Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák
 
Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 76
(#) vargaf válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Ez van fent az Elektrotanyán.
(#) proba válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Műszerekbe a kisebb fogyasztású változatát szokták tenni, talán TL062. Nincs a műszeredben több olyan? Nem nagyon váltogatják a típusokat egy műszeren belül.... Ami még kapacitásmérésben szokott lenni az NE7555. A bekötés alapján szerintem kijön hogy melyik esélyes.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) Szárnyas válasza proba hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Műv. erősítőből van három TL062 a műszerben és egy LM358, viszont ez ami tönkrement, a tokozás feliratozása szerint semelyikhez sem hasonlít, ugyanis maradt a jobb alsó sarkában egy leolvasható betűjel, ami többin viszont nincs ott, illetve más betű, szám található azon a helyen a többi IC-n. A TL062-k mind ugyanolyan szitázásúak.
(#) proba válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Ami még kérdéses számomra, ha azt az IC-t, tranzisztort kiveszed, mit csinál a műszer a többi méréshatárban? Addig kiszedni a rossz alkatrészeket, amíg legalább egy méréshatárban helyre nem áll. Addig lehet felesleges a helyettesítők keresése. A legtöbb alkatrész csak egy méréshatárra korlátozódik, ha sokat fogyaszt, max a tápot elhúzza. Az alkatrészek 50-70%-ban kiszedhetők. Ha nincs kép, vagy csak kiakadt kijelzés van, és az nem eltüntethető akkor majdnem mindegy. Esetlegesen a pók leköszörülése, és megfelelő tokozott ic felforrasztása segíthet.
(#) Repsol600 hozzászólása Máj 7, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy DT 9205A multim, az a gond vele, hogy nagyon pontatlanná vált, alapban 0,2V-ot mutat, ha egy 1,5V-os elemre rámérek akkor kb 4V-ot mutat. Szétszedtem, de nincs látható hibás, égett alkatrész. Kapcsoló érintkezői jók, át is pucoltam. Javítható, vagy kuka?
(#) proli007 válasza Repsol600 hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Hello! A rajzát itt megtalálod. Elsőként a 200mV-os méréshatárban kellene megmérni, hogy jól mutat-e, mert ez az alap. Vélhetően az R1..R5 osztóban van megnyúlt ellenállás.
(#) Bakman válasza Repsol600 hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Van pár típusú kézi multiméter, amelyik nagyon hibásan mér lemerült elem esetén. Első lépésként azt cseréld ki.
(#) Szárnyas válasza proba hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
A műszer kijelzője működött a meghibásodás után is, enélkül én is úgy gondoltam, hogy felesleges is lenne vele foglalkozni. A pók leköszörülésén én is gondolkoztam, de így hogy mutat a kijelző, nem hiszem hogy szükség van rá. L-C mérő állásban nem mutat semmit a műszer, a többiben igen, de nem annyit, amennyit kellene, ezt úgy, hogy a rossz IC nem volt még kiszedve. Azóta leforrasztottam az IC-t, de így még nem próbáltam mérni vele. Tulajdonképpen nem nagy ráfordítás azt a néhány alkatrészt kicserélnem, amit érintett a meghibásodás, persze nem tudhatom, hogy az elhalálozott alkatrészeken kívül keletkezett-e másban is hiba, de először a nyilvánvalóan hibás alkatrészeket gondoltam cserélni benne.
(#) szapcsika válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Nem akarok okoskodónak tűnni, de ez most egy szép példa arra, amikor valaki megkérdezi, hogy mi a különbség egy drága ("márkás") multi és egy kommersz között. Egy professzionális készülék minden további nélkül kibírja, ha ellenállás, kapacitás stb. állásban bedugjuk a konnektorba.
(#) Repsol600 hozzászólása Máj 8, 2021 /
 
Kipróbáltam új elemnel, de ugyan az.
200mV állásban is hibásan mér
(#) proba válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
A METEX például nem. Pedig relatíve drága (40-50000) . A DTXXX akárhány éves meg igen, pedig párezer forintos volt... ( mondjuk kapacitás mérésben az sem bírta.) Gondolom az újabbaktól sem kell csodát várni...
(#) Szárnyas válasza szapcsika hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Azt még kibírta volna szerintem, hogy rossz állásban mértem rá hálózati feszültségre, viszont, hogy a mérőzsinór is rossz helyen volt, azt már nem köszönte meg. Gyanítom ezt a behatást márkásabb műszerek sem igazán tolerálják. Egyébként nem gondolnám olcsó kategóriás műszernek, ha jól emlékszem 10-11 eFt-ért vettem talán 12 évvel ezelőtt. Ennél drágább műszerre meg nem volt szükségem se akkor se most.
(#) pipi válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Hali!
"erősáramú" mérésre én kitalálós műszert használok, tök jó (pl relé/kontaktor kontaktus vizsgálatkor), ha nincs villany ellenállást mér/rövidzár csipog, ha van villany, feszt mér és kitalálja AC/DC is.
Nem kell mérőzsinórt dugdosni, tekergetni,nyomkodni, csak bámulni
(Na jó, tud áramot is, ahhoz dugdosni kéne, de ezzel soha nem mérek áramot )
ilyen:Bővebben: Link
(ennek elég gyors a csipogója, van egy másik hasonlóm(Mestek Dm90S, ez lassúbb)
Hátránya, kb 0.5V alatt nem tudja mit csináljon, ellenállást akar mérni.
Persze a táskámban van egy "rendes" multi is, és ugye érzésre "illik" tudni mikor kell elővenni a találgatós helyett.
(#) proli007 válasza Repsol600 hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Bemeneteket rövidre zárva 0V-ot kell mutatnia. A COM és V+ lábak között 2.8..3V közötti feszültségnek kell lenni. A referencia a 35-36 lábak között 100mV-nak. Gondot okozhat ha rossz alkatrész vagy kosz van a 27..29, 33..34 lábak környékén.
ha ezek "nem nyertek", akkor IC csere.
(#) Repsol600 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Melyik ic lehet a hibás?
(#) proli007 válasza Repsol600 hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Ez most költői kérdés volt?
A rajz szerint egy 7106 van a műszerben, annak lábairól beszéltünk és az a digitális mérőmű a 200mV alapérzékenységével.
(#) Szárnyas válasza pipi hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Köszi az ajánlás, elgondolkozok rajta! Lehet, hogy ilyen való már csak az én AHDS-s agyamnak.
(#) Inhouse válasza vargaf hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Ahha, nem néztem. Azt hittem, hogy csak ide sikerült ilyen ilyen alacsony felbontásban feltenni. Vannak ott is azért használhatatlan dokumentumok.
(#) Inhouse válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Kerested a lepattant darabkát a műszer házában? Lehet, hogy összerakható lenne a felirat...
(#) Szárnyas válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Nem kerestem, mert egyből kipottyant, ahogy szétszedtem a műszert. Aztán nem törődtem vele, mert azt gondoltam, a műszerházból tört ki egy darab valahonnan, csak utólag jöttem rá, hogy az IC-ből való volt, miután a kijelzőt is kiszereltem. Viszont addigra már nem találtam, pedig félretettem valahová.
(#) Szárnyas hozzászólása Máj 10, 2021 /
 
Végül megtaláltam a kérdésemre a választ, az ElektroTanyán találtam egy az enyémhez hasonló esetről szóló fórumbejegyzést, ha valaki tag ott, elolvashatja a következő link alatt: Bővebben: Link
A kérdéses IC egy TL072 műv.erősítő lenne.
(#) Jana96 hozzászólása Aug 25, 2021 /
 
Sziasztok!
Tudtok abban segíteni nekem, hogy miért mutat a multiméterem bekapcsolás után egyből értéket, pedig semmihez nem érintettem hozzá? A mérés is rossz, 1,5V-os elemnél 2,6-ot mutat kb, de össze-vissza ugrál az érték.

Köszi a válaszokat előre is!
(#) elektrorudi válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 25, 2021 /
 
Ha kicseréled a kimerült elemet benne, akkor is össze-vissza ugrál?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2021
(#) Jana96 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Vettem bele új elemet, már nem ugrál....viszont!
(#) Jana96 válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 26, 2021 /
 
Opsz, valamiért, nem küldte el a mondandóm második felét. Szóval nem ugrál a kijelző, viszont az 1,5V-os elemnél csak 0,5-ot mutat, 9V-os elemnél pedig 3V-ot mutat. Van tipp, hogy miért osztja 3-mal az értéket?
(#) szapcsika válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Minden méréshatárban harmadannyit mutat?
(#) bbb válasza Jana96 hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Ha kicsit megmozgatod a váltókapcsolót, akkor se áll be normál értékre? Amikor kontakthibás, akkor szokott ilyen történni...
(#) Jana96 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
igen, csupán a tizedesjegy vált ugye
(#) Jana96 válasza bbb hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Megpróbáltam azt is, de valószínűleg veszek egy újat, mert eddig akárminek a feszültségét mértem, harmadát mutatta csak.
(#) Suba53 hozzászólása Aug 28, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy GANZUNIV1-es műszerem, ami 25 éve hevert a szekrényben. Most elővettem, hogy azzal mérjem a bázisáramát a BD245 tranyóimnak, a béta mérésben.
Úgy emlékszem, hogy anno még jó volt. De most vacakol. Áram mérésben meg sem moccan a mutató. Feszültség méréskor elmozdul, de közlében sincs a mérendő értéknek.
Van ötletetek, hogy hol érdemes "olajozni"? ( kontakt spray folyadékkal. )
Következő: »»   67 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem