Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   120 / 137
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Anno a feteket hapro cikke alapján helyettesítettem s az.erősitő köszöni szépen a mai napig is szépen muzsikál.
Bővebben: Link
(#) levaitamas válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Ebből szerettem volna építkezni, de az általa ajánlott helyettesítőket sem tudom beszerezni
(#) CIROKL válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 10, 2021 / 1
 
Bővebben: Link
Itt van mind kettő ,
(#) levaitamas válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Hú, köszönöm!
Sem a L.mexben, sem a H.-ban, sem a R.T-ben, sem az S.S-ben nem találtam. Itt nem néztem.
(#) CIROKL válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Nem olcsó de van ,emlékszem ezek régen sem az olcsó kategóriához tartozó alkatrészek voltak.
(#) Alkotó válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Talán jobb döntés lenne magát az "A" osztályt elengedni, és olyasmit építeni, ami többet ígér minőségre. Szerintem például ez az erősítő lényegesen jobb választás lenne.
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Most nézem a készletemben ,2011 ben vásároltam ezekből ,nem most volt.
Van egy panelban még beforrasztva soha nem használt 246 is
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Egyedül a teljesítményében meg a hatásfokában jobb választás...
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Ha sikerült meghallgatnod ezt a két erősítőt, és kialakult valamilyen véleményed, akkor én azt szívesen olvasnám a "földelt"-es témában.
(#) levaitamas válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Szia!
Nem is tudom, csak szeretném meghallgatni egy A osztályú erősítőt. Nem szempont sem a teljesítménye, sem a hatásfoka. Csak a hangjára lennék kíváncsi.
(#) Ronin válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Én is kíváncsi lennék rá mennyiben más a hangja mint pl egy LM3875-ösé (AB osztály), de ha tippelnem kellene nem igazán venném észre a különbséget.
(#) levaitamas válasza Ronin hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Ha sikerül, a következő egy "FET-es" lesz, szintén kíváncsiságból. Valahogy kimaradtak, pedig vagy húsz éve tervben van, de mindig volt valami más. Milyen az A osztály meleg hangja, vagy épp milyen az a FET-es hang.
(#) CIROKL válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
A -osztály
Egyáltalán nem mindegy milyen kapcsolás ,sőtt lehet fokozni nem mindegy a felhasznált alkatrészek milyensége sem , két egyforma erősitőt neheź létrehozni .
A kis hiraga egészen jó választás lehet hangilag ,s itt is lehet más es más végeredményt produkálni a kapott hangot illetőleg.
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Legalább százan hallgatták meg és Ge Lee az egyetlen akinek nem tetszett.
Jobb lenne elkerülni a további hozzászólásokat ebben a témában.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Azért ha engedné az illem, az etika, meg az íróik, legalább tudnék idézni 5 email-ből azaz 5 embertől akinek szintén nem...
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Ha elég illedelmes lennél nem reklámoznád lépten-nyomon a saját erősítőid és nem szapulnád azt amihez semmi közöd nincs!
(#) tunerman válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
Néhány rövid gondolat:
1. Az eddigi hozzászólások alapján nem vette senki észre, hogy a Push Pull elv legfontosabb meghatározása az EGYIDEJŰLEG, mindkét aktív elemet vezérlő 180°-os vezérlő jel
2. A komplementer kivitelű follower kimenet csak egy vezérjőjelet kap, a jel polaritásának megfelelően VÁLTAKOZVA nyítnak az eszközök
3. Valószínűleg ez az elvi különbség - az EGY és a KETTŐ szám indított el azon az úton, hogy megvizsgáljam ezt kérdéskört - miért tartanak valamit egyfomának, amikor valójában különbözőek?
4. Az eredménye a vizsgálódásaimnak az, hogy valóban különbözik a két eltérő elven működő follower, a váltakozva megjelenő jelek a kimeneten ezt pedig NEM mutatják meg
5. Ott találtam elvi hibát a kb. 70 éves tananyagban, hogy nem vették észre az egyídejű, két 180°-os jelet ígénylő followernek mindkét eleme kap vezérlést, amíg a jel polarítását felhasználó elemeknél ez váltakozva történik meg
6. Átgondoltam, hogy miképpen is működhet ez az egy bemenetű follower a két félperiódus alatt úgy, hogy a kimeneti jelben ez a váltakozva működés nem vehető észre
7. Az eredmény az, hogy az egyik félperiódusban egyik aktív elemnek a másik csak passzív eleme (SE), míg a másik félperiódusban ez fordítva történik meg
8. Mivel a két SE működés váltakozóáramúlag párhuzamosan történik meg, ezért ez a Parallell Single End elven működő kimenet
9. Mivel ez pedig a váltakozó áramúlag párhuzamos funkcionáló "N" és "P" eszközzel történik meg, így a Complement Parallel Single End elnevezést kapta meg.

OFF!
Elismerem, hogy a szerintem átgondolt, elvi működést részletesen taglaló okfejtésem egy amatőr, DIY fórumon tettem meg, de ennek nem az az elsődleges célja, hogy ezzel bárkit megsértsek az eddigi szakmai megyőződésében!
Ezek a gondolatok remélem paradigma váltásra késztetnek majd olyan embereket, akiknek évtizedek óta erről a témáról mást tanítottak...
TJ.
(#) tunerman hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Idézet:
„Ez az indirekt bizonyítása, hogy a komplementer kimenet az áramváltozással leírtak szerint nem igazán PP!
Mindaddig érvényes ez a definició, amíg a beállított munkaponti áramot meg nem haladja a kimenőáram. Amikor ez bekövetkezik, akkor megszünik a másik eszköz szerepe, mert rajta semmilyen áram nem folyik.”

Mivel a forgalomban lévő erősítők komplementer followeres kimenetet használnak, ezért tehetek egy érdekes felvetést.
Amikor a kimenet munkaponti áramát megnövelik (BIAS), akár az "A" osztályig is feltekerik, akkor a fent leírt definició szerint működik a komplementer follower! Az "N" es a "P" eszközök antiparallel SE üzemmódban dolgoznak amíg a munkaponti áramot meg nem haladja a kimenő áram - utána átlépnek "B" osztályba.
Ezért szól mindenki szerint füllel hallhatóbban jobban ugyanazon erősítő "A" osztályba feltekert munkaponti árammal    mert szerintem valójában a kimenete addig váltakozó áramú szempontból egy antiparallel SE.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2021
(#) etilalkohol hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Az erősítő tápegységének a graetz hídját érdemes a kb. 50-60 C fokos közös hűtőbordára tenni vagy jobb ha külön hűtöm, mivel úgyis kevésbé melegszik?
(#) reloop válasza etilalkohol hozzászólására (») Feb 14, 2021 / 1
 
Szia! Ne a hűtés módja, hanem a minél rövidebb huzalozás legyen fő szempont! A transzformátor és pufferkondi közötti vezeték alaposan megszórja az érzékenyebb áramköröket és a jelkábelt, tehát azoktól minél távolabb legyen.
A dióda nyitófeszültsége a hőmérséklet növekedésével csökken, így kisebb lesz a veszteség, ezért nem különösebb cél a graetz jéggé fagyasztása
(#) etilalkohol válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Köszi a gyors választ, igen az ugrott be, hogy talán a termikus zaj kisebb 60C körül, ezért lehet jobb ha meleg a graetz is, ill. kényelmesebb nálam odafogatni.
(#) tunerman hozzászólása Feb 15, 2021 /
 
A topik címét szigorúan figyelembe véve feltennék egy kérdést. A V-MOSPOWER FET SE nevű kapcsolásomat még senki sem rakta össze deszkamodelként az elmúlt két és fél év alatt? Az egyetlen feszültségerősítő V-MOSPOWER FET számtalan tipusa olcsón beszerezhető: VMP4, 2N6657, 2N6658, VN66AF, VN88AF, stb.
Mert a faék egyszerűségű, néhány alkatrészt tartalmazó kapcsolást utána szénné lehetne mérni, pl. spektrumanalizátoron mindent kimutatni. Minden a téma iránt érdeklődő topikolvasó szerintem ennek nagyon örülne.
A puding próbája az evés
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
V-MOSPOWER FET SE board model
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Nem illik kérdésre kérdéssel felelni, de azt mondják, ha az ember nem ért valamit akkor kérdezni kell. Emlékszem az építést kiváltó okra. Ha ez azóta nem változott, akkor vajon mi oka van a "szénné mérésnek"? Mégis, miféle választ szeretnél kapni bármilyen mérésből? Mert lehet mérni THD-t, IMD-t, zajt, ezeket tudja egy hangkártya egy alkalmas szoftverrel (pl. spektralab). Mást, átvitelt egyebeket pedig tudsz mérni egy generátorral meg egy szkóppal. De a lényeget, a hangzást azt ugye nem tudod mérni, mert nincs rá paraméter, nincs rá műszer.
Megkérdeztek ha jól emlékszem 3 nagynevű audiofil gyártót is (volt köztük egy magyar is) a nagy titokról, hogy mégis melyik a tuti kapcsolás, a "szent grál". Hellyel közzel ugyanazt válaszolták, miszerint nem létezik tuti kapcsolás, illetve a jó hangú kapcsolások már 40-50 éve léteznek, csak jól kell őket megépíteni. Mutatok egy képet, van rajta végerősítő elem, kondi, meg ellenállás is, nagyjából ugyanolyan paraméterekkel, a kondik és ellenállások értéke pedig ugyanaz, és betéve egy ledes villogóba pontosan ugyanúgy is fognak viselkedni. Na de, ugyanúgy fognak-e viselkedni akkor is, ha egy erősítőbe vannak beépítve? Közel sem...
Van a fenegyereknek egy írása amit érdemes elolvasni, a két utolsó bekezdést mindenképpen. Nem bírom a stílusát, de azt csodálom benne, hogy neki bizonyos felismerésekhez elég volt úgy 15 év, nekem ehhez 35 év kellett.
Ha úgy 3 évvel ezelőtt írod ezt, meg adsz linket az olcsón beszerezhető alkatrészekre akkor lehet hogy megépítettem volna ezt (is), bár nem biztos, mert a fetek hangjától már jó ideje ódzkodom. Most, így másfél év csövezés után meg már a tranyókétól is.
Félvezetős karcológépekre én már egy fillért nem költök ebben az életben, de ha gondolod a mérésekben meg a hallgatózásban tudok segíteni, a többit megbeszélhetjük privátban az offok és a viták elkerülése végett.

alk.jpg
    
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
1. Aki a neten lévő V-FET siingle ended topikomat olvasta, az tudja, hogy az alapkérdés az volt, hogy a V-FET-ek valóban jóhangúak-e?
2. Ennek a kutatása még jelenleg is zajlik meg lehet nézni...
3. Az alkatrészek sajáthangja/minősége már sok évtizede ismert - elég egy 60 éves Marantz, vagy McIntosh csöves erősítőt ennek a szempontjából kielemezni
4. Ami pedig a kapott hang és a jelenlegi mérések közötti összefűggéseket illeti - ott nincs szoros kapcsolat, de azt hiszem ez tudatosult mindenkiben
TJ
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Pont ezért nem értem, hogy mit akarsz mérni és minek. Tegyél be linket boltokról ahol ezeket a feteket meg lehet venni, mert egyet sem találtam.
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Magyarországon csak megrendelt/kért minták lehettek ezekből a Siliconix V-MOSPOWER FET-ekből.
Az interneten kell keresni ezeket, itt egy Ebay.com oldalnyi:

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=2N6657&_trksid=p2380057.m4....l1313
(#) teddysnow válasza tunerman hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Bámulatos
(#) Ronin válasza tunerman hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
"olcsón beszerezhető"

Te hol élsz amúgy? És mennyi lenne a drága Neked?
(#) tunerman válasza Ronin hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Bulgáriából jön, 6,66 dollár + 1774ft posta....nekem ez olcsó, a kapott zenei hangért.

https://www.ebay.com/itm/1x-2N6657-Siliconix-incorporated-N-Channel...Bd9P~o
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
Következő: »»   120 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem