Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   689 / 727
(#) msteve válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 2, 2022 / 1
 
A szegecset belülről átvezetett 3-as csavarral rögzítsd. Ha nem megy át a gyári szigetelésen, akkor használj tranzisztor szigetelő gyűrűt.
(#) KU202M válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2022 /
 
Hangszaro....
(#) Gafly válasza KU202M hozzászólására (») Márc 2, 2022 / 1
 
Csatolt fájlok nevébe nem kötünk bele.
Különösen ha direkt az, ami.
(#) segítő válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 3, 2022 /
 
Idézet:
„Azzal bővül a szabály, hogy használd az eszedet is!
Avatott szem elég jól be tudja lőni a valóságot, az elérhető infók alapján!

A avatattlanoknak pedig, így alakulnak az osztók a wattoknál:
-gagyi, meg se vedd: 1000-100
-kommersz 15-10
-felsőbb kategóriájúnak hazudott 6-4
-félprofi 3-2
-profi, hányend, tökmind1, úgyse tudod megvenni!”


Eltekintve attól, hogy nem Neked írtam írtam a hozzászólásomat, de Te válaszoltál, igazán megmagyarázhatnád fenti kirohanásodat.
(#) dB_Thunder válasza segítő hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Nem rohanok, és sem magyarázkodok!
(#) uniman hozzászólása Márc 7, 2022 /
 
Hello! Nyomókamrás PA driverek külső menetméretei érdekelnének...
OK, hogy van kb. Ø34mm (1 3/8 ") szabványos menet. Az "eggyel" kisebbnek (a fotón a szürke - 26,7 mm) és eggyel nagyobb átmérőknek mi lenne a mérete? A fekete piezo MPT-142 (SR-500) meg "lötyög" egy Behringer B212A-ban...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022

menet_1.jpg
    
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Sajnos a 1 3/8" x 18 TPI szabványos collos menet...metrikusan már Ø 34-36 mm között változik...
Azonban a 26,7mm-es külső átmérőre még nem találtam magyarázatot.
Reflex nyomókamrás meghajtóra hasonlít...
(#) zarodisz hozzászólása Márc 14, 2022 /
 
Tiszteletem Mindenkinek!
Van 2 db PD256/S hangszorom,dobozt szeretnek nekik,de nem tudom merre induljak. Sok informaciot nem sikerult talalni roluk,csak hogy van aki szerint szepen szolnak,mas szerint nem. Illetve van aki szerint ez az Audax T24PA15 analogja. Ezen a szalon talaltam ket meretben gyari ajanlast reflexre.Az egyik 147 dm3-es doboz 256 cm2-es nyilassal,a masik 113 dm3-es doboz 256 cm2-es nyilassal aminek hossza 7,3 cm. Rossz uton jarok?
(#) dB_Thunder válasza zarodisz hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Mért meg a TS paramétereit! És tudni fogod
(#) elektrorudi válasza zarodisz hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Szia!
Nekem is van 2 db ilyen. 15 Ohm-os. (4db volt, mert annyi volt egy dobozban, de 2db belőle az évtizedek alatt "elhasználódott"). Szóval, szerintem ez nem az a hangszóró, amivel érdemes a Hi-fi irányába menni. Még a TS paraméterek mérésével sem érdemes időt tölteni. Ifjú koromban sokáig hallgattam kb.45-50 literes zárt dobozban, mert ennyire tellett. Szólt. Ha kétszer akkorába, vagy fele akkorába tettem volna, reflex nyílással vagy a nélkül, akkor is szólt volna. Eredetileg, azt hiszem, talán valami nyitott rádióba szánták a '60-as években az Orionban. Amennyire tudom, hangdobozba sosem próbálták meg beletenni, inkább bármilyen más hangszórókkal próbálkoztak, ami annak idején elérhető volt.
(#) zarodisz válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm szépen, akkor elfelejtem.
(#) klenósanyi hozzászólása Máj 18, 2022 /
 
Sziasztok!
Megelégeltem a lapos TV-m borzasztó minőségű kongó-bongó dobozhangját. A beépített hangszórókat szeretném kiváltani valamiféle külső hangszórókkal. Első lépésben nem szeretnék plusz erősítőt használni, csak a belső hangszóróit kivezetékelni. Ez a TV egy kis hálószobában van, a hangszóróknak csak a falon a TV mellett lenne helyük, oda is csak valami lapos kivitel lenne megfelelő. Véleményetek szerint érdemesebb jobb minőségű lapos autós hangszóró(k)nak dobozt építeni, vagy esetleg ismeri ezt valaki, érdemesebb ezt megvenni? https://hangkepstudio.hu/Taga-Harmony-TOW-180F-fekete
Nincs szükségem nagyobb teljesítményre, audiofil hangra, csak főleg a filmeknél sokszor előforduló érthetetlen szövegen szeretnék javítani.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) veroka válasza klenósanyi hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Én vennék a helyedben egy olcsó hangprojektort. Fele ennyiből meglenne, ha bluetooth is van a TVben, akkor akár az ágyad fölé a falra is rakhatod és közvetlenül a füledbe fog zenélni, de a legolcsóbbaknak valóban rettentő doboz hangja tud lenni.
A lapos autós hangszórókhoz erősítő is kellene, a TV beépített erősítője ezeket az érzéketlen hangszórókat nem fogja tudni kihajtani (túl halk lesz).
(#) teddysnow válasza klenósanyi hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Én egy ilyet vettem, mert csak optikai kimenete van a tv-nek és egy régi használaton kívüli aktív PC hangfalat kötöttem rá. Jó, csak zavaró, hogy plusz egy készüléket be/ki kell kapcsolni.
(#) Régi motoros válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Tipp: Úgy tudom, ez a DAC +5V -os tápról megy. A TV-n szerintem van "nem használt" USB csatlakozó, ott pont 5V feszültség van. Tehát készítesz egy kábelt ami USB DC átalakító, és csak a test és +5V vezetéket kötöd be, így ha bekapcsolod a TV -t, az USB tápról kap feszültséget a DAC. Az erősítőt pedig egy 5V -os relével lehet kapcsoltatni, szintén az USB csatlakozóról, ahogy megjelenik rajta a feszültség. Relét olyat válassz, ami minél kisebb tekercsáramról is üzemel...
(#) teddysnow válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
USB-DC kábelt adnak hozzá. Gondoltam én is az 5 Voltos relére, még ki is találtam, hogy egy 3-as elosztóba el is férne, de nem adnak értelmes műsorokat még az ismeret terjesztőkön sem és a mostani filmek sem érdemelnek ilyen mértékű idő és munkabefektetést számomra, így maradt a piros gomb
(#) Cinema válasza klenósanyi hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Hisense 214-es szól nálunk a TV-re kötve és igen jól szól.
Lehet választani, hogy hírek, vagy zene, vagy film-hang "minőség" legyen, a film-hang mindenre jó, nem állítgatjuk. Sok egyebet is tud.
Ez egy olcsó, de jó megoldás.

Üdv!
(#) klenósanyi hozzászólása Máj 22, 2022 /
 
Köszönöm a javaslatokat!
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Máj 23, 2022 /
 
Úgy tűnik nem nagyon tudtok hozzászólni...
Vásároltam egy új (más típusú) nyomókamrás "drivert". Annak a menete már tökéletesen passzolt a helyére.
A 26,7 mm menetről még továbbra sincs semmi infó...
(#) Fidel hozzászólása Jún 4, 2022 /
 
Sziasztok!

Hangfalat szeretnék megmérni, hogy milyen lett a frekvencia menete.
Van valami free program, amit erre lehet használni?

Találtam két telefonos alkalmazást is, az egyik egész jónak tűnne, de az a problémám vele, hogy túl jó grafikont rajzolt ki. Lehet, hogy a telefon vágja meg a hangnyomás értékét?

Egyenlőre nem az lenne a lényeg, hogy egy profi mérés legyen összehozva, csak nagyjából azért kíváncsi lennék, hogy hol és mekkora lyukak jöttek létre?
(#) Ge Lee válasza Fidel hozzászólására (») Jún 5, 2022 /
 
A "nagyjából" az éppen az a mérés amit elvégeztél és ami semmire sem jó. A telefonod mikrofonja mérésre egy vicc, mivel az nem mérőeszköz. A mérőeszköz a kalibrált mérőmikrofon, a mérés egy ilyen beszerzésével kezdődik. Szoftvert rengeteget találsz a neten, a legegyszerűbb és elég jó szerintem az ősrégi spektralab, megy xp alatt és w10 64 bit alatt is. Egy hangszóró átvitelében egyébként simán vannak 10-15dB-es lyukak vagy hegyek.
(#) Nándee30 hozzászólása Jún 5, 2022 /
 
Sziasztok. 46cm sub hangszóróhoz Voice craft öntvény kosaras a képen látható dobozt kapta meg, arányosan felnagyítva 18"hoz. Remegett mindent, de nincs hangja.. Ez normális lenne?
(#) Fidel válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Ezzel tisztában vagyok, de nem azzal fogom kezdeni, hogy drága célhardvereket veszek!
Úgy gondolj erre, mint, egy nyomásmérő eszközre, ami nincs kalibrálva, nem fog pontos értéket mutatni, de látszik rajta valamiféle tendencia.

A telefonnal nekem nem is a kikrofon a fő problémám, hanem a készülék zajcsillapítása, mert tegyük fel, rádugok egy jó mikrofont, akkor is elrontja a mérést.
Nem tudom, hogy ezt egyáltalán ki lehet e kerülni valahogyan?

Valahol el kell kezdeni, és nem feltétlenül egyből a tökéletes megközelítése a fő cél.
Olvastam a panasonic kondenzátor mikrofon kapszulákról cikket, mint mérő mikrofon, az esetleg majd szóba jöhet méréshez.
(#) Gafly válasza Fidel hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Van az a része, hogy már a mobil telefon is tömörít, meg processzál és hasonlók. Nem véletlen van benne annyi processzor.
Imformatikus aki meg írja a soxar applikációt, szerinted érti/foglalkozik vele?
(#) Fidel válasza Gafly hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Gondolom, azért ha valaki egy ilyen célra készít egy app-ot, akkor ezekre a dolgokra is megpróbál odafigyelni, de az eredményt ki tudja!?
(#) dB_Thunder válasza Nándee30 hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Amikor ész (tudás) nélkül cselekszünk, akkor eléggé "normális" dolog, hogy nem akar majd "normálisan" működni!!
(#) deebo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
A WM-61 teljesen jó méréshez 100Hz-től 4-5KHz-ig szinte teljesen líneáris, hangváltó beállításhoz elegendő. Én is azt használtam, amíg nem vettem egy XREF20-at és persze az XREF-el meg tudom mérni 20KHz-ig az egészet pontosan, de a hangváltó tervezéséhez nem ad hozzá érdemben.
(#) ngyzoli hozzászólása Jún 16, 2022 /
 
Sziasztok!
Kérdezném,valaki épített-e már itt "pipa" rendszerű dobozt? Szinte semmit nem találok róla net-en. Ha valakinek nem lenne tiszta,ez egy hosszú,vagy inkább magas,de keskeny,és lefelé táguló "cső-féleség",persze négyzet keresztmetszettel,és gyakorlatilag az orgonasíp elvén működik.Elsősorban széles-sávú hangszóróval szokták ellátni,de nincs akadálya kétutas kivitelnek sem.Úgy 160-180cm magas ,és 15 (20) cm szélesre szokták méretezni,utóbbi főleg hangszóró-függő.Az oldalai egyenesek,szemből párhuzamos,oldalirányból viszont háromszög alakú,és alul előre,hátra,vagy épp lefelé (padló felé) is nézhet a kilépő nyílás.Érdekelne róla bármilyen infó,tapasztalat,méretezése,milyen alapszabályok vannak erről...stb. És végül:hova,mármint milyen magasra kell bele tenni a hangszórót,van-e erre is valami szabály? Mert ezzel hangolható a rendszer maga.Sajnos,most nincs kép róla,de tervben van egy komolyabb db (pár) beszerzése,csak még el kell autózni érte.
(#) veroka válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Ha olyasmire gondolsz, mint a Hedlund-horn, akkor... Nos én nézegettem a terveit. Aztán mielőtt belefogtam volna, próbaképpen építettem egy hajtogatott tölcsért egy apró szélessávú hangszóróval (valami Visaton volt). Nem volt rossz, de messze nem hozta az elvárásokat. Vagy a hsz nem egyezett a paramétereivel (csak impedancia menetet mértem a rezonancia miatt), vagy (és szerintem ez lehetett a ludas) a doboz tervei voltak hibásak. Mindenesetre NEM ép1tettem meg a Hedlundot, de tapasztalataim vannak.
(#) Ge Lee válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
A pipáról nekem más jut eszembe... A szakirodalomban van tölcsér, meg van TL, ami lehet egyenes, lehet szűkülő, meg lehet táguló. Gondolom ezek valamelyike lehet a szóban forgó darab is. Egyébként az ilyen apróságokra én kapásból azt mondom, hogy nekiállni sem érdemes. Ilyen 20-25 literes dobozok, a működés módjától függetlenül sem valók semmire, max arra jó hogy rákötsd a lapos TV-t. Nálam a szobában (zárt dobozaim vannak) összességében 360 liter a doboz térfogat, és még ezek sem annyira tetszenek, ha lenne helyem, meg értenék hozzá, akkor biztos hogy építenék helyettük 2db brutális méretű tölcsért. Azokról az kell tudni, hogy magasabbak mint egy ember, meg a szélességük is közelíti a magasságukat. Ja, meg nem kell hozzá 100W mert 10W-tal is szétordítja a helyiséget.
Következő: »»   689 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem