Fórum témák
» Több friss téma |
Ez a szisztéma ugyanaz, mint a kétfojtós hevítő, csak gyengített kivitelben és más rezgőkör formával. Természetesen működik rendesen.
Szia!Megépítettem a kapcsolást az általad javasolt tekercsméretekkel .Bemenő táp 5 v az adónál ,a vevőnél 3,7 v .Mit kell módosítanom a tekercseken,hogy az 5 v legyen a vevőnél a kimeneti áram? Kösz a választ.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
Növeld meg a vevő menetszámát olyan mértékben, hogy elég legyen ( arányosan ).
Mivel ez "légmagos trafó" és viszonylag alacsony frekis, az átvitel nem olyan, mint párszáz kHz-nél vagy még magasabb frekinél. Mekkora a bemenő oldal fogyasztása? Nem ártana az sem, ha feltennéd újra a kapcsolásodat már ráírt értékekkel. Az egyenrángató dióda schottky legyen és ne csak 100 n legyen a pufferkondi, tegyél oda 22...47 µF-os elkót is.. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
Arra gondolsz,hogy hány mA vesz fel az adó?Schottky ból milyet ajánlanál?Elkót ,hogy kössem be?
Arra bizony... mert az elég kevés lehet.
1., az 5 voltos táp miatt a fet max 3.5-4 voltos nyitófeszt kaphat, ami talán ki se nyitja rendesen. Ezt nyugodtan megemelheted annyira, hogy akár 1 amper is menjen. Ha csak a fele watt megy át, már akkor is kell ennyi. Esetleg kereshetsz alacsony nyitófeszű típust. Kicsi hűtőborda legyen rajta. Ha nem megy fel ennyire, csökkenthetsz a primer menetszámon keveset. 2., Schottky: keress 1 amperes típust. 3., elkót a 7805 bemenetére kösd, paralel a 100 nF-dal.. 4., ha mindenhogyan stabilt akarsz, low-drop 7805-öt tegyél be. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
A 1 N 5818 jo lessz oda?
Jó hát...
Köszi szépen .Te ilyen kapcsolást építettél már? Ha igen mire használod?Led vagy telefontöltés?
Ezt konkrétan nem, csak más célra és "vassal"... viszont kontrollra igen.
Még annyit ehhez a témához: mivel telót akarsz tölteni és nem izzókat kivilágítani pár centiről, biztos planár trafós technikát használnék a saját cucchoz. Teló oldalon a ferrit korong, ráragasztva a méretezett tekercs és egy schottky, smd elkó(k) alapkivitelben, az adó oldal meg úgyse érdekes annyira méretileg - elektronika és a ferrit "nagyobbik fele" a tekerccsel.
Aztán nem szórja szét "egy tekercs" az energiát a sugárzási karakterisztika szerint két fő irányba nagy veszteséggel. Az teljesen más témakör.
Sziasztok!
Igazából nem építeni, hanem venni szeretnék vezeték nélküli töltőt. Nem szeretnék rá sokat költeni, mert egy hobbi projekthez kellene csak. Kinéztem ezt a példányt: Bővebben: Link Amit tölteni szeretnék vele, az egy mobil akksi: Bővebben: Link Ez igazából USB-ről tölthető, de én ugye a fentebb linkelt cuccal tölteném. Szerintetek hatékonyan töltené? Kb mennyi idő alatt lenen képes feltölteni? Esetleg tudtok jobbat ajánlani ennek az akksinak a töltésére?
Nézelődtem még, és lehet ezzel jobban járnék: Bővebben: Link
Mit gondoltok?
Szia!
Hobbi projecthez jó lehet. Pár dolgot vegyél figyelembe: - ha usb-ről menne, akkor ki tudja, milyen korlátja van magának a készüléknek.. az usb tud kb 0.5 ampert, de a készüléked ezt honnan tudná? Ha fel akarna venni 1 ampert, vége a játéknak. - ezeknek a hatásfoka kb 35 %, tehát a kimenet 5 volton max. 140 mA-t tudna, ha minden igaz. Ez pedig a te akkudnak nudli.. - elvileg a megadott 13 voltról már tölthetne 0.5 amperrel is, de ez is a játék kedvéért van. Feljebb pedig valszín nem mehetsz, mert tönkremegy a készüléked. Így se biztos, meddig bírná hűtés nélkül.
Szia! Igaza fercinek .Az én telom a gyári töltőjéről 150mA vesz fel.nekem ő segített megépíteni az én vezetéknélküli töltőmet az bőven tud annyit ,még kicsit többet is .
Szia! Igaza fercinek .Az én telom a gyári töltőjéről 150mA vesz fel.nekem ő segített megépíteni az én vezetéknélküli töltőmet az bőven tud annyit ,még kicsit többet is .
Szia! Akkor az okostelefon pl az én sonym mért csak 150 mA vesz fel a gyári töltőjéről,és még a samsung is ugyanigy tölt.
Szia!Írtam neked emailt.
Sziasztok!
Jó rég volt az utolsó hsz. Azóta fejlődött a dolog. A Samsung S7-esemre a vezeték nélküli gyorstöltő képes fél óra alatt 50%-ot tolni. 60-90 perc alatt teljesen feltölti. A töltő korongnak ventilátoros hűtése van, de nem hallható. Mivel gyári Samsung a töltő, ezért nem is sípol. Nem gyári, sima vezeték nélküli töltőt már hallottam sípolni. A kérdés nem is itt rejlik, hanem a vevőben. Engem a vevő része érdekel. Hogy néz ki, hogy lehet megépíteni vagy esetleg venni? Ezzel a gyorstöltős funkcióval. Méretét tekintve szerintem kicsi lehet, legalábbis bízom benne. A felhasználási terület szerint maketteket töltenék vele. Van 2 Enterprise makettem, a kisebbik nagyobb, mint a nagyobbik tesó és van ezekhez LED készletem is. És arra gondoltam, hogy kivezetés helyett akku-t kapna és vezeték nélküli töltést. Az akku pontos száma és teljesítménye még ismeretlen, majd ki lesz számolva a LED adatai alapján. És a töltő elektronika is kérdéses még, bár szívem szerint Li-Ion akkut tennék bele.
A telefon hátuljában is van egy tekercs, az a "vevő", plusz némi elektronika, egyenirányító, szűrő.
A Bécs belvárosában közlekedő elektromos buszok végállomásán is van az aszfaltban tekercs, a buszok míg várakoznak az indulásra fölé állnak, és töltenek.
Szia!
Első lépcső az lenne, hogy felderíted a töltő tekercsének a fizikai méretét, aztán csinálsz nagyjából hasonlót. Legjobb lenne finom litzéből, de kétlem, hogy van ilyened, tehát egy 0.3-0.4-es zománhuzalból is készíthetsz egyet. A megtekerés nem lesz egyszerű, hogy szép is legyen meg jó is - két stabil és erős plexi lap közé képzeld el, sok réssel, hogy tekerés után ném ragasztóval rögzíthesd kívülről. Jó például CD-tokból kivágva 2 korong, ott már nem lesz nagy a távolság a két tekercs között - "élesben" már az egyik korongot is levehetőre csináld ( lassú csúsztatás, kis ragasztózás ). A minél nagyobb hatásfok miatt így célszerű. Ha ezzel megvagy, teszel rá egy 50 V 1 amperes schottkyt egyutas egyenirányításra, párszáz µF-os kondit, 12 V 2 wattos kis izzót terhelésnek és meglátod, mire képes egyáltalán a töltőd. Próbáld ki, melyik tekercsvégre tedd a diódát, mert a töltő rész valószínűleg flyback rendszerű és akkor nem mindegy az egyenirányítás sem. Mérhetsz áramot, feszültséget és annak megfelelően léphetsz tovább. Ha van szkópod, a frekit is megnézheted és ha van még türelmed, attól függően készíthetsz még 2 tekercset, +/- 20 uH-is kivitelben ( változatlan mechanikus méretben ) és leteszteled, milyen irányban mozdulj el, hol jobb a hatásfok. Amikor ezzel mind megvagy, akkor jöhet csak a töltés rész megtervezése.
Ha ez ilyen egyszerü lenne, akkor még igaz is lehetne.
Sajnos a busz töltéséhez elengedhetetlen az áramszedö, ráadásul egy elég bonyolult szerkezet, mert 2 polusu. Az a hurok a földben csak arra van, hogy érzékelje a busz jelenlétét, és elvégezze az ahhoz tartozo müveleteket. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
Csak kiegészitésként, igy néz ki egy komplett cucc pontosan olyan feladatokra amire a kolléga is megoldást keres. Ez kb 12V/500 mA-t tud. A tekercs átméröje kb 5 cm, 0,5 mm drotbol kb 20 menet. A kisebb modul a meghajto egy 555-l meg egy tranyoval >20 kHz a freki.
A két tekercs között max 1 cm távolság lehet a megbizhato müködéshez. A tekercsek mozgásban is lehetnek ( forgo berendezést kell árammal ellátni). A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
Ja, oké.. pár fajtát már én is csináltam, csak kicsit nagyobb menetszámmal és kisebb belső átmérővel. A freki 20-30 kHz között, teljesítmény hasonló.
Köszi a hsz-eket!
A korábbi hozzászólások alapján én is megtaláltam a kész dolgokat eBay-en. Én leginkább valami olyat kerestem, ami konkrétan a telóban van. De gyanítom, hogy az jogvédelem alatt áll, így nem fellelhető a gyorstöltés elektronikája. Mivel a telóhoz van töltő (adó), így gondoltam, hogy csak a vevőt kellene összehoznom. De, az 1 cm-es táv még jó is lenne, tekintve, hogy a hajókban nem biztos, hogy találok megfelelő egyenletes felületet a közvetlenebb kapcsolatra. De asszem továbblépni akkor fogok, amikor meglesznek a fogyasztási, illetve töltéshez szükséges adatok.
Szia!
Ez egy kicsit korábbi... (A szabadalmi jogok már rég lejártak...) A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2021
Azt állítják, hogy 90% hatásfokot tud. Ez jól hangzik (ha igaz) amíg mondjuk 100W-ról van szó, (bár ahhoz képest meg hatalmas a tekercs mérete) de ha kW-okat kellene átvinni ott már nem engedhető meg 10% (n*100W) veszteség...
Anno én is játszottam ilyesmivel, valahová be is tettem róla egy videót, de ha valaki nem látta és kíváncsi rá: Bővebben: Link A játéknak az volt a koncepciója hogy mindhárom térsíkra készül egy vevő tekercs, és a tekercsek az RGB ledek egy-egy színét hajtják meg. Így a fény színe attól függ, hogy melyik tekercs éppen mennyi energiát tud venni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |