Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek
 
Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   16 / 25
(#) Gafly válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Szoktunk egyébként hivatkozni a kozmikus sugarakra, mint ami mindent megmagyaráz.
De ha alaposabban utána nézünk, sokszor csak imformatikus van a háttérben.
(#) Doky586 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 6, 2021 1 /
 
Ok, akkor vedd meg tőle 5000 Ft/panel áron mind. Az egyikőtök nagyon jól fog járni..
(#) sonajkniz válasza uniman hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Jó kis leírás.
Különös tekintettel a fordítás gyönyöreire.
(#) uniman válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Olvasd eredeti nyelven! Az meg, hogy a netes fordítók gagyik, az megint más téma.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
(#) thomato válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
A procis kártyákon annyi felirat van, hogy PRC-85-A, a hátán meg PRC-85-F. Épületvezérlő esélyes, mert volt egy másik kupac panel is, csak azok más stílusúak voltak....
Mondjuk ezekről a fehér, aranyozott NCR csipekről sincs tippem, mik lehetnek.
(#) sonajkniz válasza uniman hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Azon szeretném. De azt csak a fordító segítségével tudom.
Ugyanis az én eredeti (és egyetlen) nyelvem a Magyar.
(#) lazsi válasza thomato hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
PRC-85 = People Republic of China, 1985 Bizonyára a 8085-ös PRoCesszor-ra utal.
Az A és F pedig, ha magyar gyártmányú (valaki korábban a Videotont említette), akkor lehet az Alkatrész és Fólia oldal jelölése.

Ilyen "aranyos" chipekkel én is találkoztam már, azok azt hiszem PROM-ok voltak, de a típusuk gyakran nem beazonosítható, mert kis szériában, egyedi megrendelésre készültek. Kis széria, egyedi megrendelés alatt értsd: csak az adott cégnek készítették, vagyis kereskedelemben nem lehetett kapni, a típusjelzésként a megrendelő cég belső kódjele szerepel rajtuk. De ilyen kialakításban láttam már "rendes" típusjellel ellátott (beazonosítható) AD és DA konvertert, műveleti erősítőt, stb... is.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
(#) nedudgi válasza thomato hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Ejnye-bejnye!
Apránként csöpögteted az adatokat, és ebből fejtsük meg egy rendszer funkcióját?
Típusszámok részletei, (mint a második képen) keveset mondanak, így talán még az sem ismeri fel, aki huszonéve tervezte.
(#) nedudgi válasza lazsi hozzászólására (») Szept 7, 2021 /
 
Én említettem Videotont, de teljes kártyaszámot még nem láttam. Így az EMG és FOK-GYEM között minden belefér. Részinformációk alapján lehet saccolni, de minek? Nyerünk egy hangszórót? El fogom engedni témát.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2021
(#) thomato válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 7, 2021 /
 
Nem volt alkalmam lefotózni mindent egyszerre. A számítógép meg a NCR panelek szerintem nem egy gépből származnak. A számítógép paneleken nincs rendes sorszám sem. Gondoltam hátha beugrik valakinek kép alapján, mi lehetett, de igazából nem fontos.
(#) Gafly válasza thomato hozzászólására (») Szept 7, 2021 /
 
NCR az nem pénz automatában (is) utazott?
(#) kolimi hozzászólása Szept 7, 2021 /
 
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Mik ezek és hol használták őket?
(EDO? szerver?)
(#) pipi válasza kolimi hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Szerintem hp lézernyomtató memória bővítés
(#) Doky586 válasza kolimi hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
A DDR ramok térnyerése előtti időkben használt 144 pines edo dram. Ilyenek voltak régen a számítógépekben.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2021
(#) uniman válasza kolimi hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
A google ismeri ezeket (is):
"HP A2580-80001, EDO 64MB SIMM ECC 72-Pin 16Mx36 Memory"
A másik: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2021
(#) Suba53 válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Ezeken még nem volt SPD chip. Sima ECC ramok. Régi szép idők.
( Nem mintha nem örülnék a folyamatos fejlődésnek! )
(#) lazsi válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 2
 
Megmondom őszintén, én nem örülök felhőtlenül a fejlődésnek...
Egy 20-30 évvel ezelőtti gép pontosan ugyan annyi idő után lett üzemkész bekapcsolás után, mint a mai. Kb. ugyanannyi idő volt elindítani egy böngészőt vagy egy Word-öt, mint ma. Egy erős gép ugyanúgy 2-3 havi fizetésem lenne, mint akkor.

Ha összehasonlítod egy 30 évvel ezelőtti gép alkatrészeinek a sebességét egy maival, akkor ma úgy kellene működniük, hogy bekapcsolom a PC-t és mire a bekapcsológombról a monitorra kerül a tekintetem addigra már ott vár a Windows, és bármit is indítok el rajta az kb. annyi idő alatt indul el, amennyi alatt a monitor frissíti a képet (ha mondjuk 100 Hz-es, akkor 10 ms).

Vagyis a fejlődés nem valódi fejlődés, mert a szoftverek mindig maximálisan kihasználják a hardver lehetőségeit, így folyamatosan arra van kényszerítve az ember, hogy cserélgesse a gépét, csak azért, mert a legújabb Windowsnak már nem elég az előző konfiguráció.
Nem az a baj, hogy kihasználják az új lehetőségeket, hanem az, hogy emiatt nem lehet észrevenni a fejlődést. Lecserélem a HDD-t SSD-re és akkor olyan gyorsan indul a gépem, mint az 5-tel ezelőtti Windows-verzióval az akkori HDD-s...
(#) hegman válasza lazsi hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Igen, pontosan így gondolom én is. Manapság ha feltelepítem androidra pl. youtube-ot, mert meg szeretnék nézni néhány videót akkor kb. ~150mb-os tárhely ugrik. Régen ennyi volt egy komplett windows helyigénye. És ez csak egy videó néző progi.
(#) veroka válasza hegman hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Meg egy kicsit több: gyűjti hogy mit nézel meg, milyen témákat keresel, hol vagy, milyen sávszélességed van és még ki tudja mi mindent.
(#) uniman hozzászólása Szept 8, 2021 /
 
Az utolsó (sajnálkozó) hozzászólók rengeteg apróságról megfeledkeznek! Ami ennyi idő múltán, nem is csoda...
Nem sorolom fel az összeset, de pl. a 2400-9600 b/s betárcsázós modemmel történő netezést én nem sírom vissza (AOL-ról hallott valaki?). Mennyi időbe is tellett, amíg itt a HE-n egy másik oldalra váltottunk...vagy egyetlen egy kisfelbontású képet megtudtunk nézni a PC képernyőjén ?
Valamint a Corel mennyi idő alatt festett át egy grafikán a halványzöldet hupil-ilára? 1-2 kávé elfogyasztására is elég voltak azok a hosszú percek?
A 20-40 Mb-os MFM HDD olvasási/írási "sebességét" is elfeledtük!?
A memória igény oka is ismert: húszezer dolgozó 5000 helyen (PC-n) írja a programot, azaz annak egyes részeit, amit csakis így lehet összefűzni. Így az hamarabb piacra dobható, minta egyetlen egy programozó írná úgy, cca.200 évig...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2021
(#) pont válasza uniman hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Vannak érthető erőforrás zabálók, és bőven vannak teljesen feleslegesek is. Abban viszont a sajnálkozókkal kell egyet értsek, hogy azért törekedni kellene a felhasználói élmény javítására, manapság ez viszont a legutolsó szempont, ha pl. a rendszerfelállás idejét tekintjük....
(#) silent15 válasza lazsi hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 1
 
Pár gondolatot én is hozzátennék.

Egy mai mondjuk M.2 SSD-vel felszerelt számítógép igenis sokkal gyorsabban fog bekapcsolni mint egy régi, akár 1-2 mp alatt, ha pedig csak alvó módban volt és nem kikapcsoltan, akkor jönnek a ms idők. Azt se felejtsük el, hogy összemérhetetlen a számítási teljesítmény nagyátlagban, illetve az egy wattból kivehető számítási teljesítmény a régi és a mai gépek között.

A windows mindig is arról volt híres, hogy próbálják úgy optimalizálni, hogy elfusson egy új és egy több generációval ezelőtti vason is. A hardver kihasználásnál is nem szabad elfelejteni az arányokat. Az operációs rendszer jobb esetben 10%-nál többet nem használ az erőforrásokból. Régen a maradék 90% maradt a számításokra. Ez így akkor is és ma is 90%, viszont az, hogy a gép mire képes megint más. Régen GFLOPS, ma már TFLOPS-os nagyságrendekről beszélünk.

uniman fórumtár gondolatához hozzászólva: Többektől olvastam már, hogy milyen rossz, hogy nem egy ember írja ASM-ben a kódokat, pfú. Olyan méretű rendszereink vannak már, hogy lehetetlen lenne. De ha valaki fejben is tudna tartani egy millió soros kódot, akkor se tudná kioptimalizálni. Erre már sokkal jobbak az optimalizáló fordítók. Lehet több hiba lesz benne, de valóban nem évszázadokba fog telni amíg kész lesz. A technológia fejlődik és ezzel együtt a komplexitás is növekszik.

UI.: A windowsos részhez még hozzá akartam tenni, hogy nézzétek meg a Windows 11 igényeit és hogy mekkora felháborodást váltott ki. Eddig szinte semmilyen speciális hardverigény nem volt a Windows verzióknál. Most behozták a TPM2.0 igényt, ami rengeteg gépben nem található és már lázadoznak is az emberek!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2021
(#) uniman válasza pont hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
"A rendszerfelállás ideje"...nos ezt nem lehet a felhasználók között összehasonlítgatni.
Egy "üres" win egy jó SSD-vel...meg a százféle progival megpakolva, nem ugyanannyi idő alatt lesz használható. Ma már szükséges a sok netes szemét eltávolítása a vinyókról...régen meg a "töredezettségmentesítés"-től vártuk a csodát.
Win 11? Arról volt szó, hogy a tizes lesz az utolsó!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2021
(#) hegman válasza uniman hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Emlékszem ezekre az időkre. Én win3.1 alatt kezdtem netezni 95-ben.
Nem vitatkozni akarok. Csak nagyon nem hiszem, hogy jól van ez így.
Pillanatnyilag a telómon a számológép progi, aminek nem kellene semmi extra tudás 39.02Mb!
Elhiszem, így volt könnyebb összedobni. De könyörgöm, annak idején egy komplett win3.1 nem volt ennyi a benne lévő számológéppel.
(#) uniman válasza hegman hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Win nélkül is "boldogultunk" ...én a MS-DOS 5.0-ás időkben "szálltam be" a "biznic"-be. Ma már kevesen tudják, hogy micsoda "haladás" volt arról áttérni a 6.22-re!
(#) vargham válasza hegman hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Egy dolgot ne felejtsetek el! A legdrgábbb erőforrás egy projekten a programozó. Kiemelt fontosságú, hogy minél több kód legyen újrahasznosítható, és ehhez az kell, hogy nagyon könnyen át lehessen látni a működését, az API használatát, és hordozható legyen különböző platformok között. Amint optimalizálni kezdünk, csökken az olvashatóság, és növekszik a platform függőség.
(#) Suba53 válasza silent15 hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Szerintem előbb utóbb eljutunk oda, hogy a nagyon bonyolult, komplex programokat már nem emberek fogják kódolni, hanem mesterséges intelligencia. És ami lehetetlen elvárás egy emberekből álló csoporttól, az ennek a mesterséges intelligenciának alapból adott. Eleve gépi kóddal fogja összerakni az egészet, nincs szüksége különböző programnyelvekre, fordítókra.
Azonnal le tudja ellenőrizni minden lépésnek az összes lehetséges következményét, nem lesznek bugok, rejtett programhibák, kihasználható sérülékenységek.
Már nagyon várom azt a windowst.
(#) proba válasza lazsi hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Ne légy már ilyen. Ha veszek egy új gépet ( 7-10 évente) teljesen boldog vagyok milyen gyors. Méghogy nincs fejlődés....Azért a C+4/Spektrum hoz képest lassan indul még, de akkor is. Legalább ne zaklatna örökké, a régiek tudták mit kell csinálni, nem zaklattak örökké. A TV esetében is azon szoktam morfondírozni, mikorra melegszenek be a csövek....
(#) silent15 válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 8, 2021 / 1
 
Hardveres tervezésnél már itt tartunk. Régen egy processzort, pl.: 8086 idők, még manuálisan terveztek, tranzisztorok/kapuk szintjén. Ma már minden számítógépen megy. Ha megnézzük az AMD Zen családját, hatalmas tranzisztorszám van. Annyira nagy, hogy a kihozatali arány miatt (többek között ez volt az oka), átálltak a chiplet alapú gyártásra.

Szoftvereknél ugyanez. Minek írjam meg az adott kódrészt, ami esetleg több száz sor, matekkal, mindennel, ha már valaki megcsinálta, letesztelte.

Ha szeretnénk ha nem, egyenlőre ez a jövő iránya és a személyes véleményem az, hogy nem is baj.
(#) lazsi válasza pont hozzászólására (») Szept 8, 2021 /
 
Törekednek a "felhasználói élmény javítására", csak nem úgy, ahogy az a felhasználóknak jó... Pl. látványos volt, amikor bevezették az aero felületet ennek a zászlaja alatt, csak éppen ahhoz kellett egy akkor felső kategóriás videókártya. Az ember két dolgot tehetett: Rohant venni egy új videókártyát, vagy letiltotta ezt a funkciót.
Rengeteg erőforrást elvisz az is, hogy a MI megpróbálja kitalálni mit is szeretnék csinálni. Az automatikus szöveg-predikció is tök jó, ha azt akarom írni, amit a gép gondol. Ha nem azt, akkor meg felesleges, hogy ott legyen.

uniman:
Betárcsázós internet nekem sosem volt... Amíg nem volt normális sebességű kábeles, addig a munkahelyemen neteztem... Bár eleinte ott is 56K adatátvitel volt a 3 szobával arrébb lévő gépteremig, ahonnan már az országos gerinchálózat csak egy lépés volt.

Ha egy programozó 200 év alatt írná meg, akkor 200 programozó egy év alatt... És jól fogalmaztál: "piacra dobható" és nem azt írtad, hogy "lekészül"...

silent15:
A Windows-nak mindig is volt hardverigénye, csak általában úgy határozták meg, hogy az a megjelenésekor könnyen teljesíthető legyen. Azután használat közben meg szépen kevés lesz és kénytelen leszel gépet cserélni... Elfut X GB RAM-mal, de az oprendszer és a feltelepített programok frissítései miatt egy idő múlva már több memória kellene bele. (A frissítések gyakran a "felhasználói élmény javítására" is törekednek, ami általában több erőforrásigényt jelent.) De egy 4-5 éves gépbe már nem biztos, hogy kapsz memóriát, ráadásul gyakran a gépekben csak 2 slot van, ami már tele van. Kell hozzá a DirectX adott szintje, amit a meglévő videókártya még nem ismer, tehát azt is venni kell.

Most megnéztem, a Win10 minimális gépigénye: 1GHz-es proci és 1GB / 2GB RAM (32 bit / 64 bit esetén). Ez ugye azt jelenti, hogy azalatt fel sem lehet telepíteni a gépre, de hogy ezzel használni se nagyon lehet, az biztos...
Következő: »»   16 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem