Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   833 / 958
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Júl 16, 2021 / 2
 
Dehogynem, amíg a villanyszerelő bent dolgozik, a többiek kint bográcsoznak a kertben. Csak szervezés kérdése. Ilyenkor nyáron egyszerűbb, nem kell megvárni a rossz időt.
(#) Ge Lee válasza vargham hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Nekem épp fordítva mondták, a gázhálózatra történő kötés miatt kell a pecsételő emberke, akkor él csak a garancia. Kérdem, és az mennyi? 1 év. Mondom, jó, akkor elviszem, bekötöm magam, és eltekintek az 1 év garanciától (ami a múlt hónapban járt le). A kábel eleve cserés volt nálam is, mert épp nem ért el a konnektorig.
(#) vargham válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Mondom, nálunk nem volt gáz. Csak villany. És három év garancia.
A következő lakásban már eltekintettem ettől. Egy év garanciával vettük, és én kötöttem be.
(#) Horvath65 hozzászólása Júl 20, 2021 /
 
Üdv a csapatnak! Egy nem minden napi problémám akadt. Egy "szárító berendezésben négy darab 3Kw-os 230v-os (bármely nagy árúház láncban kapható) elektromos hőlégfúvót kellet beüzemelni, a hőlégfúvók áramfelvétele ~13A. A bekötés: 3~ ÉV relé 32A kismegszakító, 63A KK kapcsoló (ki-be), két motorvédő hőkioldó 9-14A. A KK kapcsoló után a 3~-t elosztottam négy felé, így az egyik hőkioldóra ment a 3~ a másikra ment az leosztott fázis. A problémám itt kezdődött. Az egyedüli leosztott hőkioldó 14A-ra állítva is állandóan leoldott. Átkötöttem mindegyikre, gondolván, majd kiegyenlítődik a hő eloszlás, de így is leoldott. A megoldás az lett, hogy a másikról elhoztam egy fázist és még így is leoldott, ekkor az üres részt átkötöttem az egyik fázisra. Ekkor megszűnt a problémám. De jött egy új. Az első hőkioldó amiről levettem egyik fázist az kezdett ki kapcsolgatni. Most a melegekben hatványozottan(?). Ma áthidaltam az üres sort mint a kettes hőkioldónál és nem szűnt meg a probléma. Ki cseréltem a most már ott tartok, hogy kicseréltem a hőkioldót, ment három órát, eddig még nem kapcsolt ki. A kérdésem, mi okozza, hogy, ha egy fázist vagy kettőt vezetek keresztül rajta akkor nem működik rendesen a kioldó? Egy fázisú motort, ha rákötök nincs gon, de ohmikus terhelésnél van??? Valaki találkozott már ilyen jelenséggel, ha igen, hogyan oldotta meg? Szép estét!
(#) elektrorudi válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Hello!
Nekem nehezen követhető a kapcsolás, így leírva. Ha lenne egy rajz, talán könnyebb lenne megérteni.
Nem értem minek kell a hőkioldó? Mi a célja? Azt kifejezetten motorvédelemre találták ki.
A hőkioldóknak is van egy gyártási tűrésük és egy kioldásdi idődiagramjuk, hasonlóan egy kismegszakítóhoz, vagy bármilyen más biztosító készüléknek.
Tehát, ha beállítod 14A-re, az nem azt jelenti, hogy 13A-nál sosem fog leoldani, de 14,00 Ampernél azonnal.
Ráadásul, a cekáznak is van egy jelentős ellenállás változása a hőmérséklet függvényében. Hidegen kicsi az ellenállása, és ahogy melegszik, egyre nagyobb lesz. Tehát a 13A áramfelvétel, a már állandósult (felfűtött) rendszerre igaz. Hidegen akár 2x akkora is lehet az áramfelvétel (ez csak tipp).
(#) Horvath65 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Helló! Próbálok majd egy rajzot feltenni. A kk 63A-os kapcsoló után négy vezetéken megy az áram, L1, L2, L3, L3', Hk1: L1, L3, a harmadik bekötés áthidalva L1( az L1 két bekötésen megy keresztül). Hk2:L2, L3', az L3' átkötve a szabad bekötésbe hasonlóan az előzőhöz. Ebben a bekötési formában ment ma egésznap. Viszont nem értem miért nem megy akár egy fázisú terheléssel. Még a '80-as években gyártott hőkioldó egy fázisú (igaz villan motor) terhelésnél nem szórakozott. Milyen más megoldást alkalmaznál a hőkioldó helyet?
(#) elektrorudi válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Továbbra sem értem az egész kapcsolás lényegét. Mit szerettél volna elérni a hőkioldóval?
(#) niedziela válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
A kapcsolásodnak nincs értelme.
A hk jól müködik ha leold ebben a kapcsolásban.
A 3f hk- t arra találták ki, hogy a 3f egymáshoz képesti áramfelvételéből keletkező hő hatására müködjön.
Nálad igy, hogy külön terheled külön készülékekkel, fázisonként olyan különbségek vannak, mintha egy hibás 3f motort hajtanál át rajta. Használj 2 polusú hk- t ha mindenképpen szükségét érzed egy hk jelenlétének.
(#) kendre256 válasza niedziela hozzászólására (») Júl 22, 2021 / 2
 
Idézet:
„A 3f hk- t arra találták ki, hogy a 3f egymáshoz képesti áramfelvételéből keletkező hő hatására müködjön.”

Amit én láttam (szétszedett állapotban is), az egyáltalán nem így működött. Ha bármelyik fázis árama meghaladta a beállított értéket, bontott egy (segéd)érintkezőt. És szerintem ez is a logikus működés. Emiatt csak egy fázist átvezetve rajta is működött.
Szerk: Három, egymástól teljesen független bimetall volt benne, bármelyik tudta mozgatni az egyetlen, kis áramú, bontó érintkezőt.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2021
(#) tothgyula hozzászólása Júl 22, 2021 /
 
T. Horvath 65!
Mérd meg lakatfogóval a fázisáramokat és a Nulla áramát!
(#) Horvath65 válasza tothgyula hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
ÉV relé van beépítve, ha gond lenne leoldana. De egy próbát meg ér.
(#) Horvath65 válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Ezen akadtam én is fent. Mint a kezdő Hsz-ben írtam, Egy fázisú 1,1Kw-os motort védtem vele ez elött harminc egy néhány éve.
(#) Horvath65 válasza niedziela hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Van értelme. Mert ma egésznap működött. Van most egy munka ami még jövő hétig is eltart, utána szabadságolások. Majd már csak szeptemberbe lesz időm kísérletezni vele. Beteszek egy plusz terhelést, hogy leold-e?
(#) Horvath65 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Ha valamiért feljebb megy az áram a beállítottnál leoldjon, hisz az a feladata. Ne a kismegszakító zárlati áramnál.
(#) elektrorudi válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 22, 2021 / 1
 
Értem.
Vagyis nem. De nem baj. Remélem sikerrel jársz.
(#) gyuszo válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 23, 2021 / 1
 
Tisztelt Ügyfelünk!

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyásával visszaadta villamos energia egyetemes szolgáltatási engedélyét, amely Önre nézve azt jelenti, hogy a társasággal fennálló villamos energia vásárlási szerződése 2021. augusztus 31-én megszűnik.
A folyamatos villamosenergia-ellátás továbbra is zavartalanul biztosított, mivel a Hivatal 2021. szeptember 1-jétől új szolgáltatót jelölt ki.



Az új egyetemes szolgáltató szeptember 1-jétől az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.


Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókról szeretnénk Önt tájékoztatni.

A villamos energia ára nem változik, szerződésével további teendője nincs.
2021. augusztus 31-ig az ELMŰ-ÉMÁSZ elérhetőségei változatlanok.
Telefon: +36 1 238 3838 és +36 46 535 535
Bővebb információ: elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas
Az augusztus 31-ig terjedő időszakra vonatkozó ügyekkel, kérdésekkel, számlareklamációval kapcsolatban, kérjük, továbbra is az ELMŰ-ÉMÁSZ-t keresse.

A 2021. szeptember 1-jétől felmerülő áramügyekben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez az alábbi elérhetőségeken forduljon:
Az áramügyekkel foglalkozó állandó ügyfélszolgálati irodák helyszíne nem változik, azonban szeptember 1-jétől azokat már az MVM Next üzemelteti megváltozott nyitvatartási időben:
hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 8–14 óráig, szerda: 8–20 óráig.
Előzetes időpontfoglalás továbbra is szükséges.

Telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége: +36 20 474 9999, +36 30 474 9999,
+36 70 474 9999 vagy +36 1 474 9999
A telefonos ügyfélszolgálat új nyitvatartási ideje:
hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 8–16 óráig, szerda: 8–20 óráig.

Levelezési cím: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 1439 Budapest, Pf. 700
E-mail: ugyfelszolgalat@mvm.hu
Online ügyfélszolgálat: https://ker.mvmnext.hu
Mobilapplikáció: MVM Next EnergiApp
Web: www.mvmnext.hu/ee

Ügyfélszolgálati kiesés az átállási időszakban:
2021. augusztus 30-31. → az ügyfélszolgálati irodák zárva tartanak
2021. augusztus 28 – szeptember 1. 08:00 → az online ügyfélszolgálat nem elérhető
2021. augusztus 28 – szeptember 1. 08:00 → a mobilapplikáció nem elérhető

2021. augusztus 28–31. között a telefonos ügyfélszolgálaton csak a következő ügyek lesznek intézhetők: általános tájékoztatás, előre fizetős mérő feltöltése, hibabejelentés.
2021. augusztus 28-án mérőállás-diktálásra kizárólag a telefonos ügyfélszolgálaton lesz lehetőség.
2021. szeptember 1-7. között az online ügyfélszolgálaton és a mobilapplikáción nem lesz diktálási lehetőség.

Amennyiben Ön rendelkezik online regisztrációval és használja e-számla szolgáltatásunkat, nincs teendője. Ha eddig elektronikus úton kapta számláit, továbbra is elektronikus formában tudja megtekinteni azokat az MVM Next online ügyfélszolgálatán (ker.mvmnext.hu) szeptember 1-jétől.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ által kiállított eddigi számlák és a közeljövőben érkező végszámla a jelenlegi online ügyfélszolgálaton (ker.elmuemasz.hu) érhető el és fizethető be.


További információ
A tájékoztató levél teljes terjedelmében itt érhető el: szolgáltatóváltás
https://elmuemasz.hu/szolgaltatovaltas


Üdvözlettel,
ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.
(#) Horvath65 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Kösz. Úgy néz ki a dolog, hogy nem old le10 percenként. Két napot ment hiba nélkül. De egy erősebb lámpával megterhelem és meglátom mi lesz, le old-e ~13A környékén. Te, hogyan oldanád meg? A lényeg, hogy egyenként legyenek biztosítva, de mivel napi 8-16 órát megy minden kontakt melegszik nem egy ötpólusú dugalj vagy dugó olvadt el a szárító oldalán. Ki cseréltem már 32A-osra. De így is melegszik... Tudom van 16A-os kismegszakító, de szeretném, ha lejjebb kapcsolna.
(#) Atis57 válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Szia!

Van 63A -s és egészen 125Aig dugó/villa. Ezek azért nem olvadnak könnyen.

A hőkioldót is megfelelőre kell cserélni. Az beállitott áram+ a melegedése (25c-n azért akár 40C is lehet ) + a környezeti hőfok összege szerint akár 50%-al nagyobbat is.

Melegüzemben (kb 50C.n ) a 6A hez, a 27A végáramüt használták !
De vannak beállitható áramrelék is ?

Tehát néhány kisérlet .......próbaüzemmel ?
(#) tothgyula hozzászólása Júl 25, 2021 /
 
T.Horváth 65!
Nekem az a furcsa, hogy a 32A-ES CSATLAKOZÓ IS MELEGSZIK. Ha tűzi a nap, akkor sem szabadna melegednie.Én mindenképpen mérnék hurkot is és feszültségeket is különböző időpontokban. Ebből megtudnád, hogy a betáp felöl minden rendben van-e? Laza csatlakozás, réz-alu kötés, stb?
(#) Tomi111 válasza tothgyula hozzászólására (») Júl 25, 2021 / 1
 
Szia!
Nekem itthon a hasítógépemen 4kW-os 780n/min fordulatú motor van. Dahlander motor, ez a lassabbik fordulat, de ez most mellékes.A kismegszakítók 3×16A. Itt is 32A-es dugalj van felszerelve, a dugaljban 2,5-es tömör rézkábel, a dugvillában 4-es sodrott( ilyen volt). Mégis pl. egy óra üzem után a dugvillát kihúzva forrók a érintkezői. Belenyúlva égeti a ujjamat. Össze még nem olvadt, így használom, de melegedhetne ennyire? A kötések nem lazák.
(#) gyuszo válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Pedig ott valami szerelési hiba van. Nem szabadna ennyire melegednie. Ha ez ipari környezetben van, folyamatos üzemben, szerinted meddig bírná ?
A dugvillában a sodrott vezetéken van érvég hüvely ?
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) Tomi111 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Gondolom nem lehetne meleg. A dugalj a régi magyar Dafr 324. Ha jól emlékszem ebben két csavar fogott egy vezetéket. A dugvilla már újabb kiadás, ebben meg érvéghüvellyel vannak bekötve a vezetékek. Nem értem. Laza lenne a dugalj? Kihúzáskor nem csúszik ki könnyen, meg nem használt volt, mikor pár éve felszereltem.
(#) Gafly válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Katona koromban nem volt áram a hiradós kocsiban.
Az olyan, hogy a kocsin van a papa, a külső betáp meg az anya (érintésvédelmi okokból, ugye).
Mindent kimértünk, többször is, minden jó volt, csak éppen rádugva nem volt áram.
Hirműhely is értetlenül állt a jelenség előtt (az autó meg előtte).
Végül kiderült, hogy el volt törve a beépitett dugó rögzitése, és a vezetékek tartották patentül a helyén. Csak amikor a dugásra került a sor, akkor visszavonulót fújt az apa.

Tehát tessék szépen minden porcikát alaposan átnézni, mert oka van annak a hevülésnek...
(#) Horvath65 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Sajnos a mai dugók, dugvillák mind alul méretezettek. Képesek egy 5 pólusú dugóra vagy dugvillára ráírni, hogy 4 órát üzemelhet és ezeket mocskokat arany áron árulják! De, ha baj üt ki szét tárják a kezüket jobb esetben és nem a vill. szerelőre mutogatnak... Vissza térve, a szárító oldala is ezekben a melegekben süt, kézzel alig fogható. De csak a dugaljak vannak rászerelve, a hőkioldók és egyebek a falon külön dobozban vannak IP67, 4mm2 vezeték földelés a szekrény üzemi földeléssel ellátva. A hőkioldó valóban problémás mert a felső állítási lehetősége 14A, jobb lenne, ha az alsó érték lenne a 14A. Új kb. négy hónapos új szerelés, amikor beszereztem az anyagot csak ezt a típust kaptam, nem volt lehetőségem rendelni. (így is obégatás volt a jussom, hogy mennyibe került az anyag). No mindegy most megy, amint lesz rá időm kiméregetem... Köszönöm mindenki segítségét.
(#) elektrorudi válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 26, 2021 / 1
 
Két reális lehetőséget látok a pontos lekapcsolásra:
1. PRI-32 - Áramfigyelő relé
2. Barkácsolnék egy (több) áramfigyelő áramkört. Ez anyagárban töredéke, de mire elkészül, sokkal többe kerülne, mint a gyári. Ráadásul garanciát kell vállalni a tervezésére, kivitelezésére, működésére. (Gyártói nyilatkozat)
A kismegszakítókra nem szabad bízni, mert a pontatlanságán felül, még rövid időn belül tönkre is megy, ha a névleges áramának a közelében működtetik. (először csak zizeg, majd leold, majd már felkapcsolni sem tudod.) A hőkioldó alkalmatlanságát már kitárgyaltuk.
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Ami kérdés számomra felmerül, egy hőlégbefúvó hogyan tud úgy meghibásodni, hogy nagyobb áramot vegyen fel, de a kismegszakító határait ne érje el ? Nem gondolnám olyan hibának, ami megoldására akár 1000ft-ot is költenék.
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Azonnali leoldást akarok. A kismegszakító 16A, 14A-s nincs és nem is bírná. Pont van egy egyenirányító amin 63A-os 3~ kismegszakítót cserélgetek nagyából fél évente, mert nem bírja tekercsek vissza rúgását. Így is feljebb mentem az 50A-os biztosítékról. A benne lévő elektronika miatt lehet a probléma. Peak SSR-el kellene megoldani, de az sosem lesz itt, így csak egy mágneskapcsoló kapcsolja. Ha áram csúcson kapcsol mindjárt leoldja a kismegszakítót. Az egyenirányító 15v 1000A nem kis autó akku töltő. Fázishasításos szabályozás van benne a szekunder oldalon.
(#) Suba53 hozzászólása Aug 5, 2021 /
 
Sziasztok!
Elérkezettnek látom az időt arra, hogy valamiféle túlfeszültség levezetőt építsek be a villanyóra szekrényembe. ( Tönkrement a fagyasztóm, valószínűleg a múlt heti zivatarok során. Mázli, hogy még garanciális, de a jövőben az ilyesmit szeretném elkerülni ) A mérő utáni ágakba tenném be. Három fázisom van elosztva a házban. Hogy gazdaságosabb megoldani? Fázisonként, vagy egy 3 fázisú levezetővel? És milyen típust javasoltok? Nézegettem a felhozatalt, és látom, hogy vannak cserélhető betétes darabok is. Mikor vált át pirosra? Már egy működés után rögtön, vagy ha egyszer túl nagy energiát vezet le?
Köszi előre is.
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Szia, ha nem vagy rest utána olvasni kicsit, akkor ezt javaslom.
Gondolom amihez hozzáférsz, ott már szét van választva a PE és N, tehát ha nem akarsz sokat keresgélni, meg olvasni, akkor valami hasonló.
Nekem OBO van beépitve, nincsen rá panasz (mármint az árának kivételével).
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Köszi, nem vagyok rest, de jobban jönne valamilyen konkrétum, gyakorlott villanyszerelőtől, mint egy komplett OBO katalógus.
Én építettem ki kompletten a ház villamos hálózatát, amikor építettem a házat. A Villanyóra dobozban van összekötve a védőföld a nullával. A védőföld elég combos.
Nincs 3 fázisú fogyasztó a házban, minden fázis külön életet él, a mérő egyedül ami 3 fázisú. Ezért gondolom, hogy sima egy fázisú levezetőkkel is lehetne gazdaságosan esetleg. Javaslod ezt a három fázisú OBO levezetőt. Elég húzós az ára.
Egy fázisú levezetőt meg úgy 5000.- Ft körül már lehet kapni.
Erre esetleg vélemény?
Következő: »»   833 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem