Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   24 / 28
(#) Pethical válasza erbe hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Idézet:
„Ha mást ajánlott maga helyett, akkor az mitől jó villanyszerelő?”

Lehet, hogy annyira jó, hogy nincs egy perc ideje sem a közeljövőben, de nem akarja, hogy a kérdező napokig, hetekig várjon rá, ezért inkább ajánlott mást.

Örülök neki, hogy hat nap után sikerült eljutni onnan, hogy hívni kellene egy szakembert, aki a helyszínen megnézi oda, hogy hívni kell egy szakembert, aki a helyszínen megnézi. Főleg annak, hogy menet közben nem lett senkinek semmi baja a házban és nem változott ez idő alatt a csipkedés rázássá.
(#) sany válasza Pethical hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Ha nem megy senki elmegyünk mindannyian, kivizsgáljuk.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Már csak egy napot kell aludni addig. Azt meg birjad ki.
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Odaér, aztán széttárja a kezét, hát van ilyen. Hibás a szolgáltató, keletről kelt fel a nap...
(#) mineral válasza proba hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Vagy megállapítja, hogy nem tudja megállapítani a hibát. Tudja kötni a a pirosat a kékhez. Bővebben: Link De ez már nem az ő szakterülete. És akkor lehet nézni új szakit. Mi pedig lerágjuk a körmünket, hogy vajon mikor oldódik meg a probléma.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
.... meg a többit. Nem biztos, hogy egy nap elég lesz a hiányosság felszámolására ha nem készülnek oda plusz szondával ami nem mindenhol kapható és a nagyságát tekintve is kicsit problémás a szállítása. Ezen felül le kell majd ütni egy készülékkel (5J-s fúrókalapáccsal) vagy 5kg kalapáccsal, majd összehegeszteni a meglévő szonda vezetőjével. Nem egy öt perces munka. A mostani szondáról készült kép nekem olyan szempontból gyanús, hogy a járdába fúrt lyukon keresztül le lehetett ütni az elmondások szerinti 3 méteres szondát. Hát az a talaj az nem biztos, hogy jó értéket fog adni 1db szonda esetében.

földelő.jpg
    
(#) mpisti válasza VIM hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Ha az a szonda 3 m-es, a talaj pedig nedves-agyagos humusz vagy tiszta agyag nem pedig töltés, akkor el lehet érni az ajánlott értéket egy fémtiszta szondával. De a 3 m az nem azt jelenti hogy a szonda aljának kellene 3 m-el lenni a talajszinttől, hanem annak bizony a fagyhatár(70-80 cm) alá ásott árok fenekétől kellene 3 m-e lennie. Egyébként az már vicc,hogy egyes üzletekben akár 1,5m hosszú szondát is lehet kapni, ha esetleg a delikvensnek nincs kedve sokat kalapálni. Tapasztalatból tudom, hogy szonda leverés közben szeret a szonda elfordulni,(kivétel a kereszt profilú) hogy oldotta meg az iparos hogy a földelővezető pontosan a neki előre elkészített vájatba menjen bele? A 8mm-es horganyzott acélhuzalt azért nem annyira könnyű abba a szűk résbe beletuszkolni, vagy csak nekem nem sikerült sose?
(#) Gafly válasza mpisti hozzászólására (») Márc 4, 2021 / 2
 
Nálunk 24 méteren van a talajviz és homok az egész.
Két szondával lettem büszkén 55 Ohmra képes.
Büszkeség idézőjelben értendő.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2021
(#) mpisti válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2021 / 1
 
Hát ez szívás. Akkor képzeld el, ahol csak ledugják a 8-as köracél végét, és felszámolják a földelés teljes költségét. Én minden esetben kérném a földelés szétterjedési ellenálását igazoló mérési jegyzőkönyvet. Ilyen esetekben jól jönne.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2021
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Azért erősen talajfüggő. én nem ütöttem rá egyet sem, és kötött feketeföldbe lenyomtam a 4m es szondát a talajszint alá 20-30cm-re, a betonon feltört 10x10 sem volt lyukon. Fúrtam egy kb 60 cm mély 30-as lyukat, hogy legyen mibe önteni a vizet (igaz azt ütvefúróval, mert az volt olyan hosszú). Az után le lehetett szuszakolni könnyedén. Akkor akad el kicsit, amikor eléri a ragadós sárga földet. de az már bőven a talajvíz szintje alatt van. Az egész nem tart 10 percig. Amikor látom a videókon a kalapácsos ütvefúrós emberkéket, csak csodálkozni szoktam. Érdekes lehet, mikor 3-4 méter magasan elkezdik.... Kalapáccsal szétverném a bekötést is mire leérne. Aztán ahány föld annyi szokás.
(#) Higgs_Bozont válasza mpisti hozzászólására (») Márc 4, 2021 /
 
Erre főleg homok a talaj.
(#) winkleer hozzászólása Márc 5, 2021 /
 
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2419937.html#2419937

Éppen ezért nincs konkrét elfogadási érték! Márcsak azért sem mert meghibásodáskor a hibaáramot nem a földelőszonda vezeti kizárólag! Kisfeszültségű hálózatoknál ezért alkalmazzák kizárólag a TN rendszert, mert képtelenség olyan kis szétterjedési ellenállású földelőt telepíteni amin meghibásodosáskor tud akkora hibaáram folyni, hogy a "betáplálás önműködő lekapcsolása védelmi mód" tudjon megfelelően az előírt idő alatt működni azaz kioldani úgy, hogy közben az Ulimit, azaz érintési feszültség megfelelően határérték alatt maradjon. Képzeljük el hogyan nehezedig a feladat, ha nagyobb értékű áramköri biztosítót kell alkalmazni!
A talajviszonyok sokszor ellehetetlenítik a "számottevő" földelő telepítését. Mint azt a hozzászóló is írta mit tapasztalt. (55 Ohm)
Vannak módszerek ilyen rossz esetekre, hogy mivel lehet jobb eredményt elérni, pl földelő lemez, földelő szalag , földelő háló, földelő hálózat használata alkalamzása ha ilyen rossz az érték. Ezt hívjuk nem számottevő földelésnek.
A TN rendszer éppen ezért kizárólagos a kisfeszültségű hálózaton! Ott a földelési hurokellenállás kellően alacsonyan alakul megfelelő méretezés esetén. De ennek az alacsony értéknek a a fő összetevőlye a hálózati hurokimpedanciája és vajmi kevéssé függ a a helyi földelő szonda szétterjedési ellenállás értékétől.
Ebből az is következik, hogy a PEN szakadásakor ahoz, hogy az ne emelkedjen el a földpotenciáltól jelentősen a mi helyi földelőszondánk önmagában nem elég! Ahoz , hogy a PEN potenciálja "rögzítve" legyen minél közelebb a földhöz szükséges az egész hálózat földelőszondáinak az összessége! Ezért is írja elő ezt az MSZ 447 minden hálózatra csatlakozó fogyasztási helynél. Persze az sem mindegy a vizsgált helyhez milyen közeli a PEN szakadása. Minél közelebb van annál veszélyesebb. Legrosszabb eset, ha a saját bejövő PEN vezetönk szakad. Egy 10 Ohm szétterjedési ellenállású szonda esetén 1A hatására már 10V érintési feszültség mérhető!

Van itt valaki akinek sikerült 10 Ohm alatti földelőt telepítenie gyakran vagy úgy általában?

Elnézést már megint hosszú lett....
(#) gyuszo válasza winkleer hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Idézet:
„Van itt valaki akinek sikerült 10 Ohm alatti földelőt telepítenie gyakran vagy úgy általában?”

Szerinted, ha ez a látványos gyakorlati módszernél leold, akkor mekkora lehet a földelési ellenállás :Bővebben: Link
Az, hogy nem jó lehet a meglévő földelés, már itt leírtam és hogyan lehetne egyszerűen letesztelni.
Ha nem old le, akkor nagy a baj.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
(#) mpisti válasza winkleer hozzászólására (») Márc 5, 2021 / 1
 
Higgs írja, hogy feléjük főleg homok van, annak eléggé rossz a szétterjedési ellenállása, ott 10 ohmot még 3-4 szondával sem lehetne elérni. Nem is ez a lényege a helyi szondáknak, hanem a potenciálrögzítés, de ezt már korábban is leírtam. Hibátlan villamos készülékek esetén akár a 100 ohmos szétterjedési ellenállású szonda is elégséges- feltéve ha az EPH hálózat ki van alakítva. Ha nincs EPH, akkor a 10 ohm is sok, ha az áramszolgáltatói hálózat legközelebbi oszlopföldelője jó távol van, mert ugye minden oszlophoz nem tesznek földelést. Emellett a földelők szétterjedési ellenállása a talaj nedvesség tartalmával arányosan változik, és az idő előrehaladtával egyre romlik. Ebből kellene kindulni.
(#) sany hozzászólása Márc 5, 2021 /
 
Volt már a szakember?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
A kérdező 20 órája nincsen a fórumon, vagy még várja a mestert, vagy még most is püfölik le szondákat.
Bocsánat, ez tényleg gonosz és illetlen megjegyés volt.
(#) Pethical válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Vagy az elosztó kikötése után lejárt a szaki munkaideje és majd csak hétfőn köti vissza.
(#) winkleer válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Az a tapasztalatom, hogy a 25Aes kismegszakító soha nem fog leoldani az általad leírt módon. Miért? Nézzünk egy C25A kismnegszakítót. A C karakterisztika 5-10 es alfa tényezővel számolható. A rosszabik esetet feltételezve alfa 10 . Ez azt jelenti, hogy 25A es készülék esetén 250A-nek kell follyon ahoz, hogy oldjon a 25A-es kismegszakító megfelelő idő alatt.
Ez kevesebb mint 1 Ohm értékű "szondaellenállást" feltételez. Ilyet lehetetlen telepíteni egyszerűen. EZért nem alkalmazzák a TT rendszert kisfeszen.
(#) Zsolt 73 válasza winkleer hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Mi is teszteltünk már földelőszondát B 20-as kismegszakítóval. A giliszták valószínűleg nem örültek !
(#) Atis57 válasza winkleer hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Szia!

"Van itt valaki akinek sikerült 10 Ohm alatti földelőt telepítenie gyakran vagy úgy általában? "

Igen többször is (8-10 eset )-megfelelően vizenyős talajban .itt még a 3m/4,2 Ohm is sikerült.!

De a legtöbbje azért a 15-50 Ohm közé sikeredik.
ill. Lillafüred 300 Ohm /60m szalagföldelő ! Mésztufa tömb teteje .
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Bocsánat, azt el is felejtettem megnézni.
(#) proba válasza Pethical hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Zárlat lesz, majd 2 hét múlva...
(#) Higgs_Bozont válasza sany hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Nem volt. Remélem jövőhéten tud jönni.
Vagy a korlátozások miatt még két hét.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
(#) sany válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Sajnálom.
(#) VIM válasza Higgs_Bozont hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Addig tudsz venni szondát és Te magad is le tudod ütni legalább olyan távolságra a másiktól, hogy annak a bekötője összeérjen a meglévővel ott a szonda tövénél. Az Sk. munka ingyenes, csak az anyagot kell fizetned.
(#) Szasza9668 hozzászólása Márc 5, 2021 /
 
Vagy ki hívsz egy é.v. felülvizsgálót és az pontról pontra megmondja, hogy mi megfelelő és mi nem a szabványoknak. Onnan gyerek játék a javítás.
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Gondolnám, előbb a ZS vezeték sorsát kellene tisztázni az elosztóban.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Mindegy, hogy hova köti a rossz földelést meg csinál EPH-t ha a "csipkelődő" (potenciál különbség) mindig felüti valahol a fejét. Hétfőtől a műszaki boltok be lesznek zárva két hétre ... a szonda beszerzés addig kihúzva. Tudod ki várna ennyi időt .... Az itt hozzászólók közül szerintem egyikőnk se de én biztosan nem. ... és az alatta lévő hsz.
(#) Higgs_Bozont hozzászólása Márc 6, 2021 /
 
A szondából jövő huzal egy pár centis szakaszán a fal tövénél van egy kis rozsda. Nem tudom ez mennyire ronthatja a vezetőképességét...
Szondát meg talán még úgy is tudok szerezni ha nem lesz nyitva tartó villamossági üzlet.
(#) erbe válasza VIM hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
A műszaki boltokat nem zárták be a korábbi zárlat idején sem. Valamiből dolgozni is kell a kisebb cégeknek, vállalkozóknak.
Ha beüt egy műszaki vészhelyzet, még kismegszakítót se tudna venni. Azt már biztosan hallottam, hogy a Praktiker nem zár be. A butikok, ruházati boltok és hasonlók zárnak.
Következő: »»   24 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem