Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Altium Designer
 
Témaindító: Pavel, idő: Feb 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 47
(#) cross51 válasza ativagyok hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
A kiválasztott komponens alatt értem a No connect query-be írt komponenseket.

De egy ajánlás, hogy csináld és dobtam össze egy example projektet is.
1. Csinálj egy comonenst class-t azokhoz az alkatrészekhez amit kézzel akarsz bekötni (ha változik a designator-uk nem kell újra írni a szabályt)
- Ehhez Project->Options->Class Generation->User Defined Classes->checked
- amelyik alkatrészt akarod, hogy benne legyen annak adsz egy parameter-t ClassName-el aminek az értéke pl.: PolyNoConnect
- Ha alkatrészt frissítesz akkor vigyázni kell nem törölje a szabályt (de ha update-nél ki választod a replace selected...-et és ott az advanced alatt ki tudod venni a ClassName parameter így azt nem fogja piszkálni.
2. Ezt importálod pcb-re (most ezt nézzük üres pcb-re) van egy defulat poly rule létrehozol egy újat ez legyen magasabb mint a defulat poly rule query-be beírod, hogy InComponentClass('PolyNoConnect'), connect style->No connect és amik ebben a componens class-ban vannak alkatrészek nem lesznek a polygon-hoz kötve.
A példában nagyobb clearance-t is állítottam be.

Szerintem mecha és routing layer között nem tudsz clearance állítani a mechának pont az a lényege, hogy nincs elektromos információja.
Próbáld meg a keepout-al ahol nagyobb clearance kell, olyan vastag keepout-ot teszel és kb ugyanott vagy.
(#) sdrlab hozzászólása Jún 3, 2020 /
 
Sziasztok!
Adott néhány alkatrész...és a keep out réteg. Hogyan tudom szabályba foglalni, hogy erre a pár alkatrészre, ne folytasson clearance ellenőrzést?! Pontosabban, hogy egyedi clearancet adhassak itt meg rájuk, anélkül, hogy ez bármi mást érintene....
(#) superuser válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Ha netclass-ba rakod a kérdéses lábakat, az részben megoldja. Apró szépséghiba, hogy az összes connected copper-re ez a szabály fog vonatkozni. Szóval pl. ha az alkatrész egyik lába GND-n van, a GND-re is érvényes lesz a szabály.
(#) sdrlab válasza superuser hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Ez nem jó, mert folyatás van a lábak körül, és pl ezt a réteget nem érintheti a szabály, mert összefolyik teljesen...
(#) cross51 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Fel sorolok egy pár lehetőséget aztán használd amelyik tetszik

InComponent(Designator) query megadott designatorra fogja a szabályt érvényesíteni és az az alkatrész adott clearance el lesz, DE ezt nem ajánlom mert ha újra annotálsz akkor ugrik a rule

InComponentClass (class) query létrehozol class-okat az alkatrészekhez (alkatrész property-nél adja hozzá egy ClassName paramétert értéke a component class neve) előnye annotálásnál nem változik semmi, de ha alkatrész paramétert frissítesz ne felejtsd el beállítani, hogy ezt a paramétert ne bántsa.

WithinRoom(room) query a room-ok is component class-al működnek, de itt adott esetben tudsz adott területre is szabályt érvényesíteni nem csak adott IC-re.
pl.: BGA alatt akarsz csak 6mil-es clearance-el menni, de minden máshol 10 mil-t akarsz használni

HasPad(Designator-Pin) query adott pad-re meg tudod adni, hogy milyen clearance-el legyen ezt az első miatt nem ajánlom

HasFootprint(Footprint) query kb ugyanaz mint az előző
(persze ez kombinálható comp class-al)

Az én ajánlásom
Ha footprintekre kell: csinálsz component class-t pl.: MyClearance és csinálsz egy clearance rule-t ami az InComponentClass-al rászűr erre a class-ra

Ha pad-ekre kell: csinálsz Net és Component class-t is (érdemes net class használni, mert több vezetéket tudsz "megcímezni" és ha át is nevezed a vezetéket a net class rajta rajta hagyod így nem fog gondot okozni)
és a clearance rule-ban azT mondod, hogy InNetClass(MyClearanceNets) AND InComponentClass(MyCleranceComponets) és akkor nem fog a fentebb említett GND-s dolog fenyegetni mert lokalizálod a szűrést alkatrészekre

Remélem ez így nem sok infó, de döntsd el te melyik tetszik jobban, ha nagyon utánakeresel még lehet van erre más megoldás, de szerintem ezek a leggyakoribbak.
(#) sdrlab válasza cross51 hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Köszönöm a kimerítő választ! Majd áttanulmányozom őket tüzetesebben is...

Egyelőre már megoldottam a következő módon: InComponent -el rászűrtem a kérdéses alkatrészekre, majd a második szűrési objektumnál beállítottam ezt - OnLayer('Keep-Out Layer') or onlayer('multi-layer') és a clearance-nél 0mm-t adtam meg. Ez így jónak tűnik.

A rétegeket is meg kell adni, hiszen csak erre a 2 rétegre kell ez a szabály..., a többire nem, még ezeknél az alkatrészeknél sem!

De, értettem a veszélyeit ennek a módszernek...
(#) cimopata hozzászólása Jún 3, 2020 /
 
Üdv.

Ahhooz hogy pick n pkce file-t generáljak az alkatrész központi kordinátáit mi alapján generálja?
Magából a footpring center pontjából amit annak idején minden footprintél elkészítettem?
Hogyan tudom megnézni hogy a generáét pick n place filet használva hová tenné az alkatrész csak ellenőrzés képpen?
(#) cross51 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 4, 2020 /
 
Idézet:

Center X, Center Y - coordinates for the component's center point
Ref X, Ref Y - coordinates for the component's user-defined reference point
Pad X, Pad Y - coordinates for Pad 1 of the component.

Bővebben.
(#) cimopata hozzászólása Jún 9, 2020 /
 
Köszönöm.

Panelizálásnál ha nyitok egy új PCB tervet a paneliálásnak akkor routing rétegnek mouse bites kivágásokkal melyik réteget szoktátok használni?

Eredetileg sima nyákterveknél a keep out layer használom a panel kivégéséhoz, de most hogy panelizálom úgy érzem erre már nincs szükség és törölni kellene az eredeti tervben.
Vagy hagyjam benne és csináljak egy új réteget panelizálásnak és gerber expornál hagyjam ki a keep out layert? Hogyan szoktátok?

Most ilyen:
(#) cross51 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Ha a mouse bites kivágás alatt a kontúrmarást érted akkor olvasd tovább

A keepout réteg keepout-ra való (vagy meg room-onál használja az altium mint területhatár)
Régebbi altium-oknál csináltál egy mechát majd az be kellet állítani, hogy az a mechanikai réteg a root tool path (de erre már nem emlékszem hogy hol kellet)
Újabb altium-ban a mecha réteg típusánál beállítod, hogy root tool path és ennyi.

Ha mindent jól csináltál (és a panelizált nyákon is be van állítva a root tool path) és átváltasz 3D-be akkor látni fogod a kontúrmarást.
(#) cimopata válasza cross51 hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Sikerült beállítanom másik rétegre szeritem így már jó lesz.
Másik kérdésem is lenne, mégpedig hogy egyszerűsítsek a gyártáson, rátettem 1 panelizálásra 2 féle panelt ez eddig talán oké is viszont a designatorok sajnos ütköznek.
Ha pick & place filet generálok természetesen lesz 2db C1 2db R1 és így tovább. Ez okozhat keveredést a gyártásnél.

Hogyan tudom automatán lecserélni a designátorokat a két tervben úgy hogy az egyikben mondjuk 1-50 közt legyen a másikban meg csak 50 felettiek és ne kelljen egyenként semmit rogatnom raosgatnom?
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) cross51 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Tools->Annotation->Annotate Schematics a designator index control-t be kapcsolod, egyik projektben a sheet-eket 100-as Start Index-el ha van három sheet-ed akkor 300-esz az utlsó sheet így első sheet-et 100-199-ig fogja annotálni (persze a teljes kihasználáshoz kell 100 alkatrész)
majd a másik projektben nem 100-al indítod hanem az előző sheet utolsó indexe +100 tehát jelen példával 400-al indul a következő project.

Vagy ha minden board-on <100 alkatrész van, de több sheetet használtál az összes sheet-et beállíthatod 100-as indexel a következő projektet 200-as indexel és így tovább így a board-ok végig külön designator-ral lesznek.

A kontúrmaráshoz amúgy érdemes törőhidat csinálni , úgy láttam az előző képben használtad is, működik panelizálással is.
(#) cimopata hozzászólása Aug 26, 2020 /
 
Üdv.

Nem nagyon szoktam autoroutolni, de most lusta voltam és ahogy futtatom avezetékezést rengeteg helyen csinál hasonló páthuzamos felesleges kötéseket és hurkokat szorosan egymás mellet.

Hogyan lehet ezt a dolgot álltani hogy ilyet ne nagyon csináljon?

autorute.png
    
(#) cross51 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 26, 2020 /
 
Szerintem a routing conflict resolution rosszul van beállítva vezeték elhelyezés közben (Ctrl+W) állítsd át (Shit+R) pl Walkaround-ra.

Nem biztos, hogy ez a jó, de nálam sose csinált ilyet az autorouter
(#) ebke hozzászólása Dec 29, 2020 /
 
Sziasztok,

Még most ismerkedem a program használatával, ezért egy alap kérdést szeretnék feltenni.
Korábban tervezett és elmentett kapcsolási rajz szerkesztőbe betöltése után, szeretném újra tervezni a huzalozást. De a PCB Design/ Update Schematic és Import changes gombok inaktívak.
Hogy tudom újra áttölteni a komponenseket?

Köszönöm,
(#) superuser válasza ebke hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
A schematic editorban van amit keresel. Design/Update PCB document.
Amúgy nagyon jó az AD, de kis túlzással ha egy vonalvastagságot meg akarsz változtatni, akkor mehetsz fel a Youtube-ra megnézni egy tutorial videót. Ez mondjuk pont nem erre a funkcióra vonatkozik, mert ez jellemzően a többi programban is így megy.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
(#) jefflynn válasza ebke hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Csak akkor működik, ha projekt van megnyitva, és van a projektben sch és pcb fájl. Ha csak simán megnyitod az sch-t, akkor nem működik, azt hiszem a menüpont sem jelenik meg. Ez szerintem logikus, mert akkor nem tudja, melyik a hozzá tartozó pcb fájl.
(#) lóri válasza jefflynn hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Meg nem árt, projectbe vagy dsnwork-be szervezni a két file-t.
(#) tothtechnika2 hozzászólása Ápr 29, 2021 /
 
Vállal valali közületek, aki ért ehhez a programhoz, egy rövid kis oktatást a program használatáról? Ilyen 2-3 órás dologra gondolok, akár skypon teamvieweren is. Hálás lennék.
(#) szücsien válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Szia! Melyik verziót használnád?
(#) superuser válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Az elég jól segíti az elindulást. Altiumról kb. az a tapasztalatom, hogy egy vonalvastagság állításhoz is mehetsz fel a Youtube-ra és nézheted meg a videókat.
Mindenről van fent videó, érdemes sokat megnézni.
(#) jlazar hozzászólása Máj 12, 2021 /
 
Üdv

Summer 09-ben mitől van az, hogy egy SajátKonyvtár nevezetű fájlból nem hajlandó befordítani a könyvtárak közé úgy a megrajzoltakat, hogy ha a footprint nincs hozzárendelve egy bármilyen alkatrészhez.

Vagyis, footprint könyvtárban szerepel "példa32" 32 lábú IC foglalat footprint, de ezt csak akkor elérhető kapcsolási rajz szerkesztés közben, ha sch könyvtárban a "példa32" 32 lábú alkatrészrajzhoz hozzá van adva mint a hozzá tartozó rajzolat.

Valahol beállítható? Könyvtár fordítása közben nem ad hibaüzenetet, egyszerűen kihagyja, oszt jónapot.
(#) cross51 válasza jlazar hozzászólására (») Máj 12, 2021 /
 
Nem teljesen értem mit szeretnél, mert általában 1 symbol 1-N footprint kapcsolat fennáll mindig. Ha mégis footprint nélkül akarsz használni egy alkatrészt akkor az nem Standard alkatrész a Component Type-ot át kell állítani Grafikusra mondjuk. Bár ettől függetlenül mennie kéne legalábbis 16-től felfelé eddig nem volt ilyen gondom.
Azt sajnos nem tudom, hogy az AD09-ben lehet-e Component Type-ot állítani.
(#) jlazar válasza cross51 hozzászólására (») Máj 13, 2021 /
 
Ha SN7400-hoz DIP14-et akarok használni, akkor hozzárendelem és valóban fennáll a kapcsolat. Ha SO14 kell, azt is hozzárendelem.
Ha viszont egy SN7400 tokot hozzá akarok rendelni egy SIP80-hoz (én dolgom, megtehetem, nagyjából senkinek semmi köze hozzá ha van rajta 1-14 elnevezésű láb), akkor hiába rajzolom meg a SIP80 footprintet, amíg nem rendelem hozzá egy alkatrészhez, addig a könyvtár szerkesztése közben megjelenik, viszont kapcsolási rajz összepakolás közben nem jelenik meg a library listában és nem használható semmi másra sem. Ez eddig nem így működött, általában a windows frissítés az ami nagyjából minden alkalommal elcsesz valamit ebben a régi Altiumban, az utóbbi hetek hozadéka pl. ez volt.

Component Type-ot megnézem, talán lesz benne.
(#) cross51 válasza jlazar hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Én még mindign nem teljesen értem a célodat.

Egy footprintet, nem fogsz tudni a sheeten megjeleeníteni, hogy nincs hozzá symobl, a footprint csak arra használható, hogy symbol-hoz legyyen hozzárendelve ezzel le tudd rakni.
Vagy küldj egy képet róla, mert nekem még mindig zavaros.
(#) Jonas hozzászólása Márc 20, 2022 /
 
Sziasztok!
Eddig Eagle-t használtam, most viszont elkezdtem használni az Altium Designer-t, viszont a könyvtárrendszerét nem nagyon sikerül átlátnom. Eagle-ben már megszoktam, hogy hatalmas lokális library van, eddig az esetek kb. 95%-ban minden kéznél volt. Viszont mintha Altium esetében ez nem lenne így, a két alapértelmezett könyvtár (amiről tudok) azok a "Miscellaneous Connectors" és a "Miscellaneous Devices", ezek viszont elég szegényesek, itt pont fordítva van, az esetek 95%-ban nem találom ami kell . Ismerem még a Manufacturer Part Search funkciót, viszont az én célom egy lokális, elég nagy alkatrészkönyvtár lenne - hasonlóan az Eagle-höz - ami alapból tartalmazza a sűrűbben használt alkatrészeket. Van valami hivatalos standard library?
(#) cross51 válasza Jonas hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Hivatalos igazandibol nincsen, de a celestial DBLib-ben sok minden megvan.
DBLib leiras.
(#) sdrlab válasza Jonas hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Az octopart.com-on regisztráció után pár perc alatt összevadászhatod az összes neked kellő könyvtári elemet készen! Már csak annyi a dolgod, hogy saját könyvtári gyűjteménybe pakolod ki őket...
(#) cross51 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 23, 2022 /
 
A manufacturer part search is az octopart-ot használja igaz, hogy abban az esetben ha nem csak paramétert akarsz letölteni (hanem symbol+footprint) aktív softwarekövetés kell.
(#) Jonas hozzászólása Márc 24, 2022 /
 
Értem, tehát nincs gyári könyvtár, ezen kicsit ledöbbentem, hogy egy ilyen nagy és komoly programnak nincs sajátja. Viszont a celestian library az tetszik, valszeg ez lesz használatba véve. Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   46 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem