Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 25
(#) sirály12 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
"Ezt az 1 es cop-t hol olvastad ?" Adatlapban olvastam!
Egy egészséges 20 fokos hőkülönbségnél kb 0,8-1 cop elérhető. Ez azért elég messze áll az általad említett 5%-tól, amit nem is tudok hová rakni!
A másik amit nem tudok hová rakni: "nem képes 20 foknál nagyobb hőmérséklet különbséget csinálni". Ez ebben a formában pedig nem igaz! Képes az akár 50-70 fok különbségre is, csak akkor persze rosszabb lesz a hatásfoka!
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
A kérdező még a vita elején a processzorhűtő tervvel indított (ha jól emlékszem) innen fejlődött a vita a teljesen peltierből épült háztartási hűtőig A 20 fok különbség pedig mint írtad tényleg egy kiragadott érték (amit nem ritkán kell egy hűtőberendezésnek előállítani ) Ennél legtöbbször nagyobb hőmérséklet különbség előállítására van szükség , 2-5 c van a normál hűtőben és akár 25-30 is lehet a konyhában ha már a háztartási hűtőknél vagyunk . De labor eszközökben is általános a 20-30- akár 40 fokos hőkülönbség .
(#) kaqkk válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Amit Bakman linkelt leírás abban 20 foknál a 9w hoz 56w áramfelvétel társul (nem én állítottam) csak kérdeztem hol az 1 es cop? Lehet hogy elérhető az 1 es érték de nem 20 fok különbségnél. De nem akarok erről vitázni 25 éve hűtőszervízben dolgozom ezalatt az idő alatt 2db peltier elemes hűtőt láttam (autós hűtődoboz) és ez nem lehet véletlen . A gazdaságtalan üzemeltetés miatt nem gyártanak belőle kereskedelmi hűtőket . Lehet a cop értelmezésén vitázni , egy kompresszoros hűtőnek (mostanában 4 köröl jár az értéke) ezt a peltier csak messziről (nagyon messziről) nézheti ....
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) gyulank válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Rosszul emlékszel. Azzal indítottam, hogy miért nincs 230V-os? Meg másik kérdés, hogy mondjuk 75*25 CENTIS? 20. oldal vége. Hogy ebből hogy jött ki, hogy processzorhűtő, azt nem tudom, gépben van már táp.
(#) kaqkk válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Bocs akkor rosszul emlékeztem (lehet hogy egy előző hozzászólásban olvastam) és nem figyeltem a nevet . Viszont ez a lényegen nem változtat . Minden méretben gazdaságtalan a használata minél nagyobb annál nagyobb az áramfelvétel ami ugye alacsony feszültségnél nagy vezeték keresztmetszetet igényel így a szerelése áramellátása is nehézkes .A 230v os változat gyártása meg már a mechanikai méretei miatt lehet értelmetlen ....
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) sirály12 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Nem vontam kétségbe, hogy a kompresszoros hűtő jobb hatásfokú, tudom, hogy az! Viszont nem hiszem, hogy hűtőtáskába is beleraknád a kompresszoros hűtőt, mert ki lenne az az elmeháborodott, aki cipelné? Na ide való a peltier! És az nem mérvadó, hogy Te csak 2db-ot láttál belőle, mert én sem láttam még 1 millió dollárt egyben, de attól az még létezik! Egy TEC1-12710-es peltier, ha nincs fullon hajtva, tehát kb 9V-al táplálva 1-es cop-t tud 20fok DT mellett! Igen nem fogja a teljes tudását leadni, de működik! Hordozható eszközben pedig nem nagyon van más megoldás!
(#) gyulank válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
De a nagyobbnak nem feltétlenül kell nagyobb teljesítményűnek lenni. Visszatérve a hűtős hasonlathoz, amit most egy létező kis peltier tud, bordával, meg ventivel, ugyanazt a teljesítményt kell produkálnia összesen annak is, aminek mind a 6 oldala peltierből áll... Sőt, annak már csak azért is kevesebbet, mert a hideg oldal csak befele van, jobb a hatásfoka ezért is. A meleg oldal is kevésbé melegszik a nagyobb felület miatt.
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Tökéletesen igazad van.
Amikor egy UPS gyártónak dolgoztam, velem próbálták az UPS hűtését megoldani Peltierrel sivatagi körülmények közt. A teszt kemencében A hómérséklet szinten tartásához elég volt stdby módban, de ha már az UPS-nek dolgoznia kellett akkor behalt. Nem volt alkalmas a töltés idején visszahűteni a teret. Ennek igazolására két hónapom ment rá.
(#) kaqkk válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1
 
Te is elhiheted hogy vannak hordozható 12v os kompresszoros hűtő dobozok és nem is nehezebbek mint amiről vitázunk . A peltier-es 1 nap alatt lemeríti az akkut az autóban és meleg marad benne a sör ennyit a nagyonjó peltieres hűtőkről , hogy ha fizetnének akkor sem kéne .
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) gyulank válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Én viszont nem tartottam annyira jónak, (persze mivel nem létezik olyan, amilyenről beszélek, nem tudni, mennyi a hatásfoka, kompresszorosnál is függ a felülettől, meg a szigeteléstől) viszont engem mint írtam a fekvős hasonlatnál azért érdekel ilyen, mert fűthet is, ha kell, meg hűthet is, mindenféle mechanika nélkül, és néma, és elfér egy lapban. Szóval melegíthet, ha átfagytam, vagy hűthet, ha lázas vagyok. Vagy egy állatot is. Meg tölthetném a mobilt a hőmmel.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) kaqkk válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1
 
Építsd meg és használd , mérj áramfelvételt , kár itt napokon keresztül vitázni a semmin . Nincs 230v os ? Nincs ! Nincs 75*25 ös ? Nincs ! Nabumm van kisebb többet kell használni , vagy sorosan vagy párhuzamosan kell kötni a táp feszültségétől függően (vagy a kötéshez tervezni a tápot) Azután ha működik és qrvajó a cop-je akkor ezt elujságolni itt a fórumon (és levédetni a szabadalmat)
(#) gyulank válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Kérdeztem, hogy van-e?
(#) sirály12 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Mennyi is egy olyan kompresszoros hűtőtáska? Na majd ha annyi lesz az ára, mint a peltieresé, akkor talán elgondolkodom rajta! Mindent a saját helyén kell kezelni!
(#) kaqkk válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Idézet:
„Viszont nem hiszem, hogy hűtőtáskába is beleraknád a kompresszoros hűtőt, mert ki lenne az az elmeháborodott, aki cipelné?”
Idézet:
„Mennyi is egy olyan kompresszoros hűtőtáska?”
Ahol kell a rendes hűtő nem csak( langyika söröcske) oda való a kompresszoros , az árat meg nem kérdeztük ne keverjük bele egy teljesítményről hatásfokról (vagy már nem is tudom miről ) szóló vitába
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) tibibalogh520 válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
A probléma abban áll, hogy a peltieres táskára kár költeni, mert úgy is jégakkut kell mellé tenni, ha hosszú ideig biztonságban akarjuk tudni a Parizeres kenyeret.
Akkor meg már mindegy, ha a még olcsóbb jég akkus táskát vesszük.
Hűteni abszolut képtelen. A hőntartásban segít egy keveset, hogy néhány órát áthídaljon, az egyébként előre lehűtött kaja, vagy víz.
Legalább is az enyém ennyit tud. Kb. 15 éve vettem vesztemre.
(#) kaqkk válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1
 
Lehet hogy 15 éve még nem rajzolták meg a linkelt diagrammot (és a te ládád nem láthatta )
(#) sirály12 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
15 éve alatt nem is fejlődött semmit ez sem, mint más sem a világban! Nekem is van itthon valahol még egy 30 éves rádió, és mégsem hallgatom, mert elavult, de most előveszem, mert biztos tud mindent amit a mostaniak!
Én láttam már normálisan elkészített ilyen hűtőtáskát és a benne lévő 5-8 fok szerintem elég hideg!
Az ára pedig igenis fontos, mert hiába van egy jó megoldás, ha anyagilag nem éri meg akkor nem ér semmit! Megmondom őszintén nem vennék autós hűtőtáskát százezerért vagy még többért, mert az kompresszoros.
(#) kaqkk válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Idézet:
„Én láttam már normálisan elkészített ilyen hűtőtáskát és a benne lévő 5-8 fok szerintem elég hideg!”
Én is láttam olyan embert aki látott ..... Az 5-8 fokot maximum 20 fok külső hőmérsékletnél tudja annál feljebb már,hogyis mondjam . A tett halála az okoskodás építeni venni kell és mérni , bizonyítsátok be hogy nincs igazunk ! Qrva sokat fejlődött 15 év alatt egy gazdaságtalan ezért éppen hogy gyártott cucc . Hiszem hogy folyamatosan fejlesztik és tolják bele a milliókat a hűtőgyárak fejlesztői .
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) tibibalogh520 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1
 
Labor körülmények között biztosan ki tudják hozni belőle az 1-es COP-t, ahol tudják tartani a 15-20 fokos DT-t.
De amint átlépünk a gyakorlatba, mindjárt borul az éjjeli edény.
Ha az én táskámból indulok ki, a hideg borda lehűl 5 fokra, aztán ez próbálná hűteni a dobozt, de érthetően 15 fok alá nem képes.
Közben a meleg oldalon a venti fújja a 40 fokos levegőt, az akkor már 60 fokos bordáról.
Na ekkor már messze vagyunk a 20 fokos DT-től. Most jön az általad is említett 5%-os hatásfok.
(#) sirály12 hozzászólása Dec 2, 2020 /
 
Rendben feladom, bizonygassátok csak magatoknak, hogy igazatok van, hiszen egyikőtök már látott 2 ilyet, és mivel az a kettő rossz volt, akkor mind az! A 15 éves biztosan minőségi másik hűtőtáska pedig mindent be is bizonyít, hogy ez egy halott, és semmire nem való dolog! És persze a gyártók akik foglalkoznak is vele mind hülyék, mert ezt még nem tudják! Ok, elhiszem! Igazatok van!
(#) kaqkk válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Te hány peltieres hűtőt építettél már hogy ennyire "isteníted"
Idézet:
„a hideg borda lehűl 5 fokra, aztán ez próbálná hűteni a dobozt, de érthetően 15 fok alá nem képes.
Közben a meleg oldalon a venti fújja a 40 fokos levegőt, az akkor már 60 fokos bordáról.”
Ezt elolvastad ? Értelmezted ? Helyettesítsd be az értékeket a diagramba .
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) StMiklos válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Szevasz(tok)!
https://asset.conrad.com/media10/add/160267/c1/-/en/000189115DS02/d...mm.pdf
Lehet nézelődni az adatlapokon.
Azért felhívom a figyelmet, hogy a hideg- illetve melegoldali hőmérsékletnél a cella hőfokát adják meg, amit egy hűtőbordával alkalmazásával kellene elérni, de itt is hőátadási ellenállások (hőmérséklet különbségek) vannak, de nem a javunkra.
Csak a COP értékre hívnám fel a figyelmet.
Csináltunk átalakítást vagy 30 ilyen cellás "dobozokon", gyári megadott érték: 20C hőmérséklet különbség a környezethez képest.
A Mobicool gyártmányú üresen ca. 20 perc alatt lehúzott, több más gyártmányúnak 1 órára is szüksége volt, aztán volt, ami a 15-öt tudta csak.
Ne essetek egymásnak. Vannak területek, ahol ára, súlya és a felhasználás miatt használható, van ahol nem. Hideg sörben maximum télen reménykedhetsz.
Javítottam DANFOSS kompresszoros (cserélni kellett) hűtőt, még a fagyasztó tartományt is tudta, de csak a kompresszor volt 70e Ft. (De cseréltették)

Üdv: StMikllos
(#) lazsi válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1
 
Idézet:
„Kérdeztem, hogy van-e?”

Igen...
(#) kaqkk válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Idézet:
„Hideg sörben maximum télen reménykedhetsz.”
Jó hogy végre már december van
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Nem értem, miért kell ennyire erőszakoskodnod (szokás szerint). Ellentmondást nem tűrő hangon kijelented, hogy a peltieres hűtőtáska csak gyenge lehet, miközben van jó és "kevésbé" jó is. Nem kell ehhez építeni semmit, csak megnézni pár véleményt adott hűtőtáskáról, ahogy az előttem szólók már leírták.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Hány vélemény volt a hűtőtáskáról ? 2 ? mindkettő pozitív ?
Idézet:
„Csináltunk átalakítást vagy 30 ilyen cellás "dobozokon", gyári megadott érték: 20C hőmérséklet különbség a környezethez képest.
A Mobicool gyártmányú üresen ca. 20 perc alatt lehúzott, több más gyártmányúnak 1 órára is szüksége volt, aztán volt, ami a 15-öt tudta csak.”
Idézet:
„De amint átlépünk a gyakorlatba, mindjárt borul az éjjeli edény.
Ha az én táskámból indulok ki, a hideg borda lehűl 5 fokra, aztán ez próbálná hűteni a dobozt, de érthetően 15 fok alá nem képes.
Közben a meleg oldalon a venti fújja a 40 fokos levegőt, az akkor már 60 fokos bordáról.”
Erőszakosan szokás szerint mindenki jobban tudja tudja mert az egyik diagram azt mutatja ... Egyébként azt mondtam hogy kicsi a hatásfoka és 20 foknál nagyobb hőkülönbséget nem tud , ennek ez elenkezőjét ragozzátok a diagramokat lobogtatva ..
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) lazsi hozzászólása Dec 2, 2020 /
 
Nekem is van egy Peltier-s autós hűtőtáskám. Alapvetően a nyári bevásárlásoknál használjuk, arra tökéletes, hogy
- Odaúton bekapcsolva, a dobozt lehűti a légkondis autóhoz képest is valamennyire.
- A vásárlás alatt, a kocsi belseje felmelegszik 50+ fokra, a doboz a hőszigetelése miatt sokkal kevésbé (főleg, mivel előre le volt hűtve).
- A vásárolt hűtendő kajákat belepakolva a hazaúton nem hagyja felmelegedni. Időbe telik, mire a légkondi érezhető az autóban, azt az időt hidalja át a hűtőláda.
(Akkor vettük, amikor még nem volt légkondis autónk, és az A.../T... is sokkal messzebb volt.)

Emellett nyaranta részt veszek egy táborban, ahol a faházakban nincs hűtő, nekem meg kellene. Ott használom napközben egy 12V-os tápegységről, napi 14-16 órában. (Éjszaka a ventilátora zavarni szokta a szobatársaimat, ezért lekapcsolom.) A szobában napközben kb. 20-25 fok van, a hűtőládában lévő belső hűtőborda pedig jegesedik, tehát 0 fok alatt van. Mekkora a hatásfoka? Kit érdekel! A sör néha már túl hideg...
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
COP-ről indultunk, behoztad a hűtőket és hűtőtáskákat majd leírod, hogy nem tudod, miről megy a vita. Úgy látom, nekem is el kell fogandom a dologot, miszerint ha te nem láttál még jó peltieres hűtőtáskát, akkor olyan nem is létezik. Egye fene, legyen egy jó napod. Az összes peltieres hűtőtáska szemétre való!
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Én meg egye fene többet nem szólok hozzá egy témához sem , mert amint látjuk nagyon rám vagy cuppanva (bármelyik témában meglátod egy hozzászólásomat előrukkolsz egy vikipédiás táblázattal és már rögtön agresszív vagyok mert talán nem úgy van ahogy a szuper táblázat írja) Köszönöm az eddigi kedves hozzáállásodat Üdv (ui most írta le a 3. ember amit már 5* leírtam hogy 20 foknál többet nem tud)
Idézet:
„A szobában napközben kb. 20-25 fok van, a hűtőládában lévő belső hűtőborda pedig jegesedik, tehát 0 fok alatt van.”
mindezt 14-16 óra alatt
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Elnézést, legközelebb nem javítom ki a tévedéseid. Azt gondoltam, benne vagy néha egy kis eszmecserében.
Következő: »»   23 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem