Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Építsünk videokártyát
Lapozás: OK   2 / 2
(#) sargarigo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Alakul..
Adtam neki tápot, egyszer -20V-ot, egyszer pedig +5V-ot. Előkerestem az inverterét, azt is a 20V-ról hajtom. Jobban szeretné a 24-et, de harmadik tápot már nem akartam. Így gyengébb a világítás, de legalább látszik (a véglegesnél max 24-ről hajtom meg a
Vee-t is).
Bekötögettem a kivezetéseit egy AtMega8-ra, megírtam a programot aminek elvileg működtetnie kellene, és az eredmény: krikszkrakszok. Legalább be tudom állítani a kontrasztot.
Próbálok variálni a vezérlő lábakkal, de nem igazán jutok dűlőre vele.
Gyanítom, hogy a pixelek négyesével követik egymást ahogyan mondtad (monokróm), de nem tudok rendes adatot kinyomni.
Port kimenetnek van beállítva, alsó négy bitje a D3-D0 bitek, felső bitek a vezérlés. A status változó a PORTD-t képezi le egy az egyben.

Mellékelem a kódot, hogy mivel próbálkozom.
Egyszerűen nem tudok kirakni egy nyomorult pixelt sem!

Ötlet esetleg hogy mit szúrok el???

main.c
    
(#) hzoli2 válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Üdv!

Nem akarlak elkeseríteni e témával kapcsolatban, de nem érdemes foglalkozni vele. Ezek az lcd-k elég speciális áramkörökkel kapcsolódnak.

Azt lehetett volna megnézni , a szétszedés elején, hogy a hátúlján lévő svga kimenet jó -e. Általában van a laptoppokon szabványos svga kimenet, ahova rá tudsz tenni egy szabványos monitort.
Ha ott beindúl a laptop, akkor jó a videókártya benne.
Az lcd vagy tft, általában a szallagkábel megtörése miatt szokott nem müködni,
mível sokat van nyitogatva a fedele.
Nekem volt egy siemens laptoppom és a szallagkábel csatlakozójánál kellett megigazitani egy kicsit és már ment is.
(#) sargarigo válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 7, 2008 /
 
Kedves HZoli2! Köszönöm a segítő szándékot, de itt félreértés lesz.
Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy az eredeti téma, és a folytatása között eltelt vagy másfél év. A probléma ugyanaz, csak az eszköz más. Ez már nem laptop lcd, hanem egy 320x240-es kijelző, amit anno egy másológépből mentettem ki. Az új vonal a #230988 számú hozzászólásommal kezdődik. És amit akkor még mindenféle érdekes megoldásokkal igyekeztem összehozni, azt most jóval egyszerűbben mikrovezérlővel szeretném. Vannak is eredmények, csak most sajnos elakadtam. Még megpróbálom túrni egy kicsit a netet, hátha találok valami flow-chart-ot, vagy bármit ami rámutat hogy mit szúrok el. Valami apróság, rossz a sorrend vagy ilyesmi gond lesz ez. Annál idegesítőbb, hogy itt állok a siker kapujában, látszólag jó, elvileg már mennie kellene, de még nem azt csinálja amit akarok. Kicsit idegesít még az az 500V ami it tekergőzik a kezem alatt, de már barátkozom vele
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Nem akar az igazi lenni

Találtam egy hasonló LCD leírást a neten, egy pdf egyik oldalán. Mármint egy idődiagramot. Ez alapján készült az alábbi program, de még mindig nem jó! Csíkok vannak, de nem találtam összefüggést a kód, és a csíkok között. Ráadásul befoltosodik a kép. Megőrülök!!!
Azt hiszem ma már nem foglalkozom tovább vele, hátha megálmodom a megoldást...
(#) bbalazs_ válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 8, 2008 / 4
 
A foltosodas azert van, mert kiesik a szinkronbol es nem frissiti a kijelzot. Fokozni kellene a frekvenciat. A clk nagyjabol 20MHz legyen.

Ugye, nem mondod komolyan, hogy c-ben irod????
Ez egy maximalisan idokritikus alkalmazas, hajszalpontosan tudnod kell, hogy mikor melyik utasitas hajtodik vegre, szoval CSAK tomeny assembly!



(#) sargarigo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 8, 2008 /
 
Ne keseríts el!
Az hogy foltosodik egyenlőre a kisebbik bajom. Mivel full szinkronvezérelt digitális átvitel van, ezért gondoltam, hogy beléptetem, frissítem, kész. Ha legalább azt tudnám hogy amit csinálok az jó!
Gondoltam előbb megcsinálom kicsiben, aztán veszek hozzá valami erősebb cuccot, meg hozzáoptimalizálok asm-ben.
Ami engem zavar, hogy noha kép az van, és csíkos, de nem függ (legalábbis nem jöttem rá hogy hogyan) a bevitt adattól.
Nézem az adatlapot (sajnos nem a sajátja, de ez is OKI), és azt írja, hogy Clock Frequency max 6.5MHz. Nincs alsó érték. A pulzus szélességekre meg azt írja, hogy 56ns, 70ns ezek meg min értékek és a max nincs megadva. Ebből én arra gondolok, hogy maximálva van a sebesség, és lentebb lehet menni, fentebb viszont nem. Tehát ha csunyus is, de mennie kellene ezen a 10MHz-en is. A kód egyébként jónak tűnik? Már semmiben sem vagyok biztos.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Nos, fejlemény van.
Beláttam, hogy ez a móka így nem jó móka, egyszerűen kevés a számítási teljesítmény ahhoz, hogy valami értelmeset kihozzak belőle.
Ellenben szétnéztem a cuccaim között, és találtam másik LCD-t, amin már van vezérlő is. T6963c típusú a kis aranyos. Ezt már sikerült beröffenteni, írtam rá egy kis demo programot is. Sok hasznosat egyenlőre nem csinál, csak megjelenít egy telefonkönyvet, két nyíl gombot, egy menüt meg egy állapotsort. A nevek között magától lépked. Eddig volt a jó hír.

Persze Murphy sem alszik (ahogy én sem), és gyorsan köpött egyet. A levesembe.
A kontraszt viszont hagy némi kívánnivalót maga után. Ha csak úgy hagyom élni, akkor csíkos lesz a kép (első kép). Tettem kondit a potira, hátha, de nem az. Viszont ha megfogom a tantál kondi szélső lábát, akkor borotvaéles lesz (második kép). Ha még a kontraszt vezeték lenne, akkor azt mondom oké is, de ez a -12V-os vezeték! Mutatom a potit is, ez egy 10k-s poti, semmi extra.
Ha bekapcsolom a háttérfényt, akkor lesz csak igazán izgi az élet (negyedik kép)! Olyan, mintha valami nagyfrekvenciás zajt szedne össze.
Gondoltam rá, hogy valahova le kellene testelni, vagy árnyékolni, de mit, és hova?
Volt már valami hasonló tapasztalat?


A képek: Ha nem fogom, ha fogom, a poti, vilagitással,
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Sajnos csatolásból max négy lehet, ezért folytatom új hozzászólásban.
Mellékelem a kódot, hátha van ötlet a gyorsításra (és persze kedv átbogarászni).
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Hát ez überkirály!

Gyanús volt nekem ez a zaj, és fogtam magam, körbetekertem az adatvezetékeket alufóliával, és mellécsomagoltam két vastagabb vezetéket, amit meg rákötöttem a legnegatívabb pontra (-12V). És láss csodát! Itt az eredmény a csatolásban! Kicsit parasztos, dehát ez csak az 1.0-ás változat

Már csak a gyorsításon fő a fejem...
(#) sargarigo hozzászólása Nov 27, 2020 /
 
Újra előkerült a téma :Bővebben: Link
(#) gerry válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
A mellékelt videón szájbarágósan el van magyarázva, hogy hogyan is kell egy videókártyát megtervezni, felépíteni. Nagyon jó! video card. Második része: video card 2
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2020
(#) sargarigo válasza gerry hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Jé, még van aki olvassa
Igen, ezt már láttam én is!

Ennek ellenére nem baj ha van egy kütyü ami kitben vehető, fél tenyérnyi, és rendes VGA-t tud. Most embed rendszerként tekintek rá, nem demonstrációs eszköznek.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Azért a teljesség kedvéért itt a szerző oldala tutoriálokkal: Bővebben: Link
És rendelhető a panel is: Bővebben: Link
Hátha valakit érdekel. Én nagyon megörültem neki, mert ügyes cucc! Ugye itt most nem csak az a lényeg hogy valamit kiteszünk egy monitorra, hanem egy kész grafikus motort is kapunk hozzá!
Egyfelől lehet írni tv játékot, másfelől amikor majd készül a cnc gépem, akkor nem kell szórakozni 7"-os intelligens képernyőkkel, hanem mehet 24"-ban is akár! (nekem az a fixa ideám, hogy nem akarok egy komplett pc-t is a gép mellé)
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem