Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   275 / 287
(#) Swedhart válasza jdani hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Tegyél a kimenetre korlátozó szikra közt és megoldódik a túlfeszültség probléma is.
(#) jdani válasza Swedhart hozzászólására (») Dec 1, 2021 /
 
Olyanom nincs is. Akkora feszültség generálódik, hogy a szikrázik minden kifejezés azt is takarja, hogy a szikra a magról átcsapdos a bemenetre is. Autóba a trafó jól működött, viszont ott nincs ekkora feszültség. A vezérlő elektronikával kellene kicsit szórakozni, hogy ne töltse 450Vra a kondenzátort, hanem hamarabb süsse ki. Tehát egy állítható erejűre kellene átcsinálni. Az első kép alján lévő D13 dióda körüli ellenállást cseréltem egy trimerre. Így lehetett fokozni a kisülés gyorsaságát, de az erejét is. Ha lassabban sült ki, szerintem gyengébb volt. Ha gyorsabban sült ki, a kimeneten már az ellenállásokon is keresztül csapott a szikra néha.
Valami mást kellene változtatni, ami csak a szikra erejét venné vissza
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 1, 2021 /
 
Idézet:
„Olyanom nincs is”

Hát ha nincs akkor készítesz egyet,egy darab 2,5mm2 drótod csak van.A nagyfeszültségű kimenetet a dobozon kívül kösd össze egy darab dróttal (mintha rövidzárat tennél),hajlíts mindkét végére egy szemet,fogasd a csavarok alá,majd a drót közepéből csípőfogóval vágj ki 7 mm-es darabot és már kész is,most majd terheletlenül itt fog átütni és nem csapdos mindenhova.
Az a készülék nem hinném,hogy egy világbajnok joule szempontból,ha még ezt is csökkented akkor még a macska is feltartott farokkal sétás át alatta,talán még dorombol is boldogságában.
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 1, 2021 /
 
A trafó kimenete maga a vasmag, és a gyujtógyertya csatlakozó. (a bemenet pedig 2 kontakt egy dugaszon. Bemenet primer, kimenet szekunder, igaz?)
Ha igen, akkor ha jól értem, a szekunder oldalon tegyek egy drótot, és akkor ott kellene a szikrának átcsapni, ha nincs terhelés?
Csakis így próbáltam ki. A gyujtogyerta dugaszra rácsavartam egy darab ónt, a végét meg közel tettem a vasmaghoz, hogy lássam fog-e működni a villanypasztor az autótrafóval, fog e szikrázni.
Tehát egy szikraközt csináltam?
Így a gyertya kimenet rácsapott a vasmagra, és a vasmag és a bemenet között is repkedtek a szikrák.

Abból kiindulva hogy az eredeti Villanypásztor amikor még működött, és közel tettem egymáshoz a kimenetet, vagy 2-másfél centire, a szikra átcsapott, és volt egy bizonyos erősségű hangja.
Autótrafoval, mikor ez a szikra csapos, sokkal hangosabb, Igy gondolom erősebb is.
Amikor még működött a villanypásztor, kutyu visitva lőtte ki magát mint egy rakéta, amikor hozzá ért.
Ha arra így reagált, akkor ezt inkább meg se próbálom rajta. Nem is tudnám, mert mondlm, szikrázik oda is ahova nem kellene.

Apropó szikraköz. Javítottam múltkor egy TV tápot, abban láttam egy 1N4007 nagyságú diodat, de üveg volt, átlátszó volt. Néha szikrát láttam benne. Az is szikraköz volt?
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2021
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 1, 2021 /
 
Idézet:
„A trafó kimenete maga a vasmag, és a gyujtógyertya csatlakozó.”

NEM!!
Idézet:
„(a bemenet pedig 2 kontakt egy dugaszon. Bemenet primer, kimenet szekunder, igaz?)”

Igaz.
Idézet:
„A gyujtogyerta dugaszra rácsavartam egy darab ónt, a végét meg közel tettem a vasmaghoz, hogy lássam fog-e működni a villanypasztor az autótrafóval, fog e szikrázni.
Tehát egy szikraközt csináltam?”

Csináltál egy szikraközt,de nem jó helyre!
A gyújtókör negatív pontja lesz a nagyfesz kimenet negatív pontja és a földelése is.Az eredeti trafónál az áramkör negatív pontja nem volt összekötve a gyújtókör negatív pontjával mert az a trafó egy leválasztó trafó volt két különálló tekerccsel.A mostani autótrafó két tekercsének egyik fele belül össze van kötve,így van 3 csatlakozási pont,ha így értelmezzük akkor a két tekercs közös pontja a gyújtókör negatívja és a nagyfeszültségű kimenetnek is ez a negatív vagy föld pontja.A vasmagnak a kapcsolásban nem kell testen lennie,de ráköthető.
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 1, 2021 /
 
Bővebben: Link
Egy ilyenem van. Igen, oké, végülis 4 kontakt van rajta, de gondoltam hogy ebből 2-2 párhuzamosan van, ezért írtam 2 csatlakozót.
Linket megnézve a két belső oldalhoz közelebbinél van egy + jelölés. A két külső konektor meg közepén egybe van olvasztva. Ezért volt az, hogy a szikrát a vasmagra vezettem, onnan meg átpattant állandóan a gyujtokör negatív pontjára? Nem figyeltem meg, de ezek szerint mindig csak az egyik kontaktra csaphatott, amelyik a szikra mínusza is? Vagy csaphatott bármelyikre.

Akkor most hogyan is kell bekötni? A villanypásztor állandó + ad, és csak a mínusz kapcsolja a trafóra. A két belső kontaktot, ahol a + jelzés van, kössem az állandó +ra, a két külső kimenetet pedig a triakra ami a mínusz kapcsolja majd? A földelő rúd vezetéket pedig ugyanúgy a trafó két külső konektorába?
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Gondolom a Daewoo tekercsre gondolsz,mert van itt több is,nem egyértelmű a link.
Azt magadnak kell kimérned,hogy melyik a két tekercs közös pontja.A közös pont és a nagyfesz kimenet között több kiloohm is lehet míg a másik (primer) tekercsnél valami 1 ohm környéki ellenállás mérhető.
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Ezt majd megpróbálom. Másik problémám, hogy vezessem el a vezetéket egy másik pontra, hogy az ne látszódjon? Pl az udvar egyik oldaláról a másikra, de természetesen keresztbe nem huzhatom, átjárhatónak kell lennie.
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Vagy fent a magasban oszlopon szigetelőkkel vagy a földben műanyag vízcsőben gyújtókábelen,de ez nem olcsó.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Hello! És mi lenne ha nem a nagyfeszt viszed át a másik oldalra, hanem ott is lenne egy pásztor. Lehet olcsóbb megoldás..
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Cirka 3méter távot kell lepásztorozni... Méghozzá áram sincs ott.
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Érdekes, hogy a nagyfesz kimenet, és a bemenetekt mérve, mindegy melyikre teszem, 8Kohm körül van. Megbontottam a konektort is.
Próbáltam gyenge táppal, merre fog ütni a szikra, mindig más kontaktra. Vettem egy gyenge elemet, ujjammal megprobaltam hol lehetlesz érezni, ha fogtam a nagyfeszt, és az egyik bemenetet, éreztem hogy üt. Fogom a másik bemenetet, ott is érezni hogy üt.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2021
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Idézet:
„Érdekes, hogy a nagyfesz kimenet, és a bemenetekt mérve, mindegy melyikre teszem, 8Kohm körül van.”

Még szerencse,hogy így van.
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Akkor hogy tudom meg melyik a közös, hogy kossem be?
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 2, 2021 /
 
Idézet:
„Linket megnézve a két belső oldalhoz közelebbinél van egy + jelölés.”

Ehhez jön,hogy tudod melyiken jön ki a nagyfesz,mert ugye ide csatlakozik a gy.gyertya kábel eredetileg és még a fentebb mellékelt rajzokat is megnézed akkor talán .......
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Akkor +al jelölt az állandó pluszra, két külső a kapcsoló minuszra, a foldeles is ide jön, a nagyfesz meg a vezetékbe, és kész.
2-3centi szikrát csapos, sokallom. Nagyfesz kondenzátor kapacitás csökkentésével csökken a nagyfesz ,, ereje,, is?
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2021
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Csökkenhet,de nem biztos.A kisebb kapacitást ugyanazon idő alatt nagyobb feszültségre is töltheti és marad a joule érték,mérni,számolni kell.
http://www.electronics2000.co.uk/calc/capacitor-charge-calculator.php
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Mi a legegyszerűbb megoldása a kimeneti feszültség csökkentésére? Ha teszek szikraközt, az 50méterre lévő vége hatásos lesz? Szikraköz hátránya, hogy fog hallhatóan csattogni..
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Ha túl gyors az autód, akkor Te behúzod a kéziféket?
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Ha nincs jogsim, azt mondanám talán, mivel nem értek hozzá. Ezért kérdem a tapasztaltat.
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
A szikraköznek hangja van,zárt dobozba szerelve csökkenthető,de az ott keletkezett ózon mindent felemészt egy idő után.A kimeneti feszültséget csak a kondenzátort töltő feszültség csökkentésével lehet orvosolni,csökkenteni.A szikraközzel lehet korlátozni a kimeneti feszültséget bizonyos határokon belül illetve a szikraközzel lehet védeni a készüléket,ha a készülék kimenetére van kötve.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
A villanypásztoroknál elterjedt a szikraközös túlfesz és átütésvédelem a kimenőfeszültség a tüskék távolságával tökéletesen beállítható .
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Legelső ötletem ez volt, hogy ne töltse 450Vra a kondit, hanem hamarabb süljön ki. Az alkatrészek variálásával el lehet érni, de ehez nem értek,melyiket és milyenre.
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Nem igazán értem miért kellene a kimeneti nagyfeszt csökkenteni,de Te tudod,mert,ha nem lehetne kordában tartani még meg is érteném.Mekkora értékű az a barna,nagyobbik kondenzátor a panelen?
(#) jdani válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Végülis ezt csak én gondolom hogy erős. Nem akarom hogy a kutyus odamaradjon a keritésen
10uF
(#) kaqkk válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Sokszor a kimenőtrafó védelmét látja el a szikraköz (megóvja az átütéstől) nem engedi felszaladni a feszültséget
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Ne félj nem sül rá a kerítésre a kutya,de csipkedésből nem tanul.
(#) erdgab válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Pontosan erről van szó.
(#) spectraman hozzászólása Dec 10, 2021 /
 
Ha van valami infótok a nagy kondenzátorról, ami a képen látható készülékből hiányzik kérlek írjatok meg. Köszönöm!
(#) Chipmunk1960 válasza spectraman hozzászólására (») Dec 26, 2021 / 1
 
Szia, Egy másik hasonlóban, amit javítottam, 20-30 µF motor segédfázis kondi volt.

KONDI0005.png
    
Következő: »»   275 / 287
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem