Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   270 / 276
(#) gyula84 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 25, 2021 / 1
 
köszi a választ pc-táp lesz a padláson
(#) engineerman válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 25, 2021 / 1
 
Akkor menni fog. EE 40 nél már változtathatsz a primer menetszámon és a szekunderen is ( növelheted arányosan ) Így a trafód kimeneti feszültsége is nagyobb lesz. El lehet érni elméletben a 650-800 V ot is. De akkor már a szigetelésekre ügyelni kell. Ilyen esetben célszerű lakkozni a tekercseket. ( a kész trafót lakkba áztatod pár percig aztán hagyon szépen lecsöpögni a felelsleget. Ahol kritikus ott ugy is bennmarad a lakk..
(#) engineerman válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 25, 2021 / 1
 
Ez például a Horizont A50 es trafója ( 4,7 Joule-os) Nemrégiben került hozzám javításra. Itt is EE 30as ferrit trafót használt a gyártó. Német precizitás ide vagy oda, de a lakkozást ők is mártogatással oldják meg ( mint ahogy a képen is látszik )

A50.JPG
    
(#) gyula84 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 26, 2021 /
 
pár pásztort javítottam már én is általában a kimenőtrafó volt a hiba (átütött belül), gyárinál is ahhoz lehetett venni pótalkatrészt kb 35 ezer volt a trafó , itt mi volt a hiba?
(#) TAttila77 válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 26, 2021 / 1
 
Üdv. Már ha kimenőtrafója van is. Nézd meg visszább milyen borzadály villanypásztorról írtam. Olyannal nem hiszem, hogy találkoztál, de ne is találkozz vele szerintem. Elrettentő példaként írtam róla.
(#) engineerman válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 26, 2021 /
 
Villámcsapott volt.. Szinte mindent cserélni kellett.

A kimenőt én megcsinálom, azt nemigen szoktam venni.
(#) gyula84 válasza TAttila77 hozzászólására (») Ápr 26, 2021 /
 
olvastam annyira rossz nem volt nálam, csak junoszt trafós az is át volt égve persze

engineerman
az igen, miből készül a kimenő trafód?
(#) TAttila77 válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 26, 2021 / 2
 
Én is magam tekerem a légmagos kimenő nagyfesz. trafókat. Én nagyon kicsi dobozba építkezek, a trafó max. 8x3-4cm. Az egészet egy PVC csőbe teszem és kiöntöm extra gyorsan kötő műgyantával.
(#) engineerman válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 26, 2021 / 3
 
gyula84 Ei 66 illetve EI 84 M400-50 es vas, Weisser cséve + doboz. Poliuretán gyantával kiöntve. De leginkább csak a gyáriak pótlására csinálok. Nagyritka hogy külön rendelésre gyártok.

Ezzel a géppel: Bővebben: Link

A fotón meg maga a trafók plusz egy rendelt villanypásztor.

A harmadik képen láthatod azt az EE 30 as ferrit trafót, amit korábban írtam. 580 V tud, 20µF ra 1 sec alatt. Az áramfogyasztás középértéke ugy 350 mA 12V -ról
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2021
(#) engineerman válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 26, 2021 / 1
 
TAttila77 trafója is kiválló. Volt már nálam olyan javításra amiben az ő trafója volt ( elektronika szállt el )

Minkét fajta tarafónak van előnye, hátránya.

A légmagos trafó aránylag nagy veszteséggel dolgozik, de cserébe nem kell semmiféle védelem az elektronikába. Mert a légmagos nem "rug" vissza. Fel lehet vele menni 4 - 5 Joule-ig is, ami általában minden állat tartásánál elegendő.

A vasmagos trafó elkészítése nehezebb, sokkal munkaigényesebb, és ami a legfontosabb hátrány: ha nem megfelelő a menetszám arány, vagy a vashoz alkalmazott légrés, ugy képes akkorát visszarugni az elektronikára hogy még a L+C fojtó és a védődiódák sem képesek megvédeni a tirisztort. Ezenfelül a vasmagos trafókat méretezni kell, illetve az elektronika meghajtását kell a trafóhoz igazítani az optimális jelforma miatt.

Kétségtelen előnye hogy akár 18 Joule-ig is fel lehet menni, aránylag kevés rézveszteséggel. De ezek extrém számok. 12-16 Joule már akár egy 80 hektáros legelőt 4 sorban bekerítve is gond nélkül ellát. Ugy hogy se bölény se szürkemarha nem megy ki..
(#) fleta válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 27, 2021 / 2
 
Én is úgy tekergetem a vp trafókat mint Te.
Csináltam hozzá néhány automata, felautomata Cnc tekercselő gépet. Század pontosságú MACH3 progi működteti 2 tengely dolgozik. Laptopról megy, teszi a dolgát. 0,1 től 1.2mm drogig teszteltem. Valakit érdekel tudok videót is küldeni ide sajnos nem megy fel csak fotó.
(#) engineerman válasza fleta hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Ahogy látom, epoxi gyantával öntöd ki. Én csak a szaga miatt nem birom
(#) fleta válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Vilepox tokozo gyanta. Alig van szaga.
(#) engineerman válasza fleta hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Azt használom én is.. Csak az tevesztett meg hogy fekete. De ezek szerint festett..

Azzal jó dolgozni

Korábban epoxit használtam, de sokkal nyűgösebb vele dolgozni mint a Vilepox-al. És nem mellesleg megfájdult a fejem a szagától...
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2021
(#) david10 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Szia. A 3.ik- képen a 2db. műanyagkötegelővel összefogott légmagos tekercsnek milyen szerepe van? Több villanypásztorban is láttam, de nem egyértelmű a szerepe.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2021
(#) TAttila77 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 27, 2021 / 1
 
Te szerintem nem találkozhattál még az én trafómmal. Esetleg hasonlóval.
//Szerintem a legjobb a légmagos trafó, mert ha hanyagúl bánnak a kerítéssel és a gaz lezárja zárlat esetén nem terhelődik meg a vezérlés inverteres áramköre.// Nekem mindig az a bajom, hogy a delikvens vagy nem tudja felfogni, hogy mennyire komolyan kell szigetelni a 20-30kV vezetéket míg a kerítésre csatolja, vagy trehány és nem kaszál a kerítés alatt és e miatti zárlat öli meg. Vagy egyszerűen szétrohad a dobozon belűli párakicsapódástól. Már azon morfondírozok, hogy egyet kiöntök teljesen gyertyaviasszal.
Egy Hortobágyi nagyon jó barátom farmjára javítottam pár éve egy komolyabb tudású komoly villanypásztort és abban láttam meg a légmagos csatolást. Ez a trafó úgy nézett ki, hogy egy kb.150W trafó csévélyén volt a dolog kivitelezve, csak a gyártó spórolni akart a műgyantával és csak félig volt abba belemártva, a lakkozott trafócséve fele kikandikált belőle. Na ez égett meg a dobozon belűli pára kicsapódástól.
Én sokkal kisebb trafót szoktam tekerni, a légmag átmérő olyan 16mm-es, 06-osból 40-50 menet a primer, a szekunder pedig kb 1500-2000 menet 0,3, vagy attól vastagabb drótból. Sorszigetelés poliészterfólia (hostafán). Aztán vagy mécses -gyertya viaszba mártogatom, vagy műgyantával öntöm ki az egészet színűltig, miután pvc cső darabba dugom a nyers trafót.Én nem használok motorindító kondit kisütögetni. Attól függ, 2,2-4,7u Wimát használok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2021
(#) engineerman válasza david10 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Szia. Az pont a már tárgyalt Tirisztor védelem egyike. A trafó felől visszaérkező impulzosokat hivatott elfojtani. Átlagértéke 22 - 33 uH között szokott lenni. Viszont mivel jelentősen melegszik a rajta keresztül folyó áram miatt, így nagy átmérővel , vastag huzalból, és kizárólag légmagos kivitelben célszerű elkészíteni.
(#) gyula84 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Ez igen nagyon szép munka, ez melyik fajta villanypásztor? én most bányásztam ki az összes trafót amit találtam a padláson

TAttila77
igen ezt olvastam visszább

tr1.jpg
    
(#) engineerman válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 / 1
 
Köszönöm! Ez egy inverteres 3 Joule-os

A trafók közül azt használd amelyik legalább 30x30 mm-es Lehet nagyobb is , de kisseb ne nagyon. A magméret lényegtelen szinte. Viszont szétszerelés után nézd meg hogy a két összeillesztett vas között nincs e már gyárilag légrés. Akkor nem kell közzé celux vagy távtartó fólia
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2021
(#) TAttila77 válasza gyula84 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 / 2
 
( Üdv. Én pl. újabban pici trafókkal, amik PC táp készenléti tápjában vannak , használom az inverterben olyan 4-500V-ot előállítani. )
Itt van a képen és ilyen a nagyfesz trafóm. Ez most hatamlas 150x110-es doboz
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2021
(#) david10 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Köszönöm a válaszodat.
(#) david10 hozzászólása Ápr 27, 2021 /
 
Sziasztok,
Arra van-e valakinek ötlete hogy miként lehetne a kerítés vezeték folytosságát (mikrokontrollerrel) ellenőrízni/mérni?
Volt egy olyan ötletem is hogy percenként 3 másodpercre megszakítani a szikra előállítását, 5...12v-ot vezetni a huzalba és megmérni egy ellenallásosztón keresztül hogy mennyi feszültség jön vissza, de szerintem ez nem túl üzembiztos megoldás.
Az egyik fórumon találtam egy olyan megoldást amivel a tekercsben lévő áramot (feszültséget?) mérik, ezt bonyolult lehet-e megoldani?
A választ előre is köszönöm.
(#) engineerman hozzászólása Ápr 27, 2021 /
 
Itt elérhető egy rövid videó a nagyfesz trafó tekercselésről:Bővebben: Link

Illetve lentebb képek a gépről
(#) engineerman válasza david10 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Szia

Sajnos nagyon nehéz megvalósítani. Annó mi is kisérleteztünk hasonlóval. Még nagyfeszültségű mérőfejjel, szóppal sem egyértelmű, hogy a jelalak lefutása miért meredek vagy lassú.. Rengeteg tényező zavarja a mérést ( a kerítés anyaga, hossza, az aljnövényzet, stb )

A Speedrite 10000, illetve a 15000i tudja ugy ahogy mérni. Az egy mikroszámítógép vezérlésű és lakatfogó mérési elven jelzi a szakadást

Egyszerűbb sötétben megnézni hol "villámlik" a karámvezeték...
(#) engineerman válasza david10 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
De itt van három jelforma. Láthatod mennyire minimális az eltérés.
A képek nevei az állapotot is tükrözik

1. Normális müködés ( se zárlat se szakadás
2. Zárlatos karám
3. Szakadt karámvezeték
(#) david10 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Szia.
Köszönöm a fényképeket, sajnos mikrokontrollerrel közel lehetetlen lesz ebből a jelből bármit is eldönteni.
Az szerinted jó megoldás lenne ha a kerítésre menő és a kerítésről visszajövő feszültséget mérném? Elméletileg ami visszajön a kerítésről még az is bőven 2 kV felett kellene legyen?
(#) engineerman válasza david10 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Valójában egyszerűbbnek tűnik számomra az árammérés ( lakatfogo elvén )

XXX mA áramerősség normál működéskor. Szakadáskor ez csökken, zárlatnál pedig növekszik.

Valójában nem is pontosság számit, hanem az eltérések érzékelése

Szóba jöhet még a feszültségváltozás mérése. Xxxx kV normál üzenél, zárlatnál ez leesik, Szakadás esetén pedig jelentősen felugrik.

Láttam olyan megoldást hogy egy nagyfeszültségű osztón keresztül hajtottak meg egy hangfrekis LED-es kivezérlés jelzőt. Kivállóan indikálta a terhelés változást.

A Francia Lacme néhány típusában ezt ugy oldották meg hogy a nagyfesz trafoban van egy plusz kicsatolo tekercs, ez szolgáltatja a feszültséget.
De ezer más módja is van. pl egy ferrit toroidon átfűzni egy szilikon vezetéket amin keresztül folyik a karámra menő nagyfeszültség. Nyilván megfelelően szigetelve ( műgyantával kiontve ) és a toroid kivezetésein mérhető, indikálható feszültség jelenik meg minden impulzusnál..
(#) david10 válasza engineerman hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
A
Idézet:
„Láttam olyan megoldást hogy egy nagyfeszültségű osztón keresztül hajtottak meg egy hangfrekis LED-es kivezérlés jelzőt. Kivállóan indikálta a terhelés változást.”
megoldás házilag épített készülék volt vagy gyári?
Privátban pár kérdéssel keresni foglak az elkövetkezendő napokban.
(#) engineerman válasza david10 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Szia

Gyári, egy francia Lacme valamelyik típusa

rendben
(#) Remci hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Üdv!
Ma fényképeztem,németeknél dolgoztunk. Azt értem hogy szikra köz, de mi a jelentősége hogy rugós?
Következő: »»   270 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem