Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   99 / 125
(#) Bakman válasza floorheat hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Nem kell rajzolni, már tudom, mit hogyan kötöttél. Az a két pont, ahol 24 V-ot mérsz, nem alkalmas relé működtetésére, az csak egy bemenet a kazán felöl nézve. Ha ezt a két pontot összekötöd, elindul a kazán.

Lásd melléklet (kétféle relére lerajzolva). A 24 V-os relét mindenképpen cseréld le 230 V~ típusra.

szerk.:
Finder 40.52.8.230.0000
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2020
(#) floorheat válasza floorheat hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Bocsi, hogy ilyen a rajz tényleg amatőr vagyok...

Szóval ott a gond, be van kötve az A1 és A2 berakom a relét és máris kapcsolja a fűtést a kazánon.
(#) floorheat válasza Bakman hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm! Akkor szerzek egy ilyet és megpróbálkozom vele!
Köszi a terveket!
(#) floorheat válasza floorheat hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
A szomszédomnak volt egy RSWU19 reléje, bekötöttem a v2 tervezet szerint, de kipróbáláshoz egy izzót kötöttem rá, a szivattyú helyett.

Eredmény: termosztát kapcsolásával bekapcsol a lámpa, de villog folyamatosan (miközben a relé kattog)
A kazán nem kapcsol be ha rákötöm a relét de a termosztát sem kapcsolja (lehet, hogy azért, mert ott 24V -t kellene bontani, de ez a relé 230v?)

Próbáltam a polaritásokat forgatni, eredmény ugyanaz...

Finder reléért még nem mentem el....
(#) Bakman válasza floorheat hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
Valamit nem úgy kötöttél, ahogy a rajzon van.

A1 és A2 stimmel.
11 = COM
12 = NC (rajzon nincs jelölve, nem is kell használni)
14 = NO
(#) floorheat válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
Nagyon köszi Bakman!

A termosztát bekötését csesztem el, mindent kapcsol ahogy kell!

Köszönöm!!!
(#) proba hozzászólása Okt 31, 2020 /
 
Nem szorosan bekötés, de termosztát. Esetleg tud valaki olyan okos termosztátot ajánlani, aminek az appja tudná azt, hogyha a tulajok telefonja egy bizonyos távolságon belül van, akkor normál hőfokon fűt, ha kívül mennek a körön, akkor meg csökkentett hőfokon megy a fűtés?
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
Elnézést, hogy nem a kérdésre váalszolok de ez egy igen pazarló módszer, mint a napi két-három hőmérséklet programozása egy egyszerűbb termosztátba. A hőmérséklet csökkentésének akkor van értelme, ha minimum kb. 48 óra az időtartam, egyébként a hidegebbről a melegebbre váltáskor eszi meg a fűtőtest az előtő időszak megtakarítását.

Honnan tudja a termosztát, hogy te éppen hazafelé tartasz és nem ugrasz be a boltba úgy, hogy az aktiváló területet érinted? Egyszerűen ennek nem látom értelmét sem jogosultságát.
(#) Teaway válasza methos80 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Párhuzamosan kapcsolt okos relének hiába adsz eWeLink-es OFF parancsot, ha a Q7RF adó fűtést kér!
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Elsőre jó ötletnek tűnt. Egyik ismerősöm keresett wifis termosztátot, hogy tudja távolról kapcsolgatni a fűtést, nekem az jutott eszembe, az azért jó mert úgyis vagy el, vagy úgy felejti. Ha valaki automatizálni akar, azt nem szabad akadályozni címszóval, javasoltam neki ezen módszert, ha elmennek akkor fűtés ki, ha hazajönnek fűtés vissza. A beállításokon lehet finomítani, pl nem egyforma a bekapcsoló, és kikapcsoló kör. Amúgy több km-re járnak dolgozni, tehát a helyi "zavarok" jó esélyel kiiktathatók. ( Ha meg nem, akkor sincs baj. A te példádat nézve, max 20 perccel hamarabb lesz meleg. ) A SONOFF nekem is megfordult a fejemben, de egy termosztátot, meg egy okos eszközt átvariálni, a kultúrált kialakításon agyalni bonyolultabb, mint a mai okos világban egy erre gyártott eszközt vetetni vele. Megtakarítás örök dilema, de valószínű már 3-4 óra után jelentkezik ( bár erősen lakásfüggő lehet), mert a hidegebb lakásnak kisebb a hővesztesége ( fokonként akár 5-10% ) . A fűtési hőigény pontosan annyi, amennyi a falak által lesugárzott hő. Ha kevesebb hőmennyiséget sugároz, kevesebbet kell pótolni. Hogy ez jelentős vagy nem ki tudja.
Amúgy a hit nagyon fontos, az ember a mai "öko" világ része lehet, ha állítgat.
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Vagy két kétáramkörös relét. Egyik érintő a saját szivattyút a másik meg a társ szivattyút kapcsolja. Vagy mindkét termosztátra ráköti a saját szivattyúját, meg egy relét, és azzal vezérli a harmadik szivattyút.
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2020 / 1
 
Idézet:
„Amúgy a hit nagyon fontos, az ember a mai "öko" világ része lehet, ha állítgat.”

Ezért is szaporodnak el ősszel a Q7 RF, meg a programozható termosztát bekötési kérdések a fórumon.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2020
(#) Mega Bass hozzászólása Nov 5, 2020 /
 
Sziasztok, van egy régi Junkers kazánunk TR21-es termosztáttal szerelve ami 3 vezetékes.
Szeretném a termosztátot egy szinttel feljebb telepíteni, van kiépített kábelcsatorna (riasztó, UTP kábelek) , viszont eléggé szűkös már benne a hely. Milyen minimum kábelvastagság szükséges neki?
(#) proli007 válasza Mega Bass hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Hello! Ehhez szinte minden jó, mert 24V-al működik, és csak néhányszor 10 mA az áramfelvétele.
(#) Gafly válasza Mega Bass hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Lásd manual, ha a hivatalos részét nézzük.
Proli007 meg ritkán téved...
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020

TR_21.PNG
    
(#) Seton hozzászólása Nov 8, 2020 /
 
Sziasztok! Fűtőkazán vezérlésben kérnék tanácsokat, már a termosztátnál elakadtam.
Mellékelt kép szerinti két padlófűtés kör hőmérsékletszabályzásait kellene megvalósítani Bosch Condens 2500W WBC 24-1 DE kazánnal. Olvasgattam itt a fórumon, és a Bosch gyári CR/CW sorozatú termosztátokat ajánlgatták a sorstársak, hogy moduláljon is a kazán. A szerelési útmutatókban (CR 100 és CR 400 1, 2, 3. ábrák) mindenféle kombinációt ajánlanak: több CR 100, CR 400+CR 100, már ez zavarba ejtő a laikus számára. Ugyanakkor ami végképp érthetetlen számomra, hogy mi fogja elindítani fűtésigény esetén a padlófűtésekhez tartozó SZ2, SZ3 szivattyúkat? Akárhogy silabizáltam, a CR/CW xxx termosztátoknak nincs segédkontaktusa, ahogyan a kazánnak sem (pláne nem több). Előre is köszönöm, ha valaki el tud igazítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2020
(#) Bakman válasza Seton hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Kellően titokzatos a Bosch ebből a szempontból, semmi érdemi infó nem lelhető fel a neten.
(#) VIM válasza Seton hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Szia! Lehet, hogy kiegészítő termosztáttal kell megoldanod a szivattyúk kapcsolását. Ez történhet vezeték nélkülivel is.
(#) proba válasza Seton hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Olvasgatva a dokumentációkat van hozzá szerintem valami szivattyú vezérlő modul is. Ez ugyan arra a buszra csatlakozik, mint a termosztátok ( MM 100 ) . Elvileg a busz minden eszközt felismer,
hozzá igazítja az eszközök menüjét.
(#) Seton válasza proba hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Igen, nagy nehezen rátaláltam a CR 100 termosztát CR 10 nevű kistestvérének útmutatójának 65. oldalán, hogy a Bosch MZ 100 zónavezérlő képes a kazánt, a termosztátokat és a szivattyúkat is lekezelni. Mindezt 2 fűtőkörrel számolva fapadosan 130E Ft-ért (2 db CR 10 + 1 db MZ 100), beszerelési díj nélkül.

Az lesz ebből, hogy veszek egy CR 10 termosztátot, mert az önállóan is le tudja kezelni a kazánt, az egyik fűtéskör szivattyúját valahogy bekötöm (fixbe/időkapcsoló/hidrováltó hőmérséklete alapján), aztán megpróbálom megfejteni a Bosch EMS-2 kommunikációs protokolját, amely ötlet nem bennem merült fel először. Vagy nyerek a lottón, és trópusi éghajlatra költözöm, ahol nincs szükség fűtésre.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
Én ezt meg sem mertem említeni de ha kell hát kell.
(#) proba válasza Seton hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
A megfejtés jó ötletnek tűnik, de ha az eszköz nincs meg amit lehallgatsz, akkor csak mások tapasztalatára hagyatkozhatsz. Egyszerűen ha a szivattyúvezérlőd nincs a rendszerbe integrálva, senki meg nem fogja szólítani, ergó a címét sem fogod tudni kideríteni. Esetlegesen járható út, hogy a kazán és a termosztát protokolt megismered, (így már a kazánt arra kényszeríted, amire akarod) utána a többi részét meg saját eszközökkel / algoritmusal elvezérelgeted.
(#) Mega Bass válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Köszi szépen max. megnyúzom akkor a 0,75-ös 3 eres kábelt ami a csatornába kerül.
(#) Mega Bass válasza Gafly hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Köszi!
(#) VIM válasza Mega Bass hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Nem egyszerűbb 3X0.75-ös Mcu-t venni az adott színekben? A kábel az mégis csak jó ha van kéznél és nem a vezeték csatornában.
(#) K-ree hozzászólása Nov 19, 2020 /
 
Üdvözletem minden kedves fórumozónak. Termosztát bekötésben kérnék szépen segítséget, tegnap nagyjából már végigolvastam a topicot, úgy érzem, már összeállít a válasz, de ha lehet, szeretnék még egy megerősítést kérni. Vaillant AtmotecPro kombi cirkónál szeretném kicseréni a régi Vaillant VRT 40-es termosztátot egy computherm Q3-ra. A régi termosztát a 7,8,9 bekötési pontokat foglalja el, 24V-on működik. A Q3 kapcsolási rajza szerint az világos, hogy az 1 (NO) és a 2 (COM)-ra kell bekötni a 3 vezetékből kettőt, azt is olvastam, hogy mindegy, melyiket, melyikbe, mindösszesen annyit szeretnék megkérdezni, hogy a 7,8,9 csatikról melyik két vezetéket kössem be. És itt inkább a csatlakozó számozása volna talán az érdemi válasz, mert azt is olvastam, hogy sok szerelő keveri a vezetékek színeit bekötésnél. A cirkó gyári leírásában azt nem találtam meg, hogy a 7-8-9 bekötési pontok, azok mik, csak annyi szerepel ott, hogy oda kell a 24V-os termosztátot bekötni. Csatoltam képet a jelenlegi szabályzó bekötéséről. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!

kép2.jpg
    
(#) Gafly válasza K-ree hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
A kazánban is át kell kötni.
Szerintem egyébként teljesen felesleges kiadásba verted magad, mert az elérhető eredmény/megtakaritás meglehetősen megkérdőjelezhető...
(#) K-ree válasza Gafly hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Nagyon köszi! Időközben felhívtam a Vaillant szervízt, ahol mondták, hogy a 7-8-9 re kötött vezetékek nem lesznek jók a termosztáthoz, a 3-4-es pontokat jelezték, hogy oda kell bekötni. A cirkóhoz nem nagyon akartam volna nyúlni, de két vezeték átkötésére nem fogok szakembert hívni. Az, hogy a kazánnál a 3-as és 4-es bekötési pontok a termosztát 1 és 2 pontjainál hova kerülnek csatlakoztatásra, akkor az ha jól értem, mindegy.
Egyébként a régi termosztát nem jól működik, össze vissza kapcsol, nem pontos, amiatt cserélném le. Egy szaküzletben vettem a Q3-at, azt mondták, ez nagyjából a legtöbb cirkóhoz jó.
(#) Gafly válasza K-ree hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Akkor nagyjából egyformákat mondtunk a szervizzel.
(#) Rhino666 válasza K-ree hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Üdv!

Mielőtt kinyírnád a kazánod röpködő mínuszok közepette (ahogy nekem is sikerült):

A COMPUTHERM Q3 NO (1) és COM (2) csatlakozóit a Vaillant kazán 3 és 4 csatlakozóival kösd össze (a köztük lévő patkót természetesen vedd ki előtte) és a 7, 8, 9 csatlakozókból kösd ki a régi termosztátot. A Q3 kimenet párosa potenciálmentes, szóval mindegy hogyan kötöd be, a lényeg hogy ha behúz a relé, akkor rövidre zárja a 3-4-et és kapcsolni fog a kazán.

Üdv:
Rhino666
Következő: »»   99 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem