Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   176 / 192
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2022 /
 
Azért azt hozzátenném, hogy a "pisztolypáka csattogtatás" nálam pl. igen sok éve volt. Az akkori követelményeknek megfelelt, meg egyszerűen az volt a szerszám a forrasztáshoz, aztán később lett Weller, majd JBC. De a pillanatpákval is lehet szépen és jól forrasztani, csak - mint ahogy azt korában is írtam - az ember ujjában volt a PWM/PID szabályozó, de nehezebb, több odafigyelést igényel, manapság meg vannak erre ügyesebb és jobb megoldások.

Az hogy a hagyományos megoldás jó/nem jó, vagy mondjuk csak a PWM/PID az igazi, az nem ilyen egybites dolog. Mindegyik megoldással lehet forrasztani valahogyan, ez szerszám és ember függő is, de egy korrektebb szabályzás azért általában jobb végeredményt tesz lehetővé. Pont ezért forrasztom pl. az SMD alkatrészeket inkább a JBC-vel, annak ellenére, hogy a pillanatpákával is meg tudnám forrasztani.
(#) oszitrek hozzászólása Márc 14, 2022 /
 
Pisztolypákák már csak a garázsba vagy a kertbe valók nagyjából.
Pár vezetéket megforrasztani gyorsan vagy ilyesmit, de komolyabb elektronikához biztos nem használnám. Nekem annó ölt meg alkatrészt a végén lévő feszültséggel.

Most van egy digitális PACE pákám, meg egy Metcal-om, a garázsban még egy Weller. Ezekkel neki lehet állni bárminek a javításának, még akár a 0402 SMD-t is, de a bikakábelnél voltak bajok. A jó kis bádogos pákám biztos megmarad még sokáig. A múltkor bikakábelt kellett gyártanom, mert a mai boltban kapható kábelek viccesek vagy inkább siralmasak. CO gép testkábelből készült és a végére a csipeszeket rá is forrasztottam. Ez nem ment volna a nagypapámtól örökölt durungpáka(én csak így nevezem) nélkül.
(#) Massawa válasza oszitrek hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Azért teljesen felesleges ilyen mende-mondákat mesélni, amikor a pisztolypáka végen bekapcsolt hegy nélküli állapotban, 0,366 V~ van a nagyobbikon (125 VA) meg 0,420V~. Szerintem, a testeden vagy a ruházaton ennek a többszöröse is elöfordul ( amikor mértem az ujjamon 0,78 V~ volt).

És ha nem lett volna ilyen pákával sok millio alkatrész megforrasztva ( s nem amatör körülmények között) akkor egy sem, sok közülük akkoriban érzékenyebb volt, mint manapság.
A FETek akkoriban hajlamosak voltak az uton haza a boltbol elhalni. ( volt amikor alufoliával jártunk a boltba drága FET meg hasonlo alkatrészekért, de azokat egészen biztos, hogy nem ölsz meg 0,4 Volttal.)
Azt az elönyét amit a pisztolypáka tud, egyetlenegy modern páka sem tudja adni, elképesztöen gyors, egyszerü a kezelése, föleg ha valaki nem a mühelyben dolgozik, hanem kint a terepen, szinpadon, felhasználonál, üzemben, jármün stb.
Odavilágit ahova kell, és bármilyen alkatrészhez hozzá lehet idomitani a hegyet, csak a hálozati hosszabbito kell és már lehet dolgozni.
Ezzel nem azt mondom, hogy jobb mint a hagyományos, csak azt, hogy vannak alkalmak, helyek amikor eszembe sem jutna egy hagyományos páka után kapni. ( pl leszakadt vezetékek valamilyen csatlakozóról valamilyen szekrényben berendezésen.)
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2022
(#) Pixi hozzászólása Márc 14, 2022 /
 
Sziasztok,
Van esetleg valakinek tapaszalata T12 forrasztóval?
Van egy ilyen forrasztóm, Vettem hozzá plusz egy hegyet még akkor egy másik eladótól. Most nem rég vettem hozzá másik hegyeket, de nem működik velük. Melegszik, de az állomás váltogat hőfok és ERROR felirat közt és csipog. Lehetséges, hogy több féle T12 betét is létezik? Nem nagyon találtam infókat erről.
Köszi!
(#) mnyugger hozzászólása Márc 14, 2022 /
 
Van e valakinek felesleges, 500W-os pákabetétje?
(#) sdrlab válasza Pixi hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Sajnos elég sokan másolgatják ezt a fajta hegyet, aminek az a következménye, hogy nem tudhatod milyen minőségű az, amit veszel belőle! Saját méréseim szerint elég jelentős különbség van közöttük feltehetően a kontakthegesztés körül, ami miatt bizonytalanná válik kisebb-nagyobb mértékben a működése...
(#) Massawa válasza Pixi hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Nekem csak a nyelében fordult elö kontaktus hiba. Igaz egyszerre vettem a betéteket a pákakittel. Nézd meg a kontaktusokat.
(#) Pixi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Én azt gondoltam, hogy a T12 az egységes kell legyen. De ezek szerint tévedtem! Mit lehet mérni rajt? Ugye 3 érintkezési felülete van. Ezeknél egy pozitív egy negatív és egy hőérzékelő kell legyen ha jól tippelek?
(#) Pixi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Két nyél is van hozzá, és amik már voltak mindegyikben működnek, az újak meg egyikben sem.
(#) Massawa válasza Pixi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Ennek ellenére megnézném a kontaktusokat. Az én betéteim egyikén a polusok közötti szigetelés olyanra sikerült, hogy nem engedi felfeküdni a kontaktust. Körbe kellett reszelnem a szigetelés kidudoro részét.
Amugy az elektronikán is sok mindent át lehet állitani, csak elképesztöen körülményes hozzáfèrni ( menü pontok) meg a leiràs sem egységes ( legalábbis én két fajtát találtam).
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2022
(#) Pixi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Megnéztem, de sajna nem az lesz a gond. 4 esetén van ERROR, a többi esetén fűt, de a hőfok össze vissza ugrál.
Itt van videón mint csinál más más hegyekkel.
(#) Massawa válasza Pixi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Neked egészen más az elektronika mint az enyémben. Más display, más adatok. Sajnos igy már nem tudok segiteni.
(#) sdrlab válasza Pixi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Elvileg azok is! Ugyanakkor, én azt gyanítom, egyes gyártóknál a hőelem kialakításánál és kivitelezésénél vannak gondok, nem elég jó a hegesztés, ami azt eredményezi, hogy áram hatására maga a hőelem jobban fog melegedni, mint a fűtés miatt kellene, és ez megbolondítja a vezérlést! Nekem is van vagy 2 hegyem, amivel semmit nem tudok tenni, omikusan rendben van, működik is, de mégis szinte használhatatlan, mert begerjed tőlük durván a szabályozás...
(#) sdrlab válasza Pixi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Ez ugyanaz a jelenség. Gerjed...
(#) Pixi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Akkor úgy tűnik ennek mellé nyúltam! Köszi az infókat, kicsit megszorongatom az eladót!
(#) Monster02 válasza Pixi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Az állomásodnak nincs meg a normális tápfeszültsége akkor hogy várod hogy jó működőn ?
Video-t megnézve nagyon kevés, és ne csodálkozz hogy össze vissza szabályoz!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2022
(#) Pixi válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
2 éve így használom a meglévő két heggyel hibátlanul! 130W dell laptop töltő a tápja, nemhiszem hogy kevés lenne neki. Elég nagy fesz tartományban működőképes a forrasztó, így a 19V nem lehet a gond. A hegyekkel van a hiba!
(#) Monster02 válasza Pixi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Nem akarok erősködni nem az én dolgom, de a gyártó is 24V táp-ot javasol hozzá és 3-5A áramerőség tartományban.
Idézet:
„You need to buy a DC 24V 3A-5A power supply additional.
Please use a 3-5A power supply to drive this soldering station!”

Arról nem tesz említést hogy alacsonyabb tartományban milyen hatással van a készülék működésére. Én 3év-ig használtam és most cseréltem JBC-re. Akármilyen hegyet vettem hozzá jó volt és csak a nyélben a vezeték forrasztás szakadt el mert nincs rögzítve a kábel és a használódtól elszakad. Nyélből is 3 félét ki kellet próbálnom mire jó lett.
(#) sdrlab válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Alacsonyabb feszültségről járatva lassul a felmelegedés üteme. Kisebb a valószínűsége a szabályozás belengésének emiatt. Tehát csak javulhat a stabilitás! A gyengélkedő hegyeket nagyobb feszültségről járatva nagy valószínűséggel még rosszabb lesz a helyzet...
Nem a nyél és nem a benne lévő kontaktus, vagy a kábel a ludas..., már leírtam, hol keletkezik a probléma!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2022
(#) Ge Lee válasza Pixi hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Szerintem ez nem ennyire egyértelmű, még akkor sem ha valóban gyenge minőségűek azok a hegyek, mert attól még nem bolondulhatna meg a szabályozás. Szívott egy ismerősöm hasonlóval, ott egész egyszerűen annyi volt a probléma, hogy a gyártó lespórolta az OPA visszacsatoló köréből a kondit (nem volt semmiféle sávkorlát), amire még rátett egy lapáttal a kapcsolóüzemű táplálás zavara is. Mondtam neki tegyen be az OPA-hoz egy 1 nanót, na onnantól normálisan működött az egész.
(#) Monster02 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Egy ilyennel tudom támogatni a dolgot! (csatoltam)
Annyi ötletem van még, hogy egy másik nyéllel kipróbálva ténylegesen el tudnánk dönteni hogy az állomásban vagy a nyélben keressük a hibát!
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Ha a szabályozást mesterségesen belassítod, ezek a hegyek is jók lesznek! Viszont itt olyan nagy a különbség a jó és a gyengélkedők között, hogy drasztikus lassítás segít csak, akkor viszont oda a gyors, dinamikus szabályozás...
(#) Massawa válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
A régi hibátlanul megy 12V-rol is. Direkt olyat vettem, hogy pl az autoban akkurol is lehessen dolgozni.
(#) Honda130 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Szerinted szetetnék akkusarut forrasztani?
(#) Pixi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Pontosan hova kell a kondi? Amúgy ez honnan tudja hány fokon van épp? Nincs benne külön hő szenzor.
(#) Pixi válasza Monster02 hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Van aki autóban, kisgép akkuról, akármilyen max 24V tápról használja, és nincs vele gond, csak a felfűtési idő változik. Én is az eredeti heggyel használtam 12 voltról, és teljesen jó volt. Itt valami más turpisság lesz!
Még azt vettem észre az egyik szétszedése után, hogy a fűtő betét egyik szál forrasztható a másik nem. Eredetileg mind a kettő rá van nyomva és forrasztva is van, de lehetséges ott a hiba a csatlakozásnál.
Két eltérő nyelem van, egyik a mentes rögzítős, a másik csak simán bedugós verzió. Ugyan az a helyzet mindegyikkel.
(#) Honda130 hozzászólása Márc 15, 2022 /
 
Srácok! Visszatérve a pillanatpákás kérdésemhez, de csak pár mondat erejéig.
A múltkori hsz-eimet még hetvégén írtam, aztán tegnap szabadnapos voltam és nem is volt eszemben, hogy felnézzek ide. Ma viszont újra dolgozom, és valahogy beugrott a múltkori dolog, hogy azóta lehetnek válaszok. Hát lettek. Nem is nagyon igazodtam ki köztük. De azért picit elszomorodtam, hogy nincs az a fórum, ahol vita nélkül el lehet bármiről is beszélgetni egymás között. Hiába a több hozzászólás, hiába az egyszerű, de pontosan feltett kérdés, válasz akkor is előbb, vagy utóbb egy jó nagy vita. Hát nem egyszerű, az biztos. Az eredeti kérdésem az volt, vagy olyasmi, hogy a képen szereplő pillanatpáka milyen lehet, mert a régi drótost akarom vele leváltani. Minek ide olyan kérdés, hogy mit akarok vele forrasztani? Nyilván ugyanolyan dolgokat amit a régivel. Nem de? Ha eddig nem forrasztottam vele bikakábelt, akkor ezután sem fogok. Többször megírtam, hogy elektronikához állomást használok. Akkor miért fontos, hogy lehet-e vele, vagy nem?
Valójában, nekem a beszelgetésekből az jött le, hogy van aki szereti a pillanatpákákat, van pedig aki nem. És ugye ennek megfelelően megy a vetélkedés a kedcenc mellett.
Nem tudom mi lett a hobbielektronika.hu-val. Régen lehetett magas színvonalú veleményeket is olvasni. Úgy hogy senki sem feszegette a bicepszét közben. Az utóbbi években csak úgy lehet kérdezni, ha az ember felvallalja az első pofonokat, aztán talán egy hét múlva talán lesz jótanács is. Jó ez így? Oké hogy ertetek hozzá. Nem is kétlem. Ti lennétek a profik. Én viszont a kérdező, aki erdeklődik az elektromosság iránt, és az elektronika iránt. Ezzel töltöm kellemesen a szabadidőm egy részét. Hogy jól érezzem magam. Rossz dolog ez?
(#) Pixi válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 15, 2022 / 1
 
Sajnos hozzá kell szokni ezekhez a dolgohoz a fórumokban! Lassan mindehol ez lesz. Én is jártam így itt egy másik topikban, ahol konkrétan lecsesztek, hogy mit keresek itt ha nem tudom a választ arra amit kérdeztem! Mondom oké, benne van a nevébe "hobbi", tehát nem profi műszerészek klubbja....
Na mindegy, ez sajna ilyen! De face hasonló csoportban is küldtek el a susnyásba hasonlóért!

Pillanat páka! Nekem is a cseh verzió van kettő is. 2000 évek elején telefonokban SMD LEDet cseréltem vele, mikor dübörgött a csere mánia. Arra is jó volt, mert nem volt más. Én 1.5-ös réz dróttal használom, és nem szokott hamar elégni. Kb 10cm a drót "hasznos" része félbe hajtva. Annyi a tapasztalat, hogy nem szabad hosszan nyomni, inkább kis impulzusokkal, vagy gyorsan leforrasztva. Sok sok éven át csak azt használtam, mert nem volt anyagiak miatt opció. Volt két másik pillanatpákához szerencsém, de azok egyik sem jött be. Többek közt a gyári akármilyen anyagból készült hegyekkel szinte használhatatlan volt, és az egyik pl előbb lett meleg a trafó mint a hegy. De ezekkel a régi cseh verziókkal semmi gond, hibátlanok!
(#) Massawa válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 15, 2022 / 3
 
Én már irtam, de ugy látszik mással voltál elfoglalva.
A cseh páka verhetetlen. Volt Wellerem meg egy német ( már nem emlékszem a nevére) összehasonlithatatlanul rosszabb volt mind a kettő.
Azota mást nem is keresek ha kell, most is van kettö. ( az egyik az utazo kofferben a másik meg a klubban ( terepasztal alatti munkákhoz).
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2022
(#) Honda130 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Olvastam a hszeidet. Vettem is.
Következő: »»   176 / 192
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem