Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   198 / 200
(#) albinolynx hozzászólása Márc 6, 2021 /
 
Sziasztok!

ATX-es tápból szeretnék készíteni feszültség szabályozható kimenetű tápegységet, DC5-24V feszültségszintekhez. TL494 ic-hez találtam leírást, viszont előttem egy SD6109 ic-vel szerelt példány van. Ennek átalakításához tudnátok leírást adni?
(#) Norcessz hozzászólása Márc 24, 2021 /
 
Üdv!
Van egy LPJ9 nevű 400W-os tápegységem, ami WT7514L-re épül.
Szeretnék belőle csinálni egy szabályozható feszültségű tápot.
Ehhez kérek segítséget, útmutatást tőletek!
(#) Moderátor hozzászólása Norcessz hozzászólására (») Márc 24, 2021
 
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
(#) sector99 hozzászólása Márc 24, 2021 /
 
Sziasztok !
Látta már valaki EZT az átalakítást ? Itt a 2. rész ITT meg a kapcsolási rajz. Nekem szimpatikusnak tűnik - bár a müködését nem teljesen értem. Például a P1 P2 az külön relé ? (meg lenne még kérdésem, akár priviben is )
A véleményeteket kérném, hogy érdemes-e belefogni az átalakításba ?
(#) ha1drp válasza sector99 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /
 
Elsőre azt mondanám, hogy egy kéttekercses bistabil relé.
(#) Norcessz válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 27, 2021 /
 
Szia!

Mi a tápegységed típusa?
(#) zoli0078 hozzászólása Máj 1, 2021 /
 
Sziasztok!

Egy PC tápot szeretnék kicsit átalakítani olyan módon, hogy egy egyszerűbb "labortáp" legyen belőle. Az alap feszültségek (12V, 5V és 3.3V) már meg vannak de tennék bele még egy szabályozható részt is amivel 12V-ból elő tudnék állítani kisebb feszültséget. Ebbe a részbe tennék egy feszültség és áram mérőt de nem vagyok biztos benne, hogy működne a dolog. A csatolt képen látható a mérő egység, az volna a kérdésem, hogy ha mondjuk egy egyszerűbb kapcsolásban aminek kell 12V és 8V (a 12V ugye alapból meg van) és mondjuk 8V-ot meg a szabályozható résszel adnám neki akkor a szabályzott részen mérni fogja a feszültséget és az áramot vagy nem igazán fog működni mivel a föld közös lesz a vizsgált kapcsolásban?

Mero.jpg
    
(#) proli007 válasza zoli0078 hozzászólására (») Máj 1, 2021 /
 
Hello! Utolsó mondatod végén van az igazság. A műszer negatív ágában van a sönt..
(#) oregharcos hozzászólása Júl 25, 2021 /
 
Sziasztok! 12V/100W-os égőt kellene PC-tápról működtetni kb 2 percig. Az égő hideg ellenállása miatt lekapcsol a védelem. Ha 5V-ról előmelegítem, akkor már megy gond nélkül. Valahol olvastam, hogy védelem késleltetést lehet beiktatni egy kondival. 300W-os AT- táppal kísérletezek, de próbáltam 400W-al is, lekapcsol mind kettő. Tudnátok javasolni valami megoldást? Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) oregharcos válasza oregharcos hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ez lemaradt. Ezek a tápok TL494-el működnek.
(#) Inhouse válasza oregharcos hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Ha már úgyis kell indítási mókolás és kiegészítő áramkör, akkor indítsd 5V-ról és kapcsold át amikor felmelegedett 12V-ra...nem?
(#) oregharcos válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Szia Inhouse, köszi az infót! Erre én is gondoltam, de komoly kapcsolót kellene beépíteni. Nincs hely és kezelni sem tudná a barátom. Jó lenne ha a 494-re menő lábakkal meg lehetne automatikusan oldani.
(#) Inhouse válasza sector99 hozzászólására (») Márc 3, 2022 /
 
Ez az orosz fickó kivesz a trafó átalakítása nélkül a 12V-os ágból 24V (20V) 20A-t? Milyen táp volt ez?
(#) zoly15 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Semmi extra, max kitoltesen kijon a 24V, az aram pedig a tap teljesitmenyerol fugg.
Itt egy PC táp átalakítás
(#) Inhouse válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Ezek szerint egy 450-500W-os tápnál a trafó bolygatása nélkül, a 12V-os ágból egy dióda duplázással, vagy nagyobbra cserével és max kitöltésre késztetéssel kijön 20V 20A? Ezt nem hittem volna. Alakítottam már át tápokat, de sosem feszegettem ennyire a határokat. Pedig még a trafó párhuzamos szálakat is raktam át sorba az egyiknél.
Most így belegondolva, tök hülyeség ahol átkötik úgy, hogy a trafó középkivezetés elvág és a +12V/-12V-hez tartozó trafó kivezetés közé kötik a graetzet. A végeredmény még kicsit rosszabb is, mint a gyári kétutas egyenirányításnál, hiszen 1-1 diódányival kisebb feszültség lesz a végeredmény. Ez miért nem tűnt fel eddig? Hmm...
A linkelt videódban a 300W-os tápból kb. 290W-ot remél a srác, korrekt!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2022
(#) zoly15 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
A kozepkivezetes elvagasaval, nagyobb feszultseget lehet elerni.
Sot, az osszes tekercs sorba kapcsolasaval akar szimmetrikus tapfeszultseg is elerheto. Bar a negativ tapag nincs figyelve...
(#) Inhouse válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Mint írtam csináltam már ilyet, de ezek szerint 24V-hoz bizonyos teljesítmény alatt egyáltalán nem kell sorba kötözgetni, ez lepett meg. Mondjuk 450-500W-osat még nem piszkáltam, inkább csak régi AT-sokat, 200-250W körül.
(#) diginewl hozzászólása Ápr 6, 2022 /
 
Tiszteletem!
Segítséget kérek kapcsolóüzemű táppal kapcsolatban:
TIGER TG-7601-ES. Nagyon érzékeny a rövidzárlat érzékelője. Vasútmodell terepasztal meghajtására ideális (lenne). Néha sajnos gyorsabb a DCC központ zárlatérzékelőjénél is. Valamint elindulni is csak úgy tud, ha előbb ő kap áramot a hálózatról, és utána kapcsolom rá az asztalt. Egy kisebb 19v-os 1,9A-es laptoptáp simán elindítja az asztalt - azaz nem ott van a gond.
Tudna-e valaki egy kapcsolási rajzot adni hozzá? Abból talán okosabb lehetnék.
Próbáltam már az Opto, és a TL 431 ic körül variálni, de nem jártam sikerrel. Vagy el sem indul a táp, vagy ugyanolyan érzékeny maradt.
Köszönettel: Jenő
(#) vision61 válasza diginewl hozzászólására (») Ápr 6, 2022 1 /
 
Üdv!
Először azt kellene tesztelni, hogy ez a táp le tudja-e adni a ráírt terhelhetőséget, vagy eleve hibás. Ehhez kell műterhelésnek, néhány nagyobb terhelhetőségű huzal ellenállás, vagy fűtőszál, 24 V-os forrasztópáka. A 24 V-os izzót azért nem írtam, mert bekapcsoláskor azonnal túlterheli a tápot.
A táp bekapcsolása után pl. ha rákötsz egy 24 V 50 W-os forrasztópákát, nem szabad leállnia. Amit eddig próbáltál az opto-TL431-nél, azzal nem az áramot, hanem a kimeneti feszültséget lehet változtatni. Az áramerősséget a primer oldali vezérlésnél lehetne változtatni, de ha hibátlan a táp. akkor szerintem nincs értelme piszkálni.
(#) erbe válasza diginewl hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Névtelen (kukázott) notebook töltőim vannak tucatnyi egyforma. 19 V 4 A. 12 V-ra visszafogtam, kisebb akkus fúróhoz használom. Induláskor impulzusokkal kezd. Ha felpörgött a motor, akkor már folyamatosan adja. Terhelem, megint pulzál. Akkutöltőnek is alakítottam egyet. Motorakkuhoz. Nem lehet tönkretenni (legfeljebb fordított polaritással). Amíg túl sokat nyel az akku, 4 A-nél vág, pulzál. Ahogy töltődik, kisimul.
(#) pipi válasza diginewl hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Pár ohm ellenállás a kimenettel sorban nem oldja meg?
(#) diginewl válasza pipi hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Megoldotta. Izzó formájában.
A táp maga tökéletesen terhelhető, pufferkondik rendben, teszi a dolgát, az eredeti helyén. Ide sajnos nem lesz jó. Tudomásul kell vennem.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!

(Lányos naivitásomban azt gondoltam, ezekben van egy ilyen szabályzó kör (mint a PC tápokban), és ott lehet egyszerűen állítgatni az érzékenységet. Nem ilyen egyszerű.)
(#) pipi válasza diginewl hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Pont fordított karakterisztika kellene mint az égő....
Az égő hidegen kis, melegen nagyobb ellenállású... Ettől jobb egy mezei ellenállás
A táp "jobban" indul ha nagy ellenállással van terhelve, ami utána lecsökken...
NTC
(#) diginewl válasza pipi hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Azzal is kipróbáltam. 4Ohm-os 5W-os ellenállásom volt kéznél. Minden tökéletesen működött, kivéve a zárlatvédelem Ha rövidzár alakult ki a vasútmodell pályán, akkor senki nem kapcsolt le se a DCC-vonatvezérlő központ, se a táp. Az izzó alkalmazásával egy fokkal jobb volt a helyzet, ott a DCC központ már lekapcsolt, azaz megfelelően működött, és a táp pedig nem kapcsolt le. (amiért mégsem jó: bekapcsolni csak úgy lehet az egészet, ha előbb a tápot indítom el, és utána a terepasztalt kapcsolom a 24V-os kimenetére.) Azaz félmegoldás született.
(#) kadarist válasza diginewl hozzászólására (») Ápr 8, 2022 / 1
 
Szia! A tápegység hálózati oldalán, a kapcsoló FET source-ében van egy árammérő ellenállás, azt kellene csökkenteni az áramkorlát butításához.
(#) diginewl válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Köszönöm az ötletet! Beszámolok, ha sikerült megtalálni.
(#) vision61 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Szia!

Ha annak az ellenállásnak, ami általában néhány tized ohm, az értékét csökkenti, akkor elvileg a kimeneti maximális áram IS meg fog emelkedni, amit nem biztos, hogy a táp többi része elvisel egy rövidzárnál.
(#) DJ Tacki válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Talán még jobb megoldás az IC FET source-hoz tartozó szabályozási körébe iktatott kondenzátor, ami lassítja az áramkorlát reakcióidejét, de hosszútávon nem növeli a kivehető max teljesítményt.
(#) HA5AWS hozzászólása Máj 27, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy PC táp feszültségeit szeretném kiegészíteni egy független 24V-os feszültséggel max. 100mA terhelhetőséggel a többi megtartása mellett. A kérdés: Kivitelezhető-e, hogy a trafóra feltekerek 7 menetet és graetz egyenirányítóval 330µF szűréssel plusz LC szűrőtaggal kivezetni? A 7 menet elég-e vagy más menetszámot próbáljak, illetve az LC szűrésnél az L tag értéke mekkora legyen?
A tápegység 400W-os SG6105DZ IC-vel. Köszönöm a segítséget.
Üdv: Gábor

PC_táp.JPG
    
(#) zoly15 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 27, 2022 1 /
 
Hasznald a +12V es a -12V kivezetest, maris ott a 24V, persze nem lehet kozos testen a tobbi fogyasztoval
Következő: »»   198 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem