Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3726 / 3945
(#) tufatofu válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Igazad van.
(#) Rosszmáj hozzászólása Máj 16, 2022 /
 
Egy ilyen GSM antennát milyen pozícióban "illik" elhelyezni? Sokat ront-e a helyzeten, ha vízszintesen helyezem el? Mert csak így fér.
Valamint. Köthetem-e párhuzamosan az eredeti (fóliára nyomtatott 25x6 mm-es vezető réteg) antennával?
(#) pucuka válasza Rosszmáj hozzászólására (») Máj 16, 2022 / 1
 
Egyik antennás topikban jobban elfért volna
Idézet:
„Köthetem-e párhuzamosan az eredeti (fóliára nyomtatott 25x6 mm-es vezető réteg) antennával?”

Nem. Kapcsoló kellene, vagy egy antenna közösítő, mondjuk egy hibrid áramkör.
A mobiltelefon hálózat bázisállomás antennái vertikális polarizációjúak, a mobilok beépitett antennái inkább vegyes polarizációjúak, a felépítésüknek, és használati módjuknak köszönhetően.
A képen látható feltehetően nyereséges, antennarendszert tartalmazó panelantennát célszerű függőlegesen elhelyezni, a sugárzási jellemzői miatt. A mobiltelefonba épített viszonylag egyszerű antenna sugárzási karakterisztikájára nagyjából gömb jellemző, így csaknem közömbös, hogy hogyan tartod.
(#) Rosszmáj válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Rákerestem itt, hogy "GSM antenna", de okosabb nem lettem.
Szerinted használjam a régit, vagy nyerhetek vele valamit, ha a nagyot rakom fel lapjával, max. élivel.
(#) pucuka válasza Rosszmáj hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Mobiltelefonokon általában van térerősség jelző, bár csak korlátozottan használható. Ezzel kereshetsz egy valamivel jobb pozíciót, bár azért ez erősen korlátozza a használhatóságot.
A probléma az, hogy a beépített antenna szélessávú, hogy használható legyen több kapcsolatra is. (GSM, Bluetooth, NFC, WIFI, GPS) A külső antennát ha bekötöd, annak használatával erősen korlátozod a készüléked használhatóságát.
Nem írtad, hogy milyen problémát szeretnél orvosolni a külső antennával.
(#) Rosszmáj válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
GPS jeladó lenne a lelkem. Egy külső GPS antennát már ráakasztottam, így a műholdakat már szépen látja. Csak az a kérdés, az eredeti telefonantenna mit muzsikál eldugva a vasak közé. Próba cseresznye.
(#) wbt hozzászólása Máj 16, 2022 /
 
Sziasztok!
Alapállás: 24V/100A 15kHz PWM meghajtó, kefés DC-motorokat hajtogat. Néha szétég... Ha a táp felé tennék egy fojtótekercset, akkor :
1. milyen veszteséggel számolhatok
2. azért gondoltam fojtóra, mert akkor lenne idő beavatkozni és tiltani a FET-eket.
Sajnos nagyon ohmos a túlterhelés (úgy néz ki...).
(a meghajtóban semmiféle áramérzékelés, védelem nincs, csak a rézfólia...)
(#) Skori válasza wbt hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
A kefés DC motornak elég nagy az induktivitása, tehát elvileg nem tud olyan gyorsan változni az áram, hogy ne lehetne beavatkozni. A szétégést persze okozhatja motor pillanatnyi zárlata, pl. ha a kommutátor már tele van szénporral. Ebben az esetben inkább a motor áramkörébe kellene a fojtótekercs.
(#) kaqkk válasza wbt hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Idézet:
„Néha szétég...”
A szénkeféknél nézd hogy szikrázik e , ha igen akkor szénkefe csere-rugóerő állítás-és-vagy kommutátor tisztítás (szabályzás) a motor hibáját nem szünteted meg külső alkatrésszel (fojtótekerccsel) Vagy még lehet egy olyan dolog hogy alacsony fordulaton nem tud elindulni ezért túlmelegszik és leég akkor a PWM meghajtó beállítása lehet a megoldás (túl kicsi az indító fordulat)
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2022
(#) habazutty válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Én úgy értelmeztem, hogy a szabályzó ég szét, nem a motor…
Ráadásul az is tudott (ha jól nézem), hogy van túlterhelés. A durva ellen gyors bizti, a finomabbak ellen esetleg áramkorlát, ha a technológia engedi…
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2022
(#) wbt válasza habazutty hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Igen, a vezérlőről párolog néha el a fólia. Közben kiderült, hogy a motor lett füstöltkolbász szagú, tehát sajnos a kialakult áram felfutása szinte nulla (nem számít a motor induktivitása). Ezért gondoltam, hogy egy tekercs sorba, az lassítaná a felfutást és lelőni a FET-eket. Sajnos nem sok próbálkozás van
(#) gyulank hozzászólása Máj 29, 2022 /
 
Hogy szárad ki egy kondenzátor? Nincs lezárva?
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Üdv! A folyékony elektrolit párolog, az üzemi körülményektől függ a mértéke. Az elektrolit kondenzátor (kivételtől eltekintve) le van zárva, ezért púposodik fel, vagy akár fel is robban.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
De hogy szárad ki, ha le van zárva?
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 1
 
Az élettartam előrehaladtával a párolgás a zárt alkatrészházban is létrejön. Részletek itt olvashatók.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Láttál már gondolom elektrolit kondit. Egy alumínium hüvely, aminek a végében egy gumi tömítésen keresztül nyúlik ki a kivezetés. Ha ez a tömítés nem 100%-os, akkor ott szivároghat az elektrolit.
Plusz ha a melegedés miatt a belső nyomás növekszik, akkor az még gyorsíthatja is a szivárgást.

Persze ez nem egyik napról a másikra történik, sokszor csak évek, évtizedek során szökik ki annyi elektrolit, hogy már használhatatlanná válik az elkó.

Nagy impulzus áramok jelentősen tudják fűteni az elkót. Ilyenkor annyira megnövekedhet a nyomás, hogy akár fel is robbanhat. Ezért sok elkónak a házán találhatsz kikönnyítéseket, hogy inkább ott nyíljon ki az alumínium ház, és ne robbanjon.

Van, amikor a gumi tömítést nyomja ki a nyomás, és úgy szökik ki az elektrolit.

Láttam már mindenféle módon tönkrement elkót, sőt már robbant is fel az asztalomon.
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Egyszer régebben egy bolhapiacról vett készüléknek benéztem a polaritását, azt gondoltam, hogy "közép pozitív", hát sajnos nem az volt, durrant is egy kondenzátor benne, mint egy lufi , és pár alkatrészt is magával vitt az incidens, sose tudtam használni egy pillanatig sem. Én sügér nem néztem meg, hogy mi volt a hátuljára írva, csak csatlakoztattam egy dugasztápot. Azóta is sajnálom.
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Amúgy azért kérdezem, mert akkor erre számítani lehet mikrofonnál is. És mondjuk az AT2020 "Permanens polarizálású (elektret) kondenzátor". Akkor tartósabb lehet egy nem elektret kondenzátor mikrofon?
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Az elektret mikrofon nem azt jelenti, hogy elektrolit van benne, hanem csak annyi, hogy polarizálták a membránját, így nem kell neki külső feszültség az előfeszítéshez.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Nem. A mikrofonban nem elektrolit kondenzátor van, hanem olyan anyag, amely viszonylag rugalmas, és nagy a dielektomos állandója. Ezek vékony speciális kerámiából, vagy műanyagból vannak, nincs bennük semmiféle folyadék, ami párologni, felrobbanni tudna. Mindezek ellenére, ha lassan is, (mint minden más) öregszenek, és ezzel változnak a műszaki paramétereik. Ez azért elég lassú folyamat. A két elnevezéselektrolit, elektret lehet, hogy hasonló, de felépítésében, működésében jelentős különbség van.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Hú, az ajándékba kapott darts-al majdnem így jártam. Meguntam az állandó elemcserét, szereztem adaptert, de a bedugás előtti pillanatban (véletlen) megláttam, hogy fordított kell. Én megúsztam...
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
De akkor összehasonlításban várhatóan melyik fajta lehet a tartósabb a létezők közül?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Ha az összehasonlítás alapja a tartósság, akkor természetesen az a tartósabb, amelyikben nincs folyadék.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
De mikrofonokról van szó.
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 1 /
 
Pucukának igaza lehet, szerinted ezeket miért tartják?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Kondenzátor mikrofonok között technológiai okok miatt nincs elektrolit kondenzátoros, ilyenformán az összehasonlítás okafogyott.
A mikrofonok, mint akusztikus-elektromos átalakítóknál a lényeg, hogy mechanikus behatásra elektromos feszültség keletkezzen. Ehhez a dielektrikum mechanikai változása -ami egyben kapacitás változás is- szükséges.
Az elektrolit kondenzátorban a dielektrikum alumínium oxid, ami az egyik alumínium fegyverzet felületén keletkezik. Mivel az alumíniumoxid igencsak porózus anyag, ezért nagy a felülete (nagy kapacitás). Ehhez a porózus nagy felülethez illeszkedik a másik fegyverzet, ami a folyékony elektrolit. Ezt kell stabil állapotban tartani egyenfeszültségű előfeszítésével, ami azt is jelenti, hogy csak azon a helyen használható, ahol van egyenfeszültség is. Az alumíniumoxid egy meglehetősen kemény, és rideg anyag, alakváltoztatásra bírni mechanikai behatással szinte lehetetlen, mikrofon céljára alkalmatlan technológia.
A kondenzátor mikrofonok nagy előnye, hogy meglehetősen lineáris működésűek, így alkalmasak jóminőségű lineáris átalakításra, ezért a legtöbb mérőmikrofon is kondenzátor mikrofon.
Cserébe meglehetősen érzéketlenek. Ezen javítottak az elektret mikrofon konstrukciójával, ahol a dielektrikum előfeszítésével nagyobb jelet szolgáltatnak, a kondenzátor mikrofon jó (lineáris) tulajdonságainak megtartásával.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Én értem, hogy nincs benne elektrolit, azért írtam, hogy a létező mikrofonfajták közül melyik lehet a tartósabb. Mert pl. az ESI cosmik 10-re olyan adatokat írtak, amiket máson még nem láttam, viszont 6kHz felett nagyobb kiemelkedés van rajta mint az AT2020-on, a frekvenciagörbe szerint. Az AT2020 több kis, tán 3 elektret mikrofonból áll, a másik egy nagy kondenzátor mikrofonból.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Általánosan mikrofonnak nevezünk minden akusztikus-elektromos átalakítót függetlenül attól, hogy milyen a konstrukciója. Egy mikrofon egység állhat egy, vagy több mikrofon kapszulából is.
A kettő, vagy több mikrofon kapszulából álló mikrofonok általában vagy meghatározott, de leginkább átkapcsolható iránykarakterisztikák mitt készülnek, állandó iránykarakterisztika kialakítható akusztikus elemekkel is, rezonátorok, hangvezető csövecskék, különböző akusztikus csillapítók.
A mechanikus átalakítás miatt (ahogyan a hangszóróknál is) fontos a lengő tömeg, így nem mindegy a membrán mérete, tömege. A mechanikai kiviteltől függően kialakulhatnak különböző rezonanciák, amikel illik valamilyen módon elnyomni, kezelni.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Tévedtem. Az ESI cosmik10-ben 1db 1"-os, az AT2020-ban pedig egy, és elvileg 16mm-es. A Blue Yetivel kevertem. Abban van 3.
(#) SzervízMacska válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Szerintem a dinamikus mikrofonok lineárisabbak, és érzéketlenebbek a kondi mikrofonoknál…
Következő: »»   3726 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem