Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos (biomassza) fűtési automatikák
Lapozás: OK   3 / 4
(#) dcsabi válasza msteve hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Néhány megoldás, esetleg jó ötletet adhat, bizonyos egységekhez... Bármilyen hasonlóság a "valósággal" csupán a véletlen műve lehet. a csőhálózat egy téglalap alakú hőcserélőt ad, ezt át lehet kötni néhány támrúddal, (pl. 6x30 laposvas, úgy hogy a víz áramlása a csövek között megmaradjon! (esetleg 16-s köracél) - a köpeny keret 4-5mm lemez lemez, ez így kibír 3-4 bár nyomást is! ugye automatikák szó szerepel a topic címében, ez itt mechanikus automatata tisztítónak látszik, lehet excenterrel hajtóműves motorral is mozgatni. "képzelt riport egy soproni faipari kiállításról és vásárról, kazán megtekintési lehetőséggel...stb. Vagy éppen biomassza "érzékenyítő" kurzus...a múltból a jövő felé.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2021
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Mivel sok bukta lehet egy ilyen rendszerben, ezért ezt sem szégyen megosztani. Ez nem egy 0603 ellenállás eldobása, hanem egy kicsit másabb "súlyú". A munkát és a jónak vélt dicsekvésre szánt portékát mégiscsak el kell dobni, vagy átszabni, ha bevalljuk magunknak, vagy a környezetünknek. Gondolom ebből is van mindenkinek egy két példány. Így "arc nélkül" büszkébben elővesszük. Egy kettőre már utaltam a hatásfok tekintetében. Most a használat, vezérelhetőség "buktái" tekintetében, beszéljük ki, mint legjobb "szívgyógyszert".
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) msteve válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Te akarod összehegeszteni a vízteret? Mert nekem az miatt kiesett egy fűtési szezon. A látszólag tökéletes hegesztés ezer pontján szelelt miután megnyomtam levegővel. Aztán megbíztam a javítással egy "szakembert",és fél év után ugyanabban az állapotban hoztam el tőle. Kénytelen voltam én lecsiszolni és újrahegeszteni. Az egyik képen látható hogy ki is kellett vágnom belőle az adagoló csöveit hogy ott is újravarrjam.
(#) msteve hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Ja,most hogy már nem fűtök,kiderült hogy egy összeégett relé miatt égtek ki az izzítógyertyák. Hétvégén leengedem a vizet,és hátratolom a raktárba a következő fűtési szezonig...mert kerekeket is szereltem rá
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) dcsabi válasza msteve hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Ha nem muszáj nem én hegesztem össze, van "ember" aki hegesztett már kazánt. Aztán, van egy-két másik titok, amitől egy kazánra adnak öt év garanciát - ez a hegesztésben is rejlik. az én windhager FKU (osztrák) wiessmann llicensz kazánom 1987-ben készült, vizes rostélyos,...stb..van még egykét okosság rajta, ami megfontolandó, 3,5 bár nyomást simán kibír. Egy gondja van, szén és fa tűzelésre is való, tehát pl apríték,pellet, ocsu,...stb lángja kimegy a füstcsőben hamar. A fenti képen lévő csöves kocka, és a mellette lévő tisztitó blokk egy bevált rendszer része, a délszláv régióban, A vezérlése elég gyermeteg és körülményes, elavult...stb a vas jó. manapság minden vezérlésnek, kell tudni néhány olyan funkciót,ami jól kiszolgálja a kazánt, "adagolásilag", kazánház "mendzser" oldalról, távelérés...stb. Az égető fej egy fontos dolog, nem kell sajnálni a munkát és a jó alapanyagot, hozzá, ezen rügózok már régóta. Egy feltett képen előbbre a csövek tetején, az egy begyújtó patron, kinai portéka, örök igérettel, és 300W. Ma éppen dióhéjjal játszottam, abban van energia bőséggel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) dB_Thunder válasza msteve hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Én Co-val hegesztettem meg a gravi fűtést az egész házban. Persze 30+ helyen csepegett, ebből 20-at megjavítottam, a többi berohadt, eldugult pár hét alatt.
Most már tudom hogyan kell gáztömör hegesztést csinálni, ma már a gázt is meg merem vele hegeszteni.

Víztérnél a legnagyobb gondot a sarokvarratok jelentenek! Elviekben nyomástartó edénynek nem is lehetne egyetlen sarokvarrata sem!! Mert a nyomásváltozások ott fogják kikezdeni a hegesztést! Illó volna lekerekítéseket csinálni...

Idézet:
„kazánház "mendzser" oldalról, távelérés...stb.”


Távelérés:
Én még véletlenül sem akarom messziről masszírozni a fűtést, vagy bármi mást se!!
Oldja meg a problémát a program, azért írtam!
Nincs, és nem is lesz távelérés a házam PLC-jéhez.
(#) msteve válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Én is trükkhöz folyamodtam amitől aztán nem folyt a hegesztés:
Öntöttem bele 20kiló nitró festéket,lezártam,állni hagytam egy órát,aztán megfordítottam,és úgy hagytam másnapig.
Aztán visszaöntöttem a festéket a kannába,és hagytam kiszáradni a dobozt.
Nem is folyt sehol beüzemelés után
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) dcsabi válasza msteve hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Idézet:
„Én még véletlenül sem akarom messziről masszírozni a fűtést, vagy bármi mást se!!
Oldja meg a problémát a program, azért írtam!”
erre, és más távelérésekre majd válaszol a "piac" vagy az ügyfél, vagy egy baráti megoldás,... az ember saját maga... Ez manapság nem egy vagy két "ló ára", hanem néhány "májlibáé"
Idézet:
„Te akarod összehegeszteni a vízteret? Mert nekem az miatt kiesett egy fűtési szezon.”
Nekem is kiesett, egy.. A csövek amit fényképeztem, az már egy 20kw körüli kazánocska lett volna, most meg a begyűjtött, maradék, pelletet és aprítékot, a kazánom "rostélyára" helyezett perforált lemezre helyezem, persze a már megtárgyalt 20-30% körüli hatásfok mellett. A vas meg ott mosolyog a fényképen, egyelőre...
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2021
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 17, 2021 /
 
Kérdezem:említetted, "vakondtúrás" elven működő fejjel szerinted pellet elégethető? Pontosabban képes adagolni probléma mentesen? Mert ha esetleg nem, akkor egy "füles" lyukacsos
tálat tennék helyette. Amit időnként kiborít egy valami. Ha így folyik az időjárás az éghajat medrében, (vagy Alaszkában csúcsra járatják az antenna rendszert) akkor még májust is végig fűtenünk kell!
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2021
(#) dB_Thunder válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 17, 2021 /
 
Pellettel álomszépen lehet vele tüzelni! Frakciója miatt könnyen átjárja a levegő.

Nem jó, ha nem lefele néznek a levegő fúvókák, azaz lukak, mert eldugulnak! És ezen a kiborítás sem segít! (beleég a salak)
Mindenképpen ferdén lefelé kell néznie oldalról, vagy fentről lefele!

Nekem a fűrészpor adta fel a leckét! Tisztán használva katasztrófa, de valamilyen nagyobb frakcióval együtt már kezdett alakulni! Aztán már nem akarták úgy odaadni az anyagot, hogy legyen benne elég forgács, meguntam.
Más forrásból meg annyi anyag lett volna, szerződéssel, hogy 4 családnak is elég lett volna...
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2021
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 17, 2021 /
 
Van egy két darabocska H10-s lemezem, ezt akarom a célra bevetni. A lyukak, ezek szerint "rosszindulatúak"bizonyos kivitelben.
Lefelé szélesedő, vagy kúposan visszasüllyesztve?. Majd a konkrét próba megmutatja... Az apró frakció az nagyobb kihívás, ahogy említed... Láttam egy olasz(?) eredetű kazánocskát, ott a tűztér alján egy 1m-s rés volt ott jött föl a fűrészpor, benéztem alája, látszott a csigás beadagoló, patentív, és az utolsó menet ellentétes emelkedésű volt ez adta a fölfele igyekvő
haladást az alapanyagnak. Ez mondjuk 800kw-os lehetett. De kis méretben is ugyanúgy kell viselkednie a fűrészpornak. Láttam olyan pelletes kazánt, ahol időnként a rendszer csinált egy drasztikus tisztító folyamatot. a füstgáz ventilator, "csőgázon" teljesen kiszívta a rendszerből a maradékot, kireptette a kéményen keresztül. Utána adagolt és újragyújtott.
Szerintem ez egy kicsit elhűtötte a hőcserélőt egyúttal, ugyanis 3-4 percig tartott ez. Olyan is létezik ahol egy 12x12cm-e perforált kockába potyog a pellet, a mellékterméket meg időnként kiporszívózza a háziasszony... De nyilván ez propagada filmecske volt(?) (youtube, warmflow...stb...)
Most a "családban" 2 példányban kell olyan kazánocska, ami egyenlőre pellettel menne, de ha be tudom aprítani majdan a fa hulladékokat, akkor azzal megy utána majd.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2021
(#) dB_Thunder válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Vakondtúrás fejnél, ha normálisan van használva, nem kell semmi takarító funkció! Folyamatosan megy, folyamatosan tisztul! Ami kifordul a fejből, az már kuka. Átmeneti időszakban, amikor már alig, alig van fűtés, akkor lehet salak benne. Azt meg vagy kiporszizod, vagy akármi!
Egyébként átmeneti időben jobban megéri klímával fűteni!

Vaslemezzel az a bajom hogy szerintem nagyon hűti az égést! Samott edényke kellene!
Levegő furatok, max 3mm átmérőjűek, de csak ott ahol kilép a levegő, egyébként nálam belülről fel van fúrva duplájára! Így nem tud megállni benne szinte semmi!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Köszi. Az a legjobb tapasztalatom átmeneti időszakra, mint amit Te már jóval előbb hasonlatosan említettél. Analóg folyamatos szabályozás...
Ha kicsi a fűtési igény, akkor pl, egy puffert kell felfűteni abból kell kitermelni kb 32-38C fokos vízet, ez egyenletes hőérzetet ad. Van egy ilyen távelérésű megoldásom, sorszor ránézek, mindig így használják. A folyamatosan mérsékelten meleg radiátor olyan mint a padlófűtés, vagy a falfűtés. A klima az addig fűt amíg jár...
A lyukacsos fém tálca olyan mint az egyik hasonló gyári pellet megoldás, ott lyukacsos kerámia kehely van, az majdnem samott...
Más... a vakondtúrás nem tud visszaégni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
Bocsi a belevauért !

Csak "lopható" ötletként mesélném :
30+ éve használtunk akkori műhelyünkben egy automata kazánt ( karborobot vagy valami hasonló volt a neve..) Lángborsó nevű aprószemű szenet használt, amit egy lassan forgatott dobon égetett...
Szabályzása ha jól emlékszem a huzat ( ventilátor + pillangószelep) illetve a dob léptetése volt.

Dob helyett korong ? Surrantó helyett adagolócsiga ?
(#) dB_Thunder válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Idézet:
„Más... a vakondtúrás nem tud visszaégni”


Ez nem a vakondtúrástól függ, hanem inkább az anyagtól.
Igazából minden visszaéghet ami valamilyen adagolásos rendszer, és kaphat kintről fals levegőt!
Persze a visszaégés csak addig tarthat, amíg az anyag folytonos!
Ezért mondom olyan fejet kell csinálni, ahol már nincs "adagolás", csak kinyit, bepotyog az anyag, majd visszazár, hermetikusan!
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Találkoztam olyan esettel, hogy egy cellás adagolás (csiga hajtás közé tett "légzárás"??)
Az időszakos felügyelettel megbízott személy, észlelte a "havária" gyanúját, lahúzta a főkapcsolót és elfútott!!! Nyilván "altesti szindróma" közepette... Egy intenzív szélvihar volt és visszafújta a száraz keményfa szíjácsot.
A a tűzoltók oltották el a tárolót hamarosan. Nyílván ha az illető kézzel folyamatosan adagolást kapcsol a csiga beviszi a kazántérbe a visszaparázslott anyagot. Vagy, nem csinál semmit, csga utolsó 1m-re tett mech th, ugyis megtette volna ezt! A "zsarátnok" megsemmisül!
Az emberi hülyeséget nehéz kiküszöbölni!
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2021
(#) dcsabi válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
A valóságban csak paríron láttam a megoldást, közben millió helyen emlegették a szabadalmaztatott megoldást. Mint "hashajtót". A valós véleményem az, hogy az öntvény korong (dob) égetőt elég macerás kiöntetni, továbbá drága is. A folyamatos fokozatmentes légszabályozás már említésre került elébb, Bármilyen megoldást a vezető gyártók bemutatnak, le is fényképezheted, a valóságban amire lemásolod és előállsz egy működő másolattal, addigra ők már sokkal előbbre járnak. Az ő sikerük a marketingben rejlik! Ez nem biztos, hogy a "karbo" robotnál is így lenne. Kínából koksz adagoló dolgokat árulnak töredéke áron kiöntve, CrNiFe...
ötvözetekből,... A H10-s lemezből lézerrel kivágva is sok minden megvalósítható!
(#) dcsabi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 10, 2021 / 1
 
Idézet:
„Mert a nyomásváltozások ott fogják kikezdeni a hegesztést! Illó volna lekerekítéseket csinálni...”
.
Megint "bizsereg a téma", ha máshogy nem a csendes tájékozódók részéről...A időjárás szépen folyik az éghajlat medrében. A Gl..Fm -s köszöni szépen jó üzletág...A hegesztés, mint olyan az nagyon kényes része a játéknak, volt (ill, van...) olyan kazánon, amelyen nem is volt sarokvarrat,- és nem kör alakú volt mellesleg. A kazán látszólag dupla falú kocka. Teszek ide egy képecskét is hozzá, meg aztán jegyezném még meg, hogy "te a füstgázt " akarod hasznosítani? kaptam kérdésként itt valakitől.... A "kazánosdi", illetve fűtési vezérlések, nem éppen a csúcstechnolócia része általában, de a felelőtlen és "tudatlan" megoldások meglepetéseket okozhatnak...!
A másik mondat ami megütötte a fülemet előbbre, hogy, "te a füstgázt akarod hasznosítani?"
nem akarom megsérteni a "szakmát meg a piacot". Meg kell jegyezzem, M.o.-n a vegyes kazánok nagy része egy "tőre" vezethető vissza... a néhai szén és lignit vonal...Ez izzással égve nem kellett bonyolult alakzat. Máig is a környező országokból olcsón ide hozott olcsón kinált vasak, képviselnek egy "vonalat"... Többek között az energia pazarlást kb 50-70% ! Ha hasáb fával, pellettel, fa aprítékkal, "ocsuval,...vegyes fa hulladékkal...stb fűtünk, a "lángcsóva" 20-30 kW teljesítménynél eléri a 2-3m-t!!! Ez a mai zsákutca megoldások mellett, nemcsak a füstcső hanem a kémény izzitását okozza... Egy jó füstgáz "meter"...K typus, J tipus, PT100 Pt-Rh...stb szenzorral megvalósított... Nem kazánt akarok reklámozni, csupáncsak, a kútba szórt pénzt akarom megmutatni... A vezérelt, égetés lehetősége, ideje itt van, használjuk...Csináljunk mérést, csináljunk jó vasat, csináljunk, jó vezérlést... A fizika segít... Jó szórakozást...Tanuljunk, pl: a "sógoroktól", akik étel készítéskor vendégségben megkérdezik, mennyi krumplit fogok megenni, mert annyit főznek meg!...
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2021
(#) dB_Thunder válasza dcsabi hozzászólására (») Okt 11, 2021 / 1
 
Idézet:
„"te a füstgázt akarod hasznosítani?"”

Csakis!
A kiváló égéshez a lehető legnagyobb égési hőmérsékletre van szükség, tehát onnan nem illő hőt elvonni, hanem pont ott kell koncentrálni! Cserébe a füstgáz is magas hőmérsékletű lesz, azt egy megfelelő méretű hőcserélővel lehet hasznosítani!
Az a baj, hogy az átlagos kályhákban hőcserélő rész rendkívül kicsi,(ha megfelelő méretű lenne akkora lenne a kazán, hogy megijedne tőle az ember, ill nem venné meg az ára miatt) ezért több száz fokos füstgáz megy a kéménybe!
Nettó pazarlás!!

Másik agyhalott, berögződött baromság, hogy egy házhoz kell 30-40kW kazán!
Egy átlagos kádárkockához is elég 10- maximum 20kW még szigetelés nélkül is!!
Persze ennek folyamatosan kell mennie, nem úgy, hogy este felrobbantom, szétégetem a kazánt 3 óra alatt, mert kihűlt az egész lakás, és fázik a család.... És még a puffert is fel kell fűteni...

Nekem van a kazánnál füsthőmérséklet mérés, arra (is) szabályzott a rendszer!
Majd megnézem a programot nekem mekkora volt a megengedett max kilépő füstgáz hőmérséklet, mert már nem emlékszem.

Az a baj hogy jóval több volt, mint a gázkazán kézmeleg párája...
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Mennyire nagy kell hogy legyen a hócserélő? ? 130 cső és mellette egy 120 literes bojler tartály teste elég nagy? (rakétakályha)
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Felületre kell nagy!
Láttál már lemezes hőcserélőt, ismered a felépítését?

A 130as cső felületét elosztod egy 30-40nel, aztán akkora keresztmetszetű csőből beraksz egy 30-40 darabot párhuzamosan, és jó hosszút

De ez már nálad nem kivitelezhető, tegyél spirált a 130as csőbe...
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
130 csőben lesz az égés a bojler teste meg a füst hőjét fogja átadni. A bojlerre akarok tekerni csövet mint hőcserélő. puffert akarok vele fűteni.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Van erről valami metszeti rajzod?
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Rajz nincs de videó igen. Lényegében ezt fogok lemásolni. Némileg módosítva. A betöltő nyílás 60-70cm fákra állítom be. Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Találtam egy ilyen VIDEOt!
Ha jól értem a körbe "tömött" belső 130as cső, és a bojlertest között lefelé szál a füstgáz. Ide lehetne beépíteni egy sok (vékony)csöves hőcserélőt. Alul hideg, felül a meleg kivezetéssel. Az a kérdés, hogy mekkora nyomáson akarod üzemeltetni a vízkört! 1 bárig nincs nagy gond, de a felett kerülni kell a sarokvarratokat!!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
A bojler tartály lesz a hőátadó és egy flexibilis fém csővel fogom körbetekerni és átvenni a meleget ami megy a puffer felé. de lehet hogy szárnyakat teszek a tartályra és a szárnyak közt fog futni a cső mint egy kígyó. Ezáltal 3 oldalról is kapja majd a hőt.
Nem igazán akarok most még belső víztereset építeni.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szerintem az kevés lesz, de majd meglátod!
Ha már tekerni akarsz, inkább a bojler belsejébe tedd!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
A felső egyharmados szekcióiban kb 450-500 fokos lesz a fém tehát azért lesz mit leszedni róla.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Nem a fokkal van a baj, hanem a hőátadással!
Ha szivattyúval keringeted a vizet nem fog felmelegedni, ha gravitációs keringést nem tudsz csinálni akkor meg fel is forrhat.
De majd kitapasztalod!
Flex van, hegesztő van, majd lesz valahogy!!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
A vizes rész úgy is második ütemben fog bejönni. Először a kályha üzemeljen jól. Azután építek rá hőcserélőt. Amúgy belülre nem éppenséggel jó ha beépít bármit is az ember. Csökken a huzat és a rakétakályha egyik fő eleme a "sok" levegő. Igen van mindegyik. Hegesztő pálca is van egy dobozzal, korong is van vagy 5 itthon de ha kell még hozatok még
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem