Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számlapok és előlapok készítése
Lapozás: OK   31 / 34
(#) lóri válasza amex hozzászólására (») Júl 18, 2021 / 1
 
Szia!

Szoktam csinálni pasztamaszkot 0.1mm-es fóliából, késes plotterrel.
Ha betűt vágsz ki, aztán ráhelyezvén átfújod festékkel, akkor jó lehet.
Ez házilag elkészíthető.
(#) Alkotó válasza lóri hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Nekem az említett eljáráshoz nagyon hasonlóról van tapasztalatom, és nem kedvező. Nem előlapi felirat méretben, hanem ettől nagyobb, kb. 5 cm-es betűket és számokat akartam több példányban polckarok élére felfesteni. Ehhez a grafikus elkészítette a késes plotterével a maszkot viszonylag vastag áttetsző műnyag fóliából (néhány példányban). Az volt az elképzelés, hogy odatartom a célhelyre, majd spray-festékkel lefújom. Ha a fóliát ráfogtam a felületre, akkor a fújás után nem tudtam úgy elvenni, hogy ne kenődjön el, illetve ne folyjon alá a festék. Ezért aláragasztottam kb. 0,5 mm-es távtartó szalagot, és így próbáltam fújni. Ez már jobb eredményt adott, de az élek kontúrja kis mértékben elmosódott. Végül is ezzel feliratoztam a polcok terhelhetőségét, de nem lett tökéletes. Egy maszkkal nem lehet korlátlan feliratot készíteni, mert a minimális hátra folyó festék már a 2. példányál is maszatolni képes, ezért minden fújás után le kell törölni a maszkot (ami nem olyan egyszerű egy fóliánál). A grafikus javaslatára történt még egy kísérlet, ahol matricából vágta ki a mintát, amit felragasztottam a felületre, és így fújtam. Az eredmény nagyon jó, teljesen éles a kontúr, és vastagon festhető, csak minden egyes festett példányhoz kell egy külön maszk.
Ennek fényében,
az előlapoknál általában használt betűméret és (egyéb ábrák) ilyen módon való átfestése csak különlegesen kifinomult festékkel, és technológiával lenne racionális.
(#) lóri válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Nem próbáltam. Akkor nem kell ezt az utat választani.
Én is teljes fóliában gondolkodnék. Csináltam billentyűzetet, órát, stb. Öntapis fóliázott papírra.
(#) Alkotó válasza lóri hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
A teljes fólia szerintem is remek ötlet, ez volt az első javaslatom.
(#) lóri válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Tudom, hogy ezt javasoltad, csak megerősítettem. Itthoni körülmények között, nem könnyű jót csinálni. Én szitát készítenék, ami lehet 5ezer Forintocska, akkor profi lesz.
(#) pont válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2021 / 2
 
Én elég sok feliratot festettem, vágóplotterrel kivágott öntapadó anyagokkal. Igaz ez nagyjából egyszer használatos, de nem tud aláfolyni, és a kontúrok tű élesek. Tehát a betűk üres helyére festék. Leginkább az jött be, ha a festéket szivacshengerrel felviszem, és egy lakkozóecsettel áthúzom, hogy ne legyenek miniatűr buborékok sem, mert ugye szórás esetén le kellene takarni minden mást....
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2021
(#) bgsf válasza lóri hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
A szita készítése elég komoly tudást igényel. Egy előlaphoz drága, de ha valakit érdekel:Bővebben: Link
120-as szövetnél 10 vonal/cm. Az emulzió, az érdesítö a szövet, a kimosó nagy beruházás. Meg kell csinálni a kerettartót. Meglehetősen büdös és koszos az eljárás. Mielőtt valaki beszólna 17 évig ezt csináltam nyomdában. Szép áramköröket csináltam persze maszekban, csináltam előlapokat is CorelDraw programmal, de ami bejött és egyszerűen használható FrontDesigner. Egyszerű vele skálákat készíteni ami más progikról nem mondható el.
Visszatérve a szitanyomáshoz, 300 előlap vagy nyáklap simán készíthető óránként, de ha egy lapra felfér 4 nyák akkor 1200 is. A legnagyobb szita amivel dolgoztam 70X100 cm hasznos felületet nyomott, de itt már komoly tudás kell a szita készítéséhez is hogy ne torzuljon a nyomat. Remélem segítettem.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2021
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
5mp alatt csináltam FrontDesigner-el. Nem akar átmenni a kép.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2021

Skála.JPG
    
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Júl 20, 2021 /
 
Átment, én bénáztam.....
Bocsi mindenkitől.
(#) lóri válasza bgsf hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Bocsánat, úgy gondoltam, hogy a kész rajzot elvinni egy grafikai studióba, vagy hova és ott 5ezerért megcsinálták régen a szitát. Aztán pár forintért lehúzták darabonként. Nem egy otthoni móka és nem is olcsó, de van ahol ez az út járható. Láttam én is uv lakkozós sztorit.
(#) kameleon2 válasza amex hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Vagy, ha van lehetőséged sík lapra feliratozni, akkor egy dekorműhelyben UV direkt nyomtatóval kaphatsz egy lakkozott, színes, kopásálló felületet. Ha belefér a gyártások közötti szünetben, akkor nem drága megoldás és tartós. De a cnc plusz festés is nagyon szép eredményt ad. Itt a fórumon is van pár kolléga, akik ilyesmiben utaznak.
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 22, 2021 /
 
Aztán van még az image transzfer, ez is viszonylag egyszerű, és szinte bármi átvihető vele bármilyen felületre.
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Ezt hívják gyereknéven dekupázs technikának Én a tápegységem feliratoztam így és meg vagyok vele elégedve évek elteltével is.
(#) bgsf válasza lóri hozzászólására (») Júl 24, 2021 / 1
 
Szia
A FrontDesigner progit nem kell telepíteni, viszed a progit magaddal, viszed a kész előlapot pedrive-on, és már nyomtatnak is. Én sokszor így csináltam. Most úgy hogy vettem öntapadós papírt, laminátor, kinyomtatom lefóliázom és felragasztom. Előtte kézi lukasztóval mindent szépen megcsinálok, mehet a dobozolás. Persze vannak komolyabb progik amivel PostsCript fájlokat tudsz csinálni, de mire megtanulod kézzel megrajzolod inkább....
(#) bgsf válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Szerintem ez a lejobb eljárás. Hol lehet ilyet kapni? Mert ez nagyon egyszerű és gyors. Mivel kell kinyomtatni? Milyen papírra?
(#) Ge Lee válasza bgsf hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Nem tudom, nem használtam még, de ott is elmondanak mindent, én is ki fogom próbálni. A gugli szerintem minden infót megtalál, videó is van róla több is. Ahogy nézem, ez nagyjából ugyanolyan megoldás mint a vasalás, csak a hő helyett itt vegyileg viszi át a nyomatot. Ha rendesen készíti elő az ember mondjuk az alu vagy saválló lemezt, szerintem simán a gyárival megegyező kinézetű feliratozást lehet készíteni, illetve nem csak feliratot hanem tetszőleges grafikát, színes képet is az előlapra lehet így vinni.
Én eddig azért meg sem próbáltam a gyárihoz közelítő dobozfeliratozást, mert mondom házilag úgy se lehet, ronda lesz, ha meg csináltatom valahol akkor olyan ára lesz, hogy csak a doboz ára többszöröse lesz a beltartalmának, és nekem az nem alternatíva.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2021
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Elmondom mi a hátulütője. Én festett aludobozra vittem át így a feliratokat, amik majdnem tökéletesek lettek. Előtte gyakoroltam persze műanyagon...
Ami hátulütő, az a vékony réteg, amit a transzferanyag hátrahagy. Úgy képzeld el, mintha jó vastagon belakkoznád a feliratod. Láttam ezt a technikát átlátszóra száradó faragasztóval is, de azt még nem próbáltam.
Az ecsetvonások meglátszanak, nem terül túl gyorsan, elég sűrű az anyag.
Itt is számít milyen papírt használsz! Sajnos mivel vizesen szeded le a papírt, ugyan úgy benne maradhatnak a rostok a festékben, mint vasaláskor - itt viszont csúnya lesz tőle az eredmény, ráadásul a kapirgálás miatt le is szedheted a festék egy részét...
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2021
(#) lóri válasza bgsf hozzászólására (») Júl 24, 2021 / 1
 
Én inkscape-t használok, az nekem elég. Túl sokat persze nem rajzolok.
(#) kameleon2 válasza bgsf hozzászólására (») Júl 30, 2021 /
 
OpenOffice Draw vagy Inkscape is jó szerkesztő. Inkscape kimenete ráadásul natív pdf vagy svg.
(#) Fats Domino válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
Jó estét! Ezzel a módszerrel lehet feliratozni festett műanyag előlapot? Kb. 2-3 mm betűmagasságról van szó.
(#) KBal76 válasza Fats Domino hozzászólására (») Jan 9, 2022 /
 
Lehet. Ha van otthon felújításból (Héra) Falfix, az egy frankó anyag erre, mivel száradás után vízálló, tehát hiába öblögeted nem jön le mûanyagról sem. Ha jól rémlik még az IPA-t is bírja. De mindenképp próbát kell csinálni "nemkárérte" anyagmintán.
szerk: Most olvasom jobban hogy "festett mûanyagot", hát azt nem tudom hogy mennyire számít az hogy festett egy mûanyag. Arra számíts hogy egy kicsit selymes hatású lesz, nem lesz fényes, ha lelakkozod akkor lehet hogy a lakk oldószere feloldja a feliratot.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2022
(#) gtk hozzászólása Feb 26, 2022 /
 
Sziasztok,

Valaki nem keszit veletlenul skalat/szamlapot muszerhez ? A tobbit privatba.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2022
(#) Inhouse hozzászólása Márc 22, 2022 /
 
Talán hasznos lehet ez a program, Scaler Designer.
Nem tökéletes, de használható. A függőleges és vízszintes vonalak melletti kettő kisebb vonal párhuzamos ezekkel, nem az origóba fut, mint elvárná az ember. Vagy ez direkt ilyen?
Kicsit macerás, hogy megjeleníteni nem tud, de úgysem kell olyan sűrűn ilyesmit csinálni.
Számokat nem lehet vele rápakolni. Cserébe ingyenes.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Ez meg egy előlap tervező, ez is ingyenes. Van benne skála is és számokat is tud rá rakni. Egyenes és ívelt is van benne.
Frontplatten Designer
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Kipróbáltam, egész jó program. A topicban ajánlott fizetőst nem ismerem, hogy az miben más.
(#) rectamas válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 23, 2022 /
 
Egész jó és van linuxos telepítője.
Lineáris osztású skálát tud, de nem találom az 1/x, négyzetes, logaritmikus lehetőségét.
(#) Inhouse hozzászólása Okt 25, 2022 / 1
 
Egy honfitársunk az ingyenes LibreOffice-ban megoldotta a műszerskála és az előlap készítés problémáját is.
(#) bbatka hozzászólása Okt 25, 2022 /
 
Fémfelületekre közvetlenül készíthető Positiv 20 használatával felirat. Lézerrel ráégethető. A megmaradt Positiv 20 pedig a lúgos előhívójával lemosható. Utána akril lakkal lefújva tartósabbá tehető. lásd.
(#) kameleon2 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Ha jól tudsz számolni, bármiben lehet műszerskálát készíteni. Inkscape, LibreOffice Draw stb. De akár g-kódban is, akkor mindjárt le is gyárthatja a cnc, mondjuk gravírtűvel vagy tollal. Én mostanában igaz nagyobb darabszámoknál UV nyomtatós céggel készíttetem az előlapokat. Tökéletesek, színesek, bármikor átvariálhatóak és lecserélhetőek. illetve beújítottunk egy színes tintanélküli Brother WVC-500W címkenyomtatót. Az öntapadósat nyomtat, csak applikálni és vágni kell.
(#) Régi motoros hozzászólása Okt 31, 2022 /
 
Nem is tudtam, hogy van ilyen topik is, de végigolvasva úgy látom vannak páran akik szintén azt a programot használják előlap tervezésre, amit én.
Egy másik rovatban felmerült ez a kérdés, és gondoltam szólok, hátha érdekel valakit a fejlemény.
Következő: »»   31 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem