Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   161 / 181
(#) gépromboló válasza Laci66 hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Ha az a mechanika van benne, amiben egy kis kar a szalag megfeszülésére kikapcsolja a magnót, akkor érdemes megnézni, hogy azok a kis karok nem akadtak-e fel valami miatt (rozsda, mechanikai behatás stb.). Szintén mechanikus az a megoldás is, hogy egy második szíjról van egy forgótárcsa meghajtva, amiben egy kis kanális van, ha az a tárcsa nem forog, a szerkezet kikapcsol. Ez esetben szíjcserére szorul.
Az elektronikus megoldások legtöbbször egy fényvisszaverő tárcsát használnak a szalagot hajtó orsó mögött, aminek a forgását egy aktív fényérzékelő impulzusokká alakít. Ha a tárcsa, vagy az érzékelő túl koszossá válik (pl. dohányfüst miatt), a gép állandóan kikapcsol.
(#) Laci66 válasza gépromboló hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Szia!
Ma szembesültem a problémával. A kütyü egy Kenwood RXD-553-as. Számomra ez már űrtechnológiás... Először naivan nyitott kazetta ajtónál próbáltam volna meggyőződni, hogy elég erős-e a csévélőorsó szalaghúzása, de úgy el sem indult. Tettem bele kazettát, ajtó becsuk, indít,
2 mp után kikapcsolt, ami jó mert csak kb. 5-6cm szalagot húzott ki. Ezután levettem a burkolatot
belekukucskálva (csak úgy féloldalról) láttam hogy mindkét mechanikánál van 1-1 üres ékszíjtárcsa. Tehát a csévélő orsók nincsenek meghajtva, a mellékelt rajzon levő 402 szíjak hiányoznak, logikus hogy kikapcsol!
A szalaghúzó görgők jól néznek ki, elég "puhák" még pucolás és jó lehet. Szalaghúzó tengelyeken
barna kosz, de pucolás és jó lehet. Forgó fejek, háááát kb. közepes kopás, de pucolás és jó lehet.
A motor "fő" szíjai (az idősebbek emlékezhetnek rá) "medvecukor" jellegűek. Tehát ha megnyomom, vagy meghúzom nyúlik és kuva lassan veszi fel az eredeti méretét, tehát azok is cserére szorulnak. Gugliztam ,és a "Tanyán" találtam szerviz doksit, most keresem milyen méretűek a gumiszíjak. A probléma az hogy a haver 5-6 ezret szán a javításra. Ha annyiból
ki lehetne hozni a szíjakat megrendelném, mert nekem is kellene néhány. Legalább a Sony TC-FX35-ösömet és a Pioneer CT-506-osomat szeretném újra szíjazni. De ha valami "olcsó szíjforrást" találnék szóba jöhetne a CT 3A-m és a CT-301-esem is. Na de vissza haver kütyüjére... Az előlapot úgy tudom levenni hogy 4-5 szalagkábel csatlakozót bontanom kell.
Hogy lehet ezeket egyszerűen és bűntetlenül szétválasztani?
(#) gépromboló válasza Laci66 hozzászólására (») Máj 25, 2021 / 2
 
Szíjakat én az arwill.hu-ról szoktam rendelni, jó minőségű és párszáz ft-os tétel darabja, persze mérettől függően. Minden szíjat cserélj ki benne állapottól függetlenül, mind az ötöt. Az orsókat és minden egyebet, amivel a szíjak érintkeznek, alaposan tisztíts meg alkoholos ronggyal, vagy fültisztítóval. Ha van műszerolajad, akkor a motor tengelyének tövére cseppents egy parányi cseppet, ott csont száraz szokott lenni és zajos miatta a motor.
Ja, a szíjakat figyeld meg, hogy melyik hova jön a motor tengelyén, mert nem szeretik, ha ferdén állnak, nem tesz jót a nyávogásnak. Meg le is ugorhatnak.
Ami a lapkábeleket illeti, kétféleképpen csatlakozhatnak, az egyikben csak simán ki kell húzni a csatiból (ezt tartom valószínűbbnek), a másikban rögzítve vannak a kábelek, a csati valamilyen módon nyitható, felpattintható, stb, utána a szalagkábel könnyen kijön. Első esetben a szalagkábel (vagy csak a vége) vastagabb, hogy tartása legyen, az utóbbi esetben viszont lehet akármilyen vékony, mert a csati gondoskodik a rögzítésről, nem kell erővel cibálni.
(#) Laci66 válasza gépromboló hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Szia!
Kösz a tippet!
Szétnéztem a Általad javasolt oldalon, talán lesz olyan ami nekem kell. Bár egy komplett garnitúra már nem párszáz... Ahhoz viszont szét kell
bontanom a kütyüt hogy lemérhessem a szükséges méretet (egyenlőre a munkahelyemen van
mert bicajjal csak tolva tudom elhozni 4,5 Km gyaloglás).
Egyszer már rendeltem máshonnan a CT-506 -hoz lapos szíjat a hossza jó is lenne, de 4,5 mm
helyett 7 mm széles és a motor "ledobálta" (felmászott a peremre). Milyen módszerrel lehetne
lekeskenyíteni? Ollóval nem merek nekimenni, mert tuti hogy nem lenne egyenletes a széle!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) gépromboló válasza Laci66 hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Megfelelő eszköz nélkül én nem próbálnám meg a szíjat vékonyabbra vágni, iszonyatosan nyávogna vele a gép. Lapos szíjak is vannak az oldalon, azok kicsit drágábbak, de megfizethető. Esetleg kereshetsz egy szélesebb gurigát a motor tengelyére, amin nem szalad fel a szélesebb szíj a peremre. Hátha tud itt valaki segíteni benne!
(#) jfeher hozzászólása Máj 28, 2021 /
 
Még mindig a Sanyo M2502U-val küzdök.
Megjött a görgő, nekiálltam kicserélni. Közben eszembe jutott, hogy a full autostop nem működik. Gondoltam ránézek. Hiába vizslattam, nem jöttem rá, hogy kéne működnie.
Maga a szerkezet mechanikus, a szalag megfeszül, lenyomja egy kar bal oldalát (ezt most simán kézzel csináltam, gondolom mindegy), mire a jobb oldala felemelkedik. Az függőlegesen mozgat egy lemezt, aminek nincs hatása semmire. Ennek kéne odébb tolnia valamit, hogy kikapcsoljon. A görgőt leszedtem, a szalagtovábbító henger alatt van a kar vége illetve a lemez, amit mozgat fel-le.
Csináltam videót, de túl nagy lett, nem lehet feltölteni.
Azért képet mellékelek. Van valakinek ötlete?
(#) kistee válasza jfeher hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 3
 
Idézet:
„Közben eszembe jutott, hogy a full autostop nem működik. Gondoltam ránézek. Hiába vizslattam, nem jöttem rá, hogy kéne működnie.”


Mielőtt még nagyon szétkapod: úgy tudom, hogy ebben a magnóban nem full auto stop van, csak "sima" auto stop system. Csak a felvétel/lejátszásból vált stop-ra automatikusan, gyors-csévélésből nem. Az sem működik?
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2021
(#) gépromboló hozzászólása Máj 29, 2021 /
 
Srácok, van nekem egy régi hordozható magnóm, még kölyökkoromban vettem bolhapiacon, sajnos soha nem volt igazán jó (ki volt kopva a lendkerék bronzperselye), viszont nekem tetszik, mint olyan. Ha valaki meg tudná mondani, hogy ez miféle készülék, milyen gyártó melyik modellje, nagyon megköszönném. Sajnos az egész már csak a váza önmagának, mert a magnó részt pár éve kidobtam (vagy valahol a pincében bújkál), a kvarcórát meg kiszedtem belőle, az is megvan valahol.
(#) gépromboló válasza gépromboló hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
99%-ban biztos, hogy Sanwa modell, de bárhogy keresem az elmúlt fél órában, nem találok a guglival ilyet.
(#) jfeher válasza kistee hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
Igazad van. Valóban nem full auto stop rendszerű. Elírtam. Lejátszásból nem áll le a szalag végén.
Közben szereztem egy képet, ahol jól látszik, hogy van kialakítva a lemez, amiről fentebb írtam (a kezelőgombok le lettek már szerelve).
Végiggondolva a dolgot, ennek nincs köze az automatikus kikapcsoláshoz. Valahogy máshogy működik ez ennél a magnónál.

autostop2.png
    
(#) Tomi94 válasza Laci66 hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Én többször sikerrel keskenyítettem lapszíjat szikével fém vonalzó mentén vágva. Rá kell persze érezni, milyen nyomóerővel és "előretolással" sikerül, lehet többször is át kell húzni adott szakaszon a penge hegyét. De megoldható. Az, hogy minimálisan egyenetlen a széle, az lapszíjnál nem okoz nyávogást, amíg nem olyan mértékű, hogy már attól fut le részben a szíjtárcsáról.

Amúgy viszont ha elmászik valamerre, akkor az azért van, mert a motor tengelye nem párhuzamos a lendkerékével. (Ami nagyobb méretű lévén, meghatározza a szíj mozgási síkját.) Ez pedig többnyire azért van, mert túl szoros a rá került szíj, és elhúzza a motort a belső gumiborításában (ami a zajszigetelésért felel).
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2021
(#) Tomi94 válasza jfeher hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Nem fog kikapcsolni, ha állva próbálgatod A lendkeréken kell lennie egy kinyúló csapnak / pöcöknek, az löki tovább, ha a szalag megfeszíti annyira, hogy ahhoz már hozzáérjen.
(#) gépromboló válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Csak kiegészítésként: nem rossz megoldás, de nem árt ha előre bejelöli hogy hol legyen a vágás. Mert azért +- fél milliméter eltérés nem hiszem hogy nem okozna gondot egy 4mm széles szíjnál...
Az is tény, hogy a széles szíjas gépeknél a motor tengelyén a dob (vagy mi is az) domború, így ha párhuzamos a tengely a lendkerékkel, a szíj középen fog futni, a domborulat "egyenlítőjén".
(#) jfeher hozzászólása Máj 31, 2021 /
 
Ha a szalag elejét és végét húzza, de a közepét nem, akkor az nyomógörgő hiba?
(#) Laci66 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
Szia!
Megfontolom a dolgot... Tulajdonképpen elég lenne 1-1,5 mm-t levágni a széléből és ez a macerás.
Ha 10 mm széles lenne már rég kettévágtam volna... Szikém nincs, csak barkácsbolti "snitzer".
(#) gépromboló hozzászólása Jún 5, 2021 / 1
 
Sziasztok, alkatrész vásárlással kapcsolatban szeretném egy tapasztalatomat elmondani. Többször ajánlottam már itt az arwill.hu oldalt, mint szíj, vagy egyéb alkatrészek jó árú forrását. Nemrég rendeltem egy walkmanhez tantál és elektrolit kondikat, amikből az egyik tételt benézték: 330 mikrósak helyett 100 mikrósakat küldtek. Ezt egy teljesen normális hangvételű levélben szóvá tettem (fotókkal), amire nagyon kedvesen válaszoltak és pár nap múlva már a postaládámban landoltak a megfelelő kondik. De itt nem ért véget a dolog, mert a postai gépek szétnyomták őket, így ismét segítséget kértem és tegnap egy újabb kedves válaszlevélben biztosítottak arról, hogy most még alaposabban fogják őket becsomagolni, hogy ezúttal ne sérülhessenek. Már alig várom a hétfői postát!
Dióhéjban: vevőgondozásból szín 5-ös az árwillnak!
(#) hucsikoi válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 6, 2021 /
 
Köszi a választ. A gépben négy szíj van. Kettőnek sikerült megtalálni a méretét. A lapos szíj 93.5x5.0x0.5mm, a másik 58x1,2mm. Van még benne kettő, egy a számlálóé, egy pedig szerintem az automata megállításért felel, de nem vagyok biztos benne. A két szíj aminek a méretét leírtam biztos, hogy jó. Ezeket ugyanis legyártották nekem és tökéletesek. Megkísérlem, hogy lemérem a kinyúlt használt szíjakat és legyárttatom azokat is.
Bővebben: Link
A video szerint a két gép mechanikája teljesen megegyezik.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2021
(#) szemuveg hozzászólása Jún 21, 2021 /
 
Sziasztok!
Kérdésem lenne.
Ismertek olyan szakit/szakikat akik foglalkoznak még deck javítással? Van egy Sony 2 kazettásom, a szíjjakat 1 éve már kicseréltem benne viszont az egyik oldalnak egy sebesség beállítás kéne a másik oldalon ha indítom a lejátszást és a fej a mechanikával együtt elindul felfele a szalag felé az alsó vezető műanyagból kipattan az egész, megszorul és ha nem állítom le akkor gyönyörűen betekeri a szalagot. Kikapcsolt állapotában vissza tudom nyomni a helyére akkor vissza is megy de ugyanúgy kiugrik a következőre. Pontos típust egyelőre nem tudok mert nincs előttem a készülék viszont látatlanba mit mondanátok erre? A sebesség beállítás gondolom az egyszerűbb, elképzelhető, hogy a másik oldalon annyira szétkopott már a mechanika, hogy cserélni kellene?
(#) gépromboló válasza szemuveg hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Szia, a típusa tényleg sokat segítene, meg ha tudnál értelmezhető képeket készíteni az általad leírt hibáról, az is jó lenne.
(#) tepege hozzászólása Jún 26, 2021 /
 
Üdv Sharp gf700:tegnap hazahoztam minden ok 250km utazás után majd ma hátul csavarok ki kábeleket sem húztam szét csak belenéztem a mechanikába csavarok vissza azóta FM nuku kihúzott antennával egymásba érő adók sztereó led világít állomások helyén de antenna nélkül síri csend-most ez mi ez???
(#) pucuka válasza tepege hozzászólására (») Jún 26, 2021 /
 
Idézet:
„most ez mi ez???”

Valamelyik toló kapcsoló nem került vissza a helyére.
(#) CHZ válasza tepege hozzászólására (») Jún 26, 2021 /
 
Másik tipp: forgókondit nem forgatja a sk mechanika, kiakadhatott a helyéről.
(#) Ronin hozzászólása Júl 5, 2021 /
 
Megkeményedett gumigörgőt próbált már valaki visszalágyítani valamivel? Vagy van valakinek ötlete SA-AK 15-öshöz görgőt hol lehet venni?
(#) gépromboló válasza Ronin hozzászólására (») Júl 9, 2021 /
 
Nézz szét mondjuk az arwill.hu-n, vagy ebayen. A gép szervizkönyvében nem találtam méreteket, így magadnak kell lemérni. Az árwillnál is, meg az ebayen is átmérő x szélesség x tengely átmérő formában vannak megadva az adatok.
Az én tippem ez volna: 10x7x1,5mm
(#) gépromboló hozzászólása Júl 9, 2021 /
 
Sziasztok szakik, az a kérdésem, hogy mennyire befolyásolhatja egy öreg táp esetlegesen elöregedett kondikkal a capstan motor stabilitását (a nyávogást)? Egy Nakamichi BX 125-ről van szó, szóval kb 40 éves rendszerről beszélünk. A motor a +12V és egy vezérlő IC (TMP4315BP) közé van kötve, de saját belső fordulatszabályzása van (elektronikus).
Érdemes a tápegység kondijait kicserélni újakra annak reményében, hogy javul a nyávogás? (nem mintha olyan rossz lenne, a gyári paraméter körül mozog, de szerintem instabil)
(#) fecameca válasza gépromboló hozzászólására (») Júl 9, 2021 /
 
Régen javítottam kazettás magnót, de szerintem a nyávogás oka mindig mechanikus. A motorkopás is ide sorolható. 40 éves mechanika? Milyen állapotú gumi alkatrészek vannak benne? A cserélt ékszíj sem biztos hogy jó, mert 100 % hogy egyik sem olyan, mint a gyári. Milyen állapotúak a kuplungok? A legkevesebb eredményt éred el a táp elkók cseréjével. Azoknak minden más hibához lehet közük, kivéve a nyávogást. Max. az erősítőd lesz tőlük brummos, vagy fulladós nagyobb hangerőn, ha azok rosszak. Motorvezérlő elektronikát kell cserélni, lehetőleg motorral együtt. (40 éves az is?) Szíjakat, görgőket, kuplungokat nagyon alaposan átnézni.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2021
(#) gépromboló válasza fecameca hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Köszi az alapos választ, sajnos felvétel készítésekor valóban belekerül egy minimális brumm, így a táp felújítása elkerülhetetlen. A mechanika jó állapotban van (szétszedtem/kentem/összeraktam), a szíj új és jó minőségű, a motort viszont nem piszkáltam nagyon, csak a tengelyt kentem meg, mert csont száraz volt és súrlódott.
Új motort ebbe a gépbe arany áron sem kapnék, kínai vackot meg istenkáromlás lenne bele rakni. Sikerült tapasztalatot szereznem kínai Mabuchi-hamisítványokkal, azokat még egy középkategóriás Sony deckbe se lehet büntetlenül beletenni. Azok inkább a 90-es évek boomboxaiba valók.
(#) Ronin válasza gépromboló hozzászólására (») Júl 10, 2021 /
 
Ezt néztem én is. A probléma hogy 4 kell, és nem ér annyit a gép. Ezért érdekelne jobban a visszalágyítás.
(#) Klxx66 hozzászólása Júl 12, 2021 /
 
Üdv mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni tőletek,adott egy Technics RS-X933 típusú deck. Egy torony része volt, viszont csak a deck került hozzám tulajdonképpen megtetszett mert szép állapotban van.Szeretnék tápegységet készíteni hozzá csak nem tudom merre induljak.Milyen tápegység kellene neki mert három csatlakozási pont van a tápegységrésznél csatolok néhány képet is.Segítségeteket köszönöm!Nagyon amatőr szinten vagyok az elektronikában szóval elnézést ha valamit nem írok megfelelően.
(#) Gafly válasza Klxx66 hozzászólására (») Júl 13, 2021 /
 
A service manual szerint 220 V 15 W, de annak nem ilyen csatlakozója szokott lenni...
Lehet hogy külső tápegységes, vagy a HIFI torony másik részéből kapja a táplálást (én erre tippelnék)?
Le kellene tölteni valahonnan a rajzát...
Következő: »»   161 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem