Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESR mérő
 
Témaindító: zoly15, idő: Márc 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 17
(#) vargaf válasza menyus hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A lap jobb oldalán, javítási segédletek között van, én tettem fel, már 10 éve.
(#) Ge Lee válasza menyus hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A saját méréseket, saját táblázatot nem tudod elkerülni, de ez érthető is. Mondok egy példát. Kiveszem a zacskóból a teljesen új 4,7µF/250V-os kondit és megmérem, az ESR 1,3 ohm. Aztán eltelik 1-2 hónap, veszek valahol egy másik 4,7µF/250V-os kondit és azt is megmérem, az meg 4 ohm. Akkor ilyenkor mi van? Ha azt mondom, hogy annak 1,4 ohmnak kell lenni, akkor a másodikat bedobom újan a kukába?
Mondom máshogy. Javítok valamit, mérem benne az elkókat. Odaérek egy ilyenhez, megmérem, és 4 ohm. Akkor ha a második kondi szerint nézem, akkor ez az elkó teljesen jó, mert olyan értéke van mint az újnak. Ha viszont az első szerinti, akkor jó messzire el kell hajítanom, hiszen már a triplájára nőtt az ESR értéke.
(#) menyus válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Igen, én is pont erről firkáltam hogy így kutya vacsorája az egész ESR mérés, mert nincs egy egységes referencia amihez viszonyítani lehetne. Ahány gyártó annyiféle táblázat és nem kicsik az eltérések azonos értékű normál (nem Low ESR) elkóknál. Nagyon szélsőséges értékeket nyilván ki lehet szúrni vele, pl esetedben az 1,4 vagy a 4 helyett mérsz 14et, vagy 0,1 et. De még akkor is kétséges hogy melyik érték az érték közeli ami jó? Az 1,4 vagy a 4 közeli érték? (pl 1,6 vagy 3,8) Mert attól függ éppen milyen elkót mérsz. És ha pl a két érték általad mért "referencia" (vagy etalon, ahogy tetszik.. ) között van az ESR értéke? Pl 2,8 Ohm? Na olyankor mi van? Mindenképpen rossz, mert mindkét értéktől mesze van, vagy az egy harmadik gyártó elkója ami teljesen jó, vagy éppen egy Low ESR elkó és egyébként az is teljesen jó? Vékony jég ez.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) menyus válasza vargaf hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Jah, látom. Én a googliban kerestem rá az ESR mérésre Tantál kondik esetében és azt az ESR mérős topicot dobta fel találatként. Mert van benne szó a Tantál kondikról is. Másfelé nem is kattintgattam az oldalon, pedig sok jó és hasznos dolog van fent valóban! Köszi már a könyvjelzőim között van.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) elektrorudi válasza menyus hozzászólására (») Feb 13, 2019 / 1
 
Szia!
Igen lehet mérni csak nem érdemes. Miért? Mert különböző alapanyagú, különböző technológiával gyártott kondenzátorokat másra és másra gyártják.
- ESR mérésnek csak a Low ESR jelölésű kondenzátorokon van értelme. Ezeket kapcsolóüzemű tápegységekbe gyártják, és 100kHz nagyságrendű frekvenciák szűrésére alkalmazzák. Csak ennél van jelentősége az ESR értéknek.
- Tantál kondenzátorok legismertebb jellemzője a kis szivárgási áram. Nem kapcsoló üzemű tápegységbe való (sőt, semmilyen tápegységbe se). Az ESR-nek nincs jelentősége.
- Elektrolit kondenzátor. Csak hagyományos, 50Hz-es tápegységekbe való, és max. a hangfrekvenciás sávban használható jól. Legjellemzőbb hibája, hogy idővel az elektrolit eltávozik belőle, kiszárad, és ezért elveszti a kapacitását. Az ESR-nek nincs jelentősége.
- Fólia kondenzátor. Jellemzője, hogy nagy (a kapacitásához képest), viszont nincs benne elektrolit, nem szárad ki és unipoláris (mindegy melyik kivezetése a plusz-minusz). Váltóáram átengedésére használják. Az ESR-nek nincs jelentősége.
- Kerámia kondenzátor: nagyfrekire használják. Az ESR-nek nincs jelentősége.
Szóval azért nem találsz a tantál kondenzátorra táblázatot, mert nem egy rá jellemző adat.
(#) proba válasza menyus hozzászólására (») Feb 13, 2019 / 1
 
Mondjuk én más irányból közelítem a dolgokat, van egy alap táblázatom, ha azt nem tudja, tőlem lehet vadi új, nem érdekel jó e a gyártó szerint, vagy nem, kuka. A szerkezet amibe beleépítem, nem azt kérdezi közvetve ki gyártotta, hanem azt hogy mennyi az ESR. A gyártók szerinti szűrésnek akkor volna értelme, ha az anyagbeszerző tényleg azt hozná, amit kérek, nem azt, ami a közbeszerzésen nyert. Szerkezetekben meg jellemzően annyira leromlik az ESR/kapacitás érték mire tönkre megy, hogy a viszonylag lazább tűrésen sem megy át.
(#) sdrlab válasza menyus hozzászólására (») Feb 13, 2019 / 1
 
Alapban, az itt fellelhető ESR mérők szigorúan véve nem is ESR-t mérnek, hanem mindössze egy impedanciát!Abban az esetben, ha mérendő kondenzátor reaktanciája jóval kisebb, adott frekvencián, mint a valós ESR-je, akkor az impedancia mérés nagyjából az ESR-t adja vissza reálisan. Viszont amint a kisebb kapacitások felé haladunk, egyre pontatlanabb az egész, mert a ESR+Xc képletben egyre nagyobb lesz az Xc értéke. Jól mutatja ezt az ezekhez "mellékelt" táblázat is, ahol nem véletlenül nő meg minden kondenzátornak az "ESR"-je a kis kapacitások felé haladva! Egy olyan műszeren mérve, ami a valós ESR-t méri elkülönülten, ott ilyen összefüggés a kapacitás függvényében nincs.
(#) menyus válasza proba hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Szerintem is ez a helyes megközelítés, és a hibakeresés tekintetében is ott tartunk hogy gyakorlatilag a két véglet közeli értékek dobnak hibát. (Majdnem szakadt, majdnem zárlatos vagy teljesen)
(#) menyus válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Köszi a fejtágítót Uram, hasznos volt és logikus teljesen. Tantálról azt olvastam van aki méri de nem nagyon találkozott csak (ismételten) a két véglettel zárlatos vagy szakadt. A tantálok ESR értékei pedig alapban is mohm nagyságrendűek.
(#) menyus válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Ez is érdekes, köszönöm. Akkor most eszembe is jutott ezzel kapcsolatban a következő kérdésem. Az a műszer (NIPPUR16) ami nekem van, az képes a jo nem jó állapotot egy 6 os skálán csipogással megkülönböztetni. Tehát alacsony érték egy csipogás magas érték 6 csipogás. Csakhogy... Mihez képest viszonyít? Mi a referencia? Azaz, nem kell előre beállítani rajta hogy éppen milyen kondit mérek, nincs is lehetőség semmiféle állításra csak egy 0 kalibrálást / hitelesítést lehet vele végezni ha esetleg műszerzsinórt cserélek..stb. Vagy egyszerűen csak arra operál a cucc, hogy megfelelő tapasztalat megléte alapján én tudok viszonyítani, mert kb. "tudom" hogy egy 250V 47mF nak kb mekkora az értéke? Vagy, valahonnét a mérés elején "tudja(?)" (honnét?) hogy milyen kondit mérek éppen. Ez viszont teljesen életszerűtlen mert ha eleve hibás az elkó akkor már félre is kalibrálta saját magát...
(#) sdrlab válasza menyus hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Nem ismerem konkrétan azt a műszert, de mivel táblázatból "dolgozik", egészen biztosan az is impedanciát mér csak. Van neki kijelzője, ahol ezt számszerűen mutatja is. Gondolom a csipogások száma ebből van származtatva mindössze. S pont ahogy neked kell tudnod, mit mérsz, és az a táblázat szerint jónak számít e, ugyanígy kell meghatározni a csipogások számából ezt a jellemzőt...
Léteznek továbbá merőben más elven működő ESR mérők is, melyek nem impedanciát mérnek, hanem konkrétan az ESR értékét.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2019
(#) menyus válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Értem, csak kissé akkor zavaró a műszer ismertetőjében a szövegezés. Mert azt írja hogy a műszerre rá se nézve a csipogások számából következtethető hogy jó ez az elkó vagy sem. Azt viszont nem írja hogy ez egyben azt is feltételezi hogy én fejből tudom a táblázatot kb, és ránézve a mérendő elkóra (feszültség / kapacitás?) kapásból tudom hogy mi a jó és mi a rossz érték. De így már értem, kb erre gondoltam én is. köszönöm.
(#) Ge Lee válasza menyus hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
A Nippur is hasonlóan működik mint az egyszerűbb PIC-es vagy AVR-es műszerek, hiszen az is olyan, csak jobban ki van cicomázva, tehát az sem valós ESR-t mér, de nincs is rá szükség. Azt hogy jó vagy nem jó az elkó azt a beleírt program alapján dönti el és ad rá jelzést.
Néha előfordul kisebb értékű elkó (0,47µF vagy 0,22uF) a gyakorlatban, de általában 1µF-nál kisebb nem nagyon van. Annál pedig még nem zavaró az Xc értéke a mérésben.
Javításoknál, amikor pl. elkó hiba miatt megy tönkre valami általában már úgy is az van, hogy az elkó ESR értéke a többszörösére növekedett. Nem szoktam a szemetet eltenni de némelyik jó lenne most szemléltetésnek. Szóval általában az van, hogy mondjuk egy 1,5 ohmos értékből 8-12 ohm lesz, ezért felel meg erre a feladatra tökéletesen egy fiókból összerakott műszer is, amiben van egy quad OPA, meg egy analóg műszer.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
1µF még 100kHz-en mérve is több mint 1,5Ohm! Kisebb frekvencián még rosszabb a helyzet. A te műszered hány kHz-en is mér? Kis ESR mérésére alkalmatlanok ezek a műszerek...
(#) menyus válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Ok, köszönöm. Akkor leegyszerűsítve ezek a műszerek csak elnagyolt közelítő "mérésekre" alkalmasak. Amolyan "placebo műszerek", főleg hogy nem is valós ESR t mérnek. Mindegy, ilyen is van a repertoárban. A tapasztalatom az egyébként hogy hibakeresés során kevés kivétellel nem a műszerrel kimért elkó volt a ludas. Úgyhogy áttértem arra a megoldásra hogy a gyanús környezetben (melegedő alkatrészek környezete, hűtőborda, tekercsek..stb) lévő, vagy ugye a szemmel is látható problémákkal küszködő elkókat kapásból cserélem ha kell ha nem alapon. Való igaz hogy ez nem következetes hibakeresés, de eddig bejött. És tekintve egy kommersz elkó árát nem is túl drága megoldás, nem utolsó sorban semmivel sem elnagyoltabb mint egy ilyen műszer által szolgáltatott bizonytalan információ ami a köztes értékek esetében sokszor tévútra visz.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 16, 2019
 
A "Kinek van nagyobb" típusú vitát eltávolítottuk. Amennyiben a kakaskodást folytatni akarjátok, arra ott a játszótéri homokozó, ez nem az a hely, ahol ez megengedett!
(#) jdani hozzászólása Jún 23, 2019 /
 
Üdv. ESR mérőt keresek kínában. Nem kell valami spéci.
Tudtok valamit ajánlani? Vagy mi szerint válasszak?
(#) designer válasza niedziela hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
A C5 kondenzátor az eredeti rajzon 1 uF, a tiéden 1 nF. Melyik a jó érték?
(#) deandras válasza designer hozzászólására (») Máj 15, 2020 /
 
Szia,
Szerintem 1uF, az a kondi.
Itt az eredeti kapcsolási rajz.

myesr.gif
    
(#) viktorka0011 hozzászólása Máj 2, 2021 /
 
Sziasztok
Találtam egy kapcsolást,szerintetek ez mükődőképes lehet?

esr.jpg
    
(#) Gafly válasza viktorka0011 hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Működési elvét tekintve akár igen...
Nagyobb kérdés szerintem, hogy tudod-e értelmezni, amit mutat a kijelző?
(#) viktorka0011 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Mondjuk 1,3,5,8-as lábat nem nagyon értem miért log a levegőbe.Bővebben: Link
(#) granpa válasza viktorka0011 hozzászólására (») Máj 2, 2021 /
 
Nem lóg, össze van kötve, mert nem használt.
(#) sdrlab válasza granpa hozzászólására (») Máj 3, 2021 / 2
 
De jó, hogy csak dől az értelmetlen szövegelés, ahelyett, hogy megnéznétek, mielőtt sületlenségeket írtok!
A 8-as láb kimenet! Tehát 3 lepárhuzamosított bemenetet hajt meg, a nagyobb áram érdekében!
(#) Ge Lee válasza viktorka0011 hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Mi a cél? Ha javítás (szervizelés) akkor annál jobb nem kell mint ami a kérdésed feletti hozzáaszólásban van (myesr.gif), azt én rajzoltam és használom is már sok éve megelégedéssel. Ilyenkor ugye nem a hajszálpontos érték megmérése a lényeg, hanem a könnyen és gyorsan felismerhető nagyobb mértékű eltérés, leginkább az ohmos tartományban, mivel a meghibásodásokat legtöbbször a kisebb értékű elkók kiszáradása okozza. És ha valami oknál fogva netán tönkreteszed akkor kell cserélni benne 2db diódát meg egy 150Ft-os IC-t.
Ha viszont a fiókodban lévő elkók méricskélése a cél akkor építesz (vagy veszel) egy alkatrésztesztert (atmega328 + LCD), ami a sok egyéb funkciója mellett egy elkónak nem csak a kapacitás és az esr értékét írja ki hanem még egyfajta veszteségi tényezőt is, ami hogy mennyire lehet pontos meg nem mondom, de a gyakorlatban jól használható.
Általában egy javítás alkalmával az esr mérése 99%-ban elégséges, de van az az 1% amikor nem, na ilyenkor jön jól ez.
Az esr mérés alkalmával néha (mondjuk 100-ból 1 esetben) adódik egy olyan helyzet amikor az érték gyanús ugyan, de nem tűnik elsőre nagyon rossznak, viszont egy ilyen mérésnél a kapacitás érték a névlegesnél jóval többet mutat (akár két-háromszoros értéket is), valamint a veszteségi érték nem ilyen alacsony mint a képen hanem több tíz % is akár, azaz teljes bizonyossággal megállapítható hogy az adott alkatrész cserélendő.

Mutatok egy hibás alaplapi elkót is, itt látszik hogy jóval nagyobb vesztesége van, és a kapacitás értéke is többszöröse a névlegesnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2021
(#) pucuka válasza viktorka0011 hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
A kapcsolás működhet, működik is minden valószínűség szerint.
Pusztán az a kérdés, mire szeretnéd használni.
ESR mérésre nem alkalmas.
Az áramkör egy váltóáramú impedancia mérő, ami az impedancia abszolút értékét méri. Ebből a fázisszög mérésének hiányában sem az ESR -t, sem a kapacitás nagyságát számolni nem lehet.
Az integrált áramkör (CD4049 megfelelője) hat invertert tartalmaz.
A 13 - 12, és a 11 - 10 lábak közötti inverterek egy oszcillátort alkotnak, a 9 - 8 lábak közötti egy elválasztó, meghajtó inverter, az 1 - 2, a 3 - 4, és az 5 - 6 láb közötti inverterek párhuzamos kapcsolásban hajtják a mérő ellenállásokat.
Nem is értem, hol látsz levegőben levő lábakat.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2021
(#) elektrorudi válasza viktorka0011 hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Biztosan utána néztél annyira az ESR mérésnek, hogy tudd, egyezményesen 100kHz frekvenciájú színuszjellel mérik. A 100kHz még csak-csak beállítható ezen a kapcsoláson, de ez nem színuszjel, hanem négyszög. Viszont gyors saccolásra, szerintem tökéletesen megfelel így is.
Ha még egyszer az életben nekikezdenék az ESR mérő készítésének (de nem teszem), akkor egy 100kHz-es kvarc oszcillátort csinálnék négyszögjellel, amit utána LC szűrővel színuszosítanék, majd a végére egy kisimpedanciás meghajtó fokozat kerülne.
Egyszer, a régmúltban, egy 9,023MHz-es színusz oszcillátor kellett csinálnom. Több napos minden féle egyéb elven működő oszcillátor kipróbálása után ez a konstrukció hozta meg az elvárt eredményt, sőt nagyságrenddel túlteljesítette azt.
(#) Laslie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Szia Ge Lee!

Meg szeretném építeni az általad kitalált, TL084-es IC-re épülő ESR mérőt. A kérdésem, hogy a TL084 helyett más, hasonló IC-is használható?
pl.: TL074, vgy 2 db TL072, vagy esetleg LM324?

Köszi.
Laslie
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024

myesr.gif
    
(#) Ge Lee válasza Laslie hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Válaszoltam a privátodra.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2024 / 2
 
Jobban szeretjük a nyilvánosan megosztott okosságokat.
Ha meg titok, akkor nem dicsekszünk vele.
Következő: »»   16 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem