Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   23 / 28
(#) Gafly válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Egy előtte/utána képpárt tudnánk értékelni, már csak pedagógiai (okulás/szemléltetés) szempontból is. Előre is köszönet érte.
(#) Ge Lee válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 1
 
EPH nélkül sem szabadna ott semekkora feszültségnek sem lenni. Ha nincs szigetelésvizsgálód, de van egy 10MΩ belső ellenállású multid, egy nyáktrafód, meg egy lion akku cellád akkor össze tudsz dobni egy ilyet. Nem egy hiteles ÉV műszer, de arra tökéletesen megfelel, hogy egy 150V körüli mérőfeszültséggel tudj ellenállást mérni úgy 10GΩ-ig, de 1 gigáig egészen pontosan.
A multiméterrel a teljes és az 1MΩ-on eső feszt kell megmérni, a kettő hányadosából pedig megkapod az értéket amit a számológépről olvashatsz le közvetlenül MΩ-ban. A képen van egy mérés is, mellette a gyári szigetelésvizsgálóval mér érték. Ha kell még róla infó írok.
(#) gyuszo válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Ha van szabályos, jól kivitelezett védőföldelésed, az EPH is ki van építve és be van kötve az állandó és a vezérelt áramkörre a FI-relé, akkor az ilyen jellegű hibák nem fordulhatnak elő.
Mind a háromnak meg kell lennie. Ehhez szükséges a lakóépületekben 6 évenkénti elvégzett érintésvédelmi felülvizsgálat.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 4
 
Nincs benne semmi bonyolult. Az utcában vannak fogyasztók, azoknak a visszatérő árama a szolgáltató 0 vezetékén feszültséget ejt. Ezt a feszültséget a nulla vezető bevezeti a házadba. Az óránál a nulla és a védővezető össze van kötve. Így a bojlereden a védőföldön keresztül megjelenik a szolgáltató 0 vezetőjén eső feszültség. A te fürdőszobád meg ugye a helyi földpotenciálon van. Ennek a két pontnak a feszültségkülönbségét (is) hivatott a földelőszonda összehozni. Mivel a szondád nagy valószínűséggel nincs bekötve, ezért a talaj, és a szolgáltató 0 különbsége téged csipked. Az útvonal mellékes.
(#) VIM válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 1
 
Le kellene ütni még egy földelést (kellő távolságra a meglévőtől) és hozzá hegeszteni a meglévőhöz, lecsökkentve ezzel a földelési ellenállás érteket és így talán már azonos potenciálon lesz a PEN.
(#) Zsolt 73 válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Az sem lenne rossz, ha a szolgáltató karbantartaná a hálózatát !
(#) Higgs_Bozont válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Megnyugtató lenne ha ez lenne a helyzet, de a szonda be van kötve. Mivel jobb módszert nem tudtam, ezért egy hosszabbító egyik végének a földjét rákötöttem egy sodrott rézvezetékkel a szondára (a kötés alatt), a másik végének a földelését a multiméterre raktam, a multiméter másik érintkezőjével meg a lakáselosztó sínjét érintettem és volt érintkezés.
(#) proba válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Nem lehet tökéletesen 0 ohm a nulla. Ha belegondolsz egy földelés ha jobbacska akkor 1-2 ohm. Az utca fogyasztása összeadódik. abból kijön nem kevés amper. az alunak a vezetőképessége olyan amilyen... Ha az ügyfél ugyan leteszi a tőle megkövetelt szondát, de nem köti be, azt nem gondolnám az áramszolgáltató bűnének.
(#) Higgs_Bozont hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
Hülye kérdés, de akkor az EPH-t azt lényegében a szondára kötik, ami viszont a nullára van kötve már a mérőhelynél? Ha így jól kellene működnie az EPH-nak akkor a földelés hibás. De mitől "romlik el" egy földelés ha nincs hozzányúlva?
(#) proba válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Ha mérni akarsz, leveszed a lakáselosztó tetejét, ott a jobb felső sarokban lévő sínhez a szondának 0,xx ohmot kell mutatnia. ha ez több mint 2, akkor valami már nem jó, vagy nagyon messze van....10 ohm felett biztosan a szolgáltató és a te szondád találkozik a föld alatt a nullán keresztül, és a tiéd nincs bekötve. Eddig azt gondoltam, a lakáselosztó ott van a szonda fölött, ezek szerint akkor a lakáselosztó, és a szonda között komoly távolság van. (hosszabbító) Amúgy sem kerek valami, a lakás elosztóban a bekötött vezetékek száma nem stimmel. Ha messze van a szondától az elosztó, akkor illett volna oda is egy szondát tenni, annak nincs bekötve a vezetéke, ha meg nem, akkor az elosztóba a közösítés pontjától kellett volna egy zöldsárgát húzni, az sincs bekötve.
(#) diginewl hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
Érdekel, mi lesz a megoldás.
Látva az elosztó rendezett, és szabványos bekötését valószínűsítem, hogy ott lesz a gond - ahogy proba is írta. Még az is lehet, hogy valami kilazult, vagy érszakadás van.
Volt egy másik érdekes - hasonló - történet, aminek nem lett megoldása. Legalábbis nem tudjuk.
A legérdekesebb, hogy teljes áramtalanítás, mellett vagyis a 3 fázi...víz!!!
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) mpisti válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 3
 
A földelés feladata a potenciál rögzítés. Ezt úgy kell érteni, hogy a te lakásod csatlakozási pontjánál a PEN vezető -aminek az elméleti feszültsége a földhöz képest 0V, - a valóságban nem 0V, hanem ennél több(néha sokkal több) a 3 fázisú szolgáltatói hálózat aszimmetrikus terheléséből adódóan. Hogy ez ne okozzon veszélyhelyzetet a fogyasztónál, ezért a fogyasztási pont PEN vezetőjének a potenciálját egy földeléssel arra a potenciálra hozzák, ami a te lakókörnyezetedben, konkrétan az udvarodban-lakásodban van. Ezért is fontos hogy a földelésed szétterjedési ellenállása lehetőleg 10 ohm alatt legyen. Ha a földelés, és a lakás EPH rendszere rendben van, akkor nem tud kialakulni az az állapot, mint amit te tapasztalsz. Korábban leírtam, mit hogyan mérj, de te a földelés helyett a bojler testpotenciálját választottad referenciaként, te biztosan tudod hogy miért. Ha valóban hatásos a földelésed(<10 ohm) akkor azt kell referenciának tekinteni, nem pedig a lakásban itt-ott elérhető elvi földpotenciálokat, hiszen a potenciál rögzítése nálad, a te földelésed által történik, tehát az a referencia. Mindenképpen hívj szakembert, lehetőség szeint olyant, aki rendelkezik az alapos vizsgálathoz szükséges, kalibrált érintésvédelmi vizsgáló műszerrel, és azt kezelni is tudja.
(#) Higgs_Bozont hozzászólása Márc 3, 2021 /
 
Egy újabb érdekes (legalábbis számomra) megfigyelés: ha bekapcsol a konyhában a vízmelegítő, akkor kb. 2,7 V-ról 3,2 V-ra nő a feszültség a lefolyó és a földelés (konnektorból hozott) között.
(#) Gafly válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Nagyon rácuppantál erre a multiméteres voltmérésre.
Apósomnak már külön notesze is volt a napi többszöri villany és gázóra állások rögzitésére.
Én voltam aztán a hülye, mert nekem még mostan sincsen nekem, nekem, nekem, mit is akrtam mond Dani, hasló...
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) szs válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Ezt monta el neked az eggyel előbbi hozzászóló. Meg néhányan. Hogy mi is a különbség a valódi földelés, meg a földet nem látott földelés közt.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) VIM válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Próbáld meg ezen, az oldalon leírtakat értelmezni, hogy mi a jelentősége a szondának és ne méricskélj, mert attól nem lesz megoldva a probléma.
(#) Higgs_Bozont válasza szs hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Valóban. Bocsánat, de már eléggé ideges vagyok a helyzet miatt. Pénteken jön a szakember, akit egy jó villanyszerelő ajánlott.
(#) Gafly válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Szerda este van, azt a szűk két napot már csak kihúzzátok valahogy, ha már eddig egyáltalán...
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Márc 3, 2021 / 1
 
Jó az, ha méreget. Pláne, hogy most szöget ütött a fejembe egy gondolat:
Ha kész lesz a rendes földelés, akkor nem-e lehet feszültség a lefolyó víz és a földelés között? Hiszen jelen esetben a lefolyó víz áll a legközelebb a földhöz. De ha a földelőszondához kötözik a földelővezetéket, akkor az lesz legközelebb hozzá, a lefolyó vize pedig ugyanolyan "nem túl jó, bár elég jó" vezető marad, tehát lehet, hogy akkor is lesz feszültség köztük?
(Bár azt sem tudom, abban az esetben miért lenne, ha egyéb malőr már nincs a házban )
Azt a választ is el tudom fogadni, hogy lesz.
Annak is örülnék, ha azt mondanád: mérhetetlen kicsi.
Legjobban egy Unicumnak örülnék.
Tatratea-t viszont találtam...
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Várjuk ki szerintem a pénteket, akkor jön a kérdezőhöz a szaki.
Az "ilyen volt", és "ilyen lett" képekre meg nagyon várok.
(#) winkleer hozzászólása Márc 3, 2021 /
 
Sziasztok!
Valójában több hsz összességében de ki lett fejtve a probléma.
A szolgáltató hálózatán a PEN vezetőn az asszimetrikus terhelések hatására feszültség esik. Ez a feszültségesés egy valódi földpotenciálon lévő pl az ÉV méréseknél használt jó helyre leszúrt ellenföldelő, vagy a lefolyócső oldalán lévő szennyeződésen bevezetett földpotenciál és a PEN vezető között mérhető. A lakás TN-S rendszerű ahol a PE vezető a PEN-ről ágazik le és PE vezető ezt a potenciált elvezeti minden I.-es év osztályú berendezés fémtestére, a bojlerra ami a vizvezetékcsö által érinthető. A lábbal meg ugye a kádban , tálcában állunk ami egy odavezetett "valódi" földpotenciálon van. A PE vezető nem választódik le , nem kapcsolható sehol , tilos is ez is igazolja azt, hogy "áramtalanítás" után is fennáll a jelenség.
Az MSZ447-es szabvány írja elő, hogy minden fogyasztási helynél a mérőhelynél kötelező földelő szondát alkalmazni pont ezért, hogy um. javítsa a szolgáltatói hálózat földelési statisztikáját és a PEN vezető potenciálját a földpotenciálhoz rögzítse , pontosabban a közelébe tartsa asszimetrikus terhelési állapotok esetén és főleg mehibásodáskor az egyik legrosszabb esetben PEN vezető szakadásakor! Ez fontos!
Az alkalmazott földelő szondák, a talaj, a telepítési viszonyok , a szondák száma miatt ezek egyenkénti és eredő földelési ellenállása soha nem ideális, tehát nullától magasabb amiből kifolyólag a PEN valamennyire mindíg elemelkedik a földpotenciáltól asszimetrikus terhelés esetén PEN szakadáskor. jó esetben is 1-3 V mérhető jó hálózat esetén is!
Ez a pici feszültség nedves testtel simán érezhető, sőt kellemetlen is lehet!
Ezt küszöböli ki a helyi EPH hálózat kiépítése. A fürdőkád bekötése (2020-tól földelő összekötő veztőnek hívják) EPH vezetékkel az EPH csomópontba az azonos potenciálra kerül a PEN majd PE vezető potenciáljával és nem mérhető feszültség a kád , és a vízvezeték között(ami a bojlerről , gázkazánról hordozza be PEN magasabb potenciálját. )
Nem mellesleg a csőrendszer is bekötendő az EPH hálózatba.
Szóval szerintem a problémát az EPH kiépítésének hiánya okozza amit ronthat még a csatlakozópont földelőjének hiánya , rossz minősége, és a szolgáltatói 0,4kV-os hálózat esetleges hibája. Ugy ebben a sorrendben valószínűsítem.

Hódmezővásárhelyen volt dolgom, és ott tapasztaltam , hogy a szolgáltató hálózatán több helyen is ellopták az oszlopról a végponti földeléseket bekötő vezetőt!Ameddig elérték elcsípték....
(#) gyuszo hozzászólása Márc 3, 2021 /
 
Ez a szabad vezeték, ami a földelő szondától jön és az elmondás szerint a mérőhelynél A PEN szétválasztási fő földelő kapocsba is csatlakozik be lett kötve a lakáselosztó PE sínbe ?
Szerintem ez lenne a legfontosabb . Utána lehet méricskélni is.
A lakáselosztóba nem jön be védővezető, csak ez.
Kiváncsi leszek én is az eredményre, de nekem ez a tippem a baj fő okáról.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 3, 2021 / 1
 
Idézet:
„Utána lehet méricskélni is.”

Digitális multiméterrel laikusnak, minek. Kezdőként az tetszett legjobban, MM fal közepe fázis, a szélén meg világít a fázisceruza. Idegesített rendesen szét is téptem a kábelt, semmi hiba... Kb erre az eredményre jut a legtöbb laikus a digitális multiméter-valós hálózat találkozásánál. Mutat az a szegény multi mindent...., de feldolgozó "egység" nélkül csak a maga idegesítésére jó. Ugyan úgy mint a fázisceruza, ncv meg a párjai.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
De ez nagyon nagy hiba lenne, ha nem lenne bekötve.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Pedig nincs. Így nem csoda, hogy mérhető és érezhető a potenciálkülönbség, mint a címben is, áramtalanított családi házban. Pláne, ha nincs EPH kiépítve a fürdőszobában.
Hogy lenne, hiszen ehhez kellene bekötni.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Ilyet villanyszerelő nem ellenőrizne le bekötés, illetve átadás után? Csak megdöbbent.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
A valóság az, hogy én ismerem ezt a lakáselosztót ( messze elkerülöm, de ez a saját véleményem). Ebbe nem lehet bekötni, csak 6 mm2 vezetéket. A 10 mm2 nem megy bele, csak megfaragva, ezért is vannak fekete érvéghüvelyek, nem fehérek. A fehér a 10 mm2 -es.
De nem is a színe a lényeges, hanem a lakáselosztóban levő sín furata.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Jó van az úgy. (Dehogy jó.) Remélem minél hamarabb, illetve pénteken megoldódik a probléma.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Igen én is várom az eredményt, a helyszíni szemle a legbiztosabb, ezek csak tippek, mindent nem látni.
(#) erbe válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Ha mást ajánlott maga helyett, akkor az mitől jó villanyszerelő?
Elvégre érthető, hogy nem maga akar más sz.rában kotorászni. Miért vállalná más helyett a felelősséget?
Következő: »»   23 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem