Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   237 / 292
(#) jpuskas99 hozzászólása Okt 30, 2020 /
 
Sziasztok! Segítségre volna szükségem.
Immergas Zeus Maior 21 típusú tárolós turbós gázkazán a fűtési üzemmódban az alábbi jelenséget produkálja:
A termosztát parancsára beindul a kazán és rendesen keringtet. Amikor a termosztáttól a KI parancsot kapja, akkor leáll, de ennek végén szinte egy pillanatra valami fortyogó hangot ad, majd pár másodperc után utókeringtet rendesen. Közben a hőmérséklet- és nyomás értékek a kijelzők szerint szintén a szokásosak.
Az a valami „fortyogó” hang a forralásra utal? Milyen hiba lehet? Hol keressem a hibát, vagy mit ellenőrizzek le?
A hmv készítése során ilyen hang nincs. A fűtésnél is pár napja jött elő ez a jelenség.
(#) wszmecs válasza jpuskas99 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
A jelenséget ismerem , a kazánt nem ...
Egy régebbi típusnál panelt cseréltek mert az eredeti
elázott , átégett .
A gazdája szerint olyan mint az enyém , nem boldogul vele ,
csak a panelcseréről nem szólt .
Az is leálláskor főzte a vizet .
Műszerrel a szivattyú feszültségét mérve , látható volt az
után keringetés feszültség esése .
Ekkor forralta a vizet , nem volt akkora mértékű a feszültség esés ,
és a nyomásváltozás , hogy zárja a gázszelepet .
A feszültség esés mértéke állítható volt , ezt kellet olyan szintre
beállítani , hogy a nyomásváltozás nagysága már zárja a gázszelepet .
Rákeresve a típusra a képek nekem nem mondanak semmit , találtam
gyújtás vezérlés + vezérlő panelt . Az utóbbin van egy pár trimer poti .
De , hogy ez a kazán az után keringetést és a gáz elzárását , hogy oldja meg
azt nem tudom .
A kijelzők annyira lomhák - gyors változásra érzéketlenek , jelzésük nem követi le a jelenséget ...
Az általam leírt esetben az után keringetés teljes ideje alatt forralta a vizet , nálad a váltás után késve záródik el a gáz ,...

https://www.youtube.com/watch?v=q0TRsAY6ntA

https://docplayer.hu/5864637-Zeus-maior-manual-de-instrucciones-y-a...k.html
(#) jpuskas99 válasza wszmecs hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Igen, én is úgy látom, hogy késve záródik el a gáz. De csak fűtésnél van ez, hmv esetén nincs ez a jelenség.
A hmv esetén a gázszelep zár, a szivattyú meg sem áll, hanem keringtet tovább.
A fűtés esetén van ez a kb. 1 sec-os leállás, azalatt a fortyogó hang, azután a szivattyú utókeringtetésre elindul.
Köszönöm segítségedet! Még nyomoznom kell tovább, bár lehet jön a panelcsere jó drága pénzért.
(#) katzen válasza Épületgépész hozzászólására (») Nov 5, 2020 / 2
 
Sziasztok!

Gondoltam megírom, hogy mi lett a vége a Genus One hibakeresésnek.

Rendeletem egy új vezérlő elektronikát múlt héten, mert már egyre rosszabb volt a helyzet (éjszaka mindig kiállt 501-es hibával), de nem mertem kibontani és beépíteni, amíg meg nem bizonyosodtam róla, hogy a gáz oldali része jó kazánnak. A gázművek azóta sem keresett, illetve jártam a boltokat, hogy tudok-e szerezni gáznyomásmérőt (csak egy manométert, vagy bármit), de nem sok sikerrel jártam. Már majdnem elkezdtem hívogatni a szakikat, hogy ki tudná nekem megmérni, mikor édesapám felhívta a figyelmemet rá, hogy fillérekből építhetek egy u-csöves manométert. El is készítettem egyet. Na hát ezzel pillanatok alatt kiderült, hogy a gáznyomás rendben van, nem ingadozik miközben a kazán produkálja a hibákat. Amúgy a szabályzón az áll hogy 26 mBar a kimenete, e "műszer" szerint inkább 27-28 mBar. De mindegy is, mert elég stabil.
Mivel a gázszelepet a nálunk járt szerelő kizárta (tekercsek ohm-ikusan jók), szájjal megfújva is látszódott hogy jó, ezért nem maradt más hátra mint hibalehetőség: vezérlőpanel.

Végül kibontottam a 72 ezer Ft-os új panelt, beraktam és azóta hibátlan.

A régi meg itt vár az asztalomon, hogy egy kollégámmal átnézzük, mert ha nem a processzor vagy egyéb speciális alkatrész(ek) ment(ek) tönkre benne, akkor nem lehet nagy baja, valszeg javítható. Ha javítható, akkor jó lesz tartaléknak.

Ha valakinek esetleg van tippje, hogy mit érdemes rajta kimérni, azt szívesen meghallgatom. Gyújtó triak ki lett cseréve de nem lett jó. Valami olyan része lehet hibás, aminek köze van a gyújtáshoz és a láng szabályzáshoz is. Gondoltam még az ionáram mérő áramkörre és gázszelep moduláció vezérlő részre is. Lehet a trafó szekunder tekercse van úgy megszakadva, hogy néha jó néha nem, nem tudom...
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) bundibacsi válasza katzen hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Szia!

Tanulságos a történet.
Én is megnéztem a csatlakozásokat, szelepeket.
Nálunk érdekes módon amíg kicsit jobb volt az idő alig volt lángleszakadás és gázrelé hiba(2 naponta).
Most, hogy romlott az idő napi 3 gázrelé hiba befigyel.
(#) katzen válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
A "gázrelé hiba" nekem akkor jött elő, ha nem volt rádugva a gázszelep. Ott valami a gázszelep környékén lesz. Vagy ha a gázszelep tekercseinek Ohm értéke jó, akkor a vezérlő elektronika érzékeli rosszul, gondolom kevesebb áramot mér, mint ami kéne hogy legyen. Korábban tettem fel egy képet, hogy melyik lábakon mekkora ellenállást kéne tudni mérni, ha azt meg tudod mérni, akkor lehet kiderül valami.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
(#) jpuskas99 válasza jpuskas99 hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Változott a helyzet, sokszori RESET után már nem az a fortyogó hang, helyette a fűtési ciklus végén (de cak fűtésnél) olyan szívási hang van, mintha a légtelenítőből dolgozna be levegőt néhány pillanatig.
Nem értem.
(#) VIM válasza jpuskas99 hozzászólására (») Nov 7, 2020 1 /
 
Szia! ITT vannak a Zeuszok robbantott rajzai. A Tiedben melyik motoros szelepmozgató van, a szögletes vagy a kerek formájú? A háromutú szelep hibás betétje is okozhat áramlási problémákat, egybe van építve a szivattyúházzal, így a hang onnan is jöhet nem pedig a légtelenítőtől. A szögletes alakú motoros szelepmozgatóban mikrókapcsolók vannak a kerek formájúban csak érintkezőket mozgatnak a "bakterok". betét motor 1 motor 2
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Szia és köszönöm segítségedet!
A szelepmozgató motor hajtása a négyszögletes, ami a robbantott ábrán is szerepel.
Próbálom a képet is csatolni.
A hang szerintem a TÁT-ból jön, olyan szívó-féle (a fűtési ciklus végén füllel hallgatva). A TÁT szerintem jó, mert ellenőrzéskor csak levegő jön a szelep nyitásakor. A TÁT-on van egy automatikus légtelenítő szelep felül, az is okozhat ilyen problémát?
(#) VIM válasza jpuskas99 hozzászólására (») Nov 8, 2020 1 /
 
Szia! Ha a légtelenítő szívna be levegőt azt úgy tudod leellenőrizni, hogy a szelep zárókupakját rászorítod a szelepre és ha ezek után nem hallani azt a hangot akkor megtaláltad a forrást. A tartály az lehet, hogy a máshol keltett zajt erősíti fel, szólaltatja meg?
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Köszönöm! Sajnos a légtelenítő szelepet kézzel nem tudom mozgatni, fordítani, bár réz a csatlakozás, de a beüzemelés óta, több mint tíz éve nem volt használva. Erősebb szerszámot még nem mertem használni, nehogy több kárt tegyek az egészben.
Még kifundálom, mit tehetek a próbához.
Egyébként úgy füllel hallgatva a működés végén azt a szívó hangot, az csak a a TÁT-ból jöhet, mert ott hallatszik egyértelműen.
Bár lehet, tévedek. Majd holnap ismét próba, többször is. Majd szólok, hogy mi és hogyan sikerült.
(#) PeGaTi hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Sziasztok!
Egy V4 vízmelegítőnk és egy C24 kazánunk van, a vízmelegítő egy JRK011 reteszelővel van bekötve a kazán utókerigetős vezérlőpaneljébe. Évek óta jól működtek, de a reteszelő az utóbbi időben azt csinálja, hogy a melegvíz csap megnyitásakor egy pillanatra leállítja a kazánt, de nyomban engedi is újraindulni kb. 5 másodpercre (a két készülék ezalatt egyszerre üzemel, ami nem szabályos), majd újra - de már tartósan - reteszel mindaddig, amíg folyik a melegvíz. A lángérzékelő elektródáját megtisztítottam a vízmelegítőnél, de a hiba nem szűnt meg. Esetleg elfáradt az elektróda?
Köszi előre is a tanácsokat!
(#) Fr33 hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Sziasztok!
D-ég EURO 24 KT-E turbós kazán. Világít a piros hiba jel, a ventilátor pedig folyamatosan megy. Törölni nem lehet 0 állásban sem. Áramtalanításra sem törlődött. Egész éjjel ki volt húzva, utána reggek jó volt egy darabig. Fűtésre még nem volt most használva, csak HMV-re.
Tudtok rá ötletet?
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Nov 11, 2020 /
 
Igazad volt VIM! Jött az a hang minden honnan!
Úgy felötlött, hogy megmozgatom többször, nagyon sokszor azt a mikrokapcsolót, ami a vízáramlást jelzi (előtte már több napja be is zsíroztam), meg is csináltam és erre a kazán most jól működik.
Azért ez lekopogás részemről, hogy csak ez lehetett a hiba, lehet holnap már más lesz a helyzet. De most minden rendben.
Köszönöm segítségedet!
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Szia VIM!
Neked sok tapasztalatod van, ezért még annyit írnék és kérdeznék: Ha visszagondolok, lehet nem is az áramláskapcsoló volt a hiba, hanem a program, a vezérlőpanel. Mert közben többször fordítottam a RESET-állásba a főkapcsolót.
Ez lehetett esetleg a hiba alapvető oka? Vagy ez kizárt szerinted?
Persze a lényeg, hogy most rendesen működik és én is nyugodtan alszom már azóta.
(#) VIM válasza PeGaTi hozzászólására (») Nov 12, 2020 /
 
Szia! Ez egy ionáram figyelő aminek relés a teljesítmény kapcsolója az az a relé megfelelő kontaktusa fogja bontani a kazánban a reteszelő pontokba kötött kapcsolatot. A relé és a hozzá tartozó áramkör kondenzátorainak kapacitás vesztése okozhatja annak bizonytalan működését. A relével párhuzamosan kötött kondenzátorral határozottabbá lehet tenni a működést és ezzel kellő hosszúságú időt lehet elérni a tiltás hosszában is (nem lehet gyors ki-be kapcsolgatást kieszközölni vele).
(#) pecsenye hozzászólása Nov 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Új vagyok kazán témában, eddig nem volt alkalmam használni. Költözés óta nem volt vele probléma, ezért most állok szembe először hasonlóval. A kazán egy Vaillant kazán (lásd kép).
Az utóbbi időben az a jelenség, hogy nem tudja tartani a meleg víz hőfokát. Például fürdés közben könnyen észlelhető, hogy működik, a víz meleg, majd egyszer csak hallani, ahogy kapcsol a kazán, majd újra belobban. Ez pár másodperc alatt lejátszódik, de nyilván ezzel együtt jön az a néhány másodperces hidegebb víz is, amit ez idő alatt nem melegített fel. Aztán kis ideig megy rendesen, majd újra kapcsol, újra lobban és így tovább. Egyszer 1-2 évvel ezelőtt már volt ilyen, de akkor a hőfokszabályzón tekertem egy kicsit és abbahagyta jó hosszú időre, tehát nem is foglalkoztam vele. Most viszont akárhova tekergetem, a jelenség marad.
Érdemes valamit megvizsgálni ilyen esetben? (csak szűrőket már ellenőriztem, nincs eltömődés.) Gondolom nem egyedi a problémám.

Köszönöm szépen előre is az információkat!
(#) pecsenye válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Jajjj, bocs, a kép csak illusztráció, nem én vagyok, a neten találtam, csak hogy belőjem mégis miről van szó.
A kazánom a manualja szerint Vaillant VUW 242/2-3 (képet csináltam, az már az enyémről van)
A töltöttsége rendben van.
(#) balazsgy válasza pecsenye hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Igazad van, a töltöttsége valóban rendben van.
Ha a fűtés tökéletesen működik és csak hmv-nél van ilyen hiba, akkor a hmv-hőmérséklet érzékelőnél lehet a probléma, de a fellelhető kezelési utasítás a részleteket, az alkatrészeket nem tartalmazza.
Várj kicsit, hátha jelentkezik valamelyik fórumtárs, aki jobban ismeri e kazánt.
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Szia! Csak tippelnék, hogy a primer hőcserélő (tűztéri) fűtési (előremenő víz hőmérséklet) NTC-je lehet hibás, mert az van leginkább igénybevéve a HMV-hez képest. A készülék minkét NTC-t figyeli és az eltérésből állapítja meg, hogy mennyi legyen a "hőközlés mértéke". Nem ismerem az érzékelők formáját és csatlakozási megoldását de ki lehet őket mérni a helyükön ha le van róluk húzva a csatlakozó vezeték. Szobahőmérsékleten 2.5kohm az ellenállása az egy érintkezős NTC-nek. A kazán csak a "szakadt" NTC-re jeleníti meg a hozzátartozó hibakódot, a hibás értékűre nem.
(#) Hantos Ferenc hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Hozzáértő tanácsa kellene nekem, egy 12 éves FÉG C12-H (Honeywell) kis digit kijelzős (előremenő vízhőfokot mutatja) kéményes falikazánom van Eddig hibátlanul működött, de most az ősz indításkor a gyújtóláng ég, majd elindul a szívattyú is, de kb. 10-12 mp múlva leáll és a nagy láng nem gyullad be. Mi lehet az oka, mit javasoltok megnézni? Előre is köszönöm a tapasztalataitokat, javaslataitokat.
(#) VIM válasza Hantos Ferenc hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Szia! Ennél a kazánnál lenni kell egy hidroblokknak amiben van egy membrán amit a szivattyú keltette nyomás mozgat. Ha a membrán átereszt akkor egy kis idő után kiegyenlítődik a nyomás mindkét oldalon és ezáltal kialszik a főégő. Ugyanez a helyzet ha az előremenő vízhőmérséklet emelkedés nagyobb ütemben történik mint ahogy az a vezérlőnek meg van adva, ilyenkor a fűtési NTC-nek lehet baja, hibás értékű lett a használat során.
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Szia!
Ebben már nincs a membrános hidroblokk (ufó), itt az elektronika indítja a szivattyút, és nyitja a gázszelepet, ha a szobatermosztát kapcsol.
Az NTC hiba lehetséges, vagy a szivattyú szállítási teljesítménye csökkent, és ezért érzékel gyors hőmérséklet (5 fok/sec fölött) változást. De ezt a leírása alapján jeleznie kéne hibakóddal.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2020
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Szia! Az őrláng miatt gondoltam, hogy ennek még olyan lehet a főégő nyitása. A szivattyú kondenzátora nekem is eszembe volt de nem akartam egyszerre több dolgot felhozni, no meg hát én csak egy hobbysta vagyok és örülök neki ha jön valaki igazán hozzáértő szakember és helyreteszi a dolgokat.
(#) pecsenye válasza VIM hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Köszönöm a választ! Bár nem vagyok nagy műszaki ember, de a leírtak alapján (lehet, hogy tévesen) de arra következtetek, hogy az Ohm-os ellenállás méréssel azt tudnám kideríteni, hogy jó-e, vagy sem. Viszont mai a mai tapasztalatom lehet ellentmond ennek: ma fürdéskor annyit csináltam, hogy nem teljesen nyitottam ki a vizet meleg irányba, hanem kicsit visszavettem a csapon. Egységidő alatt kevesebb víz és kész. A kazán egyszer sem csinálta a "kapcsolgatást". Viszont ha visszatekerem teljes slungra, akkor meghülyül. Másik példa: WC csapnál nincs gond, mosogatónál kapcsolgat... Ez változtat valamit a diagnózison?
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Nekem úgy tűnik, hogy éppen ez volna a magyarázat a nagy értékkülönbség okozta problémára. Ha nagyon ki van nyitva a HMV akkor a hibás NTC értéke kívül esik a szabályzási tartományon és azért áll le a főégő a további melegítéssel, ha pedig kis mértékű a HMV elvétel akkor érték tartományon belül van ez és folyamatos a működés.
(#) pecsenye válasza VIM hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Ezek szerint ez megerősítette a gyanút. És mint abszolút hozzá nem értő teszem fel a kérdést: ennek örüljek? Már úgy értem mekkorának számít ez a probléma? Átlagos, rutinszerű, szaki kicserél valamit és ennyi, vagy bonyolultabb és drágább mulatság? A leírtak alapján azt veszem ki, hogy otthoni maszekolással nem mennék semmire, ha elszállt az a fent említett dolog. (gondolom valamiféle szenzor, hőmérsékletérzékelő)
Mondjuk akkor a javítás se lehet nagy dolog. Vagy nagyon el vagyok tévedve?
Rákeresve az NTC-re egy hatlapfejű, menetes érzékelőszerűséget találok. Annak kicserélése gondolom nem igényel különösebb szaktudást.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2020
(#) Hantos Ferenc válasza vision61 hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Köszönöm VIM és vision61 válaszát. Itt valóban csak az elektronika indítaná a nagy lángot, de az nem éle fel az előírt néhány mp-en belül, csak a szivattyú forog egy ideig (kb. 10 mp) magában, aztán leáll. A kazántest vízkőmentes, szabad átfolyású. Két évvel ezelőtt az előre menő oldali csővégen rozsda revék eltömítették a víz útját és pillanatok alatt felment a kazántestben a vízhőfoka, ezért a kazán termosztát letíltott, majd lehűlés után újraindult az egész. Akkor kitisztítottam, vízkőmentesítettem (12 év után nagyon le volt szűkülve a vízkőtől). Most sajnos nem indul be a nagy láng. Az NTC kazán termisztor kb. ohmikusan milyen értékű lehet? Ez van soorba kötve az NTC-vel. Vagy ez a sorors kör a hibás vagy maga a panel. Erről kapcs. rajzot sehol sem találtam. Hibakód kijelzést eddig nem is figyeltem, de megnézem holnap.
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Amiket leírtam az részemről csak feltételezés így látatlanban de akinek nagyobb tapasztalata van ebben, hogy ennél a típusnál ilyen esetben mi a teendő az tudna közelebbit mondani. Én csak azt próbálom leírni, hogy "házilag" mi az amit egy közepes felszereltségű és logikus értelmezéssel megáldott "emberke" mit tehet a probléma kiderítésében ill. annak felszámolásában. Ehhez még társulna egy szerszámozottság is, ami ha nem megfelelő az adott feladathoz akkor nagyobb kárt is lehet okozni, mint az valójában. A mérést az talán nem is ecsetelném, hogy az az első. Ha az NTC "becsavarós" akkor az ott a helyén is kimérhető a fémházhoz képest de az értékhatárok miatt ez pontos műszert igényelne. A kazánból a vizet le kell engedni ha az NTC-t cserélni kell amihez a megfelelő csapokat (ha van) el kell zárni, mert ha nincs beépítve akkor az egész rendszerből kell ezt megtenni.
(#) kt54 hozzászólása Nov 18, 2020 /
 
Sziasztok ! A következő kérdésem volna Waillant combi kazánom van több mint 30 éves.
A hiba a hőfokkapcsoló víz keringtetőt elindítja de a gyújtás és a levegőkeringtetés nem történik meg.
Ha a be tápot egy pillanatra megszakítom elindul és rendesen megy mindaddig míg a hőfok el nem éri a beállított értéket vagy nem kapcsolom ki. Újból indulásnál ugyan így viselkedik csak a be táp rövid megszakítása után indul el.
Tudtok-e tippet adni hol keresem a hibát esetleg melyik panelon.
Előre is köszönöm. Tibor
Következő: »»   237 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem