Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   159 / 228
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Pedig pont a videó arról szól mit miért kell méghozzá egyszerűen elmagyarázva.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Elvből nem nézek soha videót. "Kinek van erre energiája?" Mondta egykor Forgó-morgó. A hangszóró meg le van tiltva a gépemen. Minek? Csak zavar.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Én azon kevesek (na ebben nem vagyok biztos) közé tartozom, akik elmentek erbe mesterhez látogatóba, napelem nézőbe.
Sokat tanultam belőle.
Azt hogy Ő hogyan élte meg nem tudom, de azóta rendszeresen szoktam csuklani.

Az ilyenektől meg kiráz a hideg.
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Nagyon trehány vagyok. 35 éve szereltem be a házam "villamoshálózatát". Még nem vizsgáltam felül, nem cseréltem ki a vezetékeket. Egy hibát már javítani kellett. A kismegszakítók bemenőoldali áthidalója elpörkölődött. A kiszereléskor derült ki, hogy vasból volt. Ezt adták 35 éve.
(#) pajesz66 hozzászólása Szept 23, 2021 /
 
Sziasztok!

Inverter bekötésével kapcsolatban kérdezném, hogy van-e valamilyen megkötés, hogy az invertert az órával milyen keresztmetszetű vezetékkel kell összekötni? Azért kérdezem, mert egy-két helyen azt láttam, hogy kb.6mm2-es vezeték volt az inverter, és az óra között, pedig a betáp "csak" 3*16A-volt, amire ha jól tudom a 3*2,5mm2 vezeték elég lenne.
(#) erbe válasza pajesz66 hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Távolságtól függ. 100 m-nél még a 6-os is kevés. Egyébként elég a 2,5-ös. Általában DC oldalon szoktak vastagabbat tenni.
(#) pajesz66 válasza erbe hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Értem, köszi... Nálam kb. 60m-t kellene vezetékezni, kiváncsi leszek mit ajánl a kivitelező...
(#) erbe válasza pajesz66 hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Ehhez tudni kellene a kívánt teljesítményt, a napelemes mező feszültségét és hogy 1 vagy 3 fázisra termel.
De legelőször át kellene gondolni a vonalvezetést! 100 m hosszú telken se muszáj 60 m hosszan vezetni.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Okt 12, 2021 / 1
 
Ezt az érdekes és tanulságos videót ajánlom minden napelemmel foglalkozó figyelmébe, én nagyon megdöbbentem rajta mit tud okozni egy jelentéktelennek tűnő pici árnyék.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 24, 2021 /
 
Üdv.

Mivelhogy tavasszal szeretném elkezdeni az off gird napelem telepítést így még alakítgatom a terveket a papíron. Lenne egy olyan probléma amit nem tudok kiküszöbölni. A legnagyobb fogyasztó jelenleg egy bojler. Amit szeretnék hogy többnyire napelemről legyen felfűtve de ha nincs nap akkor is gombnyomásra/automatán átkapcsoljon szolgáltatói áramra.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2021
(#) FIGIRI válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 24, 2021 / 1
 
Szia, Skori oldalán van egy vezérelt-nappali átkapcsoló áramkör, lehet kiindulásnak segít.Bővebben: Link
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 24, 2021 /
 
Tudtok valami listát ahol elérhetőek azon cégek az országban akik benne vannak ebben az új 100%-os támogatásos programban? A csapból is a pályázat (ingyé napelem) folyik, de hogy kit és hol kéne megkeresnem ez ügyben arról sehol semmi infó nincs (valamelyik kivitelezőt elvileg, de melyiket?).
Az eon felületén van kialakítva erre a célra kapcsolódási mód, ott fel is vettem velük a kapcsolatot, amire azt válaszolták majd jelentkeznek. Azóta is...
(#) antikzsolt válasza FIGIRI hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Köszi a tanácsot, sajnos maga az eszköz arra nem jó amire akarom használni. De hozzáteszem hogy nem volt haszontalan a megosztásod. Kicsit segített elindítani az úton.

Legbutább megoldás egy időzítővel ellátott kapcsoló. De ennél biztosan van jobb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2021
(#) FIGIRI válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Ha van az inverterednek olyan vezérlőkimenete, ami aktív, ha (kellően) termel, az megvezérelheti a mágneskapcsolót. A lényeg, hogy a teljesitmény oldal átkapcsolását kell úgy megoldani, hogy a boyler mindkettő vezetékét kapcsolja a szolgáltatói rendszerről a szigeteltre, akár dupla érintkezőpáron keresztül.
(#) antikzsolt válasza FIGIRI hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Mivelhogy még tervezés alatt van így bármi lehetséges még. Létezik ilyen inverter aminek 2 vagy több kimenete van és enm szükséges hozzá aksi hogy működjön?
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2021
(#) bugyi680 válasza pajesz66 hozzászólására (») Nov 9, 2021 /
 
Hello!
A vezetéket méretezni szokták az adott teljesítményre és a távolságra, ez a tervező feladata. Szolár inverterek esetében ez a párszáz wattól 110kw-ig terjedhet vagy még tovább.Lehet azért használtak 6mm2-es vezetéket mert az EPH-nak minimum annyinak kell lennie, azt pedig az inverterhez tartozó AC elosztóból viszik.
(#) pajesz66 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 11, 2021 /
 
Szia!
Van egy hasonló megoldásom vákuumcsöves kollektorral!
Egy atmega328 vezérel:
Azt figyeli, hogy mikor, milyen meleg a bojler vize! Tehát, ha nappal van, és "alapesetben" sütnie kellene a napnak, akkor megnézi, hogy a bojler elég meleg-e? (előzetes napos napok adataiból van meg az átlag felfűtési görbe)
Ha igen, minden ok, nem kell beavatkozni, ha nem akkor utánafűt villannyal. Ezt ismételgeti 10 percenként. Így, ha süt a nap, ha nem estére van melegvíz....
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 11, 2021 /
 
Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség honlap. Ha felteszed a projektet, az összes tag küld ajánlatot.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 11, 2021 /
 
Ajánlat már van, kettő is, ami igazából négy. Először küldtek egyet amin volt 3 variáció (eltérő gyártójú panelek, inverter stb.) és most küldtek egyet ami megint teljesen más, mintha nem tudná a jobb kéz mit csinál a bal.
Ott tartunk hogy lassan össze kéne szedni a papírokat és elküldeni nekik a pályázat íráshoz, de írtak pár érdekességet ami mellett nem tudtam elmenni szó nélkül. A keret ugye elvileg 2,9MFt/projekt, az ajánlat 1,9MFt, meg fizessünk még e mellé valami 70 ezret önerőből de hogy mire vagy minek arról nem írtak. Nem fér bele a 2,9-be? Most erre várom a választ. Meg mondtam nekik telefonon legalább jöjjön ki valaki körbenézni mert itt 50 éves szerelések vannak, alu mindenhol, nehogy előálljon egy olyan eset, hogy repkednek a százezrek amit szintén önerőből kéne finanszírozni mert esetleg nem számolható el a támogatás keretén belül (mérőhely szabványosítás pl. nem számolható el, az se 2Ft stb). Erre az volt a válasz, hogy egy helyszíni szemle az majd ráér akkor amikor már megnyerődött a pályázat.
És csak 20 km-ről kéne nekik kijönni nem 200-ról.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 11, 2021 /
 
Gee!

Ismerős a helyzet! Mi nem férünk bele a 100%-os pályázatba, gyanúsan nekem is kell mérőhely korszerűsítés, de még lehet tető csere is....
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Kell a korszerűsités mert pályáztál és óracsere lesz.
(#) GPeti1977 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Nekem azt mondta egy napelemes cég hogy nem kell mérőhely szabványositás jó a fadobozos is.
(#) antikzsolt válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 12, 2021 / 1
 
Kérdezd meg a szolgáltatódat. Nehogy meglepi legyen. Nekem is kellet volna új doboz hiába 6 éves. De az ex gondoskodott róla hogy ne kelljen. Nem adja a beleegyezését hogy felszereljék a házra a napelemet. 50-50%tulajdonjog
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Tetője válogatja, meg nem tudni hogy az konkrétan mit takar, de az úgy 3-10 millió kapásból. Az mit jelent hogy nem fértek bele? Az utólag fog kiderülni hogy belefértetek-e vagy sem. Én beadtam az eon-hoz is a dolgot, csak napokig nem írtak vissza azért adtam be máshova is.
Aztán írt az eon is, kitöltöttem a kérdőívüket, ahol értelem szerűen kellett kipipálni az adott választ, így azt is, hogy palás a tetőnk. Erre jött is automatikusan a végén a válasz, hogy akkor mi nem vagyunk jogosultak a 100%-os támogatásra csak az 50%-osra? Miért, mi köze van a dolognak ehhez? Utána persze hívtak, hogy nincs cserepes melléképület amire fel tudják tenni? De van. De hogy ezeket a marhaságokat ki és hogyan találja ki nem tudom, amikor feketén fehéren le vannak írva a feltételek, meg hogy milyen szerelési munkák számolhatók el a támogatás keretein belül és melyek nem.
A többi része ugyanilyen homály, először még fronius inverter volt az ajánlatukban, legutóbb meg már valami nevesincs kínai.
(#) proba válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Nálunk simán kicserélték az órát régi fadobozos szekrényben. Automata cseréhez kérték a tetőtartón lévő sodrott kötés cseréjét csavarosra ( elég hosszú volt a vezeték, felraktam pluszba) , meg az új földelőt. Igaz a régi olvadóbetéteket már kismegszakítóra cseréltem, meg a békesség kedvéért felraktam egy FI relét, ezen kívül szerencsére kerítésbe építést, dobozba építést nem kértek. ( bár ez lehet erősen szolgáltató függő.)
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 12, 2021 / 1
 
Palás tetőre azért nem szerelnek, mert nem szabad fúrni,(azbeszt) illetve törik!
Nekem minden tetőm palás... Melléképület tetejét tudnám leggyorsabban (olcsóbban) cserélni, most a házról le nem veszem a tetőt, az biztos!

100%os pályázatban van egy kereseti tartomány is, amibe nem férünk bele!
Éves szinten kb. 100 eFt-vel több a kerestünk mint a megengedett maximum összeg..
És tavalyi bevételt nézik...
Na most aki ennél kevesebbet keres, az meg máson fog elbukni, mert pl az energetikája nem lesz meg az épületnek!
Ki van ez találva!!

Idézet:
„Nálunk simán kicserélték az órát régi fadobozos szekrényben”

Nem mind1 hol az a fadoboz!
Épületben zárt helyen nem lehet! Kerítésben, vagy az épület homlokzatán kint, lehet.
Nekem persze bent van...
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Most olvastam újra bele, ezt se értem. Jövedelmet írnak, meg évi 4,8 milliót, ami elvileg nem jövedelem hanem bevétel. A jövedelem az ami nettóban marad. Annál meg azt írják, hogy nettó 268770Ft. Nálunk ez mondjuk nem gond mert a ház tulajai nyugdíjasok.
A fadobozunk a ház oldalában van, meg szerintem maradni is fog ha tetszik nekik ha nem, mert a 2 órán kívül van benne vagy 25db kismegszakító az meg nem fér bele abba a kis bóvli műanyag izébe amire "korszerűsíteni" szoktak. Ki volt építve régen a 3 fázisú vezérelt is a villanykályháknak.
Az épület energetikájának ehhez a támogatáshoz semmi köze nincs, a másikhoz, a 11 millióshoz van.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 12, 2021 /
 
Idézet:
„Kell a korszerűsités mert pályáztál és óracsere lesz.”

Nem kell, mert nem pályáztam! Mivel nem felelek meg a kiírásnak!
Az előre finanszírozott 50%-oshoz meg csóró vagyok!
(#) cimopata válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Az a hihetetlen hogy mennyien nem foglalkoznak azzal hogy árnyék vetőtik a panelektre akárcsak egy kevés is. Rengeteg helyen látom hogy kémény oszlop,, kábel vagy csak egy kevés tető árnyék belóg valamelyik sarokba. Ilyenkor mindig elgondolkozom miért nem lehet jobban ügyelni a panelek tájolására. Vagy akkor feltenni 1 napellel kevesebbet ami nem lóg bele az árnyákba. Számomra úgy tűnik hogy rengeted amatőr "hivatásos" telepítő cég van akik ennyira alapvető hibákat ejtenek nem is szabadna nekik telepíteni fogalmuk sincs a panelek tényleges működéséről.
(#) helektro válasza cimopata hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Vagy a telepítő cégek haladnak a korral és cella, vagy cellasor (esetleg panel) optimlizált paneleket használnak, ahol már nem annyira számít az árnyékolás. Vagy elhanyagolható hatása van. Optimlizált napelemek
Következő: »»   159 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem