Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   80 / 81
(#) kaqkk válasza teglascs hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Én is hallottam mindkét "verziót"
(#) helektro hozzászólása Szept 30, 2021 /
 
Sziasztok,

Aki használ forrasztási füstelszívót, írja már meg legyen szíves, hogy milyet használ és mennyire találja jónak? Több 100'000Ft-os csilivili készülék nem ér. Otthonra, hobbira keresek és érdekelnének tapasztalatok.
(#) Bakman válasza helektro hozzászólására (») Okt 1, 2021 /
 
Én egy egyszerű, 12 V-os ventilátorból készítettem egyet.
(#) majkimester válasza helektro hozzászólására (») Okt 3, 2021 / 7
 
Szia, én az alábbi dolgot eszkábáltam össze tipikusan hobbi célra. Plusz helyet nem fogal, mert lámpa úgyis kell.

Handy LED-es nagyítós lámpa, amihez a 100mm átmérőjű lencse külön rendelhető, nem tartozék, nem is kell megvenni. A lencse helyére a lencsét rögzítő gyűrűbe pont beleillik a 92mm-es kör ventilátor. Pont belemegy, annyira szorosan, hogy nem is esik ki. A ventilátor egy Cooler Master processzor hűtőről van, de sok hasonlót lehet kapni. Erre került egy 92mm-es porvédő, amit számítástechnikai boltokban lehet venni. Amibe pedig a szokásos szén szűrő szivacs megy. A lámpa talpában pedig egy Hi-Link HLK PM-12 adja a tápot egy biztosíték társaságában egy próbanyákon. Szerencsére egy második táp felfogatása szintén megvolt a talpban, így a rögzítés is oké. A 12V-ot pedig felvezettem a lámpa szárán egy jack aljzatba, így a ventilátor egy mozdulattal eltávolítható, és máris visszakapom az eredeti nagyító funkciót, ha akarom (bár nem akarom).

Tapasztalatok:
A lámpával úgyis a forrasztást akarom megvilágítani, adja magát, hogy onnan megy az elszívás. Nekem nem kedvencem a LED-es lámpa, mert a NYÁK-on tükröződik a led kör. Amit használtam venti csendes, ezért nem a legjobb a légteljesítménye. A koncepció szerintem nem rossz, de lehet, hogy inkább olyan lámpából kellene kiindulni, ahol elfér a 120mm-es venti, vagy lehet, majd egyszer kicserélem nagyobb légszállításúra, mert így pont a lámpa alatt kell forrasztani a legjobb eredmény miatt. A szűrőnek meg azt olvastam, hogy kellene még pluszban hepa filter is. Az utolsó képen próbáltam ez elszívást lefényképezni, talán látszik. A füst nagy része a ventilátoron keresztül a szűrőre jut. Erősebb ventivel még jobb lenne, de így is sokat elszív.
(#) helektro hozzászólása Okt 7, 2021 /
 
Köszönöm mindkettőtőknek. Sima ventilátort nem akartam, mert utána olvasva elég károsak azok a gőzök, amelyek forrasztáskor felszabadulnak és főleg hidegebb időben, mikor nem lehet egész nap szellőztetni, sokáig a levegőben lehetnek ezek. Így mindenképpen olyat akartam, amely valamennyire meg is szűri ezeket a gőzöket. Végül erre esett a választásom, még nem jött meg, de úton van. 3 különböző szűrő van benne. Szerencsére volt kuponom, meg amikor vettem akciós is volt, így olcsóbb volt, mint amiért adják: https://www.aliexpress.com/item/1005002400201598.html?spm=a2g0s.122...9luHEE
(#) Massawa válasza helektro hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
Ne ess abba a tévhitbe, hogy egy ilyen ventilátor valamit is felfog abbol ( csak állitolag) veszélyes gőzökből. Csak arra jo, hogy ne az orrod elött füstölögjön a páka. A münely levegöjèben minden ott marad mint eddig.
De nem kell begyulladni sokan évtizedekig napi nyolc orában voltak ilyen környezetben minden komolyabb gond nélkül.
(#) NickE hozzászólása Feb 7, 2022 /
 
Használja itt valaki az Engineer SS-02 ónszívót? Youtubeon néztem róla videókat, jókat mondanak róla, de kap kritikát is, hogy idővel csökken a szívóképessége, nem gondozásmentes termék, alapos karbantartást, tisztítást, zsírzást igényel. Az mondjuk nem baj, ha rendben kell tartani, csak hosszú távon jó legyen.
(#) Suba53 válasza NickE hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Nekem ennek az elődje, őse? van már több mint 30 éve, és kifogástalanul működik.
A teflon szívó csúcsot kellett egyszer cserélnem. Még jó, hogy amikor vettem talán a Ravill, vagy Ramovill boltban, akkor vettem hozzá pót csúcsot is.
Igen, néha tisztítani kell, meg zsírozni a henger gumi felületét, de talán 1-2 évente van rá szükség. Én szilikon zsírral szoktam kenni.
Pár típust már volt alkalmam használni, de ez vált be legjobban.
(#) vision61 válasza NickE hozzászólására (») Feb 7, 2022 / 2
 
Szia!
Idézet:
„idővel csökken a szívóképessége, nem gondozásmentes termék, alapos karbantartást, tisztítást, zsírzást igényel.”

Ez szerintem mindegyikre igaz. A beszippantott ón rátapad a belső részekre, maradéktalanul nem fog kiperegni belőle. Egy-egy tisztítás pár perc, összerakás előtt kevés szilikon zsírral szoktam bekenni. A teflon csúcsra egy szorosan illeszkedő szilikon csövet tettem, ami kb. 2 mm-rel megnöveli az eredeti hosszt, így jobban illeszkedik a panelen, illetve nem a csúcs kopik.
(#) NickE hozzászólása Feb 7, 2022 /
 
Oké, kösz, majd veszek egyet.
(#) Dr.PCB válasza NickE hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Szia NickE!
Én már használom vagy 7 éve ezt a típust, szerintem elég jól használható. Sajnos, az ára nem annyira olcsó, de én nem bántam meg annak idején, hogy megvettem. Nem akarok megbántani senkit, de ennek semmilyen teflon csúcsa nincsen, hanem tiszta eloxált alumínium az egész. A csúcsrész is szintén, amire egy szilikon cső van ráhúzva, ez a hajlékony cső amivel elszívod a forrasztóónt. Kicsit nagyobbat rúg vissza, meg nagyobb mennyiségű forrasztóóntól ez is bedugul, de igazából csak ez a kis szilikoncső részen, de könnyen kijön. Egy idő után szétvágja a sok alkatrész láb a csövet, de lehet gyári alkatrészt venni hozzá, nekem is van. Szívóereje nem csökken szerintem semmit, tisztítani ezt is kell néha persze, de szerintem nem gyakran. Egyre kell figyelni, nem szabad szétszedni a dugattyú felől, ezt a gyári kezelési is tiltja úgy emlékszem, meg a max. hőfok is megvan adva ami 350°.
(#) Suba53 válasza Dr.PCB hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Nem bántasz meg senkit.
Én írtam azt, hogy ennek egy "ősét" használom 30 éve, aminek teflon csúcsa van.
Azért írtam, hogy őse, mert ugyanilyen a felépítése, de gondolom elég sok gyártó használja ezt a fajta felépítést ezer változatban. Ennek a specialitása a flexibilis szilikon cső orra.

De ami a lényeg, az intenzív szívó erő, az a felépítéséből adódik.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
(#) Chipmunk1960 válasza vision61 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Ezt a toldást kipróbálom, eddig nem is gondoltam rá, legnagyobb problémám, hogy nem minding lehet 90 fokban tartani a hely miatt, s a fars levegőtől, sokat veszít a hatásfokából. Nagyon ritkán kell, mert gyorsabb a kiszúró tű.
(#) Fats Domino hozzászólása Jún 13, 2022 /
 
Üdv a fórumozóknak!
Hogyan lehet a fotón is látható rugalmas krómozott(?) érintkező elemet hatékonyan és megbízhatóan forrasztani? Megcsiszoltam, letisztítottam,de sajna nem sikerül a forrasztás, bár az eredeti kivitelezés forrasztva volt, de elkorrodált. Mi lehet a megoldás?

001.JPG
    
(#) bbalazs_ válasza Fats Domino hozzászólására (») Jún 13, 2022 / 1
 
Sósav (forrvíz: cink sósavban oldva)? Jó forró pillanatpákával, lehetőleg gyanta nélkül.
A keletkező gőzt ne szívd mellre
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2022
(#) Fats Domino válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 13, 2022 / 1
 
Hurrá! Sikerült! Köszi szépen!

002.JPG
    
(#) VIM hozzászólása Jún 7, 2023 /
 
Sziasztok! A forrasztópisztolyban lévő főtőbetét az mi vagy miből volna? Megköszönném ha valaki fel tudna világosítani belőle. Nekem egy 40 wattos noname van használatban és a betét (kis tégla hasáb alakú) ellenállása a két felület között cca. 800Ω. A két nagy téglalap felületre van rányomva a leszorító bilincsel a hőálló és szigetelő "csomagolásal" egy-egy sárgaréz lapka amikről ponthegesztett kivezetésekkel csatlakozik ki a hálózati vezetékhez. A robbantott rajzokon fel van tüntetve minden részletesen de a betétről nincs infó. Talán egy PTC-ről volna szó? Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza VIM hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Idézet:
„A forrasztópisztolyban lévő főtőbetét az mi vagy miből volna”
Kicsit több infót nem lehetne ? Milyen forrasztópisztoly ? Típus-netán kép , még mindíg elég kevés mentalista van köztünk , pedig folyamatos a képzés .....
(#) Joe_001 válasza NickE hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Hasonló van nekem is. Egyik sem gondozás mentes, időnként a lerakódott ónt ki kell takartani. Összerakás előtt befújom a belsejét fehér zsírral, tovább dolgozik.
Ja, a teflon spiccre szilócsövet házok, hogy 1-2 mm-t lelógjon róla. Majd rájössz milyen hasznos.
A cégnél olcsó 1600 Ft körüli fém szippantüt hasznéltunk, az is tökéletes.
(#) VIM válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Ezer bocsánat de rosszul írtam, mert ragasztópisztoly volna csak nem találtam hasonló topikot ahová írhattam volna. Ilyenről volna szó de közben berágtam és vettem egy 100 wattosat.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jún 8, 2023 /
 
Jól gondolod, PTC fűtőbetét van bennük.
(#) rozsdas111 hozzászólása Okt 25, 2023 /
 
Sziasztok! Van egy Farenheit gyártmányú 100W-os pillanatforrasztóm. Ahogy Bakai Lajos Youtube videóiban is beszélt a hanyag összeszerelés okozta problémáról, ennél a pákánál is fennáll a jelenség. Nem ott melegít ahol kellene. Egyenlőre töröm a fejem a megoldáson, de addig is jó lenne egy használható páka amivel könnyen lehet akár többrétegű lapokból is kiforrasztani alkatrészeket, ami nem égeti el a nyákot és nem is kell órákig várni amíg megolvad a forrasz anyag. Nem baj ha olcsó ( nem kell profi cucc), de legyen használható. Van még egy javításra váró Toolcraft pákám is ami egyszer csak megszűnt melegíteni. Ezt is javítanám ha tudnám. Látszólag működik, de nem melegíti a hegyet. Lehet hogy a pákabetét ment tönkre benne? Ha tudtok tegyetek javaslatot, minden ötletet szívesen fogadok. Mellékelek két képet az egyik a Toolcraft páka, a másik a farenheit megoldandó problémáját mutatja.
(#) Bakman válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Milyen huzal van abban a pillanatpákában? Túl vastagnak tűnik, legalábbis ránzésre.
(#) rozsdas111 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Nem huzal, hanem csak lemez. Próbálom nagyobb sérülés nélkül levenni az olvadt műanyag elemet és utána hevíteni az illesztési hézagot és kitölteni forrasztó anyaggal. Ha el megoldás lenne ebben az estben is. Na meg a lemezek is el tudnak mozdulni mert nincsenek csavarral összefogva. Zúg is mint egy kompresszor.
(#) kadarist válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Szia! Amivel forrasztasz, az a meghajlított rézdrót a vastag, majdnem akkora a keresztmetszete, mint a szekunder tekercselésnek.
(#) Suba53 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 26, 2023 / 1
 
Az a kép nem mutatja a teljes hegyet. Csak a töve vastag.

Paka.jpg
    
(#) Suba53 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 26, 2023 / 1
 
Nem látszik igazán jól, de a megolvadt műanyag alatt van összekötve a szekunder lemez a hegyet fogadó hüvellyel.
Az a kontaktus nem tökéletes, ezért hevít annyira, hogy megolvad rajta a műanyag.
Vagy rossz a préselés, vagy hiányzik egy ezüst forrasz, lényeg, hogy az átmeneti ellenállása túl nagy, amin elfűti a teljesítmény egy részét.
(#) rozsdas111 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Elég vastag a hegy mérete kb 3 mm átmérőjű, de nem rézből van szerintem, mert eléggé merev. Ahogy néztem a Bakai videót ott van a hiba hogy a foglalat és a tekercsről jövő lemez ( ez lenne a szekunder tekercs? ) illesztése gyenge, trehány minőségű.Bővebben: Link forrasztó páka javítás
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Valaki még kézbe vesz egy ilyen ipari hulladékot, félresikerült konstrukciot? A cseh pákák legrosszabbja is fényévekkel jobb mint ez.
(#) Suba53 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 26, 2023 / 1
 
Nálad ugyanez a probléma. Ha jól megtisztítod a kötést a ráolvadt műanyagtól, akkor megpróbálhatod sima forrasztással megoldani a kontaktus problémát.

Kell majd egy combosabb páka kölcsön valamelyik szomszédodtól. Vagy vehetsz egy másik hasonlót tartaléknak.
Következő: »»   80 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem