mostanában a németes nevű NYCWY, vagy AYCWY kábelek effélék, rendre 4 réz/alu vezetővel + koncentrikus vezető, de tudtommal ezt a koncentrikus vezetőt nem szokás üzemi nullának használni – ha már van 4 db. "standard" ér –, legfeljebb TN-S rendszer PE vezetőjének, vagy ""egyszerűen csak"" leföldelni (PE/PEN sínhez/vezetőhöz bekötni)...

Aztán az iméntiekben tárgyalt mindenféle obskúrus esetekben biztos el lehet még legózni azzal, amin valahogy áram tud elmenni...
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2020
(#) Atis57 válasza Sorkapocs hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Szia!

"Aztán az iméntiekben tárgyalt mindenféle obskúrus esetekben biztos el lehet még legózni azzal, amin valahogy áram tud elmenni...

A kedvencem amikor lekapcsolod a Fi relét , s elég sok Amper folyik a PE(védő) vezetőn .
10 emeletesben ezt másképpen is láttam.
A 3db NKI kiszedve és a Nulla +PEvezetőn lazán 25A záródott (meg a viz, gáz, fűtéscsöveken )
(#) Sorkapocs válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Ezt illetően bizonyára a korábbi hozzászólók szolgálhatnak hasznos információval – amire én speciel kíváncsi is volnék...
Nekem sajnos egyik leírás sem teljesen világos. Meg ha egyáltalán van olyan lényeges az egész dolog, amennyire én alább ráértem...

--

Milyen PE vezetőn? A FI-relével [ÁVK] védett, mögöttes rész PE-vezetőjén? Akkor nem neked kéne azt az ÁVK-t lekapcsolni... kézzel... Ez esetben ugyanis kézzel legfeljebb kicserélned kéne őt, feltéve, hogy szakképzett villlanytszerelő vagy... (bocs ha igen és nem tudtam!)

Vagy vannak nem ÁVK-védett áramkörök és azok védővezetőjén – ez esetben elvileg nem szüntetted meg azok betáplálását és ha ott valaki volt olyan kreatív és összecserélte a PE/N vezetőket, valami bekapcsolva maradt fogyasztóról – csoroghat vissza a nafta?

Vagy valami TN-C–felszállós csoda szivárgó-/rész-/kiegyenlítőárama kódorog arra – s mint ilyen, a PE/PEN vezetőkben kapcsolószerv nem lévén, teheti ezt, akárhány (szabályosan bekötött) ÁVK-t kapcsolnak le – ?

--

Honnét hová a 3 NKI? Társasházban ugye nem minden arravetődő késesbizti védi a teljes épületet, attól még – a földelőhálózat stb. kialakításától függően – a PE/PEN vezetőkön különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül lehet mindenféle (kiegyenlítő) forgalom a jó öreg "házi fémhálózatok"-on keresztül pl. a szomszéd lépcsőházból is...

[kérdőjel - és bocs a sok helyért]
(#) hobbielektronika27 hozzászólása Szept 29, 2020 /
 
Üdv!

Adott egy Remington villanófényes szőrtelenítő(1,86A). A használata során vettem észre, hogy a biztosítótáblából a villanáskor zizgő hangot hallani. Kipróbáltam, több másik körben az eredmény ugyanaz, vagyis a 6A biztosítékot leverte, a 16A kevésbé a 13A hangosabban szól (Schneider kismegszakítók). A villanyóránál lévő AEG biztosíték is zizeg(20A).
Ez mennyire természetes?
(#) Sorkapocs válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Üdv! Szerintem nem túl természetes...

Az első gondolatom az volt, hogy az impulzusszerű, intenzív áramfelvétel mágneses tere zavar be (rezgeti a készülékek belvilágát), illetve a 6-os KM esetében (aki mit is csinál egy dugaljkörben??) veri le – és akkor kérdés volna, hogy mégis mi az a szűk 2 A, amit írtál?
– Bár a villanófény-forrás közvetlen hálózati táplálása így újraolvasva teljes nonszensz; ilyet is csak ebéd után tudok kitalálni... Mellesleg nem volna illő, érthető meg még úgy sem, a gyártó részéről a hálózatot ilyesminek kitenni ( EMC is van a világon, meg ilyenek) –...
Vagy az elektronika statikus "készenléti árama" (úgy látom, a készülékek többsége azért "rákészül" a dologra) legalább 6 A * 1,4, de akkor megint mi az a 2 A?...

Sajnos hiába kerestem az interneten bármi konkrétabbat az ilyen készülékek elektromos működési (meghajtási) elvéről, vagy akár kéjes atomokra szedéséről, sajnos nem sok mindent találtam
Úgyhogy csak teljesen ex-has, a mezei villanócsövek analógiájára arra tudok gondolni, hogy a villanáshoz szükséges energiát induktivitás, vagy kapacitás segítségével, egy, a készüléken belül záródó (értsd, az impulzusszerű többletenergiát nem a hálózatból, hanem az induktív/kapacitív alkatrész kapcsairól fölvevő) áramkörben hozza létre a készülék, a hálózat felé decens zavarszűréssel , és/vagy a villantás idejére az arról való leválasztódással (elvégre az említett márka mégsem valami rejtélyes távol-keleti gyárból ingyenes nemzetközi postával kiszállított konténerszökevénye).
Egyébiránt a Remington oldalán általam talált legnagyobb impulzusenergia 32 Joule, ami az impulzusszélességtől és frekvenciától függően nem kötelezően valami ordas nagy, de éppen lehet az is – meg én is tévedhetek.

Ezt illetően az adna némi segítséget, ha bele lehetne látni a készülékbe (nem lehet, gondolom még garanciás, no meg különben is...); vagy végre eljönne az a jobb kor, melyben a felvilágosult háztartások tévé, autó és lehetőleg kenyér helyett is oszcilloszkópot vásárolnának, ekkor valamilyen megfelelő csatolóeszköz (vezetékhurok, sönt, áramváltó [pezsgő, kaviár]) segítségével leképezhető lenne az eszköz hálózati áramfelvétele.

A gyártó nem ír semmit? Ha korosabb az a lakáselosztó, lehet érdemes volna a benne lévő kötéseket egy képzett szagembernek áthúzni, csak hogy a kötéslazaságot kizárjuk – bár szintén kissés valószínűtlen ennek, mint hibaoknak az óra alatti kismegszakítóra is kiterjedő, ennyire egységes jelenléte.

Egy szó mint száz, a grafomániám megint legyőzte a konkrét tudományom és én iskíváncsian várom, hátha mások tájékozottabbak és örülök, ha legalább néhány használható ötletet sikerült fölvetnem...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2020
(#) Bakman válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 29, 2020 / 1
 
A kismegszakító fizikai felépítése miatt ad hangot, a tekercs menetei (esetleg más belső alkatrészek) mozognak kissé. Jobb kismegszakítóknál rendesen vannak rögzítve a menetek, nem adnak hangot. Nem ez az első ilyen kérdés, kismegszítócsere más márkára megoldotta a problémát.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2020
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
A vektoros eredője?
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Ne titkold el, hogy...
Mi köze van egy elméleti megállapításnak ahhoz, hogy hol mekkora valószínűsége van?
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Értem, tehát a nullán folyik szerinted egy egység, azaz háromszor akkora, mint bármelyik fázison
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Nem olvastad a hozzászólást, amire válaszoltál.
Hiszen éppen azt sorolom, milyen kicsi a valószínűsége.
Idézet:
„Az egyidejűség meg jóformán valószínűtlen.”
(#) hobbielektronika27 válasza Sorkapocs hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Köszönöm a kimerítő választ
(#) hobbielektronika27 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
1,5 éves Schneider illetve AEG kismegszakító nem elég jó?
(#) Bakman válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Ez jó kérdés, a puding próbája az evés lesz. Ha viszonylag nagy impulzusok vannak akkor megeshet, hogy a csere sem fog segíteni.
(#) gyuszo válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Vagy festés után, ha a festő nem takarta le a biztosítótáblát és bement a por, attól is tud zizegni, vagy tényleg a pontatlan gyártás, sorjás alkatrészek, rossz mechanikai illesztés miatt.
(#) Sorkapocs válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 30, 2020 /
 
Kimerültem, az igaz... Szívesen!

Idézet:
„1,5 éves Schneider illetve AEG kismegszakító nem elég jó?”


Ez böki az én csőrömet is... Nem kéne.
Bár az is igaz, hogy nemrég láttam, hogy a Schneidernek talán a Resi9 szériáját például Indiában gyártják – mondjuk sok nagy gyártó, sok nagy dolgot is gyártat ott (is) és az ISO 9001 és társai világában,... de persze az sem minden... – az AEG kismegszakítók meg már GE-k, ha még egyáltalán... és pont a közelmúltban mesélt egy ismerősöm fogyasztásmérő alatti 15+ éves AEG KM-król, akiknek a mechanikája egy nap, hosszú idő utáni egymásután többszöri leoldást követően úgy gondolta, hogy minek maradjon ezek után bekapcsolva. Telibemázolt kismegszakítókat pedig alig egy hete, hogy láttam.

Szóval semmi sem lehetetlen, Bakman és gyuszo urak verziói sem – csak kicsit kijózanító...
(#) szs hozzászólása Okt 1, 2020 /
 
Jó estét!
A tudásvágyam miatt írok nektek.
Az történt: a nejem bejött az udvarból, épp akkor lett egy pár másodperces áramszünet. Aztán lett villany, azonban riadtan hívta az áramszolgáltatót: a világítás megy ugyan, de se TV, sem számítógép. Jól lerázták, hogy dugdossa másik konnektorba, és csak utána telefonáljon.
Hazaértem én is 6-kor, akkor már igen telefonba volt megint, mert már kiderült: sem hidrofor, sem tűzhel, (meleg ugyan, csak nem úgy, ahogy kell), sem mikró, a hűtő se zúg, csak világít. Persze röpke negydóra múlva vették csak fel, én közben körbeszaladtam mindent, eszembe jutott: nincs itt akkora fény, mérjünk már rá... hát 133-135V!!! Nejem közben már kapott kapcsolatot, ahol hitetlenkedés közben bekiáltottam a részeredményt, ekkor már szinte készségesek lettek, kiküldik a szerelőket ide a tanyavilágba, és utána biztos jó lesz. Most már sötét van a házban egy félórája, biztosan javítgatnak valahol már a közelben, azonban lenne egy kérdésem felétek:
Mi okozhatja ezt a 130V környékére esését a hálózatnak?
(#) kendre256 válasza szs hozzászólására (») Okt 1, 2020 / 3
 
Társasházban tapasztaltam hasonlót, egyik fázison 150-160V, másikon meg 300V fölött. Ott nulla szakadás volt, és az aszimmetrikus terhelés miatt tértek el a feszültségek. Nálatok is lehet ilyen ok, de lehet valami zárlathoz közeli túlterhelés is, gyenge szolgáltatói vezetékekkel.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2020
(#) proba válasza szs hozzászólására (») Okt 1, 2020 / 2
 
Viszont ilyenkor az összes motorikus ( hűtő hidrofor...) fogyasztót fejvesztve kihúzgálni, mielőtt leég.
(#) szs válasza proba hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Ó, bakker...
Nejem ugyan a hidrofort kikapcsolta (mert az már ment tönkre párszor, tudja, hogy ha nem megy, csak furábban zúg a szokottnál, biztosabb kihúzni), de a hűtőt nem húzta ki. Nekem sem jutott eszrmbe, amíg meg nem mértem, így 3 órát küszködhetett szegény. Hátha megúszta...

De köszönöm ezt az infót, átadtam nejemnek is, mit tegyen legközelebb ilyen esezben.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2020
(#) szs válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 1, 2020 / 2
 
Nulla szakadást sejtettem én is, de ez nem tudás, csak sejtés volt. A gyenge vezeték is igaz lehet, itt elég sűrű az áramszünet.

Köszönöm szépen mindenféleképp, ennyivel is többet tudok.
Már nagyon várom a fényt
(De még nincs)
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2020
(#) szs hozzászólása Okt 1, 2020 /
 
Tudjátok, ebben még az az elkeserítő, hpgy a telefonba váltig bizonygatták, hogy ha az égők világítanak, akkor hiba nem lehet. Mindaddig, amíg nem mértem. Általában van az ambereknek multiméterük? Miért lenne, nekem sem lenne, ha nem szeretnék barkávdolgatni. Szépen leráznák, aztán sok pénzért hívhatna szerelőt, és csak akkor hinnének neki?
(#) Tomi111 válasza szs hozzászólására (») Okt 1, 2020 / 4
 
Hogy mi okozza? A trafó( az utca végén) előtt a nagyfeszen (nem is nagy csak közép, de a köznyelvben nagy) kimegy az egyik biztosíték (primer patron). Így a háromfázisú trafó csak két fázist kap. Viszont a kimenetén csak az egyik fázis feszültsége marad 230V, a másik kettő az általad mért szintre csökken.
(#) Sorkapocs válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Na! Erről az anomáliáról nem is hallottam még, ez érdekes.
Ha megkérlek, ki tudod fejteni a jelenséget kicsit bővebben? Vagy szakirodalmi hivatkozás is jó, nem akarom vinni az idődet, ha nincs. Vektorábrák egyebek is jöhetnek.

(Villamosmérnök ugyan nem vagyok, de a KÖF,/KIF dolgokkal úgy gondolom túlnyomórészt tisztában vagyok; tanítottak villanyszeretőnek – bár a gyönyörűen alliteráló primer patron kifejezést a KÖF oldali biztosítóra még nem halottam – , tehát attól ne félj, hogy a témát érintő nagyon alap dolgokkal kell molyolni, de a jelenség leírásának örülnék! Nagy köszönet előre is! )
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2020
(#) steve25 hozzászólása Okt 1, 2020 /
 
Előzőekhez szólnék, szolgáltatóval kapcsolatban..
Szomszédom (rokon, nejem nagybátyja) Nagy műhely , garázsok stb, 3fázis... (nincs kihasználva úgy vásárolták)
Vettem egy eszterga gépet és náluk helyeztem el , mivel közvetlen szomszéd bejárás oldalról stb stb kb 3Kw motorral+sallang,
3X25A van, Gondoltam ez elég lesz.
Pár nap rendberakás, ellenőrzés után indítanám a gépet, van 5 pólusu, 4pólusu aljzat, dugvilla 4pólusu!
Már csak a bekapcsolás hiányzik, kapcsolom a gépet és csak búg, gondoltam szakadás lehet valahol vagy az aljazatban csúszott ki a vezeték! ezeket ellenőriztem, kb reggeltől délútán 4ig tartott az ellenőrzés de minden kötés jó volt,
Multiméterrel rámértem a fázisokra a műhelyben, 2 között mértem 402V-ot másik között 90V-ot, Lekötöttem az egész 3F vezetéket egy másodlagos elosztórol, és ugyan ez a jelenség.
Majd a fő elosztó szekrényben, ahol a szolgáltatói megszakítók vannak. az olvadókat kitekertem és úgy mértem rá a feszültségre, az előző eredményt produkálta, ettől előrébb már nem tudtam méréssel menni, mert minden plombázva volt. Felhívtam a szolgáltatót, majd mondtam nekik mi a gond. Elmondtam azt is hogy indulok éjszakai műszakba, holnap napközben jöjjenek ki mivel nem sürgős,
Indultam melóba és ott voltak a ház előtt a szolgáltató emberei (eon) mondom mi a gond, majd megnézik, egy érintős fázis ceruzával megnézte....
- mindegyik ok!!! Mondta ember hogy minden fasza, nekik nincs dolguk, áram van mindegyik fázison, és ki fogják számlázni a ki szállási díjat, Mondtam nekik, az én fázis ceruzám is mért feszültséget mind 3 fázison, de megmértem őket és csak 2őn van rendes fesz. akkor elővette a cuccot a kocsiból és megmérte....
Mondja nem érti mivan, levették a fogyasztásmérőt és egyik vezeték elvolt oxidálódva , nem mondta de láttam. Aztán rámért újból és minden jó volt. majd kipróbáltam a gépet és működött rendesen...
Tehát van ilyen is....
(#) pucuka válasza steve25 hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Persze kijönnek hamar, mert egy kártérítés többe kerül.
(#) szs hozzászólása Okt 1, 2020 /
 
Nos, két ora áramszünet árán kész van, van áram, tv, szgép, mikró, hűtő megúszta, megy mind. Hidrofort nem mentem ki az udvar végére bekapcsolni, nagyon esik az eső.
Köszönöm a hozzászólásaitok, ha már így jártuk legalább közelebb vagyok hozzá, mi történhetett.
(#) Tomi111 válasza Sorkapocs hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Hát én meg még villanyszerelő sem vagyok! ( de apámtól sokat tanultam, épp a minap volt 70 éves ) Amit írtam, csak tapasztalat. A házunkban három fázis van és mikor a fenti eset állt fenn, akkor a két hiányzó fázist, (ahogy ő mondta: fél fázist) lekapcsoltuk és egy dugaljban összekötöttük a három fázist, így az egész házban volt áram. A primer patront is tőle hallottam, de ahogy nézem a neten, használatos a kifejezés. Egyébként e biztosíték kiolvadása régebben elég látványos volt, hosszú percekig izzott, szikrázott, mire teljesen megszakadt. A maiak mások lehetnek, mert nem annyira jellemző ez a hosszú izzás.
Na de majd biztos írnak szakemberek, akik akár vektorábrát is tudnak mutatni.
(#) Bakman válasza Sorkapocs hozzászólására (») Okt 1, 2020 / 4
 
Nem kell túl nagy dologra gondolni. A primer oldali tekercsek deltába vannak kötve. Ha megszűnik az egyik fázis, akkor az azzal érintkező két tekercsre összesen jut annyi, mint a harmadikra.

'A' tekrcsre jut egy vonali feszültség, 'B' és 'C' tekercsek osztoznak egy vonali feszültségen.

Pár hete testvéreméknél volt ilyen, csodával határos módon a hűtőgép túlélte. Este a vihar idején keletkezett a hiba de csak reggel hívott fel, hogy "még mindig nem jó valami"...

Trafo.jpg
    
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Tényleg hamar kijöttek most is, már a vacsorámat is sötétben ettem. Pedig még poénkodtam is, nem tűzoltók ezek, nem bakancsban pihiznek. De.
Mihelyt komolyan vette a hibafelvevő hogy hiba van, félóra múlva sötét lett (tehát onnantól dolgoztak)
Következő: »»   776 / 838
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem