Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi vízmű
 
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 12
(#) Bakman válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Magától nem tudja felszívni a vizet ha a szívóágban van levegő?
(#) granpa válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 30, 2022 / 1
 
Lábszelep mindenképpen kell! A visszacsapó csak biztosít, hogy biztosan fel tudd tölteni a szivattyút, ha belevegősödik.
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 30, 2022 / 1
 
Összekevered a fogalmakat!:
1. Nyugalmi vízszint – az a vízszint, amely beáll amikor a kútból a vízkivétel szünetel.
2. Üzemi vízszint, amely a kút üzemelése (szivattyúzás) közben beáll.
A szivattyúd max. 8 méterről tud szívni (gyári adat!) - nálad ez a nyugalmi vízszint! Ha működik a szivatyúd, akkor már bizonyára 8 méternél mélyebbről kell felszívnia a vizet...ez pedig vagy sikerül neki, vagy nem!
Ásol egy méter mély gödröt a szivattyúnak, és elhelyezed annak az alján...
(#) hzoli2 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Ezt még nem próbáltam , hogy levegős csőből hogyan szívna , mert ez lehetséges , hogy szivattyú típus függő dolog, hogy levegős csőből légteleníti e magát , ez nem egy modern szivattyú nem valószínű, hogy tudna ilyet. Ha víz van a rendszerben és nincs levegő , akkor megy .
(#) hzoli2 válasza granpa hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Értem , akkor ezt mindenhol így szerelik össze , hogy van egy lábszelep allúl és egy visszacsapó szelep fellűl ? A plussz visszacsapó szelep fellűl nem fogja jobban terhelni a szivattyút , amikor hozza fel a vizet ?, mível a működési képessége határán van , valóban lejebb kell még vinnem , hogy gyorsabban feltőltse a tartályt . Csak attól tartok , hogy akkor is gond lehet amikor megtellik a tartálya kikapcsol, megnyitom fent a csapot és homokos víz jönne. Sajnos a talaj is nagyon kemény , agyagos , vésőgéppel kellett fellazítanom , hogy ki tudjam szedni.
(#) VIM válasza hzoli2 hozzászólására (») Máj 31, 2022 / 2
 
Szia! Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet de még nem olvastam a kút hozamáról. Talán elég kicsi ahhoz, hogy egy-egy tartály feltöltéshez kivett vízmennyiség után a vízoszlop visszaesése felkavarja a homokos hordalékot. Ezzel arra gondolok, hogy a szűrőnél már eléggé sok összegyűlt a hordalékból és amikor visszaesik a vízoszlop a csőben lévő mennyiség a szűrőnél kifelé "öblíti" a lerakódást, majd a következő felszívásnál a részlegesen hordaléktól mentesült részen bejut a felszálló ágba a homok. Szerintem sokat segítene egy kompresszorozás és hosszabb szivattyúzás amíg ki nem tisztul a szűrő. Kicsi lehet a vízhozama ennek kútnak amin ha lehetséges csak ezzel a módszerrel lehet eredményt elérni, hogy a hordalékkos részt mosatni kell a vízadó rétegből amíg az ki nem tisztul. Ha a szűrő alja beleér ebbe a hordalékba vagy ez a vízadó réteg fel tud töltődni ezzel a homokos üledékkel akkor még nincs eléggé kitisztítva a réteg vagy nem elég nagy az az öblös rész ahonnan már nem kavaroik fel vagy nem töltődik fel homokkal a vízadó réteg.
(#) hzoli2 válasza VIM hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Szia, köszi az információkat, igen valami ilyesmi lehet , hogy az alján lévő hordalék felkavarodhat.
Valamelyik nap szedtem ki a kpe csővet 16m volt az alján lábszeleppel.
A szűrözés 27-30m között van a csövön , de a cső hossza 35m és le van zárva az alja , azt mondták, hogy az a plussz 5m hordalék gyüjtő . Azért fúrtak le 35m -re mert ez már a 2. fúrás volt és ezt vékonyabb csővel csövezték le (90) kék csöves és rendesen le is szürőzték , ennek iható , bevizsgált vize van . Az első fúrást egy hónappal elötte fúrták (160-as) csővel és 30m volt megbeszélve ,3m- el arrább, de nem vitte a fúró , így abba hagyták kb.18m -en , azt mondták ,nincs benne víz be is temethetem, én azért kipróbáltam , cső nélküli lyukba ledugtam egy szivattyút és csak jött a víz , nem akart elfogyni , vettem 160 as csővet és az alsó 5m es részbe flexel bevagdostam , valahol csak bejön a víz, és jó is lett, ennek a kútnak 6m-en van a nyugvó vízszintje , az igaz, hogy ez más érből kap vízet és nem olyan tiszta mint a másik , locsoláshoz jó, a másik meg ivó víznek jó. de mindkettőre ráfér egy kis kompresszorozás
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Idézet:
„"szűrözés 27-30m között van a csövön...
...rendesen le is szürőzték"”

Ezeket részletesen elmagyarázhatnád...esetleg rajzzal.
Bizonyára vagyunk páran, akiknek nem tiszta, hogy miről is írsz...köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2022

abra.jpg
    
(#) hzsiga hozzászólása Jún 15, 2022 /
 
Üdv mindenkinek. A lenti képeken szereplő szivattyú szétszereléséhez kérnék segítséget. Műanyag ház csavarok nélkül. Valamilyen ötlet? Segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
(#) Elektro.on válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 15, 2022 / 1
 
Könnyen el tudom képzelni, hogy hegesztett.
(#) hzsiga válasza Elektro.on hozzászólására (») Jún 15, 2022 /
 
Ebben egyetértünk. A motorra 3db csavarral van hozzáfogatva. Ezeket a kötéseket oldottam, valamennyire szét is jött egymástól. Aszt hittem szét tudom venni meg nézni a lapátot és a töm szelencét de nem jött össze. Szerintem pedig szétszedhetőnek kellene lenni, vagy nem jól gondolom?
(#) hzsiga válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 15, 2022 /
 
Nos sikerült szét szedni egy kicsit drasztikusabban nekiestem és szét jött. Viszont a lapátkerék és a ház is kapott már nem keveset. Az idő vasfoga és a vízben lévő idegen anyagot sajnos meg tették a hatást. A lapát kereket fel lehet szabályozni de a házzal mit lehetne tenni?
(#) hzsiga hozzászólása Jún 15, 2022 /
 
A lapát kerék és a ház között kb. minimum hány mm-nek kellene lennie?
A segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
(#) Bakman válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 15, 2022 / 1
 
A lehető legkevesebb de több, mint nulla. Nagyobb rés -> kisebb hatékonyság.
(#) uniman válasza hzsiga hozzászólására (») Jún 16, 2022 / 1
 
Mindkét alkatrész több helyen is kapható...Pl.: Itt.
(#) Georgee hozzászólása Aug 2, 2022 /
 
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata a következő kérdéssel kapcsolatban. Adott egy fúrt kút amiből kb 10-12 méter mélyről szivattyúzom a vizet. A szivattyú egy t..o gazdaságos 800Wattos gép közvetlenül a kút mellett. A szivattyút odébb szeretném tenni zárt helyre (illetve jelenleg útban van), ami a kúttól kb 8 méterre van, ezt a 8 métert szeretném vízszintesen vezetni egy KPE csővel. Szerintetek a szivattyú így is tudja majd szívni a vizet, vagy felejtsem el ezt az ötletet? Lényegében a kérdésem az lenne a vízszintes rész is hozzáadódik a szivattyún feltüntetett szívómagassághoz?
(#) nedudgi válasza Georgee hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
A vízszintes szakasz, és a könyök is hozzáadódik, de minimális mértékben - feltételezve, hogy legalább akkora az átmérője, mint a függőleges szakaszé. Mennyi a nyugalmi vízszint?
(#) uniman válasza Georgee hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Idézet:
„"10-12 méter mélyről"”

A lényeg, a "szívómélység", azaz a vízszint hány méter mélyen van a szivatyútól?
Egy ismerősömnél 30 méterrel arrébb raktuk a szivattyút (32mm KPE cső)...igaz csak max.2 méter mélyról szívja a vizet (tó).
(#) jpuskas99 válasza Georgee hozzászólására (») Aug 2, 2022 / 1
 
Szia! Én is átraktam a szivattyút kb. 20 éve az udvar közepéről egy fedettebb helyre, talán 7-8 méter távolság lehet. Azóta is jól működik. Egyre vigyázz: A vízszintesen vezetett vezeték a szivattyútól folyamatosan lejtsen a kút felé.
(#) Georgee válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Nem sokmindent tudok a kútról a "10-12 méter" az előző tulajdonos elmondása alapján tudom. Lefelé egy 3 colos cső megy amibe egy másfélcolos betét van betonnal kiöntve, a lábszelep a földfelszíntől fél méterre van, tehát a kút mélységét, illetve a vízszintet nem tudom megmérni. De ezen a másfelesen jön fel a víz. Az átmérőt nem tervezem módosítani. Tehát továbbra is másfeles csővel vinném a szivattyúig a vizet.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
(#) Baluuuka83 hozzászólása Okt 9, 2022 /
 
Sziasztok!
Akadt némi problémám.
Lecseréltem a hagyományos házi vízművet egy szivattyú+nyomáskapcsoló kombóra.
Azonban az a baj,hogy az előző 2-3bar-ja helyett 5.5-6bart produkál a rendszerbe mire leáll.Mihelyst megvan a nyomás nem is kapcsolja ki a szivattyút egyből,hanem még 10mp-ig működteti.Sajnos a nyomáskapcsolón a bekapcsolási nyomást lehet csak állítani.Az elvileg 1.5barra van belőve.
Laikusként arra gondoltam,hogy vennék egy nyomásszabàlyzó szelepet és beépíteném már a szivattyún lévő ny.kapcsoló utáni 1m-en belül,hogy a pici ház kis rendszere egészében legyen 2-3 bar maximum.
Szerintetek ez így jó lehet?Vagy egyàltalán nem?Mit javasoltok?
(#) Bakman válasza Baluuuka83 hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Milyen nyomáskapcsolód van?
(#) Baluuuka83 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Ilyen.
(#) Bakman válasza Baluuuka83 hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Kb. nulla információ erről a nyomáskapcsolóról. Egy videó van róla: YouTube. Nem bírom a lengyel nyelvet, de a Google fordító ezt az eredményt adja a videó címére (elnézést, szó szerinti idézet következik):
Idézet:
„ibo pc-16 vízszivattyús gép - vigyázz ezzel a szarral!”


Ha jól látom, hiába tekergeti a nyomászabályzó csavart, nem sok haszna van.
(#) Baluuuka83 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Egy tekerő van rajta.Azzal csak azt lehet állítani,hogy mekkora alsó nyomásnál kapcsoljon be.Épp ezért kellene valami megoldás.
(#) Bakman válasza Baluuuka83 hozzászólására (») Okt 9, 2022 / 1
 
Vegyél egyszerű, bevált nyomáskapcsolót. Alsó és felső értéket is lehet állítani: Bővebben: Link.
(#) tépapa válasza Bakman hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Tapasztalatom az ibóról, mint "márkáról".

Nálam egy fél évig se ment és használhatatlanná vált.
Írtam az itteni képviseletének, de őket nem érdekelte a probléma, pedig még bőven garanciás volt. Az ügyintézőjük egy végtelen buta figura volt.
A következő lépés volt, hogy veszek tőlük alkatrészt és megjavítom.
Több mint egy hónapot vártam az alkatrészre és csak hitegettek.
Az volt a válasz, hogy még nem küldték Lengyelországból.
Én meg azt hittem, hogy ott van náluk a polcon, de nem.

Érezhető volt, hogy az ügyintéző érezte magát fontosnak.
Telefonon tájékoztattam, hogy a következő akit fel fogok hívni, az a településük polgármestere lesz.

És csoda történt.
Két nap múlva hozta a postás az alkatrészt.

Mivel a vállalkozás vezetőjét nem tudtam elérni, gondoltam, hátha a település polgármesterének megvan a száma.

Nekem ezt jelenti az ibo.

Ja, és közben vettem egy másik szivattyút, mert a víz csak kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2022
(#) szs válasza Baluuuka83 hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Azt javaslom, hagyj fel vele. Nem azért használunk házi vízműt (hidrofort), mert hülyék vagyunk. A nyomáskapcsoló a hidrofor tartályával tud jól együttműködni, arra is van eleve rászerelve. Ha kihagyod a tartályt, akkor nem fog soha jól működni.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2022
(#) uniman válasza szs hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Ezek azért vannak kitalálva, hogy ne kelljen tartály...
(#) mikrodigit válasza uniman hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Nekem és a szomszédomnak is Pedrollo Easypress áramláskapcsolónk van kerti öntözőrendszerhez (tartály nincs). Ha megszűnik a víz áramlása (elzár a mágnesszelep), akkor pár másodpercen belül lekapcsol. 9 éve működik hibátlanul.
Következő: »»   11 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem