Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   820 / 961
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Szóval ha hűtőgép lett volna akkor abban kiold a hővédelem de a barkácsolt eszközödben ez nem volt. A hosszabbítód története az számomra több kérdést is felvet. Hol van a hosszabbító vezetéke és hogyan néz ki az a vezeték ami a kompresszorba volt kötve? Nekem úgy tűnik, hogy a kompri dugvilla és az elosztó érintkezőinél volt a probléma. Vannak olyan régebbi villák amelyek vékonyak és nem kellően szoros velük a kontaktus így átmeneti ellenállás képződik az adott áramfeltelen és elkezd melegedni a csatlakozó pont ami ide vezet ami képen is látható.
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Semmi baja nincsen. Szerintem az történt amit Skori írt. Csak a hosszabbító olvadt meg. Se az a konnektir amibe be volt dugva, se a kompresszor... És volt benne amúgy valami védelen mert máskor ha szorult, egy idrig lekapcsolt és később újrapróbálkozott. Ezért hagytam úgy. Olyan helyen volt, ahol volt mit meggyújtania. Ettől éghetett le a szigetelés. A képen a kompresszor dugója van. Mégcsak nem is feketés.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) gyulank válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Engem még mindig az érdekel, hogy ez inox vagy nem. És ezt nem tudhatom meg a mágnes által, pont azt ecseteled, hogy vagy vonzza, vagy nem... Nem a kanál érdekel, hanem ez a lemez. Milyen szokott lenni... Ha te magad mondod, hogy van inox amit vonz, van inox amit nem vonz, akkor ne állítsd hogy ha inox akkor nem vonzza! Vonzza a mágnes, tegnap megnéztem, de ebből nem tudom, hogy inox-e.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) gyulank hozzászólása Máj 20, 2021 /
 
Amúgy nem mutattatok táblázatot, de mindegyikben 1,5mm2 kell A vagyis a legelzártabb esetben. Rnnek a dodratnak az átmérője 1,4mm.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Akkor a hosszabbítóban lévő kötés ami a két sínhez van rögzítve ponthegesztéssel vagy hidegen sajtolással az lehetett hibás és amiatt keletkezett a melegedés. Én azt gondoltam, hogy a kompresszort közvetlenül az elosztó első ajzatába dugtad nem az utolsóba. Én azt "szoktam csinálni ezekkel az elosztókkal ha találok egy szétszedésre alkalmasat, hogy lecserélem róla a vezetéket, így kiderül az is ha a "gyári" kötés és annak a csatlakozó vezetéknek a keresztmetszete nem volna megfelelő. Rendszerint 1.5m hosszú kábellel adják a hármas elosztókat de ezeket a hatosokat is rövidebbel adják mint amire szükség volna.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Én nem látok rajta hibát. Viszont a falban is ki kell cserélni egy csomó vezetéket, mert a kötődoboz miatt kiégett, ami benne volt. A kazánomban is a kötődoboz gyulladt ki. Külön tudok örülni ezek után, hogy ránézésre ugyanolyan éghető anyagból mégtöbbet raktak a szekrénybe. Mert a szekrénybe tették a szekrényt, és felé a csatlakozódobozokat, meg gégecsöveket. És arra nem mondott még senki semmit, hogy mi van az olyanokkal, smik mondjuk végigmennek a ház 2 oldalán, és az egyik le van lambériázva. Ne kelljen már leszedni csak mert pár centiről leégett a szigetelés!
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
A táblázat. A keresztmetszet az éppen annyi amennyinek lennie kell, 1.5 mm2. (r2Xpí vagy D2Xpí/4 a kör területe)
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Hogy ég le egy vezeték .... ? Szerintem nem megfelelően van kialakítva a Nulla vezeték! Ki van zárva, hogy a 1.5mm2 keresztmetszetű vezeték leégeti a lakás hálózatát egy hűtőgép kompresszor hibája miatt. Ez meg a hosszúságos ...
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Azt mondtam, hogy a doboz égett... És tűz az ilyen égető dolog amitől a szigetelés leég. Semmi köze nem volt az áramhoz. A dolgok égtek, felért a láng a dobozig, az meg elolvadt, és elégette ami benne volt. Csak azért nem égett le a ház, mert le voltak gipszelve a csövek, és a gipszből jöttek ki a vezetékek. A védőcsöveken végigégett volna, bent lecsöpögőtt volna az égő műanyag, és minden elég... Ha mondjuk gipszből lett volna, vagy fémből a kötődoboz, nem lett volna semmi hasonló.
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Én még ITT leragadtam. Ezek után nem tiszta, hogy akkor mitől is égett ki az elosztó. Már lassan nem értem miről is beszélsz DE az elosztód az beszédes és tanulságos darab és "szerintem" a hibás komprinak nem lett volna szabad ilyet előidézni HA a lakás villamos hálózata, áramkörei jól vannak kialakítva.
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Nem tudom min ragadtál le ott. Most írtam, hogy a hosszabbító körül lévő dolgok meggyulladtak... A lángok benyaltak a szekrénybe is, bár ott csak alakváltozás volt az órákon lévő védőburkon. De felette volt egy kötődoboz, ami viszont meg is gyulladt, és csöpögött le az égő olvadt műanyag. Ha ég a doboz a tűztől, és mert olyan anyagból van, nem tudom, miért érdekes, hogy a dobozban leolvadt s vezetékek szigrtelése. Szabványosítani kellett, ezért új levezető cső van, és ez mellett akarok kicezetni konnektort. A kérdést a kijelentéssel valahol te kevered.
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Szóval, gondolom összekevered a szabványosítás előtt a szekrény felett lévő falban lévő kötôdobozt ami égett azzal, ami a szekrényben, a műanyagszekrény felé lett rakva, ami szerintem jól égne.
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Ezt írtad szó szerint:
Idézet:
„Van olyan hosszabbító, ami nem 16A? Árukeresőn a legolcsóbb is olyan. Nekem szoruló kompresszortól gyulladt ki egy”

Csak már annyit hablatyolsz össze, hogy magad sem emlékszel, mire vársz választ, de válaszadóktól elvárod. És visszaszájalsz feszt. Vegyél már kicsit visszább.
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Máj 20, 2021 1 /
 
Ezt is írtam. És? Minek mond ez ellent? Állítottam, hogy nem gyulladt ki? Vagy, hogy nem kompresszortól? Nem. Akkor? Mi abban az érdekes, hogy ezt is írtam? Tudom, hogy ezt írtam... Nagyon jó, hogy te jobbab tudod, hogy tudom-e, hogy ezt írtam, csak teljesen lényegtelen lenne, hogy ha nem tudnám is.
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Azon ragadtam le, hogy nem a műanyagokkal van a probléma meg, hogy mi égett le hanem NEM OLDOTT LE A VÉDELEM! Mindegy, hogy mit dugsz be a konnektorba ha a védelem nem tölti be a szerepét. Gondolj bele ha nem használtál volna hosszabbítót és ugyanez a zárlat mit okozott volna a falban húzódó zárt rendszerben. Nincs hűtése a vezetéknek és el sem tud távozni a meleg. Nem akarom taglalni és találgatni, hogy mi okozhatta a képen látható "tragédiát" de Te még mindig a nagyobb áramú konnektorok és elosztók iránt érdeklődtél, pedig nem is folyt 16 ampernél több (mert akkor leoldott volna az automata).
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
És? Mint utóbb megmértem, nem volt vékony a vezetéke, és ha az olvasztotta volna meg akkor a dugójánál is megolvadztotta volna, márpedig a képen látható, hogy ahol a tűz nem érte, ott nem lett baja. Azzal kezdte itt mindenki, hogy az automata nem egyből kapcsol. Grafikont nem tettek be, de többen leírták, hogy minimum 5x-ösénél kapcsolt volna le rögtön, vagy 10x-énél. De a műanyag volt a probléma. De ha csak a kövön lett volna, nem igen lett volna belőle tűz, ha a szekrénybe dugott rész ép maradt, annyira nem égett jól, mint amit felgyújtott. A másik az volt, hogy vékony a vezeték, mindenki 2,5-öst írt, pedig mindenhol 1,5-ös van írva, és kiderült, hogy annak meg is felelt. Én bent mikróztam, mire kimentem, kiolvadt a biztosíték, meg kikapcsolt a kismegszakító. De akkor már égtek a dolgok.
(#) Gabó válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
Rugózol itt a vezetékes dolgon, de nincs lényegi infó...
Pl elosztóról és a km-ről, aminek le kellene oldani...
Meg egyéb emlegetett dolgok...
Mennyire szabványos a rendszer...
Az, meg hogy ez a hosszabbító vezetéke 1,5-ös, azt kétlem... Vagy lehet másfeles, de ez a pocsék, futtatott vezeték van benne, aminek megint teljesen más a vezetőképessége... Plusz hozzá jön, (amit elvileg tanítanak is), hogy a vezetékeknek is van ellenállása...
Főleg, ha ez valami szennyezett minőség, akkor meg még több... Ergo meg is van a melegedés, és gyulladás, már minimális áramnál is.
Amúgy is, másfelest 13A km-el kell(ene) maximum biztosítani.
De megint csak idézem magam, nem fogyasztóra biztosítunk, hanem vezetékre. Nem hiába vezetékvédő kismegszakító a neve.
De, hogy kapj karakterisztikákat, meg mindenféle adatot, tessék mazsolázz: Bővebben: Link
Az, meg hogy olvad a műanyag, és manapság már minden szemetet rá lehet sózni az emberekre, arról meg az emberek tehetnek, akik "jó az olcsó, mi kerül ennyibe a másikon" elven vannak...
(#) gyulank válasza Gabó hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
De azért kétled, mert nem olvasol el mindent amit írtam, vagy csak átfutottál rajta. Mikor megmértem, leírtam, hogy 1,4mm. Azt is kifejtettem, bár s képeken is látszik, hogy a vége, ami be volt dugva a szekrénybe, és onnan lógott, nem égett a szekrényen belül. Pedig annyi történt, hogy a szekrény aljától nem felfelé, hanem mondjuk 45 fokban befelé is ment a konnektorhoz. Mégis onnantól nem égett. Ha a vezeték fűtőszál lett volna, akkor az egész kábelen ugyanaz történt volna. Mivel egyik dugóval sincs probléma, mint szintén látszik a képen, és ezt is kibeszéltük már, nem a csatlakozással volt a probléma. Marad az amit már írtak, hogy a lemez és a kábel ponthegesztése melegedett, amitől ott megolvadt a műanyag, ami meggyújtotta azt ami körülötte volt. Mi az I/In?
(#) vargham válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
1. Villanyszerelési anyagokon nem spórolunk.*
2. Barkács eszközöket nem üzemeltetünk védelem nélkül.

*Attól, hogy valami kapható a boltban, még nem biztos, hogy nem veszélyes.
(#) Gabó válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 / 1
 
Amennyi mindenről már írtál, kiskönyv kéne, hogy követni lehessen. Főleg, ha nem folyamatosan olvassa valaki az írásaidat.
Az, hogy te tolómérővel mértél valamit, egy dolog. A másik, hogy nem így mérünk keresztmetszetet. De idézek egy oldalról:
Idézet:
„Sodrott vezeték
A villamos szerszámok és az elektromos készülékek csatlakoztatásához szükséges PVA kábel rugalmas, mivel a vezetékek szálak. A kábelköteg átmérőjének egyidejű mérése rossz eredményt ad, mivel belsejében vannak légrések. A helyes számítási elv ugyanaz, mint a kábel esetében. A vénát fel kell szúrni, újraszámolni, hogy mennyi drót van benne, majd mérje meg az egyik átmérőjét. A teljes szám megismerése a magban, az előző képlet segítségével számítható ki a teljes keresztmetszet. Csak a méréseket végezhetjük mikrométerrel.”

Csatlakozás is, meg ha kapcsolós volt az is egy tuti hibaforrás, főleg ha a kapcsoló pogácsák "minőségiek" és melegednek kellően a terhelésre. Plusz találkoztam olyan vezetékkel, ami olyan minőségi volt, hogy a szigetelés alatt szó szerint elporladt. Pont ilyen "minőségi" cuccba volt...
Terhelőáram ha a grafikonos I/In-re gondolsz
(#) gyulank válasza Gabó hozzászólására (») Máj 20, 2021 /
 
De ebből nem tudom mi az I/In. Plusz ez független attól, hogy mennyi a névleges árama. De a B-s 5A 20s, a C-s 10A 3s a grafikonon, ez meg volt vagy 20p. És nyilván akkor kapcsoltak meg olvadtak ki, mikor már a szigetelés leolvadása miatt zárlat lett akár a hosszabbítóban, akár a fenti dobozban.
(#) bugyi680 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 20, 2021 / 1
 
Sajnos ezeknél az elosztóknál az szokott lenni hogy nem megfelelően érintkezik a villa és az aljzat befogadó része ami beszorítja a villát, ez általában alapból nem megfelelően szorít a "gagyiknál" ,de a használat során a sok ki be dugdosástól jobban eltávolodik a a két réz lap egymástól.És mivel nem megfelelő kontakt jön létre ezért az nagyon könnyen fel tud melegedni izzásig is ami a műanyag házat simán kigyújtja.A kismegszakító azért nem oldott le mert nem folyt olyan nagy áram.A kismegszakító az túláramvédelmi készülék ,a laza kötések hibáiból adódó melegedés és tűz alól nem véd.
A T elosztóknál ez egy jellemző betegség ,szerencsére egyre kevésbé találkozni már vele.
(#) gyulank válasza bugyi680 hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Csodálkoznak valakik, hogy ennyit írok, dehát ha nem elég akárhányszor írom le, meg hiába van kép is arról, hogy nem ez volt a baja.
(#) gyuszo válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Az ilyen jellegű hibákra is van védelmi eszköz :
ívhiba érzékelő AFDD készülék.
Az ívhibákat számos tényező okozhatja: hibás készülékek, megtört vezetékek vagy csatlakozódugók, bútorok által összenyomott huzalok, kilazult csatlakozások vagy érintkezők, rágcsálók rongálása vagy UV sugárzás. De keletkezhet ívhiba a berendezés egyszerű elöregedése vagy a vezetékek túlterheltsége miatt is.
Ez a készülék megakadályozza, hogy ezek a hibák tüzet okozzanak.
(#) gyulank válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Ív mint szikra? Rögzítve van mindkét vezeték, legfeljebb kisebb felületen mint kéne, de plazmaív nem igen keletkezhetett így.
(#) Gabó válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Nem beszélt itt senki plazmaívről... ha nem ismered a berendezéseket, olvass utána.
Szerintem most már ne erőltesd ezt a témát. Kaptál egy csomo választ.
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Elektromos tűz szerintem két esetben keletkezik,
1 Elektromos ív,
2 Vezeték tartós túlterhelés, Ez a megengedett áram többszöröse esetén következik be szerintem...
( 2,5-ös sodrott vezeték 2 szála teljesen jó 15-20A biztosítéknak, tehát nem olyan könnyű azt a fránya vezetéket felizzítani. )
A biztosítéknak, és az AFDD készüléknek már jó védelmet kellene adni Ha a vezeték összeér akkor olvadna, de a biztosíték nem engedi, ha ív miatt jönne létre a magasabb hőmérséklet akkor meg az AFDD old le.. A FI is védene, ha valahol a fázis és a védőföld találkozik. Ez vezeték összeolvadás esetén is nagy valószínűséggel bekövetkezik tűzeset előtt.
A másik észrevétel, ha a tüzet úgy gondolod a hosszabbító okozta, tanulság, veszel egy jobb minőségű darabot, vagy veszel jó minőségű alkatrészeket, és összeépíted. Több időt felesleges rajta agyalni. Más részről a tűzálló szerelvények biztosan jók, de elvárható gondosság nélkül nem sokat érnek. Egy falba bevakolt cső nem igazán ég. A házad külső szigetelését nem fogod ezért lecserélni kőzetgyapotra...
Következő: Az ember ilyenkor mindig nagy tervekkel indul a jövőnek, aztán a pénztálcát nézegetve elkezdi a kevésbé fontos dolgokból a legjobbat -majdnem feleslegesen- ( vezeték, csövek ) a drága dolgokat meg kihagyva ( normális nyomvonal, megfelelő csillagpontos hálózat ) megépíteni a hálózatát. Egy konnektorból 16A nál nagyobb felesleges (abból viszont csak jobb fajtát) , mert nincs olyan eszköz amit beledugj. Ami több mint 3,5KW az már nem dugvillás. Kültérre viszont a megfelelő helyszín, típus, szerelés nagyon fontos.
Idézet:
„Ív mint szikra? Rögzítve van mindkét vezeték, legfeljebb kisebb felületen mint kéne, de plazmaív nem igen keletkezhetett így.”

Ha a hosszabbító ereinek 98%-a eltörött, a maradék két szál törése/olvadása esetén jön az ív......
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Idézet:
„Egy falba bevakolt cső nem igazán ég.”

Csak néha beleolvad a műanyag csőbe, és nem akar kijönni onnan sehogy sem.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2021
(#) vargham válasza sany hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Igen, de lakástüzet nem okoz.
Következő: »»   820 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem