Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűtés
 
Témaindító: Djatis, idő: Aug 12, 2008
Lapozás: OK   12 / 14
(#) teglascs válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Egyszerűen arról van szó, hogy a főnökömmel beszélgettünk a fűtési módokról. Mondtam, hogy ezen a fórumon valaki nagyon részletesen, sok adattal leírta, hogy elektromos kazánnal milyen takarékosan tud fűteni. Ezt próbálom most megkeresni, de azt sem tudom, melyik topikban volt... ☹️
(#) zolika60 válasza teglascs hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Takarékosan csak akkor tud fűteni, ha maga állítja elő az áramot is hozzá. Egyébként a legdrágább fűtési mód.
(#) dcsabi hozzászólása Feb 24, 2021 /
 
Néhány évvel ezelőtt egy vezető "gyártó"egy dunántúli kisvárosi telephelyén tartott egy szinte mindenre kiterjedő összehasonlítást, a fűtési módok és alapanyagok és költségek tekintetében.
A lényeg az lett, hogy ha mindent összevetünk, akkor a gáz a legolcsóbb. Ebben benne volt, minden aprólékos költség, minden hordozófajtára vetítve. Tehát ez olyan mint a politika, addig lehet üres mondatokat mormolni, amíg megveszi a "gyanútlan polgár", vagy megnyerhető a portékára. Nemrég egy másik beszélgetésen arról vezettek le egy tanulmányt, hogy a napelemes hisztériával, családokat, cégeket adósítanak el 10 évre előre, befektetés gyanánt(?) A legértelmesebb hozzászólás egy pénz ügyes kollégától jött: Mégpedig, pénzügyileg egy céget úgy mérnek életképesnek, ha az egy év alatt létrehozott eredményét nézik. Ha pl 20 milliója van és 8-10 évre megtérülő dologra költi, akkor másnap nem kell bemenni dolgozni, már. Ami 1-2 év alatt nem térül meg az nem versenyképes. Sic!!! Lásd kereskedelmi monopóliumok.1-2 hónap!!!
Elektromos fűtés, Ha az 1 joule energia árát nézzük, a villamos energia és a földgáz között is kb 10x-sa különbség a gáz javára, továbbá ha figyelembe vesszük a földgázhoz "keveredett" egyéb gázokkal felhígult állományt is, a helyzet alig változik. Persze minden szempont ugyanolyan egyéb tényező mellet értendő. Továbbá ha figyelembe vesszük más energiahordozó aktuális árát. Pl: biomassza... apríték...mezőgazdasági hulladékok, fa hulladékok...stb. Nézzük meg a nyugati (osztrák, német) trendeket.(amik esetleg már beváltak) A fentebb említett "gáz melletti" érvelés, egy német W---n gyártó marketing kurzusán hangzott el. Most meg, majdnem ugyan onnét eredeztetett másik terméket népszerűsítenek.(?) A fizikai törvények nem változtak azóta. A villamosenergia hővé alakítása közel 100%-s. de az egy Joule/ Ft a probléma!!! meg közben meg kell építeni egy házi napelem felületet is, 10 évre előre eladósodni. (?) Ha egy fontos szempont van, az a kényelem, és nem fog szén-monoxid mérgezést kapni senki... " a Te magad állítod elő a villamos energiát" akkor biztos a legjobb megoldás, csak mibe kerül a végén(?)Vagy van még egy-két morbid ötlet vagy tény, áramlopás(?).
Az elektromos autó hisztéria is megtorpanni látszik, éppen a napokban jelentette be, B..G...,Hogy inkább ő kiszáll a klima rettegés(di)ből, erre tovább nem pazarol!
Egy jó hatásfokú (kb 85-90%) automatizált biomassza fűtési rendszer az klíma semleges és kényelmes is lehet ha hozzáférünk hosszú távon az alapanyaghoz.
Ü.I.. Volt egy "topic", "ingyen energia gépek" ez sem jött be még eddig., itt senkinek...(?)
(#) pont válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 25, 2021 /
 
Ez a mindenre kiterjedő összehasonlítás nem nagyon terjedhetett ki a fa és széntüzelésre, ugyanis az jóval olcsóbb mint a gáz. Persze be jön a képletbe egy "foglalkozni kell vele" tényező is, (rakni kell a tűzre), de akkor ez a tényező meg a legkedvezőbb a villanyfűtésnél. Igenis van helye a villanyfűtésnek, sokkal kisebb luxusért is, sokkal többet is kifizetnek az emberek. Ma már egy átlagos család, telefon, internet, kábeltévé-netflix stb., előfizetése jóval meghaladja a fűtésre költött összeget. A járműveikbe beletankolt, és egyéb autó fenntartási költségek meg többszörösei annak, az élelmiszer árakról ne is beszéljünk. Szóval mindenki a fűtésen akar spórolni, holott az már, az éves költségvetés, nem legjelentősebb tétele. És akkor még nem a passzív házak fűtéséről beszéltünk, oda miért ne lenne jó a villanyfűtés. Minél inkább jó egy épületnek a hőszigetelése, annál inkább kézenfekvő megoldás a villanyfűtés, a maga legjobb kényelmi-vezérlési funkciókat adó tulajdonságaival.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
(#) dcsabi válasza pont hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Foglalkozni kell vele...Többször is, amire meleget kapunk... A fa mint olyan, leginkább a klasszikus hasábra darabolt formártumot jelenti leginkább. A passziv ház mint olyan, tényező abban játszik szerepet, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy azonos körülményeket hasonlítunk össze. Tehát egy átlagos kb 15-30 éves vidéki kertes családi ház, vagy városi nagyvárosi peremkerület... Tapasztalatom szerint, az emberek talicskával hordák a kazánra tűzifát, minthogy valamelyik gazdaságossági tényezőt megváltoztatnák. Kb 4-5 évvel ezelőtt ey asztalos illető, vásárolt egy faapríték adagoló és égető berendezést, én segítettem üzembe helyezni, Jeleztem neki, jó, hogy ingyen van, de ha a kazánt is kicserélné sokkal kevesebb tüzelőanyag kellene. A kazán ugyanis egy leginkább széntüzelésre tervezett öntvény doboz, szemben az ajtóval a füstcső kimenet, teljesen egyértelmű, hogy a hóleadás hatásfoka kb 20-30%(?) körüli lehet... Ha "normálisan adagolja" a tüzelőanyagot a füst kimenő hőmérséklet kb 300-350C(!) A ház kb 150 m2... két generációs,... hőszigetelés (?).. hadd menjen olcsó, de ha a hazaszállítgatást és tárolást is figyelembe vesszük elgondolkodtató. Másik tanulságos eset...Ismerősöm egy régebbi kertes családi házat vásárolt, gáz nincs is bevezetve, nem is lesz . Pellet égető fej a kazán ajtóra erősítve...A kazán stilusa, az előbb említett jellegű... A 40-50 cm-s lánggal égő pellet, szinte "akadály nélkül" a füstcsöben találja magát, ez így szerintem jóval drágább mint a gáz. Néhány megoldás láttán az ember a falba verné a fejét legszívesebben. ilyen esetekhez , mérni egy villanyfűtést, (?) Kis magyar néprajz, a valóságot mondom... Fával, vagy bármilyen biomasszával, csak akkor engednék fűteni, ha a tüzelőberendezés hatásfoka legalább 75%.t eléri. Néhány "régimódi" gondolat... - Szeretjük a meleget, 3 kocsi fát (Kb 20m3) vettem!!!- Itt a villany mint olyan mit csinálna??? Aztán van még egy tényező, a fásításokból,erdőkből a fát "gátlástalant" játszó, "erdőbirtokosságban" érdekelt (?) személyek 5-600-1000 m3-nyi fát bedarálva kamionokkal fuvarozzák a darálékot erőművekbe kb 10-12Ft/kg áron (Ajka, Pécs, Ausztria, Mátrai...stb...) Lassan nem lesz így tűzifa sem, nem jut a lakosságnak. Tényleg rákényszerülünk a passzív házra és a villanyra!!!
"sokkal többet kifizetnek az emberek" észrevétlenül, a telefon és az internet ára bizony ide sorolható...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) zolika60 válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Attól ne félj, hogy nem lesz tűzifa. Az erdőterületek szerencsére gyarapodnak. Egyébként ugyanolyan energetikai viszonyok között a fa sokkal kevesebbe kerül mint a villany. A rossz szigetelésű ház és a nem megfelelő fűtőberendezés persze sokba kerül így is úgy is.
(#) proba válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Számolgattam , egy családi ház fentebb említett módon 20-30m3/év fa hogy újra termelődjön 0.5 hektár erdő kellene. csak a fűtésre. Ezt felszorozva, mennyi családi ház van, illetve mennyi hideg otthon, lehet nem lennék biztos benne, hogy lenne bőven fa. minden személyre jut kb 1Ha terület ezen kell lakni, élelmiszert előállítani, fűteni, közlekedni, és dolgozni. Igaza van dcsabinak, ha azt akarjuk, hogy a természet kiszolgáljon bennünket, némileg ésszel kellene élni. ( és nem feltétlenül rosszabbul.)
(#) dcsabi hozzászólása Márc 1, 2021 /
 
Köszi a hasznos utalást!, Valójában arra akartam rávilágítani, hogy a technika illetve az automatizálás lehetőségeit kihasználva, óriási lehetőségek vannak még, hiszen a leginkább elterjedt fa (biomassza) tüzelő megoldások nagyon alacsony hatásfokúak. Ebben itt ezen a fórumon való látogatók (tagok...) is gondolom felismerik a lehetőségeket. A villany a kiszolgáláshoz kelljen csak, a kényelem adott egy kicsit limitáltabb, de adott! "Eu-s "direktíva, hogy fűtéseket kiszolgáló elektromos segédberendezések, szivattyú, ventilátor,...stb, "emelt" energiaosztályba kell tartozzon. Már 3-4 éve csak BLDC "ventiket, és szivattyukat használok beépített szabályzóval. Pl, Szivattyú 2x 100m2 lekeringet 5-10-15W-n (2 szintet) Fűtés levegő toló ventilátora 32W(kb 20-30%-n járatva, ugyanez a füstgáz ventinél is arányában...) Említettük nemrég, észrevétlenül, milyen dolgokra pazarolunk... hát itt egy "hobbi" lehetőség egy kis "vassal" kombinálva...Ne pazaroljunk, takarékoskodjunk, hogy legyen lehetőségünk "másra is pazarolni". Azt szokták mondani , " aki az elektromossághoz ért az mindenhez kell hogy értsen"! -Fűtéshez-: Tél jövőre is lesz, az időjárás az éghajlat medrében folyik! Óriási változásoknak kell történni addig, amíg ez mindenhol megvalósulhat, -elektromos fűtés... Hol tartunk?... Fáradt olaj, gumiabroncs, bútorlap, Van még(?)
(#) Ge Lee válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 2, 2021 / 3
 
Idézet:
„Ne pazaroljunk, takarékoskodjunk”
Most akkor takarékoskodjunk, vagy fűtsünk villannyal? Szép szavak ezek, csak több probléma is van az elektromos fűtéssel, még azon kívül is, hogy már nem 80 fillér a vezéreltnek kW-ja.
Azt senki nem vitatja, hogy a hatásfoka 100%, meg a legszebb meg a legkényelmesebb, mert ha telerakja az ember a padlót fűtőfilmmel onnantól csak a termosztátokat kell beállítani és kész, sőt még az sem látszik hogy van bármiféle fűtés a lakásban.
Csakhogy. A házak több mint 90%-a nem ma készült hanem évtizedekkel ezelőtt, azaz energetikai szempontból kellően rosszak, és ezen az sem segít ha ragasztgatnak pár centi szigetelést a falakra.
Egy ilyen háznak legyen az éves fűtési költsége gázzal mondjuk 280 ezer forint. Ha ezt villannyal csinálod, akkor ez közel 500 ezer lesz, ha nem több. Ha korszerű egy ház, akkor mondjuk harmada, negyede lesz a költség, de az arányok ugyanazok maradnak.
Fatüzelés. Nekünk van egy cserépkályhánk amivel rádolgozunk a gáz fűtésre, és annak kellően jó hatásfoka van (8,2 méter benne a füstjárat), a kémény kilépőnél 95-110 fok van, de még a kémény is a falban van, annak a hőnek egy része is hasznosul. Ha csak az árakat nézzük ez még a gáznál is olcsóbb, az tény, hogy az ember a saját munkáját nem szokta ebbe beleszámolni, azaz a fűrészelést és a hasogatást mert úgy már nem olcsóbb, csak ha szigorúan azt vesszük hogy mennyi pénzt kellett kiadni.
És hogy meddig fog menni senki nem tudja, az unió tervezgeti hogy betiltanak mindenféle szilárd tüzelést, de szerintem ez kb. ugyanolyan lesz mint a kétütemű autók kitiltása, azt sem merték meglépni, lévén hogy majd kikopnak az utakról.
A villanyfűtés akkor tudna elterjedni ha olcsóbb lenne mint a fa, meg lenne erőmű ami elbírja. A napelem sem opció, mert senki nem nyáron akar fűteni, olyankor keletkezne rengeteg megtermelt energia ami nem kell sehova, télen amikor meg mindenki fűtene vele olyankor meg töredéke termelődik, kellene még Paks 3 meg Paks 4.
(#) voodoo válasza teglascs hozzászólására (») Márc 7, 2021 /
 
Szia.
Mi 3. Telet fűtjük ki elektromos kazánnal. Saját gyartmány, fel van "okosítva" ,távoli elérés, monitor stb.

Bármire ezzel kapcsolatosan megpróbálok válaszolni.
(#) hamby555 hozzászólása Márc 15, 2021 /
 
Üdv mindenkinek!

Sok érdekességet olvasgattam, hogy a fa olcsóbb mint a gáz, villany.....stb. 3 éve költöztünk egy családi házba, ami kb 40 éve épült, a homlokzat szigeteletlen (egyelőre). Az előző tulaj leadta a gázórát, nem akarta fizetni a készenléti díjat. Az összes radiátor és fűtéscső ment a kukába, ramaty állapotban volt a fűtés, a régi kazán lyukas, és mellesleg 20 m szigeteletlen fűtéscsövön jött a melegvíz a garázsból a házba. Tehát kuka az összes fűtés. Két opció volt amin gondolkodtunk.

1. Gáz vissza. Újraterveztetés, gázóra az utcai falba, kőműves, gázszerelő, radiátorok, csövek, padlófűtés, de előtte felverni az aljzatbetont és leszigetelni, fűtésszerelő, gázkazán, kémény.

2. Elektromos fűtés.

A gázos megoldás nagyon húzós lett volna egyszerre. Vettünk két Panasonic Nordic klímát, egy ADAX radiátort és meghagytunk egy kéményt a nappaliban ideiglenesen, és vettünk egy Kamino 8kW-os kandallót. A klímákhoz igényeltem H tarifát, a fát természetesen nem adják ingyen, 35.000 HUF-ért vesztegetik köbméterét. Nappal elegendő a klíma, este befűtünk a kandallóba. Ha hidegebb van nappal is, akkor már előbb befűtünk a kandallóba. Ezzel nagyjából 1 m3 fa megy el egy hónapban. Ha nem volna csak a kandalló, akkor nem is jönnénk ki 1 m3 fával havonta. Most biztosan mindenki szörnyülködik, hogy mennyi? Mi kissé fázósak vagyunk. De az eddigi tapasztalatokból kiindúlva biztosan nem a fa lesz a mi fűtési módunk a továbbiakban. Gázt megint csak nem szeretnék, tehát marad a villany. Azzal sem igazán értek egyet, hogy a napelemmel eladósítanak minket 10 évre. Kérdem én, hogy a villanyszámlát nem kellene fizetni egyébként?

Az is lehet, hogy hagytam volna a gázt, ha minden rendben van a rendszerrel, de az is lehet, hogy nem. Egyelőre marad a villany......
(#) Ge Lee válasza hamby555 hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Ugye, nagyon nem mindegy, hogy új kiépítésről van szó, vagy csak egy meglévő további használatáról, netán átalakításáról. Meg az sem mindegy, hogy 1 évre számolunk költségeket vagy 10 évre. Azért azt nem írtad le, hogy mekkora a ház, milyen az elrendezése, és mekkora fűtési költség jön ki, mondjuk október elejétől március végéig.
Azt senki nem vitatja, hogy egy gázfűtés, pláne ha az korszerű, bekerülési költsége, meg a hozzá tartozó engedélyek nem kevés, attól egy villanyfűtést kiépíteni jóval olcsóbb. Na de, ha 3-4 év múlva elkerülöm vele költségben a gázt, akkor már az olcsóbb lesz a drágább. A fizikával nem nagyon lehet vitatkozni, ki kell számolni hogy melyikkel mennyibe kerül 1MJ hőenergia előállítása.
Ha annyira olcsó lenne villannyal fűteni akkor a többség azzal fűtene és nem gázzal. Csakhogy nem így van, én már a bojlernél is elég nagy különbséget véltem felfedezni, amikor a gázbojlert villanyra kellett cserélnem. Villannyal akkor fűtöttünk amikor 70-80 fillér volt a vezéreltből 1 kWh, ekkor minden helyiségben volt egy hőtárolós kályha, de aztán nem tartott sokáig a dolog, mert amellett hogy jelentősen drágult az áram, a megoldás mellett is fáztunk, mert reggelre, délelőttre már kihűlt benne a samott. Az volt a szerencsénk hogy nem volt leplombálva a mágneskapcsoló fedele, így a nap bármely szakában tudtunk "vételezni".
(#) hamby555 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Egyáltalán nem mindegy, így igaz. A ház nettó 84 m2, a kandalló a nappaliban helyezkedik el, a szobákhoz közelebb eső részen. A szobák a nappaliból nyílnak. 1 m3 fa megy el egy hónapban, és kb: 15.000 huf villanyszámla. Tehát a fűtési időszakban 90.000 huf a fűtésszámla villannyal és ehhez még hozzájön a fa, ami 210.000. De mint írtam ez egy szigeteletlen ház, igaz a nyílászárók újak. Gáz hiányában ugyebár minden villannyal megy, a sütő, a főzőlap, a bojler stb. Amennyi a gáz bekerülési költsége, ugyanannyiból kijön a napelem is. Mivel a gáz kiépítését is kifizetném egyszerre, a napelemet is kifizetném egyszerre, és akkor nincs 10 év hitel stb, és villanyt egyébként is fogyaszt az ember, még ha gázzal fűt is (tv, mikro, hűtő stb.), a napelemmel ez is megoldott. Ez szubjektív gondolat és nem tapasztalatokon alapul.
(#) proba válasza hamby555 hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Mondjuk ezt te is ki tudod számolni.
Kérdés jelenlegi klímás fűtés H tarifával miért nem ment folyamatosan? Miért kellett mellé a kandalló?
Ha a klímás fűtés nem elég meleg H tarifával, akkor kellene esetleg komolyabb fűtésrendszerbe beruházni. ( oda jutsz mint gázzal, fűtésrendszer így is úgy is kell, gázkazán és a hőszivattyú viszont már nem egészen egy árban van.)
Sima fűtőbetétes fűtés 2-5 ször többet fogyaszt mint a klíma felejtős....
Teszel fel napelemet, rendben, az 10 év alatt akkor térül meg, ha normál tarifájú árammal számolsz. Értelemszerűen a jelenlegi H tarifás fűtésed lecserélése esetén 15-20 évre hosszabbodik a megtérülési idő, mert olcsóbb árammal kell számolnod a megtérülést. Ezért bár később ingyen van, matematikailag nem jó bolt. Ha állami támogatásra veszed, fél áron talán....Esetleg nem gazdasági érdekek motiválnak, hanem a környezettudatosság, vagy az egyéb szabályzók ( pl energetikai besorolás )
(#) Kovács Tibor hozzászólása Okt 27, 2021 /
 
Sziasztok!
Elektromos fűtés vezérlésére szeretnék egy olyan vezérlőt ami a kazán teljesítményét illeszti a hálózat terhelhetőségéhez. Tehát pl. 16A esetén a terhelhetőség kb 3,5kW de ha bekapcsoljuk a mikrót vagy bármi más fogyasztót akkor szabályozza le a kazánt hogy ne oldjon le a kismegszakító, és ennek megszűnésekor vissza...
(#) tubybb válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Okt 27, 2021 / 1
 
Nem kell leszabályozni, ki kell kapcsolni. Azon a néhány percen amíg proszívózik az asszony, nem múlik semmi.
(#) Gafly válasza tubybb hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
És kioktatni a családot a helyes kezelésről.
Ez nem vicc, komolyan mondom.
(#) Macsek71 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 28, 2021 / 2
 
A régi lakásunkban "necces" volt az elektromos rendszer, ezért használati szabályokat kellett bevezetni : nagy fogyasztók csak megadott helyről és egyesével üzemelhettek.
Asszony annyira megtanulta, hogy az új helyen sem használ két "nagy" eszközt egyszerre
(#) Kovács Tibor válasza tubybb hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Hááát, nem ilyen válaszra számítottam! Ennyi erővel a thermosztát sem kell a lakásba mert lehet ki-be kapcsolgatni.
Én valami automata megoldást szeretnék!
(#) VIM válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Kérni kell hálózat bővítést, helyesebben venni kell néhány ampert a meglévőre és automatikusan meg lesz oldva a probléma.
(#) Bakman válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Tulajdonképpen megoldható de instant megoldásra nem nagyon kell számítani.

Egyrészt szabályozni kell a fűtésre jutó teljesítményt. Ha ez nem megoldható mert pl. a vezérlőben lévő elektronika ezt nem tűri, akkor vagy a vezérlését kell átalakítani vagy bukta van.
Másrészt a kismegszakítónak ki kell bírnia azt az időt, amíg fennáll a túlterhelés és az elektronika lehalkítja a fűtést. Ez elvileg nem okoz gondod, 20 - 30 ms-os túlterhelésnél még nem szoktak reagálni.
Harmadrészt a fűtésnek kell külön áramkör, hogy az oda jutó áramot ne mérje a rendszer, csak a "minden mást".
(#) tubybb válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Jól van igazad van. Nekem is ez a bajom. Vettem gondolatban egy Tesla elektromos autót. Közben gondolatban befizettem 130.000Ft-ot a szolgáltatónak, hogy a jelenlegi 3x25A-t bővítsék fel 3x32-re. Így tudom tölteni a nemlétező autót viszonylag gyorsan.
Namost szeretném a fürdőszobában száműzni a bojlert és helyette egy átfolyós elektromos vízmelegítőt betenni, amit fürdésre is használnánk. Ennek áramfelvétele 400V-ról fázisonként 18,5A. Itt a linkje, nagyon jó kis cucc.
https://www.ventil.hu/stiebel-eltron-peg-13-elektromos-atfolyos-viz....phtml

A probléma az, hogy amikor tölteném az autót akkor nem tudnánk fürödni, mosogatni. Nagyon hideg lenne a víz. A villanyóránál lévő kismegszakító kis mérete miatt lekapcsolna a világítás is elmenne, és botorkálni kellene a sötétben, hogy visszakapcsoljam.
A szolgáltatónál megkérdeztem még korábban, hogy lehetséges-e 32A helyett 40A-re bővíteni, azt mondták hogy nem szokták háztartásoknak engedélyezni, csak indokolt esetben. De ne reménykedjek.
Már az is furcsa, hogy a szolgáltató csak "B" jelű kismegszakítót hajlandó beszerelni (MVM) mert állítólag "C"-vel tartósan a névleges áram felett lehet vételezni, ami nem jó a szolgáltatónak, mert szeretnének rákényszeríteni a bővítésre.

De elég a sok feltételezésből. Az én problémám csak porszem a sivatagban, senkit nem érdekel.

A Te problámádra válaszolva nem feltétlen kell lecsökkenteni a bojler teljesítményét, hisz a nagyfogyasztók csak rövid ideig vannak bekapcsolva. Nem éri meg leszabályozni, túl drága és komplex elektronika kellene hozzá. Egyszerűen csak le kell kapcsolni arra az időre. Hogy milyen olcsó eszközzel érzékelhető egy másik nagyfogyasztó bekapcsolása, azt már nem tudom. Vannak drága megoldások, de az nem éri meg kisembereknek.

Egyébként a kismegszakítók szoktak elöregedni és van, hogy lekapcsolnak névleges áram alatt is. Esetleg meg lehet próbálni felhívni a szolgáltatót, és mondani, hogy cseréljék le. Ha nem jönnek ki, akkor mond azt, hogy volt egy rövidzárad és nem kapcsolt le. Állítom néhány órán belül soron kívül ott lesznek hogy lecseréljék.
(#) tubybb válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Nem írtad, hogy neked 1 fázis van? Ha igen, akkor rendeld meg a szolgáltatónál az ingyenes bővítést 32A-re. Pár hetet úgyis várni kell.
Hívj egy villanyszerelőt (kiszállással kb 10.000Ft) és írass vele egy papírt, hogy a villanyórától a házig az elektromos vezeték alkalmas 32A fogadására. Ez a papír 30 napig lesz érvényes, és ha kijönnek kismegszakítót cserélni, akkor odaadod a papírt. Ők nem fognak vizsgálni semmit, a papírnak hinnük kell.

Fontos a jó időzítés, mert ha elfoglaltak a szolgáltató emberei és a papírod dátumától számítva 30 napon túl érkeznek meg, akkor nem fogják elfogadni. A legjobb egy dátum nélküli papír, majd te ráírod a dátumot mielőtt jönnek.
Nekem a hülye 30 nap miatt kellett megint 10.000 Ft-ot fizetnem.
(#) Bakman válasza tubybb hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Nem furcsa a "B" karakterisztikájú kismegszakító. Ha te 32 A-re vagy jogosult (legyen ez a jogosultság bármilyen alapú), akkor annyit kapsz, azzal számol a szolgáltató, nem bizonyos mértékű túlterhelésre. Tele vagyunk energiatakarékos nyavajákkal, az összfogyasztás mégis nő, mert az energiatakarékos kütyükből egyre több van. Ennyi a korlátozás lényege, nem a jónéppel való szórakozgatás.

Az sem biztos, hogy a szolgáltató hajlandó bővíteni a villamos hálózatot pl. egy társasházban a rendszer elavultságára/terhelhetőségére hivatkozva.

Túlterhelésre 2-3 másodperc után oldhat a kismegszakító, ez az idő azért kevés egy bableveshez.

Tibor minden bizonnyal úgy gondolta, hogy van ilyen instant megoldás, csak be kell építeni. Ha a már felvázolt esetleges problémák nem állnak fenn, pár 10 eFt-ból könnyedén kihozható a dolog. Árammérő, mikrokontroller, SSR.

Amiket javasoltatok, az a problématagadás egyik módozata. Példabeszédek:
- Az én autómban nincs állófűtés, de ha lenne, akkor sem használnám mert hülyeség.
- Te vagy a megrendelő, de majd én megmondom neked, hogy mit szeretnél.
- Jó az úgy, te nem tudod használni.
Ha a kuncsaft nem veszélyes dolgot kér, lehet tájékoztatni, tanácsot adni és azok végén, ha még mindig köti az ebet a karóhoz, meg kell csinálni a munkát.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2021
(#) Kovács Tibor válasza Bakman hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Szuper! Ilyet szeretnék csinálni.
Az SSR vezérlésére van ötleted?
Általában ezek ki/be kapcsolásra valók ha jól tudom.
Hogy lehet szerinted úgy használni hogy analóg módon csak annyit szabályozzon le a kazán oldalról hogy ne terhelődjön túl? Impulzus szabályozással?
(#) Bakman válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Alapvetően két típusú szilárdest relé van: az, amelyik nullátmenetnél kapcsol (zero cross) és az, amelyik bármikor bekapcsol ha kap vezérlőjelet (random). Ha bekapcsolt, akkor addig ki nem kapcsol, amíg meg nem szűnik a rajta átfolyó áram, hiába kapcsol ki a vezérlő jel. Ez az időpillanat másodpercenként 100 szor jelentkezik. Magyarán nem csak be. és kikapcsolásra lehet használni ezeket.

Figyelni kell a villamos hálózat periódusait és ahhoz, valamint az aktuális fogyasztáshoz kell szinkronizálni a bekapcsoló jeleket.

Itt éppen a páratartalom vezérli a kimenő teljesítményt de nem tart sokáig átírni áramméréshez: Bővebben: Link.
(#) VIM válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Azt ugye nem mondtad, hogy villanykazánról van szó csak utaltál rá de ugye annak is van egy elektronikája és Neked a fűtőszálat kellene szabályozni az SSR-rel. Ha egyáltalán le lehet választani a hozzá tartozó elektronikáról vagy ott becsatlakoztatható legyen egy külső teljesítmény szabályzó. Analóg módon talán megoldható egy áramfigyelésen alapuló teljesítmény felező vagy részteljesítményen alapuló kapcsolás de folyamatos szabályzás a két elektronika házasításánál nem lehet egyszerű feladat.
(#) tubybb válasza VIM hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Ha tényleg egy szabályzót szeretne bépíteni a bojlerre, akkor szinte felkínálja magát a tirisztoros fázishasítás. Kicsit sok harmónikust létrehozva a hálózaton, de ugye azt úgyse méri senki.
(#) VIM válasza tubybb hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Még annyi jutott eszembe ezzel kapcsolatban, hogy hová is építi be ezt a szabályzót? Ugye a fűtőpatron az valahol egy helyiségben van az óraszekrény vagy elosztótábla meg egy másikban és hát ott kellene leválasztani, szétválasztani a fogyasztókat (fűtőpatron és egyéb nagy fogyasztók), hogy elkülönüljenek egymástól .... no meg a vezeték keresztmetszetek, meg a falfúrás, meg az elektronika ideális elhelyezése. Szereintem kelleni fog hozzá a wifi is, hogy még egyszerűbb legyen.
(#) Skori válasza tubybb hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
A felharmonikusok árama nem szállít hasznos energiát, viszont melegíti a vezetékeket, és a kismegszakítón folyó áram is nagyobb a szükségesnél. Hasonló az eredmény mint az erősen induktív vagy kapacitív fogyasztók esetében.

Egy villanykazán fűtőtestje jó esetben több tagból áll, ezeket kell különválasztani és több fokozatban kapcsolhatóvá tenni. Persze elektronikus megoldások is elképzelhetők, csak mindegyik drága.
Következő: »»   12 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem