Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   103 / 113
(#) Gafly válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1
 
Szia,
maga a cég még létezik, egy levelet megérhet a dolog. Legfeljebb röhögnek egy sort, de akkor is ingyen volt a számodra.
Néhány nyugati cég meglehetősen jó fej tud lenni.
Ahogyan elektrorudi mester is mondta, az áramköri környezetből megbecsülhető a primer induktivitás. Én tekernék egy próba trafót (csak primer), ha azzal elindul, akkor frekvencia mérés (meg szép szinusz legyen), és onnan már lehet számolni a véglegeset.
A szekunderrel nem ennyire egyszerű a helyzet, mert első körben a fene tudja mekkora áttétel kellene. Ha a másikban is ugyanilyen fej van, akkor érdemes lenne azon mérni...
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1
 
A Revoxokhoz biztos van valamilyen nemzetközi fankör a weben.
Ott elöbb találsz segitséget.
A gyárban már nyoma sincs azoknak a szakiknak, akik még emlékeznek a magnora, és nagyon unatkozo levéltárast sem tartanak fenn.
Az egyik ilyen neves gyár az egész 150 éves multjának a dokumentumait átruházta egy külsö muzeumra. Igy a gyárban már senki nem foglalkozik olyan néhai termékükkel, ami ma már nincs üzemben.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Hogy erre nem gondoltunk.
Das unabhangige Studer- und ReVox Fanforum
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Ha az enyém lenne a feladat, a következőképpen járnék el:
Megtartanám a C36 kapcsolását, már csak lustaságból is, nem kell újraépíteni az áramkört, és az eredti is elég robosztus. Mivel relaxációs oszcillátorról (astabil) van szó, a teljes csúcstól csúcsig mért feszültség erősen tápfeszközeli.
Feltételezném, hogy mindkét készülékben azonos a fejkészlet.
Azt lehet tudni, hogy a törlési frekvencia 80 kHz. Azt is, hogy a D36 ban a törlőfej árama I = 500 mV / 5 Ω = 100 mA.
Mostmár csak a trafót kell méretezni. A trafót el lehet készíteni egy nagyobb, légréses M1 -es, vagy M2 -es fazék vasra.
Az anódban a primer tekercseknek rezonánsaknak kell lenniük, a kapacitás ismert 5000 + 1000 pF
Ebből számítható az egyik, és másik menetszám, a választott ferrit fazék ismeretében. (a hiányzó helyének ismeretében a vasmag mérete is megbecsülhető)
A szekunder tekercsmenetszáma pedig a törlőáram, és az előtét ellenállás, és a törlőfej impedancia ismeretében számolható.
Nagy kérdés ez utóbbi, bár azt gondolom, hogy a viszonylag nagy előtét ellenállás ismeretében (áramgenerátor) első lépésben elhanyagolható.
A felvevőfejek előmágnesező árama meg amúgy is állítható-
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
(#) Abukodonozo hozzászólása Nov 17, 2021 / 3
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Csodával határos módon az egyik kedves kolléga aki ért a tekercseléshez és van egy ugyanilyen magnója, felajánlotta, hogy készít nekem egy ilyen tekercset Nem biztos, hogy egyedül elég lettem volna a feladathoz.

Folytatása következik!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2021
(#) Gafly válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 17, 2021 / 2
 
Ennél jobb hirt, és nemesebb felajánlást régen hallottam itt.
(#) Excolonel1956 hozzászólása Nov 19, 2021 /
 
Üdvozletem Mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem az alábbiakban. Örököltem - sajnos - egy Grundig TK 745 Hi-fi Stereo orsós magnót, szuper állapotban van, működik, egy baja van, hogy a szalag gyorscsévélésekor és a lejátszás folyamán is a szalag feléig hibátlanul csévél és lejátszik, de onnan lelassul ill. később megáll. Tudna valaki egy autentikus szerelőt Bp.-n vagy a közelében, aki megállapítja, mi lehet a baj, nota bene, meg is tudja javítani?
Előre is köszönöm szépen!
(#) veroka válasza Excolonel1956 hozzászólására (») Nov 24, 2021 /
 
Szakit nem tudok, sajnos ezekkel a gépekkel már senki nem foglalkozik. A leírt hiba alapján vagy a kuplungfilcek vannak elkopva, vagy a gyorstekercseléskor az orsóknak nyomódó gumi (idler) - bár nem ismerem az adott magnó mechanikáját. Én a kuplungfilcre tippelnék.
Amikor lelassul a pörgetés, nyomd be finoman az orsó közepét - ha ilyenkor jobban pörget, akkor egészen biztosan a filc a hibás. Ilyenkor szét kell szerelni a magnót és vagy kicserélni a filceket, vagy finom csiszolópapírral felérdesíteni őket.
(#) Abukodonozo hozzászólása Nov 26, 2021 /
 
Hahó újra!

Ott tartok a Revox C36-al, hogy előre-hátra csévél rendesen (bár a motorok kicsit zajosak, szerintem megérdemelnének egy-egy új csapágyat), de lejátszáskor az történik, hogy ha nem nyomok rá az ujjammal a görgőre, akkor nem hajlandó menni a szalag. Szerintetek mi lehet a baj?

Ábrázolásképpen: Bővebben: Link

Elnézést az elforgatott videóért, most látom, remélem a lényeg látszik
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Megvan a gond, nem volt meg a 30 volt a szolenoidoknak
(#) kuzin hozzászólása Dec 28, 2021 /
 
Sziasztok,

Egy Grundig TK 547 karbantartásán dolgozom. Talán még év elején kérdeztem, hogy mivel lehet pótolni azt a kis "szivacsot" ami a fejhez nyomja a szalagot.
Azota beszereztem az ajánlott "szövetet" papirboltból.
Azt kérdezném, hogy mivel érdemes azt a műanyag lapkához rögzíteni?
-Pillanatragasztó -> nem jó, nagyon megszivhatja magát, megkeményszik
-UHU papirragasztó, kicsit Technoklor szerű -> ez is szerintem kicsit megszivja magát
-Kétoldalas ragasztó -> birni fogja?
-egyéb?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2021
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Kontaktragaszto kell, olyan amit a suster használ a gumitalpra. Azzal vékonyan megkened mindkét ragasztando felületet, hagyod megszáradni (10-15 perc) majd összenyomod a két felületed. ( általában gumiragasztonak árulják, van minden márkának ilyen ragasztoja, csak a nevük más).
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Nem tudom pontosan, hogy irják, de "Palma text" ragasztó jó lehet? Azt régen használtam, de az is olyan, hogy meg kell kenni a két felületet várni, aztán összenyomni (sárgás szinü ragasztó) talán van még belőle..
(#) granpa válasza kuzin hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Az jó lehet, de előbb próbáld ki, nem oldja-e a szivacsot.
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Azt hiszem igen, csak hallásbol ismerem. Meg van Chemopren, meg Bizon meg hasonlo márkák. Mindegyik elég büdös, már a szagáról felismerhetö. Ha bekensz vqqele valamit pillanatok alatt egy kicsit matt lesz a felülete és pár perc mulva már száraz tapintásra. Van sárga meg van átlátszo is.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2021
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Dec 28, 2021 / 2
 
Valami még eszembe jutott. Biztos szivacs kell? Szerintem a magnok többségében kis filcdarabbal nyomják oda a szalagot, mert az biztos, hogy nem ragad a szalaghoz sem a fejhez. Ilyesmit butorboltokban kapsz amit a butorlábak aljára szoktak ragasztani, hogy ne tegye tönkre a padlot. Ott olyan is van, aminek ragasztos a hátlapja ( Scotch a jobbik).
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2021
(#) tomi52 válasza kuzin hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Írta más is, csak nem biztos benne, ezért írok. Nem szivacs kell, hanem filc. Én még csak filcet láttam ilyen felhasználásban.
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
igen, igen, filcet vettem hozzá (csak porjasan szivacsnak hivtam).
(#) tomriddle hozzászólása Dec 30, 2021 /
 
Sziasztok!

Szeretnék újra magnózni. Vennék egy gépet ami napi használatra lenne, de nem tudom milyet. Annyi félét néztem már. Jófogáson hirdet egy ember rengeteg magnót, de azt írta valaki, hogy tőle inkább ne. De aztán nem derült ki hogy miért.
Szóval, elkélne pár jó tanács.
Köszönöm
Richárd
(#) mohinger válasza tomriddle hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Szia!

Erre nagyon nehéz szimpla választ adni.
Nagyban függ a rá szánt összegtől természetesen. Nem is maga a magnó lesz a drága, hanem a szalagok. Értelmes kisorsós magnót már kapni 50eFt-ért is. Kommersz, negyedsávos, 18cm-es orsót fogadni képeset. A szalagok viszont nagyon megdrágultak. A szép állapotú szalagok (Akai, Maxell, TDK) közelítik a 10eFt/db árat, van, hogy drágábbak. Újonnan is van, de az meg még drágább. Bővebben: Link Ha nagyorsós gépet szeretnél, akkor 200 alatt nehéz találni értelmeset. Ezekhez a szalagok is jóval drágábbak.
Mit szeretnél, mi a cél? Hi-Fi minőségben zenét hallgatni, vagy csak a régi, meglévő szalagokat újra feltenni, élvezni a magnózás örömét?
Ha szerényebbek az igények, akkor jó lehet akár egy Tesla B100-101 is, olcsóbb szalagokkal, vagy kicsit feljebb vannak kétfejes Grundig, Telefunken, Philips, SONY magnók is. Háromfejes, hárommotoros Akait, Philipset is érdemes venni, ha keveset futottak, jó állapotúak. UHER is jó választás lehet a cserélhető fejegység miatt és a finom szalagkezelésével.
Nagyorsósból ki lehet fogni 150eFt körül RevoxA77-et pl.
A Face fórumokon hosszas viták alakulnak ki egy ilyen kérdéstől.
(#) compozit válasza mohinger hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Sajnos igazad van. Elképesztő drágaság lett.
Vajon a szalagokat most gyártották, vagy a 30 éves raktárkészletüktől szabadulnának a gyárak?

Nekem nagy orsón van MaxellXLI, ,még '85 körül vettem, fémorsón. Azok olyanok mint az újak. De azért a mostaniakban nem mernék maradéktalanul megbízni.
(#) tomriddle válasza mohinger hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Szia!

Hát, ha minden vágyam teljesülne, akkor félsávos 19cm/mp sebbességgel lenne jó. Szeretnék nagyorsósat, mert lemezeket szeretnék felvenni. Nekem szalagos nincs. Azt is be kell szereznem. Ha negyedsávos, akkor végképp nem szeretnék 19es sebesség alá menni. Szemeztem Gx-es Akaikkal, meg Revoxot is néztem. Ha az Akai jó én azzal is meg tudnék elégedni. Szóval nem tudom. )))
(#) zolika60 válasza tomriddle hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Az Akait szerettem, volt vagy tíz éven keresztül. De egy Revox b77 például egy utcahosszival jobb. Azt is használtam sokáig.
(#) mohinger válasza tomriddle hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Szia!

A sima GX, DS 4000-es Akairól lebeszélnélek. A GX fej áthallásos, hallod a másik oldalt visszafelé a szünetben. A mechanikájuk primitív, szalagnyúzó. Szép és népszerű, de nekem csak polcdísznek van. Akai félsávos ritka, mint a fehér holló.
Revox A77-B77 jó lehet, de csak egy teljes szerviz után. Viszont mindent kapni hozzájuk.
Lemezek felvételére én egy Uher SG 561 Royalt vennék félsávos fejekkel. 19-en 45 perc egy oldal 18cm-es long play szalaggal. Negyedsávon is vállalható. Akkor 2 lemez fel is megy egy szalagra.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2021
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Ráragasztottam a filcet. De ez a filc vastagabb, mint ami benne volt (vagy a régi lapult meg).
Ez kb 3-4 mm vastag. Láttam vékonyabbat hobbiboltban, az kb 1mm , azt túl vékonynak tartottam, azért probálkoztama vastagabbal..
Amikor bekapcsoltam nem stimmelt a sebesség, aztán rájöttem hogy "olajos" lett a szíj. Csodálkozok rajta, mert nem egy alkoholos fülpiszkálóval tisztitottam meg a szijakat meg a tárcsákat. Lehet mikor a potikat WD40-eztem akkor csak oda jutott valahogy pedig probáltam rá figyelni.
Borzalmas ezt az ezközt szétszedni, ha leesik a szíj a capsain hajtásról akkor szét kell boritani az egész eszközt, igazi műszaki remekmű.
Elképzelhető, hogy azért esett le a szij, mert olajos volt? Vagy mert meg van nyúlva, vagy mindkettő?
Nyulását nem tudom nagyon megállapitani, két gyufaszem között megmértem vonalzon kb. tudjam milyen hosszú, kicsit meghuzva a gyufákat 24,5cm körüli értéket mértem, ugyhogy 49cm-t mondanék kerületre. Újjal nyomogatva látszólag feszesnek tűnik, inkább a számáláló szijját mondanám lazának.
Vagy akkor eseik le amikor sebességet váltok? Egy villa rakja a szijjat 9,5 / 19 cm sebességeknél. Gondolom egy új szíjjal kiderül mi a ludas és csont szárazan újra összerakni..
Csak attol aggódok, hogy ha a "vastagabb" filcel összerakom akkor nem "fogja meg" nagyon a fejnél a szalagot és emiatt az új szíj is leesik újra. (Szeretném minimalizálni a szétszedések számát..)
(#) compozit válasza mohinger hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Nekem egy GX620-om van, de semmilyen áthallás nincs.
Többfajta GX fej van?
(#) mohinger válasza compozit hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
De jó, nekem is van GX620-am
Ebben már korszerűbb, komolyabb fejek vannak, mint a GX4000D-ben. Az áthallás is ezért sokkal kisebb.
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Szia

Jo hir, hogy sikerült felragasztanod a filcet, rossz hir, hogy sajnos agymeresztö dolgokat csinálsz. Egy WD40 spraynek semmi keresnivaloja nincs egy elektronikával foglalkozo ember kezében. Az tele van olajjal meg egyébb agressziv anyagokkal, az egy gépésznek valo.
Szoval a potikat Tuner sprayjel, vagy kontakt sprayjel kell tisztitani.
Az olajat nem lehet alkohollal eltávolitani, mert az csak emulziot alkot és ha az alkohol elpárolog az olaj marad. Olajat tiszta benzinnel (foltbenzin) lehet eltávolitani, majd minden felületet szárazra törölni.
Innen a távolbol nem lehet megmondani miért esik le a szij, nézd meg a lendkereket mennyire simán forog.
A sebességválto mindig kritikus - föleg ilyen tömegcikkekben gyakran nagyon primitiv megoldás ( már nem emlékszem milyen a TK kialakitása). Lehet, hogy rosszul raktad össze.( A Grundig szinte minden szerkezetében csapnivalo megoldásokat használt, egy sereg segédeszköz nélkül sok magnohoz hozzá sem lehetett nyulni, mert nyitott állapotban müködésképtelen volt).
Az lehet, hogy a vastagabb filc fékez jobban, de már irtam, a butorboltokban ( meg sok más helyen is ) minden vastagság elérhetö, igy semmi ok vastagabbat használni.
(#) veroka válasza tomriddle hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Én írtam, hogy kitől ne vegyél, és azt is leírtam, hogy miért ne. Privát üzenet 2020 augusztus 19-én.
(#) compozit válasza tomriddle hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Én is írtam neked privátban, amiben egy TS1000-es Grundigot ajánlgattam. De valószínű, el sem olvastad...
Következő: »»   103 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem