Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   603 / 607
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2022 /
 
Ne haragudj, hogy értetlenkedem, de inkább kérdezek mint hogy valami hülyeséget csináljak. Már a kihagyott 47k ohm-ra gondolsz? De az nem lehet mert a pozitiv ágból irtad hogy hadjam ki.
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 22, 2022 /
 
Igen, a kihagyott ellenállásokra gondoltam és pozitív kimenetet kellet volna írjak. Ennek a bekötésére csak akkor kell ráfanyalodj, ha netán áthallást érzékelsz.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2022 /
 
A gyári hid kapcsolásba miért nem kell elvileg ez a 47kohm a pozitív ágba, egy másik verzióba -kapcsolásba meg miért kell?
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 22, 2022 /
 
Ha a második, a fázisfordító, fokozat előtt nincs csatoló kondenzátor, akkor annak a kimenetén biztosan megjelenik az egyenfeszültség hiba.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Szia! Megrajzoltam a tápot, így jó lesz a greatz lábainál a két darab 220nF?
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Szia! Ha az a 220 nF amire tippelek, akkor jó lesz.
A párhuzamos graezt és a táp elvezetés előtti jelöletlen alkatrész nem világos.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Az a 220nF amit a szekunderekre ajánlottál. a jelöletlen alkatrész a régi rajzon a biztosíték házak, az erősítő panelen nincs rajt igy ide tettem. A párhuzamos Greatz, hát az volt bőven, igy arra gondoltam még hűtés se kell rá igy. 10 Amperesek, szerinted hadjam ki belőle az egyik sort?
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
A 220 nF-ot ráírhattad volna a panelre (duplakattintás az alkatrészen, a megjelenő ablakban beírod az értéket, esetleg a pozíciószámot is és pipát raksz a mutatás engedélyezés kockába).
Dióda hidat nem szoktunk párhuzamosan kapcsolni. A kettő közül a hamarabb felmelegedőnek lecsökken a nyitófeszültsége és magára rántja a terhelést. 32 W átlagos kimenő teljesítménynél 2 A folyik a diódákon, az összesen 3 V nyitóirányú feszültségeséssel kiszorozva 6 W disszipációt kapunk, ami nem sértődik meg ha pár tíz négyzetcentiméter alulemezen távozhat.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Rendben, akkor szimplán hagyom és teszek rá bordat. Kipróbálom ezt az elnevezősdit.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Szia! Légyszives nézd át nekem ezt a híd végfok panel tervet, hogy nem e rontottam el valamit. Az eredeti kapcsolás szerint van.

TDA7294.lay6
    
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Szia! Ez egy ismert NYÁK-terv és úgy tudom működik. Az esztétika, valamint az elemi tervezési szabályok betartása sajnos nyomokban sem fordul elő benne.
Ilyenre építettem.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Egy két helyen belenyúltam, a saját alkatrészeimre szabtam, meg közelebb toltam az IC -et a panel széléhez, ezért pár áramköri vonalat is módosítottam. Akkor azt mondod nem jó ez a panel terv?Esetleg tudsz nekem egy híd Nyak tervet ajánlani ami minden szabálynak megfelel? Van panelen itthon, a Mikroshop verzió, Pedroe ha jól tudom, de az a bajom vele, hogy az Ic-k lábai 5mm -re vannak a panel szélétől, így vagy a bordára marok nutot, vagy egy köztes anyaggal teszem a bordára, és egyiket se szeretném. 2db bordára kell feltennem 7db panelt, és csak úgy tudom, ha függőlegesen felállítva teszem egymás mellé őket, az egyikre 3db-ot a másikra 4db-ot. Mindenképp új panet szeretnék készíteni. Esetleg neked van egy bevált Nyák terved hozzá?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Elkészült a védelem panel, amihez te adtál kapcsolási rajzot.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Ez a kép szemlélteti az alkatrészek elrendezését. Neked annyit kéne változtatnod, hogy elhagyod a visszacsatolás 22 µF kondikat, a MUTE 680 Ω-os ellenállását, valamint a jelföld nem kell a 10 Ω-ból induljon, mehet közvetlenül a lokális test csillagpontba melyet GND felirat jelöl.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Megrajzoltam amit ajánlottál, kérlek nézd át alaposan, mert szökőévente egyszer szoktam panelt tervezni. A táp részében nem lehet esetleg 2200µF kondenzátort tenni a 100µF helyére?? Csak mert megvettem 14 db igen jó minőségű kondenzátort a másik panelhoz, és jó lenne beletenni ha már nagyon drágán megvettem.
Amúgy ez a kapcsolás miben módosít az eredeti ajánláshoz képest?? Mert maga a kapcsolás teljesen más.
Igy hogy lesz benne hangfal védelem a Mute lábakat össze lehet Jumper-ni?? A Dc védelem a koppanást kiküszöböli így??
(#) Alkotó válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Itt találsz egy kapcsolást, amin látsz egy hídmegoldást: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1258069.html#1258069
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Akkor ez egy jó alkalom a NYÁK-tervezés gyakorlására.
A MUTE felhúzó 100k és a negatív táp 100 nF hidegítője a levegőben maradt.
A 2200 µF kondik természetesen beültethetők, sőt a várhatóan hosszú tápkábelek miatt ajánlott is.
A példának ajánlott kapcsolásban a 33k ellenállás a 22k helyén a nagyobb érzékenységet szolgálta. A visszacsatolásban elhelyezett 22 µF kondikkal a kimeneti DC-t mérsékeltem, melyre lehet csak IC készletem sajátossága miatt volt szükség.
A 2200 µF kondikat úgy helyezd el, hogy ne legyenek útban az IC felfogatásakor, vagy utólag ültesd be őket!
A DC-védelem kezeli a ki és bekapcsolással járó koppanást. Nálam cél volt a kapcsolható némítás.
Szerk.: a terveden nagyon közel van a bemenethez (3) a 6-os lábra kötött utánhúzó feszültség, mely a fázisazonosság miatt gerjedést okozhat.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) lobbooo válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Szia! Köszönöm szépen a tervet! Elképesztően szép panel terveid vannak, mindig csak ámulok mikor meglátom őket! A Clip jelzőt ki szeretném hagyni, meg a 2200µF-os kondikat is be szeretném ültetni, azért is próbálom összehozni ezt a panelt. Meg be vallom őszintén, már nagyon meg kéne tanulnom ezt a panel tervezést.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Átrajzoltam, benne van a 2200µF is meg elvileg csavarozni is lehet az IC-et. Jó hogy szóltál a csavarozás miatt!
Kijavitottam a gerjedés miatt problémás szakaszt, így már jó lesz?
A 33K miatt nagyobb lesz az erősítése vagy érzékenyebb, vagyis kisebb vonaljelről hajtható? Emiatt nem lesz nagyobb az alapzaj? Nekem elég nagy kimeneti vonal jelszintjei van a processzoromnak és a Dac-omnak is, 2V-os kimenetet van. Ahhoz elég lenne a 22k ellenállás is? Meg még egy kérdés, a pozitív ágban 33k van, míg a negetiv ágban 22k ugyan azon lábakon az IC mellett, az miért van?
A műtét és hidegitőt is javítottam.
Légyszi nézd át alaposan nekem!
Az eredeti kapcsolásban az a dioda a 30k ellenállás a 10k ellenállás mi célt szolgál a 10-es lábnál? Ebben a kapcsolásban meg ha jól látom a 9-es lábra is rámegy a pozitív tápfeszültség, ezáltal mit változtatunk funkcionálisan rajta?
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Sajnos időmből csak egy gyors áttekintésre futja, a panelt jónak látom.
A 33k helyén használj 22k ellenállásokat, ha van kellő szintű forrásjeled.
Az erősítő akkor szól, ha a 9 és 10-es lábon 3,5 V-tal magasabb a feszültség mint az egyesen. Megengedhető, hogy a pozitív tápra kössük őket.
A gyári ajánlásban a STBY és a MUTE előtti alkatrészek 0/5V digitális vezérléshez illeszkednek. A MUTE esetén lassan szűnik meg a némítás bekapcsoláskor és gyorsan hatásos ha alacsony szintet kap.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Mennyiben változik az alsó és felső frekvencia átvitel az erősítőnek, ha a bemenetén 1µF vagy 560nF van?
A 2-es IC gyári kapcsolásában a 3-as láb 560nF-os kondenzátor, amivel testre van húzva, az milyen funkciót tölt be, hogy ki is lehet hagyni belőle?
A 2200uf-os kondenzátor mellett maradjon a 100nF-os? Vagy ebben a kapcsolásban azért van 4db, hogy mind a két IC -hez viszonylag közel legyen a hidegitő kondenzátor?
Ne haragudj a sok kérdés miatt, de mindig sokat kérdezek ha nem értek valamihez annyira.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Az 560 nF csatoló a 22k bementi ellenállással 13 Hz töréspontú felüláteresztőt képez ami 30-40 Hz-en érzékelhetően csillapítja az átvitelt. A második IC bemenetét testre húzó ellenállás a kimeneti DC hibát csökkenti, a vele párhuzamos kondi pedig hidegít.
A táp hidegítő 100 nF-okat megszokásból használom, nem végeztem kísérletet az elhagyásával.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Szia!
"A második IC bemenetét testre húzó ellenállás a kimeneti DC hibát csökkenti, a vele párhuzamos kondi pedig hidegít."
Ebbe a kapcsolásba ez nincs beépítve, már a 2-es IC 3-as lábán a 22kohm és az 560nF-os kondenzátor, akkor elhagyható?
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Igényesebb kivitelezés esetén építsd be őket.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Szia! Köszönöm válaszod!
Egy kérdésem lenne már csak ezzel, berajzoltam a 2-es IC 3-as lábáhuz a 22kohm - os ellenállást, és a kondenzátort. A kondenzátor értéke ugyan az legyen mint az 1-es IC 3-as lábánál, tehát 1uF??
Kérlek ha időd engedi nézd át az áramkört, mert ha azt mondod rá hogy megfelel, akkor megrendelem belőle a 7db-ot a panel készítőmtől.
(#) Alkotó válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Mi indokolja a panelen az egymással párhuzamos 3 db átkötést? A kérdés inkább filozófiai, hiszen valószínűleg semmi. Vélhetően az a szándék vezérelt, hogy az átkötés terhelhetőségét megnöveled így, de erre nincs szükség. A panelon lévő vezetősáv 2 mm széles, tehát ehhez biztosan elég egyetlen átkötés, illetve az IC lába se vastagabb mint egy normál átkötés. De ha mégis valahogy nagyobbra akarod azt a "drótot", akkor is elég egy, csak legyen vastagabb.
(#) lobbooo válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Szia! A következtetésed teljesen helytálló, pontosan ez volt az oka. De ez már csak az én fóbiám, hogy mindent túlméretezek.
(#) Alkotó válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Azért értelmetlen a dolog, mert az áramút többi része eleve "gyengébb".
(#) furko válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Ha egy lánc egyetlen egy láncszemét megerősíted, attól a lánc nem lesz erősebb.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) lobbooo válasza furko hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Én is tudom, a teljes lanc meg lesz erősítve, ami nagyobb aramterhelést kap. Meg lesz erősítve a Nyákon is az áramköri rész, tömör réz drótot szoktam raforrasztani a megfelelő vezetősávokra.
Következő: »»   603 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem