Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   153 / 167
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Idézet:
„mekkora zajjal társul a nagyobb fölbontása, tehát kihasználható-e valóban az a 12bit”
A nagyobb 12 bit felbontás nem feltétlenül azt jelenti, hogy annyival kisebb szintű jeleket láthatunk. OWON 12 bites volt nekem, annak meglehetősen kicsi a zaja, annál jobb nemigen lesz, illetve lényegesen jobb nem hiszem. Neten nézegetve még a milliós értékű márkás szkópoknak is kb.: 0.4 mV körüli zajuk van (mint az OWON-nak).
Idézet:
„a nagy fölbontás kihasználható”
Kihasználható más esetben is, nagy jeleknél az adott jelet nem 256 lépésben, hanem jóval több léptékű felbontásban adja mérésnél, illetve a nagy jelen kis jelrészlet látható lesz, ami 8 bitesnél nem. Hozzátartozik, hogy még a komoly szkópok DC pontossága is 1% körüli.
(#) sdrlab válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Roppant egyszerű, hogy 8 bitből 12-t állítsunk elő, ahhoz 256-od mintavételezés fog tartozni! Minden egyes bit növelése negyedére csökkenti a mintavétel frekvenciáját. Persze, nem tudjuk, mi a kiindulási alap..., ezt abból kell számolni.
De ez csak a matek része. A 12 bitet ki is kell szolgálni dinamikában(zaj+zavar). Széles sávban ez már nem annyira egyszerű, lásd a feljebb említett AD kártya sem tudja. Meg lehet természetesen csinálni, de gondos kialakítás, tervezés kell hozzá!

Idézet:
„A hangkártyás "méréseket" inkább hagyjuk, nem műszer-jellegű.”

Az butaság! Mi a műszer jelleg? Kalibrált jelszintek? Mi az akadálya?! Ha nem érted a hangkártyás mérés előnyeit, bármilyen szkóphoz képest, akkor feltehetően nem is vagy otthon a témában, így nincs is rá szükséged!
Jelenleg, megfizethető módú méréseket(!) váltóáramban, hangfrekvenciás tartományban csakis egy jó minőségű hangkártyával lehet megejteni! Ha kicsit belemélyedsz a témába, hamar rájössz, olyan lehetőségeket teremt, ami csak drága és nagyon speciális eszközökkel szárnyalható túl...
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 30, 2022 1 /
 
Alapban mi egy szkóp? A szemünk, az elektronikában! És mint olyan, a pontosság másodlagos tényező ennél. Ahogy a szemünkkel sem mérünk, hanem csak saccolunk! Itt is ez van..., ha valamely paraméter pontos értékére vagyunk kíváncsiak, azt nem szkóppal kell megmérni! A 8 bit >0,5% mérési pontosságot engedne meg. Ez képernyőn ábrázolva ált bőven elég. Nagyobb felbontást az emberi szem már nehezen tud megkülönböztetni, főleg modern, 300-600 vertikális képpntot adó megjelenítő felületen. A számolásoknál, matematikai műveleteknél a csatornákon már jobban lehet használni a nagyobb felbontás előnyeit, de ez is már egy elég szűk rétege a méréseknek, és még mindig ott van, ki tudja e szolgálni a vertikális erősítő ezt a nagyobb igényt?! Jellemzően nem! 1% torzítás alá lemenni egy szélessávú erősítőnél nem egyszerű feladat. Ha ezt nem tudja, akkor mi érterlme van a 8 bitnél nagyobb felbontásnak??! Parasztvakítás csak a jellege... Ahogy az FFT-n is jó részt ennek az erősítőnek látod csak a harmonikus összetevőit, nem pedig a valós jeléét...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Két dolgot fűznék hozzá:
Ha a szkóp tudna valós 12...14bit, vagy nagyobb függőleges felbontást, az akkor is hasznos lenne ha nem látjuk egyből a kijelzőn, ugyanis kinagyíthatók lennének bizonyos részletei a jelnek, egy tárolt mérésből is, anélkül, hogy újra mérnénk.
A másik dolog, hogy a 0,5% pontosság annyira azért nem kevés, hogy "saccográf"-ként tekintsünk rá, jónéhány kézi multiméter sem pontosabb 0,5%-nál. Ezen kívül az időtartamok mérési pontossága sokkal jobb. Továbbá sok oszcilloszkópban vannak beépített mérési funkciók (RMS, csúcsérték, frekvencia, stb...) ezeknél a méréseknél sok mintából tud dolgozni a szkóp, (periodikus jeleknél meg még többől).
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
És mit nagyítasz ki? A pl 1%-os torz jelet? Attól bizony nem leszel ténylegesen okosabb, mert az kis jel-részletekre, ahol a nagyobb felbontás értelmet nyerhetne, a torzítás miatt fellépő pontatlanság nagyobb hatással bír, mint maga a mért jel! Arra jó, hogy lásd, van valami ott...
A mérési funkciók sem lesznek jobbak, ha már a lánc elején nem lineáris az adatok bevitele! Ezt nem lehet kitrükközni sehogyan sem...
Egyetlen egy dolog(amit szándékosan nem emeltem ki) az, ami valóban helytálló, az az időzítések mérése. Legalábbis a modern, mai szkópokban az már kvarcalapú, pontos.
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Egy példa nagyításra. OWON 12 bites szkóppal csináltam régen, ott ennyit ha nem is sokat jelent. Nem pontos mérés, de némi vizuális infó.
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
A megjelenítésben a plusz bitek nyilvánvalóan jól látható különbséget jelentenek. De én egy kicsit másról beszéltem..., arról, hogy egy viszonylag nagy torzítású erősítőre kötve a nagyobb felbontású AD átalakítás azon kívül, hogy finomabb felbontású megjelenítést tesz lehetővé, az érdemi mérést valójában alig növeli! Ahhoz, hogy a nagyobb bitszám előnye ténylegesen jelentkezzen, összhangban jóval kisebb torzítású(nagyobb linearitású) vertikális erősítő kell, úgy hogy közben még a zajt is arányosan csökkenteni kellene! Ez nem egyszerű feladat...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Szerintem meg nyilvánvaló, hogy a nagyobb információtartalmat jelent a nagyobb felbontás, mint ahogy a kolléga által berakott képeken is egyértelműen látható.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Ok, mindenki abban hisz, amiben szeretne! Senkit nem szándékozok lebeszélni a 12bitről...
A kínaiak is éppen ezt az ingoványos területet használják ki, amikor a csili-vili szkópokkal kápráztatnak el, csak épp, amikor ténylegesen mérnél vele, akkor esik szét az egész jól felépített marketing...
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Én mérésekről beszélek! Ott nem az a lényeg, hogy valami látható e, szemre szebb, hanem hogy hihető e az érték, a mérés, amiért az egész készült!
Még egyszer aláhúznám: ha megfelelő vertikális erősítő van jelen a rendszerben, akkor van értelme a több bitnek, mint 8! Ez nyilvánvaló! nagym6 szkópja szemlátomást natív 12 bites, nem 8(10) bitből előállítottnak tűnik. Remélhetően a benne lévő erősítő is ezzel összhangban lehet...

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy mióta beköszöntöttek a digit szkópok, a legtöbb felhasználó elfelejtett mérni! Azt gondolja valamiért, ha már van benne memória, az biztosan azért van, hogy állandóan arra alapozva nagyítgassuk az ábrát, ne pedig az alapbeállításaival a szkópnak. Ez merőben hibás hozzáállás! Ilyet csak az egyszeri lefutású jeleknél szabad max megengedni. Érdekes, hogy ritka kivételektől eltekintve egy régi, analóg, memória nélküli szkóppal is remekül lehetett mérni mindent, ami nem egyszeri lefutású jelenség volt...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Régen én is úgy gondoltam, hogy az analóg szkóppal szinte mindent meg tudok mérni, aztán egyre több olyan dologba futottam bele, amit nem lehet megmérni vele (pedig kimondottan jó oszcilloszkópom volt). Nálam egyáltalán nem számít ritka kivételnek, a tranziens dolgok mérése (sőt mondhatni inkább gyakori). Ezért nekem pl. nem mindegy az sem, hogy mennyi memória van a szkópban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2022
(#) Cinema hozzászólása Máj 1, 2022 / 1
 
Kedves Mindannyian!
Ne győzködjük egymást, hogy kinek mi a fontosabb a 8, vagy a 12bit, avagy mit is látunk ezekből? Sok olyan digitális oszcilloszkóp van, ami nagyon sokat tud és a 8bites fölbontásával is értékesebb, jobb műszer, mint egy másik a 12bites fölbontásával, rövidebb memóriával, kisebb mintavételezéssel.
Nekem speciális hangfrekvenciás mérésekhez jól jönne a 12bites fölbontás, pláne a velejáró pontosság is (1%).
Mint írtam, néztem 12-bites kínai szkópokat, nem győztek meg, a tudásuk (némelyiknek) nagyon alap, majdhogynem "amatőr" színvonalú, sok mindent nem jelenítenek meg, rövid a memória, vagy nagyon nagy és akkor már sokkal drágább, de nem jobb, mint egy korrekt 8bites DSO, hosszú memóriával, sokféle jel-kiértékeléssel.
Ez a Picoscope 2204A elég sokat tud, ami a hangfrekvenciás méréseimhez talán elég lenne, biztosan ezerszer különb a szintén 12bites DSO138-nál, amit aprópénzért lehet venni. De míg a Pico műszer, addig a DSO138 játékszer.
Az asztali Siglent DSO amit használok, 100MHz-es, 8bites, viszont nagy a memória-hossz, kicsi az alapzaja, ezért igen kis jelet is szépen látni rajta (500uV). Nagyon sok mindent megjeleníthet, amire kíváncsi vagyok, ezzel elégedett vagyok.
De kellene egy kisebb, hordozható, főleg hangfrekvenciás mérésekhez használható, nagyobb fölbontású DSO, amit egy mini-PC-vel összeházasítva lenne egy külön kis mérőpark, ami kicsi, könnyű, hordozható is, hogy ne a mázsás hangsugárzókat kelljen hurcolászni a méréshez. - Nehéz a döntés.
-
Üdv!
(#) Skori válasza Cinema hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
Ezt tényleg nem értem. Hiába kicsi a picoscop, ha kell mellé egy PC. Akár laptop, akár mini PC, együtt már mindenképpen nagyobb, mint az asztali DSO. Hangfrekvenciás mérésekre egy jobb hangkártya is használható, akár 24...32 bites felbontású, és 96...192...384kHz-es mintavételre képes hangkártya is beszerezhető.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2022
(#) Skori válasza Cinema hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
A PC szkópokkal kapcsolatban eszembe jutott még egy fontos szempont, amin hajlamosak lehetünk átsiklani: a PC szoftver. A PC-s oprendszerek egyre gyorsabban avulnak el, tehát érdemes lehet megnézni, hogy milyen operációs rendszereken képes futni a szoftver, van-e többféle windowsra, OSx-re, vagy pl. Linux telepítőcsomag van-e, esetleg androidos kliens elérhető-e (pl. ha tabletről használnánk). A gyártó ad-e ki frissítéseket a régebbi típusokhoz is (javítja-e a felmerült hibákat), ez előre vetítheti, hogy mire számíthatunk egy most vásárolt eszközzel kapcsolatban a későbbiekben.
Egy PC szkóp, jól működő PC-s szoftverek nélkül gyakorlatilag használhatatlan, ezért ez igen fontos szempont lehet.
(#) Cinema válasza Skori hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
A hangkártyát hagyjuk, nem mérési pontosságú, nem szabványos be - és kimeneti impedanciákkal, a szoftvereikről nem is szólva. Próbálkoztam ilyenekkel többfélével is, nem műszer egyik sem, nem is helyettesíti a műszer pontosságú DSO-t, vagy egyéb hangfrekvenciás műszert.
-
Az amit kinéztem magamnak a Picoscope 2204A mindenféle Windows, és Linux alatt is működik, erre már a megalkotói gondoltak, tehát ez nem befolyásoló tényező.

Üdv!
(#) Cinema válasza Skori hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
Ha tudsz ajánlani hasonló árban DSO-t ami 12bites és jól használható, akkor arra vevő lennék.
Tehát a Pico-Mini-PC-billentyűzet-egér-Monitor - ellenébe mit javasolsz? (LAP-TOP kilőve)

Üdv!
(#) Skori válasza Cinema hozzászólására (») Máj 1, 2022 /
 
Harmonikus (és esetleg IMD) torzítást, biztos, hogy pontosabban lehet hangkártyával mérni, mint bármelyik oszcilloszkóppal.
12bites DSO-t nem tudok ajánlani, amiket ismerek/használok azok többnyire 8bitesek.
(#) Cinema válasza Skori hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Pont erre nem jó a hangkártya, torzítás, azaz a nagyobb frekvenciás spektrum(torzítás) kimutatására, mert az átvitele erősen korlátozott. Nem találkoztam még olyan hangkártyával amelyik 20kHz fölött is használható lett volna. Meg egyébként sem megfelelő mérési célokra egy hangkártya, mint ezt emlegettem már többször is.
-
Nos, nem jutottunk előbbre. Az Owon nem győzött meg, többfélét is néztem, élőben is láttam.
Gondolkodom, spórolok, hátha, mégis, egyszer, valamikor....

Üdv!
(#) compozit válasza Cinema hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Tévedés. Az M-Audio192 kártya 96kHz-ig, megy, 24 bites. A zaja 30Hz és 20kHz között -150 dB alatt van.
Ha még ennél is jobb kell, akkor vannak ipari szintű szoftverek, meg kütyük, természetesen ipari szintű árakkal...
Például:

https://www.spectraplus.com/
(#) sdrlab válasza Cinema hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Neked is már többször volt mondva, hogy erős tévedésben vagy, de nagyon!!! És ragaszkodsz a hülyeségedhez azóta is...
Egy modern, minőségi hangkártya 24(!) biten(ami effektív egy kicsit kevesebb persze, 22 körüli reálisan elérhető), és pl 192ksps értékkel tud mintavételezni, kb 0,0000x % harmonikus torzítás mellett! Ez azt jelenti, 96kHz-ig mérhetsz vele általában zokszó nélkül. Bár némelyek a felső tartományban kicsit trükköznek a zajjal, de az nem vészes.
Ilyen paraméterű mérést a hangfrekvenciás tartományban a legdrágább szkópokkal sem közelítesz meg, nem hogy a magánember számára megfizethető kategóriájú, 12 bitessel!

Az, hogy nem a szkóp méréstechnikában szabványosnak számító bemeneti impedanciákkal bír, tény..., de ez egy dolog. Ha szkópkábelt akarsz hozzá használni, talán már célszerű lehet illeszteni, de ezeken a frekvenciákon egyáltalán nem kötelező különösebben kompenzált kábel használata. DC-t tény, hogy nem tudsz vele mérni, de arra ott egy jobb kéziműszer...
A jelszinteket is egyszer esetleg be kell kalibrálni, ha abszolúte értékű méréseket akarsz megejteni, bár itt ugye a legtöbb esetben log skálán van minden ábrázolva, és mint olyan, a viszonyszám az érdekes, nem is az abszolúte értéke. De ez már mindenkinél magánügy...
Keress rám pl az RMAA nevű szoftverre. Kis betekintést fogsz kapni arról, miket és milyen paraméterekkel lehet mérni, hangkártyán keresztül...
(#) sdrlab válasza compozit hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
-150dB - nana ))) Azért ne keverjük össze a spektrumanalizátoron látott zajszintet, annak teljes tartományon mutatott értékével! Az kb 115-124dB lesz "csak"...
(#) kadarist válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 1
 
Az M-Audio kártya árából már lehetne egy valódi oszcilloszkópot is venni.
(#) img válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
De azon nem tudsz zenét hallgatni.
(#) sdrlab válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Ez így van ) Nekem is egy csúcskategóriának számító hangkártyám van..., ahogy láttam, azóta sem nagyon jöttek ki jobb ADC-k...
Mondjuk láttam mostanában 32 bites hangkártyákat is, ami elég nagy parasztvakítás lehet, mert analóg oldalról biztosan nem tud többet, mint egy 24bites hasonló kaliberű kártya..., de nem néztem tüzetesebben, mit is takarhat a 32 bit ezeknél....
(#) compozit válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Korábban elírtam a típust, olyan nincs is az M-Audiónak. Amire gondoltam az ez:

https://www.soundonsound.com/reviews/m-audio-audiophile-192

Használtan vettem, 12 ezerért, pár éve.

Most az a legnagyobb gondom, hogy ez kártya, nem dughatom a laptopba.
(#) sdrlab válasza compozit hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Akkor elárulom, vagy 2 éve úgy kellett alaplapot keresnem, amin még van PCI foglalat is, mert a hangkártyám még olyan )) El is döntöttem, többet ilyet nem követek el, hogy belső beépítésű hangkártya )
(#) compozit válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Hm... kínos.

Nincs valami illesztő izé, amibe bedugom a kártyát, aztán van neki egy USB kimenete?
(#) sdrlab válasza compozit hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Nem hallottam még ilyenről...
Hogy magyarázod meg a drivereknek, hogy mostantól nem a hangkártya regisztereit kell megcímezni, hanem az USB-t....
De egyéb gondok is vannak..., mivel régi, tisztességes driver nincs már hozzá win10-re. Ami van, az pl kimeneten bekorlátoz, a 192ksps-t nem akarja rendesen megcsinálni, csak imitálja...
Felvételi oldal működik jól, és nekem az a fontos...
(#) kadarist válasza compozit hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
És már nem is kapható. Bővebben: Link
(#) compozit válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Gondoltam, hogy nincs. Marad egy asztali gép a laborban. ( utálom, mert sok helyet foglal )
Következő: »»   153 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem