Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   146 / 171
(#) Bakman válasza fityiszkukac hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
A képen sok dolog látható, csak az nem, mikor hova vannak kötve a mérővezetékek.

Ha az egyik mérővezeték lóg a levegőben a másikkal pedig ide-oda tapogatsz, nagy valószínűséggel mindenhol kb. 100 V~ fogsz mérni. Ennek oka a műszer igen nagy belső ellenállása és a szórt kapacitások/induktivitások.
(#) proli007 válasza fityiszkukac hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Egy kondin nem szabad váltófeszültséget mérni, vagy "nincs is ott a kondi", Meg a képen ahogy nézem, mind két esetben plusz feszültséget mérsz, holott +- 42V-ot kellene hogy mérj.
A fekete mérőzsinór épp takarja a kondik közepének földelőpontját. Pedig elsőként azt kellene szemügyre venni. Valamint ehhez a ponthoz képest mérni a +- feszültségeket a kondin. És utána meg a kettő összegét a két kondi fehér és piros veztéke között.
(#) fityiszkukac válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
A képeken látszik a + és - feszültség is.
A piros és a fehér között pedig a kettő összege mérhetô.
Én azt nem értem hogy nőhet az feszültség 2 nap alatt majdnem 10 V -ot.
(#) proli007 válasza fityiszkukac hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Azért egy egyszerű trafó-híd-kondi áramkörnél nagy csodák nem lehetnek..
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2020 / 1
 
Mérési hibák bőven.
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 3, 2020 /
 
Sziasztok. Van itthon egy izmosabb akkutöltőm (kb 6-7A) és annak kimenetét szeretném átalakítani 5V -ra , de mivel nagyobb áramokat követel a felhasználásom így nem elég magában egy 7805-ös. Általában ezt meg szokták oldani egy + 2N3055-el, viszont olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami pl: nagyobb áram esetén tiltaná a kimenetet, mint egyfajta biztosíték működne az áramkörben, amit aztán vissza tudok kapcsolni a hiba megszüntetése után.
Erre a feladatra valakinek lenne esetleg ötlete?
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
LM2576 pl.
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
Végül megépítettem ezt, viszont nem értem de már 200mA-nél 4,72V, 1,3A-nál meg kereken 4V-ot ad le. A labortápom kimeneti feszültsége nem csökken.
Mit tudok tenni hogy ne csökkenjen le a kimeneti feszültségem terheléstől függően? Pont az volna a lényeg hogy 5V legyen ne 4.
A dióda 1N4007, a kondenzátorok 50V 220uF.

noPwD.gif
    
(#) erbe válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
Szerintem a tranzisztorod megszakadt, egyszerű diódaként működik és minden áramot a 7805-ös szolgáltat. Mindent írtál, kivéve a tranzisztor típusát. Tápfeszültségtől függően komoly hűtőfelületre kell tenni.
(#) szikorapéter válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
A tranzisztor 2N3055, hál égnek megtaláltam a problémát (egyszerűen voltam).
Ha vékony vezetékkel mérek nemcsoda az áram esés.
Most már szépen működik, annyi hogy a kimenetére kap egy 22.000Uf-os kondenzátort, 100nF-ot zavarszűrés ellen, és egy 220ohm 10W ellenállást előfeszítésnek mivel 5.37-en áll alapból , viszont minimális (50mA) terhelésre 5.07V-ra áll be, 4.98V-ot tart kerek 5A-en. Eddig tudtam terhelni, többet nem tud a labortápom.
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Nem áram, hanem feszültségesés.
(#) szikorapéter válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Elnézést, elírtam, igazad van.
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Ez így nem igazán stabilizál: Az IC csupán egy zener diódának felel meg. Ha mindenképp NPN tranzisztort akarsz használni, akkor is kell egy PNP a meghajtáshoz, de ha van kéznél Olyan PNP ami elbírja a kívánt áramot, akkor az is elég.
A lényeg az R1 méretezése: olyan érték kell ide, ami a vezérlő stab IC megengedett áramának 50...70%-ánál 0,7V feszültségesést produkál. Ezzel nyitja a kerülő PNP teljesítmény tranzisztort.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2020
(#) Imi65 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Csak ilyenkor nem lesz túláram-védelem.
(#) Sebi válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Az már az általa építettnél is kérdéses, mivel maga az IC sem rendelkezik "igazi" áramkorláttal, csak túlmelegedés és bemeneti túlfesz ellen van védve.
De lehet hozzá rajzolni még egy tranzisztorral.
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Olyan 7,2A-nél elkezd erősen csökkenni a kimeneti feszültség, 7,6A-nél már 1,2V mindössze.
A trafós táprész amire kötöttem 10A-t biztosan tud így valószínű az áramkorlát rész rendben van. Most ami problémám támadt az már a táprész felőli, mivel az egyenirányítás akkutöltő révén elég érdekes így ezt majd át kell alakítanom mivel a kijövő feszültség hiába pontos ha zavart.
Jelenleg a trafó "középső megcsapolása a negatív, és a két széléről 1-1 diódával jön le a pozitív ág.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Szia! Mérd meg hogyan változik a feszültség a töltő kimenetén a terhelés hatására! Lehet, már ott nagy az esés a 7 A-nél, ami ugyan természetes egy akkutöltő trafójánál.
Mire szeretnéd használni ezt a tápot?
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Mostanság egypaneles számítógépekkel foglalkozok és azok tápellátására használnám (TTL) így ahhoz megfelelőnek kéne lenni.
A töltő kimenete 11,8V eredetileg, az 11,65V-ra esik be 10A-nál. Terhelni le tudom szépen, feszültséget alig ejt, az áramkör amit pedig alább mutattam olyan 9V bemenettől tű stabil kimenettel működik.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Az áramkör stabilitását megkérdőjelezném, mert a 2N3055 (vagy bármely tranzisztor) bázis-emitter feszültsége áram és hőmérsékletfüggő. A 7805 csak a bázis feszültségét tartja egyenletes szinten.
A kapcsolóüzemű tápok széles körű elterjedése előtt a TTL rendszerekhez LM723 alapú stabilizátort használtak. Mellékelek egy elvi ábrát. Ebben már van tetszőlegesen méretezhető áramkorlát és az 5 V is módosítható.
A feszültség állíthatósága nem elhanyagolható szempont. Nagyobb panelnél, a tápcsatlakozótól legtávolabbi IC-nél is illik legalább 4,75 V-nak, de inkább 5 V-nak megjelennie. Ehhez a csatlakozási ponton gyakran 5,2-5,3 V-ot kell beállítani. További veszteségek lehetnek a kábelezésen (mint tapasztaltad) és a csatlakozókon.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2020
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Az akkutöltő egyenirányítása kétütemű (kétutas) amin nem kell változtatni. A logikai áramkörökhöz pedig elengedhetetlen az áramkorlátozás, ami egyben rövidzár elleni védelem is.
A javasolt 723-mal épített táp erősen ajánlott.
(#) proli007 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Hello! "A töltő kimenete 11,8V eredetileg, az 11,65V-ra esik be 10A-nál."
Ez nagyon arra utal mint a feszültség értéke, mint a feszültségesés, hogy az aksitöltőn egyáltalán nincs pufferkondi. Pedig az oda nagyon kell, és nem a tápod kimentére, mint ahogy írtad. (Ha jól emlékszem.)
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Igen gondolkoztam én is a teljes átépítésen.
723 van bőven mivel a labortápom is erre épül.
Akkor maradok az átépítés mellett.

proli007:
Amikor mértem magát a töltőt nem volt benne kondenzátor, az amikor bekerült a stabilizátor akkor került fel mind a stabilizátor elé mind mögé.
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Érdekes módon én már elég sok tápegységet építettem 5 és 3,3V-os logikai áramkörökhöz, leginkább mini számítógépekhez. A bevált kapcsolásomban nincsen visszacsatolt stabilizálás és a kimeneti feszültség sem szabályozható. De gond még sosem volt eggyel sem.
(#) proli007 válasza mcc hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Nálam semmi sincs gond, ha kiugrom az ablakon. De megjegyzem, a ház földszintes..
(#) mcc válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2020 /
 
Na látod, te sem raknál liftet, vagy lépcsőházat a földszintes házba, mert minek? Felesleges elbonyolítani, ha egy egyszerű megoldás is teljesen megfelel.
(#) cross51 hozzászólása Dec 6, 2020 /
 
Sziasztok!

Van egy ilyen elképzelésem, maga a kétfokozat elméletben megvolt, de hülyeségnek gondoltam, aztán hogy eleget meredtem Attila86 tapjára rájöttem, hogy mégsem.
Az elmélet az, hogy nem akarom az analog világot bolygatni nagyon úgyhogy inkább táp IC-re csimpaszkodnék egy controllerel (/vagy controller által hajtott ADC/DAC) a kétlépcsősz szabályzáshoz a kapcsüzem mindig kicsit a linear fölé szabályoz (talán maradék fesznek hívják? vagy a tranyó mászik a fejemben...) és ezen részt nem tudom, hogy jól csinálom-e.

A kapcsüzemnek van egy alap visszacsatolása ami valamilyen kis feszültségre leszabályoz (ebay-es modul is szóba jöhet amin a jó isten se tudja hol az SHDN így marad ez a sufni) amíg nem megy az OPA (első verziónál dig pot lesz így amíg az nincs beállítva nem szól az FB-re) aztán 1/10 osztóval a kapcs-lin ezt a különbséget VREF-re (SW VREF-jére) szorzom és ezzel szabályoznám a kimeneti feszültségét a kapcsüzemnek ez simulátorban szépen megy, de ez a valóságban is megálja a helyét?

Az analóg rész feszültség szabályozása innen jött, ha jól gondolom ez nem problémás megoldás?

reg.png
    
(#) mhl hozzászólása Dec 13, 2020 /
 
Sziasztok!
Egyenlőre így szeretném bekötni a tápot a trafóba, erősítőhöz lenne.
Ez okozhat valamilyen zavart?
Köszönöm!
(#) proli007 válasza mhl hozzászólására (») Dec 13, 2020 /
 
Hello! Ebből még sok minden nem derül ki, mert nem tudható mi van a tápban, és a táp kimentén mi van közösítve.
(#) mhl válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2020 /
 
Szia!
Vázlatosan ilyen. Elméletileg rendesen kellene működni.
Ez használt trafó, de nem zúg teljesen csendes.
Eredetileg négy szekunderes trafóra gondoltam, de megszűnt a cég ahol tekercseltettem volna.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2020
(#) proli007 válasza mhl hozzászólására (») Dec 13, 2020 /
 
Kb. sejtem mit készítenél, de inkább javaslom kérdezd meg Reloop-ot. Mert szerintem több egyenirányító így párhuzamosan fog kapcsolódni. De amúgy attól még működhet.
Következő: »»   146 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem