Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   354 / 372
(#) benko_balazs válasza pont hozzászólására (») Feb 14, 2022 /

Nem csak, ha megnézed az előbbi hozzászólásomban linkelt youtube videót, Automatikus mérésre használom és nagyon tetszik. Meg tudod határozni egy alkatrész éleit, sarkait vagy éppen a közepét, magasságokat. teljesen más horizontokat nyít, sokkal könnyebbé teszi a munkámat.
(#) benko_balazs válasza benko_balazs hozzászólására (») Feb 14, 2022 /

Előtte kézi beméréssel dolgoztam. Lassú fordulaton forog a szerszám, közelíted ameddig eléri, majd számolás, stb. Így is lehet, de érintőszenzorral meg makrókkal gyorsabb.
(#) dB_Thunder válasza benko_balazs hozzászólására (») Feb 14, 2022 /

Én emiatt azon gondolkoztam el, hogy villamosan szigetelem a marómotort, vagy a tárgyasztalt!
Lámpával tudom detektálni az érintést!
(#) benko_balazs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 14, 2022 /

Ezen én is sokat gondolkoztam (legjobb ötletnek az tűnt, hogy a marómotort textilbakelit lemezre szereljem, de végül 20 mm vastag alu lemez lett) az lenne a kézenfekvő, hogy a szerszámmal magával végezni a méréseket, de ez csak vezető anyagokkal működik, ha műanyagot marsz, akkor csak kell még egy eszköz. Minden módszernek megvan az előnye is meg a hátránya is. Az általam hasznát módszer minden anyagnál működik, bár hobbi kategóriához nem olcsó, valamint szerszámcserénél automatikusan újraméri a szerszám hosszát. Legalábbis ez az elmélet, de szerintem fog működni, majd megírom, ha megjön a szerszámbemérő.
(#) dB_Thunder hozzászólása Feb 16, 2022 /

(#) kaqkk válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Mit szeretnél megmunkálni ? Az én gépemen 750w os makita élmaró van , fára terveztem de már graviroztam vele rozsdamentest is ....
(#) dB_Thunder válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Inkább azt mondom, hogy mindent is, de legalább nem sietek!
Nyákfúrót bele lehet applikálni?

Van egyébként egy 1,1kW felsőmaróm, de azt nem használnám el erre!
(#) kaqkk válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Ha találsz hozzá 3,16 os pront bel lehet tenni de szerintem ezek a felsőmarók nem erre vannak kitalálva , valószinúleg tördelni fogja a keményfém fúrókat ...
(#) KKobra válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Csak nyugiba! Mire szeretnéd használni a CNC-t? Szerintem nyákhoz egy 30/18-as ha kicsit átdolgozod bőven elég. Ha ajtólapot, fémet akarsz megmunkálni akkor kell a nagyobb motor.
Persze lehet nagy, erős gépet építeni de akkor nem csak a szerszámot hanem a spindlit is cserélgesd a munkáknak megfelelően.
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Nagyonnyugivok!

Mi az a "30/18-as" ??

Én kicsi de erős gépet akarnék...
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 17, 2022 /

A 30/18-ra kutyatápot adott a g...
3018, úgy már van találat!
Ha már csinálom, akkor értelmeset csinálok! A nyák "gyártás" csak egy kicsi szegmense lesz a feladatainak! A nyákot nem akarom marni, csak fúrni, ill. a maszkolást lézerrel égetni, vagy vágni.
A munkaterületet úgy határoztam meg, hogy átlagos készülék előlap beleférjen! Tehát aluba, de akár vas lemezbe kell majd furatokat készíteni, esetleg ablakot vágni!
Emellett műanyag, fa megmunkálás minden mennyiségben és formában!!
(#) dB_Thunder hozzászólása Feb 17, 2022 /

Ki hogy oldaná, oldotta meg a HOME kapcsolót?
Induktív mennyire jó megoldás? Mennyire jó az ismétlési pontossága? Mennyire kell annak pontosnak lennie?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2022
(#) benko_balazs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 17, 2022 /

Én ezt használom, az ismétlési pontossága szerintem kb 5 századon belül van. Nekem ez elég.Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza benko_balazs hozzászólására (») Feb 17, 2022 /

Oldalról vagy szemből közelítesz hozzá?
(#) benko_balazs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 17, 2022 /

Oldalról közelít rá. A ráközelítő alkatrész alumíniumból van.
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Gyakorlatilag soha sem használom a gép alaphelyzetét. A munkaasztalra helyezett munkadarab home helyzetét első lépésben kázzel a továbbiakban a programból érem el.
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Tehát veszel egy érintőt a forgácsolni szánt anyag egyik sarkán manuálisan, és azután indítod a maró programot..
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Igy van. Vannak végállás kapcsolók hogy ne szaladjon túl ha elírok valamt
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2022
(#) dB_Thunder hozzászólása Feb 23, 2022 /

Lett egy lézergravírozóm, úgyhogy már én is a CNC tulajok közé tartozom!
Az a gondolat kapott el, hogy ennél a gravírozónál tengelyek mozgatását bordásszíj "cibálással" oldották meg. Vajon ez mennyire tud pontos lenni egy nagyobb gépnél, ahol azért akadnak erők is??

L_grav.png

(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Illetve ez! az omega hajtást megcsinálták láncos verzióban is, az biztos kevésbé rugózik...
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Lézerre jó Tizedes pontosságot ne várj tőle
(#) KKobra hozzászólása Feb 28, 2022 /

El számítottam magam vettem egy erős lézert 40w.
Illetve 5w a leaser. A CNC vezérlőm TTL és a leaser pwm-es van valami egyszerű megoldás? Vagy bennem kell egy másik vezérlőt? Csak ez akkor megint 1 hónap mire megjön.
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Idézet:
„El számítottam magam vettem egy erős lézert 40w.”

Mit vettél, hol vetted?

Kicsit pontosíthatnál! Vezérlőd, lézered típusa??
TTL= Transistor-Transistor Logic, ez elviekben csak ki be kapcsolgat, nem tud fényerőt
PWM = pulse width modulation, ez tud fényerőt is.

Vezérlő firmware csere?
(#) JZoli válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Ezek általában TTL szintű PWM jellel vezérelhetőek. Az az ha a vezérlőbemenetén magas szint van, akkor megy a lézer, ha alacsony nem megy. Így a kitöltéssel lehet szabályozni az "effektív" teljesítményüket. Ezt alapból majdnem minden hozzá való vezérlő tudja.
A mellékletbe egy provizórikus rajz a megértéshez. A kép a netről való
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
(#) KKobra válasza JZoli hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Nem az elv a problémám. Azt valamennyire értem úgyhiszem.
Adott egy CNC veérlő panel amin van TTL kimenet. Sajnos nincs pontos doksim hozzá.
Lefotózóm hátha ismered.Ez pedig a leaser

Valamelyik GRBL panel a vezérlőd! Azokat kellene átnézni, hogy melyikre hasonlít leginkább, és megnézni a kapcsolását, felhasználói leírását!
Az a relé mit kapcsol a panelon?

Ilyen lézereket nézegettem én is, kíváncsi leszek az élettartamra!

Közbe meg is lett! Elvileg tudja a PWM-et is...

https://www.u-buy.ch/en/catalog/product/view/id/10259654/s/sainsmar...r-grbl
(#) KKobra válasza KKobra hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Nézegetem a képet. Lehet hogy nem is TTL a kimenet? Az 1,5W leaser amim eddig is volt TTl jellel vezérelhető. A leaser modulon rajta a vezérlő és csak a TTL jelet kapja a CNC vezérlőről a 12V külön tápról.
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Az a szép nagy relé? A maró motort (spindlit) kapcsolgatja.
Elvileg! Elvileg lehetséges az időutazás is. Látom a jumpert is (5-12V).ami azt jelenti a kimenet 5-12V köött kacsolható. De etttől még korántsem vagyok megyőzödve arrol hogy PWM jel. Ránézek szkóppal ha kijutok a műhelybe.

Lehet hogy valamelyik beállításban ezt meg lehet neki mondani, hogy mi legyen!
Következő: »»   354 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem