Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 18
(#) macska hozzászólása Feb 21, 2021 /
 
Köszönöm a segítségeteket, rákérdezek egy helyi szakira, hátha elvállalja.
(#) Toth Attila hozzászólása Aug 15, 2021 /
 
Sziasztok!
Megerősítést szeretnék kérni, egy Panasonic rf-3500 táska rádióval kapcsolatban. Sem FM, sem AM sávban nem működik, halk zaj hallható csak. A kapcsolási rajz alapján, a tápfeszültségek mindenhol meg vannak. Mellékelek egy rajzot is. A végfok jó, az biztos. Én az an7220a ic-re gondolok, hogy rossz. Lehetséges ez? Nem vagyok jártas tuner javításban.
(#) VJ72 válasza Toth Attila hozzászólására (») Aug 15, 2021 /
 
Szia!

Ezen az oldalon hasonló hibával a CF2 sávszűrő okozta az IC működésképtelenségét.
Egy próbát megér.Bővebben: Link
(#) pucuka válasza VJ72 hozzászólására (») Aug 15, 2021 / 1
 
Attól még az FM -nek működnie kéne. En először a TP5 -öt piszkálnám, majd a TP4 -et.
(#) Suba53 válasza VJ72 hozzászólására (») Aug 15, 2021 /
 
Na ez egy korrekt oldal. Még ha nem is pont ez a hiba, hanem valami más, akár valamilyen kontakt probléma, de ezen elindulva már neki lehet vágni.
Ritka, bár nem lehetetlen, hogy egy IC ilyen konszolidált környezetben elpukkanjon.
(#) Toth Attila hozzászólása Aug 16, 2021 /
 
Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat! Meg fogom nézni amiket javasoltatok. Egy dolgot elfelejtettem írni, egy napos állás után, bekapcsoláskor 5-10 másodpercig működik, és utána nem. Még fél óra után sem működik erre a rövid időre. Nem tudom számít-e ez valamit....
(#) pucuka válasza Toth Attila hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Hogyne. Lehet, hogy tápfeszültség ellátási probléma van. Mérj feszültséget az IC -k táp lábán.
(#) Toth Attila hozzászólása Aug 16, 2021 /
 
Sziasztok!
Köszönöm Mindenkinek az ötleteket, és a leírásokat! Ma azzal kezdtem, hogy kiforrasztottam a CF2-es rezonátort ahogy a cikkben is írták, mivel a tápfeszültségek jók voltak. Azonnal működött az FM sáv ! Érdekes volt, hogy megmelegítés után a 3 lábú rezonátort, csak rá érintettem a forrasztási oldalra és nem halkult el az FM sáv. Természetesen nem forrasztottam vissza. Így nincs AM-sáv, de nem feltétlenül kell. Nézegettem rezonátorokat, 459Khz-es kellene 3 lábú, de csak 455Khz-es van, abból is két lábú. Lehet buta kérdés, de 3 lábút csak 3 lábúval lehet pótolni, helyettesíteni?
(#) VJ72 válasza Toth Attila hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Szia!

Próbáld meg, hogy az R27 helyett egy 100pF-os kondenzátort teszel és visszarakod a rezonátort ami valószínű átvezet. Kíváncsi vagyok jó lesz-e az AM sáv.
(#) Toth Attila válasza VJ72 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Szia!
Teljesen össze raktam már, de találtam Alin... 3 lábú 255Khz-es rezonátort, ha megjön akkor újra szét szedem és jelentkezek! Azért köszönöm a tanácsot!
(#) huncsi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Szia!
Kár, hogy nem derült ki az itt vázolt hiba hogyan oldódott meg.
Ugyanis nekem is hasonló a gondom.
Sony STR-GX315 receiver-em van és bekapcsolás után kb 15 perc múlva jön a TUNED és STEREO jelzés. Az RDS adatok is ekkor "állnak" be.
A jelenség olyan, mintha el kellene érnie a rádiónak az "üzemi hőmérsékletet"
Ha kikapcsolom, és kb. 10 perc múlva visszakapcsolom, akkor 5-6 perc a jelenség.
Tehát, ha az "üzemi hőmérséklet" megvan, akkor minden ok, normál működés van.
Ez a jelenség új korában (ami a 90-es évek!) nem volt.
Öregednek az alkatrészek?
Ez a tuner van benne:
(#) fecameca válasza huncsi hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Szerintem egyszerűen csak hideg van. Ezért tart tovább a bemelegedés. Ugyanezt csinálja a Dansk. Új kora óta. Nem lehet vele mit kezdeni, meg kell szokni, hogy legalább 1 perc után áll be. Régebben építettem magamnak rádiót. Autórádió roncsokból kitermelt panelekből rakosgattam össze. Varicap diódás hangolásúra terveztem, és folyton hangolódott. Egyre nagyobb hűtőbordára raktam a hangolófeszültséget előállító stab. IC-t. Ettől egyre tovább tartó, egyre idegesítőbb lett maga az elhangolódási folyamat. A végén már véresre karmoltam magam, a sok kísértletezés egyre rosszabb eredményhez vezet? Legutoljára arra a következtetésre jutottam, hogy azok a megoldások a legjobbak hő - hangolódás ellen, amik csak egy zénert és egy ellenállást tartalmaznak. Mert azoknál a bemelegedés 1 másodperc alatt végbemegy, és nem kell perceket kivárni. (Na erre varrjál gombot)
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2021
(#) ONKYOS válasza huncsi hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Átforrasztod a tuner,bizonytalan, és hangolási pontjait, ezután helyreáll, a hangolás, megszűnik a hiba.
(#) dollerakos hozzászólása Jan 6, 2022 /
 
Kedves Fórumtagok!

Egy régi Philips 22RH790 nem veszi az adásokat sztereóban. Ez nem IC-s készülék, itt még a sztereó dekóder diszkrét alkatrészekből van. Kérek szépen egy kis segítséget. Tudok mérni szkóppal pilot és segédvivő frekvenciát (legalábbis remélem, még nem próbáltam, de van rá lehetőségem). Tételezzük fel, hogy a kapcsrajzba beírt DC fesz szintek mind rendben vannak, majd megmérem. A sztereó dekódolás elméletét értem, de bevallom, a kapcsrajzból sokmindent nem értek... A legnagyobb gyanúm az első képen alul lévő vibrátor áramkör nem pontos 19 kHz-et ad, elhangolódott. Lehet ez a hiba? Jól gondolom, hogy ennek a 19 kHz-et kellene adnia? Minden segítséget köszönök. Üdv.
(#) HA5AWS válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Szia!
A multivibrátor valami monostabil lesz és nem a dekóder áramkör része. Talán sztereó monó átkapcsolásban vesz részt. Nem szerepel a rajzon honnan érkezik a bemenetére jel és mi.
A fokozatokon végigmenve szkóppal meg kell nézni a frekiduplázás megtörténik-e, ha jól sejtem a DB kör állítja elő a segédvivőt. (38kHz) A DD fokozat a J-B jelet erősíti a kapcsoló fokozatnak.
Szép kihívás, de de egy szkóppal szerintem beállítható.
Üdv: Gábor
(#) dollerakos válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Köszi! Tényleg, az egy diódás freki kétszerező. Közben jobban megnéztem a rajzot, az a monostabil a program választóhoz kell, a rajzát mellékelem. (Érdekes, hogy ennek a részei kis elektroncsövek.)
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2022
(#) HA5AWS válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Szia!
Igen így már látszik, a programváltás idejéig némít. A kis csövek a nagy bemenő ellenállás miatt vannak, ha jól látom akkor érintős a programváltás. Szép megoldás.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2022
(#) dollerakos válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Szia!
Igen, érintős a programváltás. Hogy némít ez pontosan? Ha egy kicsit részletesen leírnád, köszi.
Van, amit még mindig nem értek. A sztereó dekóder 3-as bemenete egy Schmitt-trigger, amelyik még a demoduláció előtti részből kap 10,7 MHz-et és az bemegy a DB előtti felső tranzisztorba. De miért? Vagy nem is jól gondolom?
Köszi, üdv, Ákos
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
(#) HA5AWS válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 7, 2022 /
 
Szia!
Az a 10,7 MHz az egyenirányítva van. Szerintem ez a jel kis térerőnél tiltja a dekóder működését.
Üdv: Gábor
(#) ONKYOS válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
Japán tunereknél, és Philips-nél is létezik ilyen megoldás, ilyenkor csak monóban szól a rádió.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
(#) HA5AWS válasza ONKYOS hozzászólására (») Jan 8, 2022 /
 
Szia!
Ez a megoldás nagyon sok rádióban megvan, az Orion ST240 -ben is.
Üdv: Gábor
(#) huncsi válasza ONKYOS hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Ennek a megoldásnak mi a szakmai illetve fizikai magyarázata?
(#) HA5AWS válasza huncsi hozzászólására (») Jan 18, 2022 / 1
 
Szia!
Ugyan nem nekem címezted de talán egy magyarázatot én is tudok adni.
Sajnos a régi készülékeknél az alkatrész lábak felület bevonása elég változatos volt, idővel a láb és a forrasz anyag között korrodál. Sok Texas IC-nél meg lehet figyelni, hogy újraforrasztáskor egyszerűen a forrasztó ón lefut a lábakról. Megtisztítva újra forrasztva megszűnnek a rejtélyes hibák. Tunereknél is sokszor a panel átforrasztása segít a bizonytalan elhangolódó jelenségek megszüntetésében. Régi Orion ST240-es tunerben a hangolófesz stabilizátort (TCA530) kezdik cserélgetni, mert az forró. Hogy forró az igaz mert belülről fűtik azzal javítják a stabilitását. Sok helyettesítő kapcsolás is született a kiváltására miután az eredeti már nehezen beszerezhető. Csere és sok munka árán kiderül, hogy továbbra is fenn áll a hiba. Adatlap sokat segít. A tuner átforrasztása itt is sokat segít, a kapcsolódiódák sokszor okoznak fejtörést. A vas lábak felület ónozása bizony sok kontakthiba forrása. A kapcsoló diódákat egyébként érdemes kivenni ezekből a tunerekből, az OIRT sáv vételének már nincs gyakorlati haszna. Ha nagyon ragaszkodunk az eredeti állapothoz ezeket az alkatrészeket alaposan át kell vizsgálni. Újabb készülékek kapcsolóüzemű tápjainak leállása szintén az alkatrész lábak elválása a paneltől körberepedése felelős. Itt nem a felületkezelés okozza a bajt hanem az állandó hőingadozás ami egy idő után kimozgatja az alkatrészlábat a forrasztásból. Retró készülékek felújításánál a forrasztások szemrevételezése újraforrasztása csodákat művel.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: Gábor
(#) huncsi válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm a leírásodat, laikusként megértettem
(#) huncsi válasza huncsi hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
Folytatás...

Az általam "üzemi hőmérsékletnek" nevezett idő megnövekedett. Most már 45 perc is szükséges, de a vétel kicsit bizonytalan., a STEREO és TUNED feliratok időnként pislognak.
Tettem egy próbát és az állomás frekvenciáját 0.05Mhz-el elhangoltam és így memorizáltam. (pl. Kossuth 107.85)
És így jó! Van STEREO jel, vannak RDS adatok stb. és ezt meg is tartja. Újra bekapcsoláskor azonnal van STEREO és TUNED jel és persze RDS adatok is.
Hm...
(#) dollerakos válasza dollerakos hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Végre ma hozzá jutottam, de sokra nem mentem. A DF-en jól látom a 19 kHz-et, aztán a DB előtti erősítő fokozat már be se áll munkapontba és a DB-n nem is látok már semmi frekvenciát, nemhogy a kétszerező után. Gondoltam, valamelyik elkó lefogja vagy az a varisztor, de nem. Az összes elkót kicseréltem. Az alsó tranzisztor (TS1102) emittere koppra nullán van, a felsőnek meg mindene 15 V körül. Legközelebb elkezdem majd cserélgetni a tranzisztorokat és hoz egy haver germánium diódákat a kétszerezőhöz. Ha valakinek van más ötlete, mit mérjek még, mielőtt nekiesek, ne tartsa magában.
(#) dollerakos válasza dollerakos hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Most álltam neki újra, végre megoldódott: a TS1102 kollektorköre szakadt. Kicseréltem és azonnal jó lett.
(#) tothb50 hozzászólása Márc 16, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy Denon Tu-600 tunerem.
A problémám, hogy bekapcsolás után kb. negyed óra múlva a stereo kijelzée megszűnik.
Levettem a tetőlemezt és a D880 stabilizátor tranzisztor nagyon forró... Nem tudom van-e összefüggés.
Sajnos service manualt, vagy kapcsolási rajzot sem tudtam letölteni.
Kérném szépen a sgítségeteket.
Köszönettel:
Barnabás
(#) tothb50 hozzászólása Márc 16, 2022 /
 
DENON TU-260, TU-600 és Kenwood KT-7020 tunerek sztereo kijelzési hihák javításához keresnék szekértőt.
(#) CHZ válasza tothb50 hozzászólására (») Márc 16, 2022 /
 
Sztereó vételi hibát általában FM demodulátor vagy a dekóderben a 19kHz elhangolódása okozza.
Ezeket érdemes elsőre ellenőrizni.
Következő: »»   17 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem