Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópáka hőmérséklet szabályozása
Lapozás: OK   20 / 20
(#) szs hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Elkészült végre a dimmer, jól szuperál.
Ha emlékeztem volna, hogy van ilyen szép nagy egyenirányítóm, nagyobb hűtőbordàt is vehettem volna a tirisztorra, de kb 400W-ot ezzel is kibírhat, elsősorban a pákához készült úgyis, az meg csak 60W.
A forrasztási oldalt ismét nem mutatom meg, csúnya lett. Amikor letettem a pákát, szó szerint izzani láttam az aszral árnyékában... szükség lesz erre a szabályzóra.
Köszönöm a segítséget, külön köszönöm annak, aki a háttérből is segített, nagyon jól jött, és jólesett!

Kész dimmer videó itt
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2020
(#) mazsipapa hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
Üdv Fórumtársak!
Vettem egy https://www.praktiker.hu/szerszam-gep-muhely/elektromos-szerszam/fo...44e030
pákát nem elektronikai hanem 0,45-ös hg.lemez munkához. Fűt mint a gőzkazán, semmi hőfokszabályzó/korlátozó hozzá! Égeti a forr.ónt, levelesen salakosodik a v.réz pákavég. Ez a rendelhető szabályzó szerintetek jó lenne hozzá, leszabályozni a hőmérsékletet? https://www.metroman.hu/termekek/Hobbi-elektronika/Teljesitmenyszab...C2000W
Melegítés közben 0,65 ~ 0,55 A között van az áramfelvétele. Tapasztalati úton "bekalibrálnám" a szabályzó potméter skáláját és természetesen bedobozolnám.
(#) pipi válasza mazsipapa hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 1
 
Amit írtál, attól egyszerűbb nincs Csak vedd figyelembe, ez nem a hőmérsékletet, hanem a teljesítményt szabályozza, igaz hogy lejjebb megy a hőfok, de ha elkezdesz vele dolgozni, és kellene a teljesítmény, erősebb ráfűtés, akkor csak odafagy az ón, várni kell.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) tothbela válasza mazsipapa hozzászólására (») Márc 3, 2021 / 1
 
Lehet olyat csinálni, hogy két potméter van az áramkörben, és a páka súlya kapcsolja át. Így lenne egy készenléti, és egy üzemi teljesítmény.
(#) mazsipapa válasza pipi hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Erre valóban nem gondoltam, de valós jelenség, köszönöm a figyelmet. 12 mm átmérőjű és kb. 90 mm hosszú a v.réz betét. Megpróbálom a következő fórumtárs javaslatát, hátha a réz tömege besegít áthidalni a hőmennyiség lengést. Másként: tudok találni egy kompromisszum beállítást.
(#) mazsipapa válasza tothbela hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Oké, megpróbálom, + [i]pipi[i]-nek írt válaszom tartalmára tekintettel.
Tovább gondolva: ki lehetne-e váltani a két potmétert + átkapcsolót egy kis vezérléssel, ami a fűtő feszültség be - ki kapcsolásának az időközét és a bekapcsolt állapot időtartamát vezérelné? Ezeket az értékeket szabályozni lehetne, bár itt köz bejöhet az "utolérés/átfedés" probléma? Itt is besegítene a rézbetét hőmennyiség akkumulátor képessége. Ha nagyon környezetbarát (zöldség) elképzelésem: Delete gomb.
(#) tothbela válasza mazsipapa hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Természetesen nem csak a fázishasításos, hanem az általad vázolt megoldás is jó. Sőt, még jobb. Hogy milyen vezérléssel oldod meg, az is mindegy, ha pedig zöld akarsz lenni, akkor nullaátmenetnél kapcsolhat a fűtés. Szerintem 1-5 másodperces időegységek nem okoznak észrevehető hőfokváltozást ekkora pákánál. Elképzelhető, hogy forrasztáskor mehet maximális teljesítményen, és csak forrasztási szünetekben kell visszavenni az erőből. Előtétként egyébként soros kondenzátor, izzólámpa, esetleg egyetlen dióda is használható teljesítmény csökkentőnek, bár ez utóbbi a hálózat féloldalas terhelése miatt nem nagyon zöld. Bár 1000W-os hajszárítót is gyártanak így. De inkább ne.
(#) proli007 válasza mazsipapa hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Hello! Ha építési szándékod van, abban tudok segíteni, persze csak egy tervvel..
Az optocsatolót elírtam, MOC3041 vagy MOC3063 kellene bele, mert az nullátmenetes.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) Lacaboy hozzászólása Máj 2, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy pákám amihez szeretnék készíteni egy nagyon egyszerű hőfok kapcsolót. Pontos hőfok nem számít hobbi célra kell. Van benne beépített érzékelő. 4vezetékes. Kettő között 12Ohm van gondolom ez a fűtőszál, a másik kettő között majdnem 0Ohm. Melegítés hatására növekszik.
Ehhez szeretnék egy nagyon egyszerű relés kapcsolót készíteni aminek a küszöbjét egy potival tudnám állítani. Van valakinek bevált kapcsolása? 24V/48W
(#) pipi válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Visszalapozol, ez a topic erről szól...
Itt egy másik: Bővebben: Link
Az "egy pákából" nehéz kitalálni milyen pákához keresel... Többféle hőmérséklet szenzor lehet benne pl hőelem kölönböző karakterisztikával, vagy termisztor....
A legegyszerűbb a 24V AC-re egy triakos fázishasitásos szabályzó, ami a hőfokot se figyeli, csak parasztos módon a betápot szabályozza...
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2021
(#) Lacaboy válasza pipi hozzászólására (») Máj 2, 2021 1 /
 
Elképesztő, hogy több mint 10éve vagyok itt a fórumon és soha de soha nem kapok egyenes konkrét korrekt választ. Csak kötözködés, pontosítás, beszólás minden csak nem válasz.
Leírtam, hogy milyen a hőfok szenzor. Rövidzárból indul felfelé az ellenállása.

Remélem van aki majd szívesen segít. Köszi
(#) pipi válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Bocsánat hogy hozzá merészeltem szólni
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2021
(#) proli007 válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Hello! Annak gyanúsnak kellene lenni, ha mindenki szemben jön az autópályán?
Lehetetlent kérsz. Hogyan lehetne egy bevált kapcsolást ajánlani, ha nem ismert a hőérzékelő tulajdonsága? Legalább azt tedd meg, hogy megméred az ellenállást akkor, amikor megolvasztja az ónt. Az már lehet kiindulási alap. De a "majdnem nulla", inkább hőelemre utal, ami nem ellenállást, hanem mV-ot szolgáltat. Azt is meg kellene mérni, van-e valamekkora feszültség az érzékelőn, mikor olvasztja az ónt..
(#) micimacko válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Szia!
Próbáld meg a mellékelt kapcsolást, nem bonyolult. Ha minden igaz, thermoelemes a pákád, de mérned kellene, hogy biztos lehess benne. Azt csak Te teheted meg, mert nálad van az eszköz...
Fontos: a termoelem polaritása nagyon nem mindegy a bekötésnél!!

szab.jpg
    
(#) Lacaboy válasza micimacko hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Szia!

Megmértem. Amikor már olvasztja az ónt a hegy akkor majdnem 7mV a feszültség.
(#) micimacko válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Az thermoelem lesz. Ehhez jó a rajz, amit küldtem.
(#) Lacaboy válasza micimacko hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Rendben. Nagyon szépen köszönöm!
Következő: »»   20 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem